Zelfbouw 3.200 liter in 5 geschakelde bakken


Dank heren, als oud Andijker ben ik nu binnenkort wel verplicht om dit op te gaan starten begrijp ik . . .
 
Niet alleen als oud Andijker, maar ook als West-Fries genoot :D
 
Ja, ja . . . :D ik heb van de bouw van m'n eigen bak een 1200 foto's denk ik . . . ga binnenkort wel beginnen, maar heb op dit moment
niet al te veel tijd, maar ga eind van de week beginnetje maken . . .
 
Hahaha, nog meer West Friezen zie ik . . . ( niks mis met de rest van Nederland hoor . . . :sorry: ) geweldig dames en heren, ooit misschien bij elkaar kijken, leren, verder (kennis) uitbouwen . . . komt goed.
 
Veel leden hebben een link in hun onderschrift naar hun fotoalbum, dus kijk zoveel je wilt :D
 
Ja ik had het gezien Ton, ik ben af en toe al aan het 'snuffelen' . . . leuk hoor.
 
Ik zie dat er lekker gekeuveld wordt en dat Ekin de uitdaging heeft opgepakt om zijn bouw verslag op dit forum met terugwerkende kracht te maken. 1300 foto's lijkt mij wat veel maar met een juiste selectie moet daar een mooi verslag uit voortkomen. Ga dat volgen.

Anyway bij mij nog geen vorderingen. Ik ben aan het wachten op de offerte voor het glas en ben mij aan het inlezen over een geschikt filter. Keuze s - keuzes, ben er nog niet uit en zolang dat niet het geval is wordt er nog niets gedaan. Ik wil het eerst volledig uitgewerkt hebben voordat ik het glas definitief bestel. Dus nog ff stil van mijn kant.
 
Geeft niets. Zo'n beslissing neem je niet over 1 nacht ijs.

En als het er eenmaal staat, verander je niet zo snel.

Ondertussen gaan wij ons even vermaken in het topic van Ekin:sorry:
 
Hensie, doe je goed hoor om er goed over na te denken. Nog een tip om over na te denken, mocht je besluiten om b.v. een biologisch
filter te gaan gebruiken, zorg dan dat je er altijd weer bij kan als dat nodig is. Heb iemand gekend die zette z'n biologisch filter neer en
plaatste daarover heen z'n 4 meter bak met stalen geraamte . . . toen kwam het moment dat er iets aan het filter mankeerde / lekte,
en het volglas biologische filter werd, nadat het was leeggehaald, met een hamer in stukken geslagen. Dit omdat hij het filter er nooit
'van z'n levense dagen' meer onderuit kreeg. Zoiets is niet goed nadenken over dit soort van dingen denk ik dan . . .

Mag ik vragen wat de speerpunten / punten van overweging zijn, waar je over nadenkt wat de filtering betreft ?
 
Ikzelf ben begonnen met 2 potfilters zoals al eerder gezegd is, maar heb na een half jaar toch óók nog gekozen om
er een biologisch filter bij te / onder te plaatsen. De naam zegt het eigenlijk al . . . een biologische filtering met 'bacterietjes' . . .
Ik wilde één van de potfilters mogelijk gaan gebruiken voor toevoeging van bijvoorbeeld turf extract / eikenbladeren . . .
maar is nog niet gebeurd.
 
Ik zie dat er lekker gekeuveld wordt en dat Ekin de uitdaging heeft opgepakt om zijn bouw verslag op dit forum met terugwerkende kracht te maken. 1300 foto's lijkt mij wat veel maar met een juiste selectie moet daar een mooi verslag uit voortkomen. Ga dat volgen.

Anyway bij mij nog geen vorderingen. Ik ben aan het wachten op de offerte voor het glas en ben mij aan het inlezen over een geschikt filter. Keuze s - keuzes, ben er nog niet uit en zolang dat niet het geval is wordt er nog niets gedaan. Ik wil het eerst volledig uitgewerkt hebben voordat ik het glas definitief bestel. Dus nog ff stil van mijn kant.

Heel begrijpelijk. Zullen niet een paar tientjes zijn waar je een nachtje over kunt slapen! Beter in 1x goed dan later spijt toch?!
 
Erg leuk project! Ook leuk dat je het met ons wilt delen, altijd erg interessant.

Filtering zou ik denk ik ook doen door middel van een bioloog. Deze zijn onderhoudsvriendelijk en ook goed zelf te maken. Indien je voor externe filters zou kiezen zul je er meerdere moeten nemen, ook moeten die veel vaker gereinigd worden dan een bioloog.
 
voordat ik in ga op specifiek aquaristieke aangelegenheden zoals filters zijn er nog enkele bouwkundige zaken die wil bespreken. Hierbij het eerste onderwerp

Gewicht en gewichtsverdeling:

Zoals eerder al opgemerkt heb ik bij het plaatsen van de aanbouw al rekening gehouden met het gewicht van het aquarium. Op het moment dat ik de bouwopdracht gaf wist ik nog niet precies wat grote van het aquarium zou worden maar dat het op de plaats zou komen waar het nu in opbouw is wist ik al wel. Ik heb aan de architect aangegeven dat er met een gewicht van tussen de 3 en 4 ton rekening gehouden moest worden. Daarop zijn 4 extra staalnetten geplaatst op de 15 cm dikke draagvloer. En later zijn in de 10 cm dikke smeervloer (waarin ook de vloerverwarming is opgenomen) ook nog eens 4 extra staalmatten geplaatst. Nu de exacte maten van het aquarium bekend zijn heb ik alles nog een doorgerekend om te controleren dat de belasting per cm2 gelijkelijk verdeeld is. Gezien de afwijkende vorm van het aquarium en de wijze waarop ik de muren heb gemetseld mogen geen grote verschillen in de druk per cm2 optreden anders gaat het aquarium in de loop van de tijd zeker scheef staan.
Gewichtsverdeling.jpg

In de afbeelding is te zien hoe de onderbouw is gemetseld. Ook zijn de 2 afzonderlijke delen waarvoor ik de belasting heb berekend aangegeven. Zoals uit de berekeningen hieronder duidelijk wordt zal het totale gewicht nog hoger worden dan in bij de bouw voorzien was. Mijn architect heeft aangegeven dat dit geen probleem is omdat hij alles met ruime marges heeft berekend.

Mogelijk probleem:

Als je de cijfers ziet dan blijkt dat de druk per cm2 voor de kleine bakken ruim 10% hoger ligt dan voor de grote pak. Dat is niet zozeer een probleem voor de stenen muur maar kan wel problemen geven voor de mate waarin de 2cm dikke roofmate laag die ik tussen de gemetselde muur en de multiplex wil plaatsen. Als deze namelijk op termijn onder de kleine bakken iets verder ingedrukt wordt dan de laag onder de grote bak dan krijg je hoogte verschil en daarmee ongewenste krachten op de glasplaten. Krachten die in het ergste geval glasbreuk tot gevolg kunnen hebben.
Opbouw-draagconstructie.jpg

De oplossing is om voor de grote en kleine bak gebruik te maken van verschillende materialen van gelijke dikte met ieder zijn eigen draagkracht. die dan het beste 10% van elkaar verschilt. Voor welke materialen ik ga kiezen weet ik nu nog niet. Dit is een beetje afhankelijk van beschikbaarheid bij de lokale isolatieboer maar de keuze is tussen de volgende materialen:
  • Piepschuim voor de grote bak (vind ik minder geschikt want valt te makkelijk uit elkaar)
  • Geëxtrudeerd Polystyreen hardschuim voor de kleine bakken
  • PIR-hardschuim / roofmate
BEREKENINGEN
(ik zie even niet hoe ik op dit forum een tabel moet plaatsen de standaard bb-code tags lijken niet te werken).
Grote bak
BerekeningGewichtGroteBak.png

Kleine bakken
BerekeningGewichtKleineBakken.png
 
Pin me hier niet op vast, maar:

Als je de kg/cm2 omrekent naar kPa en dan de specs van je te gebruiken materiaal opzoekt (daar geven ze de waardes vaak op in kilopascal) zul je waarschijnlijk een materiaal kiezen met bijvoorbeeld een waarde als bijvoorbeeld:

http://building.dow.com/europe/nl/prod/roofmate_slx.htm

Druksterkte, drukbelasting
bij breuk of 10% vervorming NEN-EN 826 kPa N/mm2 300 (gaat in dit voorbeeld om platen van 60mm dik)

Dat is dan 3kg/cm2 en dan zakt t 6mm in.

Het volgende wordt ook vermeldt:

Kruip bij drukbelasting ontwerp drukbelasting (2% vervorming na 50 jaar) NEN-EN 1606 kPa N/mm2 110

Dat is dan bij 1.1kg/cm2 en dan zakt t 1.2mm

(dit is een aanname van mij) bij een drukverschil van 0.03kg/cm2, 3kPa, is het indruk verschil in mijn beleving minimaal. Er van uitgaande dat het indrukgedrag lineair is en dan interpoleren geeft een verschil van 0.04mm.

Dit voorbeeld zou dan gaan om bakken die los staan van elkaar (dus krachten worden niet verdeelt over een verbinding). Het gedrag in jou geval zou een mooi verloop hebben.

Mijn advies, reken dit even door. Volgens mij maak je t in dit al ingewikkelde project veelste moeilijk. Btw zou t leuk vinden als een andere techneut nog aanvullingen/opmerkingen heeft.

Succes met je project! Heel "indruk"wekkend ;)
 
Kijk, dit is een reden dat ik het project hier publiceer. Kennis vanuit andere hoek. Dank Fuubs, ik ga dit bekijken. Ik heb hiervoor ook een "geschakelde" bak gehad. Daar had ik na 15 jaar verschillen die opliepen tot enkele millimeters. Dat was een totaal andere constructie dus niet vergelijkbaar. Echter het is wel de reden dat ik deze berekening heb gemaakt.
 
Graag gedaan, leuk vraagstuk. :thumbs: Als je ergens niet uitkomt of je wilt dat iemand ff dubbelchecked, ik volg je topic.
 
goed bekeken Hensie je niet blindstaren op 1 mogelijkheid qua filtering
wat het glas betreft kijk ook eens in Duitsland voor glas zit vaak een behoorlijk prijs verschil tussen hier en daar
 
Zo, korte update. Heb de afgelopen week geen tijd gehad om aan het project te werken. Ik ben nog aan het wachten op een prijsopgave voor het glas. In de basis is het makkelijk. Ik heb 22,7 m2 float glas van 12 mm nodig. Dat kost iets van € 70,00 per m2 bij de goedkopere online glasboeren. Maar aan die berekening heb je niets omdat men voor het snijden van glasstrips met minimale oppervlakken werkt. Dus ook al bevat de glasstrook maar 0,1 m2 glas dan moet je toch voor 0,3 m2 glas betalen. Op zichzelf begrijpelijk want het snijden van glasstroken vergt meer manuren en de kans dat het fout gaat is aanwezig. Ook moeten er de nodige gaten geboord worden en het slijpen onder een hoek mag ook niet vergeten worden. Kortom het is maatwerk en ik moet dus geduld hebben.

Anyway heb zojuist nog even naar de gewichtsverdeling gekeken en nu blijkt dat ik een fout heb gemaakt in mijn eerdere berekening. Ik heb het oppervlak van de draagconstructie verkregen uit mijn SketchUP model. Maar het blijkt dat ik een verkeerde waarde heb overgenomen. Inmiddels heb ik de juiste waarde overgenomen en blijkt dat er nog een klein verschil is maar dat dit verschil, rekening houdend met de hierboven door Fuubs gemaakt opmerkingen, zo klein is dat het in de praktijk geen gevolgen zal hebben.

Grote bakken
Bekijk media item 262
 
Gelukkig dat het niet veel invloed heeft dan, je zult er maar achter komen dat je gewicht veel te hoog word voor de constructie.
Ben zeer benieuwd hoe het gaat worden!
 
Mooi hoor ! Ik wil toch nog even terugkomen op je benaming 'geschakelde bakken'. Ik heb net je begin ook weer gelezen, wat ik eruit opmaak
is dat de grote bak (rechts) en de 4 kleine bakken (links) één lang groot aquarium vormen ! De 4 bakken links zijn géén 4 aparte bakken ?
Als dit zo is / wordt dan gaan we een geweldig mooi project meemaken met z'n allen ! Maar . . . ik denk toch ook dat er wel wat addertjes onder
het gras kunnen ontstaan . . . en dan denk ik aan de stroming in je bak. Wil je in de bovenlaag naar de ene kant, en dan vanaf de onderkant
weer naar je beginpunt ( boven en onderloop ) of ga je dit op een andere manier doen. Ik hoop dat het niet gebeurt dat de stromingen
(boven en onderloop ) dan tegen elkaar gaan botsen in je bak vanwege de kromming van het geheel . . . Als je een rechte(hoekige) bak hebt,
dan heb je dat probleem niet. En als je water en vissen ergens een hekel aan hebben is aan 'dooie plekken' waar geen stroming komt.

ook dit blijf ik zéker volgen, spannend hoor en nogmaals m'n complimenten . . .

Groet;

Erik
 
Ik heb even snel met wat pijltjes de beoogde stroming in het aquarium aangegeven. De rode cirkels in het midden bovenaan zijn de beoogde uitstromen. Zoals eerder aangegeven komen er 2 uitstroomopeningen. Ook het filter zal dubbel uitgevoerd worden. Over het filter komt nog een afzonderlijke post. Om deze stroming voor elkaar te krijgen zal er gebruik gemaakt gaan worden van meerdere stromingspompen die in of tussen decoratiemateriaal geplaatst worden.
Bekijk media item 273De opvoerpompen komen achter het aquarium te staan.
Bekijk media item 272
 
Okee, dan heb je het goed voor elkaar, want ik denk inderdaad dat je gebruik moet gaan maken van stromingspompen,
anders ben ik 'bang' dat je het water de bocht niet om krijgt . . . Goed uitgedokterd hoor ! Geweldig als je zo handig bent
met 'Sketch-up' ! Dat ben ik nou weer niet . . . ( nooit geprobeerd trouwens ).

Die kleinere bakjes onder je grote bak gaan dienst doen als filter ?
 
Hmm afgelopen weken druk bezig geweest, maar niet met dit project ;-)

@Ekin
Die kleine bakken betreffen één van de mogelijke opties voor de filtering. Maar ben daar nog niet uit, deze 4 bakken van ieder 60 liter zijn eigenlijk te klein om 3 kuub te filteren (natuurlijk helemaal afhankelijk van de vis-bezetting). Ik ga wellicht voor een klein bead-filter kiezen. De EB40 zou voor mijn aquarium meer dan groot genoeg zijn. Ik wil dat lawaai alleen niet in mijn huiskamer! Ik moet nog kijken wat de aanvullende kosten zijn om die EB40 op een andere plek te plaatsen. Ik heb dan zwaardere pompen nodig, moet een hok(je) bouwen in mijn tuin om het filter in te plaatsen. Dat hok moet verwarmd worden etc etc.
 
Bedankt voor je toelichting . . . en ja, wat is wijsheid, maar kan me voorstellen dat je zo min mogelijk lawaai in je kamer wilt.
 
Hay Hensie, hoe staat het leven . . . ? ben je al ietsje verder met de bouw van je geweldige project ?
 
Nou moe . . . zou Hensie nou nog steeds vastzitten in die zwarte zaterdag . . . . :oops:
 
Ik leef nog hoor en de zwarte zaterdag heb ik meegemaakt en ga ik in de komende week nog eens meemaken :-(. Dit is een slow project en ik zal dus niet elke week/maand reageren. Als ik vorderingen maak meld ik mij weer maar afgelopen weken was het veel te mooi weer om met een aquarium bezig te zijn.
 

Terug
Bovenaan