welke ziekte?


Lennard_J

Well-known member
Lid geworden
14 januari 2017
Berichten
243
Leeftijd
33
beste allemaal,

ik heb een 55 liter aquarium met hierin een klein schooltje (6 stuks) Danio margaritatus

nu zie ik bij en dat het niet goed gaat en vraag me af wat het is en wat ik kan doen!!!
hij/zij lijkt opgeblazen en denk daarom aan buikwaterzucht maar omdat hij niet drift en volgens mij geen schubben recht op heeft staan weet ik het niet


naast dat ik de vis zie heb ik in een hoek allemaal witte puntjes (niet op de vis)

http://s318.photobucket.com/user/lennard-j/library/flex 57

flex%2057
 
Laatst bewerkt:
het bakje draait vanaf 4 februari 2017 heb voor dat ik aan vissen begon een dikke maand gewacht en tussen de 6 stuks Danio margaritatus en de 6 otto cinclus nog eens een maand.

1 keer per week ververs ik rond de 15 a 20 liter water.
 
Witte puntjes zijn volgens mij slakkeneitjes. De vis is moeilijk te beoordelen op de foto's. Heb je de mogelijkheid om vis apart te zetten?
 
is de danio een mannetje of een vrouwtje(dit is te zien aan de anaalvin bij vrouwtjes is deze grotendeels doorzichtig, bij mannetjes is deze rood gekleurd)
Het kan zijn dat als het een vrouwtje is dat ze eitjes draagt dit is ook goed te zien aan het gedrag van de mannetjes die jagen er dan constant achteraan
 
deze ene vis is overleden :( nee ik heb geen mogelijkheid om vissen apart te zetten. deze vis was opgezwollen en aan een kant leek het iets van wt doorzichtige pluis/schimmel te hebben en toen deze vis nog leefde zweefde het ook meer dan zwemmen.



de witte puntjes zouden inderdaad eitjes kunnen zijn ik heb er 3 zebra slakken in

ik herkende het niet omdat appel slakken die ik eerder in een bak had de eitjes in tros oom in de deksel legde


zou ik de bak nog met iets na behandelen?
 
Bij schimmel gebruik ik manuas trichosal. Meestal is schimmel een gevolg van iets anders. Dit dood bepaalde bacterieen, schimmels en parasieten. Het is een wat duurder medicijn maar doet zijn werk goed en heeft geen gevolgen op waterwaardes.

Als je nu geen rare dingen zie bij je visjes natuurlijk niet gebruiken. Alleen medicatie gebruiken als je daadwerkelijks iets lichamelijks ontdek of qua gedrag. Blijven niet eten etc.
 
de andere vissen vertonen geen symptomen

de witte punten in aquarium lijken wel uit te breiden en zijn moeilijk te verwijderen
 
De foto's zijn moeilijk te zien. Kan er niets mee. Probeer een andere foto te maken. Ik ken jouw soort visjes niet maar zijn het geen zwangere vissen die eitjes leggen? Eijes kunnen ook gaan schimmelen. Dan zie je pluch erop komen en laten ze vanzelf los en gaan dwarrelen.
 
ondertussen zijn er weer 2 vissen gestorven en bij de viswinkel weten ze het ook niet!

heb nu nog maar paar vissen er in en ben aan het denken om deze bak opnieuw te starten om misschien foute stoffen volledig weg te halen.

is ook de eerste keer dat ik een voedingsbodem gebruikt heb en zie geen pluspunten aan

iemand nog ideeën hoor ze graag ben ten einde raad
gr Lennard
 
Wat zijn je waterwaarden en temperatuur? Misschien is daar een verband..
 
temperatuur +/-23 grade water waardes heb ik al week niet meer gemeten omdat dit dus bij laatste meeting wel goed zat.
ik heb de metingen bij 2 verschillende aquarium zaken laten uitvoeren. (kan formulier ff niet vinden).
 
Heel vervelend Lennard. Ik zou het niet weten.. Als ik het goed begrijp had je 6 danio's aanvankelijk en 3 slakken.. en daar zijn nu 3 danio's van hemelen?

Je kunt ook gewoon pech hebben met slechte kwaliteit vissen of vissen die al ziek waren toen ze je bak in gingen. Er wordt dan ook vaak geadviseerd nieuwe vissen een maand in een aparte bak te zetten om te kijken hoe ze het doen. Het is bij mij ook al meer dan eens geweest dat ik een stuk of wat nieuwe vissen haalde en er in die eerste paar weken een voor een het loodje legden. Geen ziekte te zien, waterkwaliteit perfect, niets aan andere vissen af te lezen, aten goed enz enz.

Als je het vermoeden hebt dat er "foute" stoffen inzitten kun je ook even flink over actieve kool filteren. Ik neig zelf meer naar het idee dat je vissen redelijk zwak waren of al iets bij zich droegen. Soms is het niet te verklaren en heb je gewoon pech. Bij mij van de week ook 3 n. beckfordi dood. Elke nacht 1 dood gegaan 3 nachten lang. Echt niets aan het dode visje te zien, niets aan de levenden, waterwaarden top, niets geks aan andere vissen te merken (zuurstof tekort oid). Schiet mij maar lek, maar soms gebeurt het gewoon.

Nog 1 ding. Wat voor een filter gebruik je en wat zit erin als materiaal?
 
ja heb deze vissen aantal maanden aan het draaien en nu om ste beurt krijgen ze iets en leggen ze het loodje

de filter is de ingebouwde filter in de fluval flex
hierbij is er een spons met uitsparing met keramische filterzakje en een uitsparing met koolstof zak

de reden dat ik het aquarium wil verschonen is dat ik de bodem niet vertrouw en de witte puntjes overal wat lijken op eitjes van de slakken wat alleen raar is omdat ze deze normaal boven water leggen dacht ik?

daarnaast mis ik toch wat kleur in de bak en wil richting guppen of betta gaan om een simpele vis met veel kleur te gaan houden en ook meer op de save kant te gaan spelen ivm met tijdgebrek met school en werk op het moment.

Bart heel erg bedankt voor al je meedenk werk want ben echt einde raad
ik ga nu afwachten tot ik er een ziek zie en dan ga ik daar eens mee langs in de winkel waar ik ze gehaald heb
 
Even over die slakken.. Heb dit van internet geplukt over de zebrarenslak:

"Het is niet bekend dat het gelukt is om deze slak in het aquarium te kweken. De volwassen dieren leven in zoetwater of brakwater. De eieren komen alleen uit in brakwater.

De ouderdieren leggen in het zoete water wel eieren. Deze witte eieren zijn lastig te verwijderen maar verdwijnen vanzelf weer aangezien ze niet uitkomen. Voor sommigen is dit zeker een pluspunt, slakken hebben nogal eens de neiging om een plaag te vormen. Dat heb je met deze soort dus niet. "

Appelslakken leggen inderdaad trosjes eieren in de kap boven water.. Maar er zijn heel veel slakken die losse eieren tussen planten of op de ruit en dergelijke leggen hoor.

Als het jou een goed idee lijkt de bak te verschonen is dat natuurlijk jouw keus. Ik heb het ook weleens gedaan vroeger toen ik niet van alg af kwam.

Guppen zou ik niet aan beginnen, binnen een paar weken heb je er 200 in plaats van 5. Als je toch een nieuw bestand wilt en input daarover wilt raad ik je aan een topic te openen onder "samenstelling visbestand". Met betta's heb ik geen ervaring maar ik neem aan dat een man zou moeten kunnen.

Niet opgeven.. Volgens mij is vissen tbc wel een bekend probleem bij danio's (ver doorgefokt). Dat duurt ook een aantal weken, maanden, voor het zich tot dat niveau ontwikkelt dat je het echt ziet en de vissen er dood aan gaan. Bij mij hadden mijn neon tetra's er last van.. Zag aanvankelijk niks, totdat ik een visje met een kromme rug zag zwemmen.. de een na de ander kreeg dit ook en heb er een aantal preventief moeten doodmaken. Nu zie ik er niets meer van, maar dat soort dingen kunnen opeens de kop opsteken.

Voor hetzelfde geld hebben je vissen inwendige wormen.. Zie je zelf niet perse iets van maar is wel iets besmettelijks en dodelijks. Kan alles op het oog in orde zijn, toch gaan ze dood. Hoort er helaas bij, accepteren en vol goede moed weer doorgaan. Soms kan je er niets aan doen en heb je gewoon botte pech. Er sterven zoveel vissen waarvan de doodsoorzaak totaal onbekend is en niet te herleiden. Ook bij mensen die al 50 jaar in de hobby zitten en alles hebben meegemaakt zullen af en toe "random" wel eens een visje kwijtraken.
 
Bart dankjewel voor de info nu is het dus zeker de niet uitkomende eitjes van deze slakken en is dat voor mij de doorslag om deze slakken weg te doen.

over de vissen inderdaad je kan domme pech hebben wist niet dat deze soort zo doorgefokt is jammer dat ik er zo achter moet komen en over de andere ziektes inderdaad er is veel wat lang niet te zien is tot het te laat is
zeker geef ik niet op aquarium blijft mijn passie alleen ga ik nu voor sterkere vis omdat ik nu niet dagelijks tijd heb om de vissen te behandelen en zo

inderdaad ga ik in mijn andere topic kijken hoe of wat en zoals je zegt zijn guppy's een risico qua overbevolking
 
Hoi Lennard, met de Danio's heb ik ook best veel dode vissen gehad, terwijl ik echt niks kan bedenken waar het aan ligt en er tegelijkertijd taiwan bee garnalen in de bak rondlopen en geboren worden (die ultra gevoelig zijn voor waterkwaliteit en wisselingen etc), dus wat al eerder hier gezegd werd; je kan ook gewoon pech hebben. Ik heb best veel gelezen over mensen met dezelfde problemen met deze visjes, helaas.
 
ja ben daar nu ook steeds meer van overtuigd.

ik ga de bak omgooien want die witte vlekjes van de zebra slakken heb ik geen zin in en qua danio's zijn het er volgens mij nog 3

als ik opnieuw start is dit van die danio's schadelijk voor andere vissen???

ik wil richting beta of zo gaan dus ff kijken
in vedergeval gezelschap bak met makkelijke en kleurrijke visjes
als ik over paar jaar meer tijd heb ga ik me storten op grotere bak en specifieke waarde en vissen/garnalen
 
ja ik ga geen vissen dood maken en denk niet dat een viswinkel ze terug neemt

dus wil bak goed schoon maken en met nieuw bestand beginnen + die 3 danio's

nu wil ik niet dat de andere vissen ook dood gaan doordat deze 3 er nog in zitten
 
Daar zou ik me niet zoveel zorgen om maken Lennard. Normaal is een maand in quarantaine prima (veel meer dan 99% doet). Als je dan niks zichtbaars aan de vissen ziet als schimmels of parasieten en ze eten goed, kun je er vanuit gaan dat ze gezond zijn. Aangezien je je bak gaat verschonen neem ik aan dat je deze ook weer 4 weken indraait. Die tijd zullen de danios denk ik in een curverbak gaan met het filter dat nu in je bak staat? In principe is dat dan 4 weken quarantaine.

Het besmettelijke ligt vaak eerder bij de vissoort dan het hele bestand. Ik heb toch echt zwakkere vissen in mn bak dan beckfordi's.. dus als er wat mis is met het water zou ik het eerder aan andere vissen merken. Toch is er iets ongrijpbaars bij een specifieke soort.

Zo te horen ben je niet de enige met danio uitval. Ik zou het wel aandurven 3-5 nieuwe te halen bij de lfs en het opnieuw te proberen hoor. Misschien heb je wel weer pech, misschien ook wel geluk.
 
ja ik wilde wel de bak schoonmaken maar niet zo ver dat die ng ingedraaid moet worden

en denk niet dat ik dit relatief duur visje weer ga uitbreiden

de sterfgevallen liggen bij mij zeker aantal weken tot een maand tussen
 
Ik weet niet waar je woont maar ik heb ze toen bij een hobbykweker gekocht voor 2,50 ps scheelt wel met de 4 euro ps die ze er in de winkel voor vragen.
 
Hobbykweker verdient bijna altijd de voorkeur. Vaak goedkoper en nog vaker veel sterkere vissen dan bij de lfs.
 
ja ik heb bijna 5,- per stuk betaald

en inderdaad hobby kwekers zijn meestal fijner om die 2 redenen

ik woon in de buurt van maastricht
 
ik ben gister naar een andere viswinkel geweest en die vertelde dt deze dani's over het algemeen alleen wildvang zijn. hier ligt dan waarschijnlijk ook het probleem met de ziektes die ze meenemen. heb hier nu medicijn voor wat schimmel, bacterie en wormen aan pakt

ik heb het aquarium ook beetje omgegooid met een nieuwe bodem en planten

LhMzYAE2Hp1A74S1izAlfV3PImiLrnx3.jpeg
 
Volgens mij zijn de meeste Celestichthys margaritatus in de winkel nakweek hoor, althans dat is mij verteld en dat lees ik ook op internet. Ik weet niet de eerdere versie van je bakje ook ongeveer zoveel plantjes had als de foto hierboven maar t zijn enorm schuwe visjes in een klein aquarium en zeker als het dan niet dicht beplant is. Hoe was de oude situatie?
 

Terug
Bovenaan