100cm 'nano' aquarium


L

LED-Maniak

Guest
Na 10 jaar een 60cm aquarium te hebben gehad, heb ik recent een 100cm aquarium opgestart welke ongeveer een 4 keer groter volume aan water heeft en dus veel meer mogelijkheden geeft tot een mooi aquarium!

Ik ben erg groot fan van kleine(vandaar de nano) en 'bijzonder' gedragende vissen.

Omdat ik wel wil dat iedereen er comfortabel bij zit, hoop ik wat hulp te krijgen welke keuzes te maken.


De vissen uit het oude aquarium zijn al over en hebben het erg naar hun zin, de botia zijn erg speels naar elkaar en zijn niet meer schuw en 'schaduwen' elkaar regelmatig.

Oude bestand:
- 2x Botia Striata -> Ongeveer 10 jaar oud ondertussen
- 1x Botia Rubripinnis -> 5 jaar oud, ooit mij in de handen gedrukt.
- 1x Ancistrus -> jaar of 7 oud, exacte soort onbekend maar is niet groter dan 10cm


Wensen nieuwe bestand:
- 8x Microrasbora galaxy
- 8x Nannostomus eques
- 5x Limnopilos Naiyanetri
- 5x Yasuhikotakia sidthimunki of Nannocharax fasciatus
- 4x Cambarellus diminutus
- 2x Beaufortia kweichowensis
- 1x Farlowella vittata
- 4x Badis badis bengalensis
- Garnalen TBD

Totaal is dit lijstje 80cm aan vissen(volwassen).

Omdat ik erg gecharmeerd ben van het karakter van de Botia zoek ik een alternatief voor mijn Botia Striata die wel samen gaat met garnalen en de thaise micro krab. Mijn Striata's hebben in het verleden 50 garnalen in een nacht uitgeroeid.. Ik dacht aan de Yasuhikotakia sidthimunki of Nannocharax fasciatus. Die laatste vanwege het karakter.

Omdat de Beaufortia kweichowensis veel zuurstof en stroming nodig heeft heb ik een circulatiepomp in het aquarium zitten.


Heeft iemand op-of aanmerkingen? Vissen die echt niet samen kunnen? Naar wat ik kan vinden zijn het allemaal vredelievende soorten.

Ik ben bang dat ik de vissen van het oude bestand met pijn in het hart weg moet geven(dus als iemand interesse heeft?). Sowieso is de groep per soort te klein en de Rubripinnis is te groot en agressief naar nano soorten.
 
Misschien kun je de oude vissen in de sectie aangeboden plaatsen;)
 
Das al een hele verbetering dat je naar een meterbak bent gegaan en zal je echt van gaan genieten.
Welkom op Aquaforum trouwens,je kan je zelf voorstellen in de voorstelronde.
 
Goed idee! Ik zal ze daar neerzetten in de hoop een nieuw huisje te vinden.

Ik heb twee foto's gemaakt van het aquarium omdat dit wellicht van invloed is op de keuze van de vissoorten.

Wat hier nog mist zijn drijfplanten met lange wortels voor rechts in de hoek(Voor de verlegen vissen). Daarnaast is het niet goed te zien maar en groeit javamos op de maple leaf rotsen.

41ac1733422c6fb34491b6755a124112.png


41ac1733422c6fb34491b6755a124112.jpeg



Das al een hele verbetering dat je naar een meterbak bent gegaan en zal je echt van gaan genieten.
Welkom op Aquaforum trouwens,je kan je zelf voorstellen in de voorstelronde.
Dat denk ik ook. :)
60cm bak heb ik als beginner gekocht maar je merkt nu al dat de botia striata het veel beter naar hun zin hebben.. Deze heb ik ooit als beginner gekocht op advies van de dierenwinkel..
 
De 1 cm vis per cm aquarium regel moet je met een korreltje zout nemen. Neem gerust 15 Nannostomus, 15 of 20 Galaxy's, en 2 farlowella's. Beaufortia mag ook in een grotere groep.
 
Goed om te weten. Het plan was om de vissen bij verschillende winkels te halen zodat ze niet allemaal uit dezelfde groep komen.

Kiezen is toch wel erg lastig. Vooral omdat het aanbod van de interessantere vissen in winkels slecht is. Ik heb twee grote in de buurt: velthuis en de waterlelie in Enschede, maar de tweede heeft geen lijst online en aanbod van de eerste is in de winkel niet spectaculair.

Zo vind ik het karakter van de beestjes erg belangrijk en eea. is wel via youtube te vinden maar het verschil in gedrag tussen bijvoorbeeld de Nannocharax fasciatus en Nannocharax macropterus is maar op een video te vinden.
Ik wil een bodemvis die zoals de Botia Striata op de grond of steen zit, rondkijkt en dan verder beweegt de fasciatus lijkt dit te doen, maar komt op de video's onrustig over. De macropterus dan weer niet maar het is de vraag of die wel de juiste naam heeft.


Ik zoek het gedrag zoals in de tweede video.
Wat is waarheid?


 
Vandaag was het dan zo ver, de eerste nieuwe bewoners zitten er in!

Wat is die Badis badis bengalensis ontzettend mooi zeg. Het is net een micro cichlide. Maakt rustige en berekende bewegingen en jaagt plezierig op levend voedsel.
Ze zijn wel wat duur voor hun formaat.. Toch besloten om er een groep van 6 stuks in te zetten. Ze zijn écht heel gaaf.

Alle nieuwe vissen aten het voer dat ik ze twee uur na plaatsing gaf dus dat lijkt mij een prima teken.

De rest van de vissen zijn helaas in bestelling en volgen nog. Ik heb besloten om de groepen toch klein te houden. Vooral omdat ik niet wil dat het aquarium "vol" lijkt. Er mag best een keer geen vis te zien zijn. Dat maakt het turen en zoeken alleen maar leuker!


75fd8254252fa23ca907613ff14f5dd4.jpeg

75fd8254252fa23ca907613ff14f5dd4.jpeg

75fd8254252fa23ca907613ff14f5dd4.jpeg

75fd8254252fa23ca907613ff14f5dd4.jpeg

75fd8254252fa23ca907613ff14f5dd4.jpeg

75fd8254252fa23ca907613ff14f5dd4.jpeg
 
Goed om te weten. Het plan was om de vissen bij verschillende winkels te halen zodat ze niet allemaal uit dezelfde groep komen.
Op zich een leuk idee.
Maar het gros komt allemaal bij de zelfde groothandel vandaan.
 
Ik probeer er vooral mee te voorkomen dat mocht ik ooit nageslacht willen van een vis dat dit al broer en zus zijn. De kans als je een aantal weken tussen groepen hebt zitten lijkt mij daarop kleiner toch?

Mijn Sewellia zijn ontzettend druk en ik vraag mij af wat ze nu aan het doen zijn. Als ik op het formaat af ga is het een vrouwtje die achter een mannetje aan gaat(vrouwtje zou breder moeten zijn dan het mannetje bij dit soort). In de middag beginnen ze elkaar op te zoeken en 's avonds willen ze elkaar nogal eens achterna razen in de tank. Toevallig ligt er nu eten, is lang niet altijd het geval.

Twee mannetjes die elkaar plagen? Tonen ze wellicht affectie(water is net ververst)?

 
Als je verschillende lijnen wilt hebben dan zou je naar verschillende kwekers moeten gaan, het liefst ook in verschillende landen, dan heb je grotere kans dat inteelt voorkomen wordt.
 
Als je verschillende lijnen wilt hebben dan zou je naar verschillende kwekers moeten gaan, het liefst ook in verschillende landen, dan heb je grotere kans dat inteelt voorkomen wordt.
Ik zie net dat in mijn omgeving, zowel in Nederland als in Duitsland de hoofdleverancier voor vrijwel alle LFS Ruinemans is... Dat schiet dus ook niet op. Wel bijzonder dat de prijzen zo uiteenlopen.
 
Vandaag weer wat geleerd en ik hoop dat ik er anderen mee kan helpen:
Ik was een van mijn Scarlet badis kwijt sinds vanochtend. Overal gekeken want ze kunnen zich nogal verstoppen met dat mini formaat.

Zojuist toch even in het filter gekeken.. Zat hij daar! :(
Bij het terugzetten zakte hij direct naar de grond en had geen behoefte om in het water te hangen maar hopte naar een holletje. Ik hoop dat het goed gaat komen, die heeft een flinke uitputtingsslag gehad daarin.. De skimmer van het filter zat aangesloten en op zijn jacht tussen de drijfplanten is hij daar blijkbaar ingesprongen. Meteen maar die skimmer afgedopt.
 
Aiiiii ja het kunnen best springers zijn..
Hopen dat hij het red joh!
 
Gisteren zijn de bestelde vissen binnengekomen: Nannostomus eques, Characidium Fasciatus en farlowella acus
Ook het aquarium ingericht wat anders om meer voor elk wat wils te creëren.

De farlowella doen samen meer aan algen dan de sewellia en ancistrus bij elkaar!

De nannostomus eques zijn de mannetjes redelijk territoriaal. Ik heb een groep van 10. Misschien moet de groep groter? Hoe kan ik zien wat man en vrouw is? Verder dan "de mannen zijn kleurrijker" volgens google kom ik niet.


Zelfde voor de Characidium. Hoe kan ik precies zien welke man en welke vrouw is?
Een aantal hebben ook meer een gouden kleur dan de andere. Wellicht twee soorten door elkaar? Of zijn dat dan mannetjes?

PC220279.png

PC220283.png
 
Utaka in Amersfoort haalt zijn vissen bij Glaser uit Duitsland vandaan mocht die info je helpen. De Nannostomus Eques is inderdaad een geweldig visje. Die stellen het wel op prijs als je drijfplanten hebt, anders blijven ze vaak erg schuw.
 
Utaka in Amersfoort haalt zijn vissen bij Glaser uit Duitsland vandaan mocht die info je helpen. De Nannostomus Eques is inderdaad een geweldig visje. Die stellen het wel op prijs als je drijfplanten hebt, anders blijven ze vaak erg schuw.
Dat is zéér fijn om te weten. De prijzen van de shop zijn erg redelijk en ze hebben veel vissen die ik erg interessant vindt! Die ik nu heb komen van Ruinemans. Misschien toch maar eens een uurtje rijden om daar langs te gaan en mijn vissenbestand uit te breiden.

Ik heb redelijk veel drijfplanten en ik heb juist het probleem dat de Nannostomus Eques verre van schuw is. Kan er bijna met mijn hand naast in het water gaan. Ze zwemmen anders dan verwacht ook niet echt als een schooltje en ik heb het gevoel dat de mannetjes een territorium aan het afbakenen zijn gezien ze elkaar constant wegjagen. Zoals je aan de planten kan zien heb ik in het midden een soort stuwdam gemaakt om wat stiller water te krijgen. Tóch kiezen ze er regelmatig voor om hier onderdoor/tussendoor te zwemmen en even horizontaal tegen de stroming in te gaan.

Wellicht is mijn groep te klein voor het totale oppervlakte?(100x40cm)
 
Ik heb redelijk veel drijfplanten en ik heb juist het probleem dat de Nannostomus Eques verre van schuw is. Kan er bijna met mijn hand naast in het water gaan. Ze zwemmen anders dan verwacht ook niet echt als een schooltje en ik heb het gevoel dat de mannetjes een territorium aan het afbakenen zijn gezien ze elkaar constant wegjagen. Zoals je aan de planten kan zien heb ik in het midden een soort stuwdam gemaakt om wat stiller water te krijgen. Tóch kiezen ze er regelmatig voor om hier onderdoor/tussendoor te zwemmen en even horizontaal tegen de stroming in te gaan.

Wellicht is mijn groep te klein voor het totale oppervlakte?(100x40cm)

hmm vreemd, ik heb zelf ook een groepje van 8, de mijne zwemmen geregeld samen. Misschien komt dat omdat mijn oppervlakte (60x40) kleiner is. Met betrekking tot Utaka, ik vind het zelf een enorm fijne winkel en rijdt hier altijd graag 20 minuten voor. De vissen zijn altijd van ontzettend goede kwaliteit en de service is ook echt top. Daarbuiten hebben ze vaak inderdaad leuke en bijzonder soorten zitten.
 
Thanks!

Over gaaf gesproken, kijk eens hoe verdacht zij zich opstellen op de stenen tot er een prooi voorbij komt! Zodra je bij het aquarium gaat zitten dan zwemmen ze naar je toe en gaan ze je aankijken. :)
Ik weet, het zijn niet de spannendste vissen qua kleur, maar hun karakter maakt echt veel goed.

Twee zijn er nog heel onrustig, de rest heeft een plekje gevonden, dus ik denk dat ik nog een paar holen/spleten erbij moet maken.

Jammer dat ze zo weinig op de markt zijn. Ik krijg binnenkort nog een aquarium erbij, dan heb ik er drie om eventueel een kweek op te zetten.

no2.png



hmm vreemd, ik heb zelf ook een groepje van 8, de mijne zwemmen geregeld samen. Misschien komt dat omdat mijn oppervlakte (60x40) kleiner is. Met betrekking tot Utaka, ik vind het zelf een enorm fijne winkel en rijdt hier altijd graag 20 minuten voor. De vissen zijn altijd van ontzettend goede kwaliteit en de service is ook echt top. Daarbuiten hebben ze vaak inderdaad leuke en bijzonder soorten zitten.
Dan ga ik mijn groep uitbreiden naar 20. Ze zwemmen soms met zijn drieën bij elkaar en dat is het dan wel zo'n beetje. Nu nog eens ontdekken wat man en wat vrouw is.
 
Ondertussen denk ik dat het aquarium wel een beetje vol aan het raken is.

Ik heb er nu in zitten:

Bovenlaag:
- 14x Nannostomus Eques
- 3x Halfsnavelbekje

Middenlaag:
- 9x Sumatranen
- 2x Celestial Pearl Danio (maak ik er 6 van)

Bodem:
- 2x Botia Striata
- 1x Ancistrus
- 6x Grondzalm / Darter tetra (Characidium)

Overal en nergens:
- 4x Otocinclus
- 2x Sewellia
- 2x Farlowella


Wat vinden jullie? Eigenlijk zou ik er nog 6x Pseudomugil Gertrudae bij willen doen voor de boven/middenlaag. Alle vissen zijn <4cm dus dan lopen de aantallen snel op.
 
Kun beter wat uitbreiden van wat je al hebt, dus wat meer halfsnavels bijvoorbeeld.. Zal ook rustiger zijn dan van veel soorten een paar, en is beter voor de vissen om in een wat grotere groep gehouden te worden op zich. Laten ze zich beter zien en voelen ze zich fijner
 
Die sumatranen zou ik er al zeker uit zwieren want dat zijn ruzie makers en echte vinnen bijters naar andere vissen toe.
 
Die sumatranen zou ik er al zeker uit zwieren want dat zijn ruzie makers en echte vinnen bijters naar andere vissen toe.
Hoeft niet, als je ze goed houd, grote groep etc.
Sumatranen zijn erg actieve en vreedzame scholenvissen. Houd ze dan ook echt met een schooltje. Als ze met te weinig zijn kunnen ze zich gaan vervelen en dan knabbelen ze aan de vinnen van vissen met lange vinnen zoals gourami’s.
https://www.aquainfo.nl/artikel/puntigrus-tetrazona-sumatraan/
;)


Maar denk niet dat nannostomus, danio's en sumatranen mooi zal zijn, zal voor 1 gaan en dan wat Mike zegt, een mooie grote groep;)
 
Je kan geluk hebben maar ik heb vroeger mee gemaakt dat ze andere vissen constant lastig vielen en ze staan er voor bekent en ik had ook best een groot groepje.
 
Kun beter wat uitbreiden van wat je al hebt, dus wat meer halfsnavels bijvoorbeeld.. Zal ook rustiger zijn dan van veel soorten een paar, en is beter voor de vissen om in een wat grotere groep gehouden te worden op zich. Laten ze zich beter zien en voelen ze zich fijner
Dat was de twijfel een beetje. Ik heb al pseudomugil gertrudae maar die mogen dan in een eigen aquarium, anders zal het inderdaad druk overkomen en zal je de pracht van die vis niet zien. Bestaande groepen nog groter maken is denk ik wel beter inderdaad... Alleen hoe groot :)


Die sumatranen zou ik er al zeker uit zwieren want dat zijn ruzie makers en echte vinnen bijters naar andere vissen toe.
Ik heb bewust geen vissen met lange vinnen en sluiers. Dat is niet mijn ding. De sumatranen vallen vooral elkaar lastig en zwemmen de hele dag in een of twee groepjes. Ze kijken niet om naar mijn andere vissen en als ze dat wel doen krijgen ze een klap terug. Wellicht dat het scheelt dat ik vissen heb die of vrijwel uitsluitend bovenaan zwemmen of uitsluitend op de grond zitten. Zo hebben de sumatranen het hele middenstuk voor zichzelf en kunnen ze baantjes van 1 meter trekken. Daarnaast zijn er volop plekken voor de sumatranen om zich terug te trekken en zien ze elkaar niet constant. Dit zal ook wel helpen om het wat rustiger te houden. En ja, ze zijn actief en ja ze vechten nog wel eens met elkaar, maar ook dat is niet constant.


Maar denk niet dat nannostomus, danio's en sumatranen mooi zal zijn, zal voor 1 gaan en dan wat Mike zegt, een mooie grote groep;)
Het zal je verbazen! Wellicht komt het door het formaat van de bak. De nannostomus zwemmen de hele dag in groepjes van 4 tot 6 langs de rustige delen van het aquarium(85% van de tijd in de bovenste laag), waarbij de halfbeksnavels vooral in het open water blijven of zich mengen met de nannostomus. Nu mijn nannostomus groep groter is zijn ze ook véél rustiger geworden. Echt significant.

Je ziet in de bak wel de hele dag een lichte verschuiving waar de groepen/soorten vis zich bevinden. De danio's zijn rustige, schuwe dieren van nature en zitten automatisch in het beschutte deel van het aquarium. Soms mengen ze zich met de sumatranen en ook dat gaat goed.



Mijn twijfel is nu om nog 3 sumatranen(12 totaal) erbij te nemen en nog 4 CPD's(6 totaal) en 3 halfsnavelbekjes(6 totaal) erbij te doen..
 
Ter illustratie twee video's:
De oto's zijn wat druk sinds ik water heb ververst. :)


 
Die sumatranen zou ik er al zeker uit zwieren want dat zijn ruzie makers en echte vinnen bijters naar andere vissen toe.
Zijn bij mij heel releaxed.
Ze hebben wel me jonge halfsnafelbekjes opgegeten maar ja dat is ze lastig kwalijk te nemen.
 
Als het kan zou ik de oto's uitbreiden.
 

Terug
Bovenaan