Wat voor ziekte, welk medicijn?


ApistoLore

Active member
Lid geworden
31 januari 2017
Berichten
29
Leeftijd
29
Dag medeaquarianen

Ik heb pas mijn vissen behandeld tegen buikwaterzucht met succes! Maar er zijn duidelijk nog 3 vissen die iets anders hebben en dat is me niet echt duidelijk.

Mijn Altispinosus zijn aarsvin is wit ipv roze dit heeft ze nu een aantal weken en soms schuurt hij zich.

Er is 1 pandatje die iets aan zen staartvin heeft hangen. Het lijkt een beetje op een ankerworm maar het hang echt aan het einde van zen staart en ik zie ook niet die twee zakjes op het einde van de worm.

Dan is er nog een kardinaal tetra die heel erg mager is, zo heb ik regelmatig een tetra of fantoomzalm die dit heeft en sterft. Heel soms zie ik ook een vis die een witte ontlasting heeft. Lintwormen?

Ik ben echt blij dat de buikwaterzucht genezen is maar dit moet er ook nog uit! Een van de fantoomzalmen die erg leed aan buikwaterzucht heeft een wat doffer oog en ze is nog wat krom maar de dikke buik is wel weg. Gaat dat doffe oog vanzelf weg? Het is tot nu toe maar heel lichtjes dof.

Ik weet hier geen raad mee, ik heb jullie hulp nodig!
 
Mooi dat de buikwaterzucht is genezen, vaak lukt dat niet:thumbs::thumbs:


Heb je mischien foto's? Maakt het wat makkelijker;)
 
F68102A8-9286-4C6A-AFD9-37DDD8254792.jpeg
F7C469FC-D42C-4B69-88C0-BEB4623EF597.jpeg
5B3C586F-F09C-4337-856E-3D92973CE86D.jpeg
Ja foto's was inderdaad de bedoeling :) altispinosus
 
026229B3-70FD-47E7-8F99-62B6CF42036E.jpeg
B4F8DE3B-36A9-48F5-B1E2-F635690C6820.jpeg
0759F184-6E0E-49D5-BEE6-4CF120BB5F0F.jpeg


Zwarte fantoomzalm

Op foto is het niet te zien, ik vind dat ze er opzich gezond uitziet, mooi op kleur en zo.
 
De Alti s vindt ik verre van mooi op kleur en de tetra die zo mager is kan ouderdom zijn. Ik had er hier 2 die al vrij oud waren en de laatste 6 maanden ook zo n ingevallen buik hadden tot ze het loodje hebben gelegd.
Misschien dat de kenners wat meer kunnen zeggen.
 
Laatst bewerkt:
Goed je NH3 en NO2 meten na de bactopur. Kan je hele biologische evenwicht plat hebben plat gegooid. Verzwakte vissen makkelijke prooi voor ander gespuis zoals wormen en parasieten. De zout heeft slijmhuis gestript haalt parasieten etc weg maar moet ook weer groeien. Goed verversen en probeer voogle of vitamine toevoegingen, manaus heeft potje poeder, weet zo ff de naam niet, vitaminen en mineralen etc. is ook erg goed spul en niet erg duur. . Vissen moeten weer aansterken. witte ontlasting kan door medicatie en stress komen. Goed opletten dat je geen gaatjes in kop vis gaat zien dan ws. flagelaten. Het witte oog is vermoedelijk aantasting Door bacteriedruk en gaat niet weg. Geeft niet zolang hij nog kan eten.
 
De Alti s vindt ik evrre van mooi op kleur en de tetra die zo mager is kan ouderdom zijn. Ik had er hier 2 die al vrij oud waren en de laatste 6 maanden ook zo n ingevallen buik hadden tot ze het loodje hebben gelegd.
Misschien dat de kenners wat meer kunnen zeggen.

Van de kleur had ik het over het zalmpje. :D En ja de Alti die te zien is, is inderdaad niet op zen mooist.

Het zou kunnen dat het ouderdom is, we zullen afwachten wat de anderen zeggen.
 
Goed je NH3 en NO2 meten na de bactopur. Kan je hele biologische evenwicht plat hebben plat gegooid. Verzwakte vissen makkelijke prooi voor ander gespuis zoals wormen en parasieten. De zout heeft slijmhuis gestript haalt parasieten etc weg maar moet ook weer groeien. Goed verversen en probeer voogle of vitamine toevoegingen, manaus heeft potje poeder, weet zo ff de naam niet, vitaminen en mineralen etc. is ook erg goed spul en niet erg duur. . Vissen moeten weer aansterken. witte ontlasting kan door medicatie en stress komen. Goed opletten dat je geen gaatjes in kop vis gaat zien dan ws. flagelaten. Het witte oog is vermoedelijk aantasting Door bacteriedruk en gaat niet weg. Geeft niet zolang hij nog kan eten.

Bedankt voor je reactie. Ik heb nog voogle die zal ik dan toevoegen. Oke dat is opzich dan niet zo erg want eten doet ze erg goed!

Maar wat kan ik dan doen tegen dat wat de alti, panda en tetra hebben?
 
Hier ben ik toch ook wel heel benieuwd naar. Succes en hoop dat ze er bovenop komen.
 
Ik weet niet vis specifieke zaken. Zoveel vissen.

Als er sprake is van een bacterie in de vis (zijn vele soorten bacterieen) is het maar net hoe lang hebben ze het en wat is er intern beschadigd. Dat kan denk ik alleen een gespecialiseerde dierenarts bepalen nadat hij de vis heeft ontleed en zijn ingewanden kan bekijken. Ik heb wel eens gelezen dat er ergens een lab is waar je de vis heen kan brengen waar ze hem open snijden dit gebeurd wel eens als je 10 hele dure koi heb maar voor jouw visjes Tja dat gaat denk een beetje ver

Met grote hoeveelheden verversen hevel je veel bacterieen weg. De bactopur zal ook zijn werk hebben gedaan maar het is nooit zeker dat het geheel weg is. De bacterie kan nog diep in de vis zitten en stel 4 stuks dan kan dat weer uitgroeien tot grote aantallen. Zijn verzwakte medebewoners zullen de eerste zijn waar het zich weer bij verspreid.

In elk aquarium leeft ander gespuis zoals wormen, parasieten etc. Een normale gezonde vis heeft genoeg weerstand om deze aan te kunnen maar een verzwakte vis is een ander verhaal. Daarom zaak om de weerstand nu flink te verhogen.

Het zout heeft de slijmhuid gestript en er leeft gespuis in je aquarium. Je kunt nooit 100 % gespuis uit je aquarium houden. Het gespuis zoekt weer de zwakste vis om zich op te nestelen.

De slijmhuid is een barierre voor het gespuis. Parasieten nestelen zich op de vis en moeten eerst door de slijmhuid om de vis daadwerkelijk te kunnen bereiken. Als slijmhuid dun en weg is gaat dit natuurlijk veel sneller. Een parasiet zit op de vis en draait rondjes om in de huid van de vis te komen. Vis voelt dit en heeft een soort van jeuk vandaar ze gaan schuren. Schuren is een teken dat de huid irriteerd. met microscoop kun je zien welk parasiet. Elke vis heeft altijd wat op zich leven. Bacterie kun je bijna nooit onder microsccop zien dat moet op kweek.

Als de vis dood gaat vertrekt het gespuis van de vis en gaat op zoek naar een levende vis daarom zsm dode vis eruit halen.

Als je weer schimmel, vinnen knijpen, oogjes die naar voren drukken, beschadigde staarten/vinnen, witte bek etc. zie kun je ervan uitgaan dat de bacterie nog leeft en zul je wederom moeten kuren met bactopur.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt Michelle voor je reactie.

Ik heb vandaag de bodem nog eens goed zuiver gemaakt en slechte bladeren verwijderd enz. Ik heb easylife easystart toegevoegd voor nieuwe bacteriën na de baktopur en voogle.

Je zei om de weerstand te verhogen. Is het dan voldoende om 10ml/50l toe te voegen, dit is volgens de verpakking als preventie tegen ziekten. Of moet ik de hoeveelheid geven dat bedoelt is voor zieke vissen?

De altispinosus heeft dan waarschijnlijk een parasiet (shuurt zich) en de panda denk ik ook (dan ding aan zen staart), is het dan goed om ook nog iets tegen parasieten te geven gewoon in men schowbak? Of is dat wat te veel van het goeie?
 
Deze keuzes zie ik:

A: de 3 zieke tegen parasieten behandelen in quarantaine + weerstand flink verhogen in schowbak?

B: de schowbak behandelen tegen parasieten zodat er zoveel mogelijk weg zijn. Risico: vissen verzwakken nog meer???

C: enkel de weerstand verhogen en hopen dat het goed komt met de 3 zieken? Ik denk niet dat ze zomaar terug gezond zullen worden of wel?

Graag jullie advies :juggle:
 
Als eerste je nh3 en no2 meten. vooral nu je ook de bodem heb gereinigd. woelen in je bodem geeft veel vervuiling. Vissen kunnen ook gaan schuren van oplopende nh3 en no2. Vooral als je nh 3 meet moet je echt water verversen. meet je nh3 0,1 en je ververs de helft hou je 0,05 over de volgende dag loopt dit weer op.

Parasieten vrije bak krijg je nooit dus weerstand verhogen is zinvoller. Ernstig aangetaste vissen of verzwakte vissen gaan het helaas toch niet redden. Ze hebben nu al een hele toestand achter de rug met kuren en zout dus nu zorgen dat ze sterker worden. De voogle doseren laagste dosis en vitaminen en mineralen toevoegen. Je heb hier vele merken van.

Laat de 3 vissen gewoon zwemmen en kijk het aan. Misschien trekken ze ook nog wel bij van de vitaminen. Ze moeten even tijd krijgen om weer te genezen. Als je zie dat ze bovengenoemde verschijnsel krijgen dan kun je ze altijd nog in quarantaine zetten en zien wat je doe.

Anders zit je met nog een parasieten kuur en de worm is weer iets anders daar zul je ook apart voor moeten kuren. Dat betekend nog 2 weken verschillende medicatie. Dat is ook nogal wat. De zout zal grotendeels het gespuis van de vis hebben afgehaald. verversen haalt ook een hoop ellende uit je bak. Niet meer in je bodem woelen hier leeft ook een hoop ellende in. mn. stip.
 
Laatst bewerkt:
Wat ik vergeten was te vermelden is dat de alti en panda geen zoutbehandeling gehad hebben, dat waren enkel een aantal tetra's en dat zalmpje met doffe oog. In men schowbak heb ik enkel normale dosis baktopur direct gebruikt. Veranderd dit de zaak om dan bv. De panda in quarantaine te behandelen tegen die worm? En daarna de alti ook in quarantaine tegen parasieten?

Ik ga dan sowieso de waterwaardes meten en vitaminen en mineralen toevoegen.

Bedankt dat je me helpt!
 
Ik zou eerst de nh3 en No2 meten. Na gebruik bactopur en je bodem reinigen groot kans dat je waardes te hoog zijn. Als je zelf geen druppeltesten heb zou ik voor de zekerheid 50% gaan verversen. 2x per week zolang je geen waardes meet.

Het bacteriegeval dat je had is ook vaak een zaak van leefomgeving mn. watertje. Deze twee testjes zijn eigenlijk onmisbaar voor het aquarium vooral als je medicatie gaat gebruiken.

Je water kan er spik en span uitzien maar dan kan evengoed je waterwaardes erg hoog zijn. Bodem en filters reinigen moet je altijd met beleid doen want anders gedonder en daar worden je vissen ziek van.

Nu even geen medicijnen meer gebruiken voordat je inzicht heb in je waterwaardes. Geef ze even de tijd om te genezen maar dan is eerste vereiste goed watertje! Als jij goed ziek ben geweest heb je ook een paar dagen nodig om weer aan te sterken.

Ankerworm is vrij zeldzaam.1 visje met 1 ankerworm lijkt mij heel sterk. Ik weet niet of dit ook in een tropisch aquarium voorkomt. Probeer eens een close up te maken van de "worm"
 
Men waterwaardes zijn:
PH: 7,5
GH: 13
KH: 7
NO2: 0
NH4&3: 0
NO2: 0
NO3: 10 Mg/l
Fe: 0,5 Mg/l

Gemeten met druppeltests :)

Ik meet eerlijk gezegd bijna nooit de waterwaardes maar als ik het doen zijn ze toch altijd oke, nitriet en ammoniak zijn toch altijd 0. Het is toch ook al een 2 tot 3 weken geleden dat ik de bacto gebruikt heb dus ik dacht dat het toch ook belangrijk was om het aqua wat proper te houden, het lag vol strondjes en zo :p:D
 
Laatst bewerkt:
Ja ik vind het ook iets vreemds hoor die worm, ik ga proberen een zo goed mogelijke foto te maken :rolleyes:
 
0481B6AC-602F-418C-90B9-87A21222E82B.jpeg
52395A40-8267-4853-B3ED-A11ED350A889.png
Het lukt me niet om een betere foto te maken, hij wemelt te veel :D. Ik heb het getekend zoals het er volgens mij uitziet. In de staart zie ik niks maar aan de staart zie ik iets bruins gelijkaardig aan de kleur van de vis. In het midden een donker lijntje en het einde is spits en wit. Als je de foto die ik had gemaakt goed inzoomt ziet je ook dat lijntje en het witte puntje vanachter.

Hopenlijk is het al iets duidelijker
 
Mooie waardes. Omdat bactopur bacterieen dood dood het tevens je goed bacterieen die je nodig heb om stabiel waterwaardes te hebben. Zijn nu stabiel dus prima. Anders had je wel verhoging nh3 en/of no2 gemeten.

De worm. Is het niet gewoon een stukje staart? Vinrot dat de rest is weg gevreten? Is ook bacterieel dus zal de bactopur opgelost hebben en groeit de staart gewoon weer aan.

het schuren kun je eventueel oplossen met zoutbadje. Het is maar 1 vis dit is het minst belastend. 25 gram zout zonder jodium per liter. bakje maken vis max 3 minuten erin en 5 dagen achter elkaar. Als visje in zout niet meer beweegt in aquarium zetten en hem even heen en weer bewegen zodat hij kieuwen spoelt. Als je toch denk ander visje worm kun je ook in zoutbadje doen misschien laat de worm los of gaat dood.
 
Ik denk niet dat het staart is want zijn staart is even lang als de andere panda’s en het is ook niet gerafeld. Dan ga ik die 2 behandelen zoals je zegt.

Wat zou er nog zijn met de magere tetra? Ook iets van parasieten? Misschien ook in het zoutbad doen? Deze vis heb ik wel behandeld met bacto en epsom zout dus hij heeft eigenlijk al een zout handeling gehad. Of in quarantaine zetten zodat hij zeker geen andere vissen kan besmetten?
 
De tetra is dan al behandeld en zou ik gewoon laten zwemmen. Goed in de gaten houden als het bacteriele stil staat en weg is. Je mag geen nieuwe schimmel meer zien verschijnen en kijken naar verschijnsels zoals in bovenstaande post. Mocht je toch zien dat er weer wat te nieuws te zien is wat op bacterieel duid dan weer iets gebruiken voor bacterieele zaken. dacht gelezen te hebben dat je al meerdere malen bactopur heb gebruikt dus misschien handiger om dan iets te zoeken met andere bestandsdelen ivm resistentie. Geen ESHA.

Misschien kan je de worm na een zoutbadje eraf trekken met een pinchetje. Of door de midden knippen met schaar in de hoop dat de worm dood gaat of los laat na de verwonding. Als het op het uiterste randje zit van de staart kun je ook overwegen het randje van de staart eraf te knippen. Wellicht wel zielig/barbaars maar dan ben je het wel kwijt en de staart groeit wel weer aan. Natuurlijk niet hele staart eraf knippen. Bij vinrot groeit de staart ook weer aan. Je hebt eventueel ook verdovingsvloeistof om in water te doen vis erin en is even out. Weet niet wat verstandiger is om in 1 seconde stukje met heel scherp schaartje weg te knippen of vis te verdoven met alle risicos van dien.

Opties en je moet zelf kijken wat jouw het beste lijkt. begin eerst met het zout en pinchet.

succes en update is leuk. Ben benieuwd. Als je de worm eraf heb kun je hem misschien close up foto maken en posten. wellicht heeft iemand er ooit wat aan.
 
Oké ik ga er inderdaad dan goed op letten dat er niks nieuws binnenkomt!

Worm eraf stekken :eek: dat is wel helemaal nieuw voor mij om zo aan een visje te 'prutsen' :book::D maar ik ga het proberen. Ik was nog aan het denken 'als ik die worm er nu gewoon uit kon trekken' maar ja zo iets zou ik niet doen zonder dat ik weet waar ik mee bezig ben. Mag ik dit al na het eerste zoutbad doen of na die 5 dagen pas?

Ik houd jullie zeker op de hoogte en zal ook een foto maken van de worm :D.

Heel erg bedank om me te helpen, ik heb er heel veel van geleerd!;)
 
Ik zelf zou het ook wel eng vinden hoor die worm eraf te halen. Omdat het maar 1 worm is lijkt het me het proberen waard. Mischien is het wel een bloedzuiger. Ze hebben nu al zo veel medicatie gehad dat ik denk dat je er beter aan doe om nu ze even te laten aansterken ipv nog meer kuren medicatie.

Zou na paar zoutbadjes proberen. eerst kijken of hij er vanzelf eraf valt. Als hij op het randje van staart zit zou ik voor de schaar gaan en het eraf knippen zodat je zeker ben dat je de hele worm heb inclusief kop. Weet niet of het zoals een teek is als de kop blijft zitten dat hij weer aangroeit.

Google eens op werkman ankerworm. Dat is een dierenarts die allerlei artikelen heeft geschreven over vissen. Heeft ook een pagina over wormen en kreeftachtige. Daar staat ook dat je hem eraf kan halen.
 
Ik heb een stukje van de worm er af kunnen halen en ga morge de rest doen met schaartje. De Alti ziet er wel niet zo goed uit, hij heeft zo donkere strepen.

Er zijn vandaag 3 tetra's gestorven aan buikwaterzucht. In zo een 3 dagen tijd is het gebeurt, super dikke buiken tis gewoon nog agressiever geworden. :'(:'(:'( Zou het komen door die kuren die ik gedaan heb? Ik weet echt geen raad meer :'(

Ik geef nu vitaminen van Sera via het voer, Sera kh plus voor de mineralen en Voogle.

Medicijnen kap ik mee, is er nog iets dat ik kan doen voor mijn arme visjes?
 
Je hebt ze behandeld voor waterbuikzucht maar waar had je dit op gebaseerd? je hebt ze behandeld voor bacterieel. Zou er een kuur levamicil tegen aan gooien. Van manuas. wat duurder maar wel effectief voor veel wormen. je heb nu 1 worm gezien maar wellicht zitten ze wel vol met wormen. Misschien wat luguber maar je zou een dode vis van binnen kunnen bekijken of je wormen zie.

Google even op manaus aquarium. Medicatielijn en bij alle medicatie staat een beschrijving van verschijnselen bij vissen. Misschien herken je iets.

Snap dat je na zo veel ellende het bijltje erbij wil neer gooien maar wellicht ben je verkeerd begonnen?
 
Laatst bewerkt:
Kan inderdaad zijn dat ik verkeert begonnen ben. Ik wil niet opgeven maar het is even zwaar.

Ik zie de symptomen die bij trichosal staan. ‘roodachtige zweren op de huid en op de aanzet van de vinnen. Ook uitstekende schubben en een gezwollen buik’ dit is precies wat die Alti had een 2 tal maanden terug. Schimmel heb ik wel nog nooit gehad.

En ja inderdaad de symptomen bij levamicil van de haarworm.

  • Opgezette buik, ondanks weinig of geen voedselinname.
  • Vermageren ondanks goede voedselopname.
  • Witte ontlasting, door een door Nematoden veroorzaakte darmontsteking. ’
 
Na de kuren moet er geen bacterie of schimmel meer leven in je aquarium. Gezien de dikke buiken en het ontbreken van de uitgezette schubben behalve bij een zou ik gokken op wormen vooral omdat je er eentje aan die staart heb zien hangen. Ik weet niet of een kuur nog gaat helpen als ze zo vol zitten met wormen maar wellicht het proberen waard. Volgens mij als je de medicatie gebruik poepen ze de wormen uit.
 

Terug
Bovenaan