Groene alg?


kw_nl

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
266
Leeftijd
40
Locatie
Delft
Ik heb een RIO 180 die nu een maand draait. Sinds een weekje begint er wat alg op de ramen en het zand te groeien. Op de ramen oogt het groen, dus lijkt mij het groene punt alg. Het laat zit gemakkelijk verwijderen.

Bekijk media item 269
Bekijk media item 268
Wat betreft de plantenvoeding voeg ik het volgende toe:
  • Dagelijks 4ml HS AQUA FLORACELL PLANTENVOEDING

  • Wekelijks 15ml HS AQUA FLORA CARBO MET CO2
Ik vind de planten niet zo heel hard groeien. Met uitzondering van de Ambulia, die gaat echt als een trein. De rest gaat niet dood, maar echt snel groeien doen ze niet.

Omdat de bak nog niet zo lang draait test ik bijna dagelijks de waterwaardes. Dit is de laatste:
Bekijk media item 270
Mijn verlichting bestaat uit 2 maal 45w T5
Nu zit mijn NO3 misschien wat aan de hoge kant, al zit die nog wel in de groene zone. En voor de CO2 geldt dat ik wat laag zit, maar ook weer in de groene zone...

Ik doe nu nog twee waterwissels per week. Ik doe dan ongeveer 40 liter per keer.

Mijn aquarium ziet er zo uit:
Bekijk media item 264
Zelf denk ik er aan om er nog wat makkelijke planten bij te zetten, zou dat kunnen helpen om het NO3 gedeelte omlaag te krijgen?
 
De bak draait nog niet zolang dus wellicht dat er wat algen ontstaan zijn door een verhoogde nh3/4 tijdens de opstart want dat is een boost voor algen.
Een nitraat van 25mg is op zich niet erg hoor en dat zie je veel meer.

http://www.aquascaping-blog.com/groene-puntalg

Je zou ook de po4 eens moeten laten meten als dat kan.
 
Dus gewoon maar afwachten tot de bak meer is ingedraaid?
 
Gaat de alg ook zo makkelijk van de bladeren af dan want de harde variant is een po4 tekort.
 
Ik kan het op de bladeren nog niet echt ontdekken, misschien ook wel door de kleur. Maar op het raam gaat het gemakkelijk er vanaf.
 
Hoe staat het nu met de algen in je bak?
 
Het lijkt iets minder hard terug te komen, alleen net boven het zand is het lastig weg te halen. Binnenkort wil ik mijn water testen op fosfaat en ijzer, wellicht dat er ergens een overschot in zit.
 
Ik denk eerder een tekort. Zou zeker eens de waarden goed laten testen. Het zit niet op de planten dus het kan een co2/po4 tekort zijn zoals in de link is beschreven.
Of tengevolge de opstart omdat het ook in week 3 is begonnen zo ongeveer. Wanneer zijn de vissen erin gekomen?
 
Ik ben een beetje bang dat het de CO2 is. Ik heb geen CO2 installatie, voeg alleen carbo toe. Binnenkort maar een PO4 vloeitstof test kopen voor de zekerheid.
 
PO4 test gekocht en zojuist een meting gedaan.... 0 fosfaat... Dat geeft te denken :D

Nu zit ik te lezen over EL, klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Echter voeg ik geen CO2 toe, alleen Carbo... Zou EL dan zin hebben?
 
Je bedoeld de EI denk ik;). Dat is een goede methode en het kan ook zonder co2.
 
Dit zijn de uitgangswaarden die in het EI topic worden genoemd:

Uitgangswaarden:
  • Geen CO2 en tot 0,5 Watt per liter licht: NO3 10 tot 20 mg/l en PO4 1 tot 2 mg/l per week
  • Met CO2 en tot 0,5 Watt per liter licht: NO3 20 tot 30 mg/l en PO4 2 tot 3 mg/l per week
  • Met CO2 en meer dan 0,5 Watt per liter licht: NO3 30 tot 40 mg/l en PO4 3 tot 4 mg/l per week
 
wellicht dat er ergens een overschot in zit.

EI gaat juist van overschotten uit. Zoalng de planten maar genoeg voeding hebben zal de alg minimaal zijn
 
PO4 test gekocht en zojuist een meting gedaan.... 0 fosfaat... Dat geeft te denken :D

Nu zit ik te lezen over EL, klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Echter voeg ik geen CO2 toe, alleen Carbo... Zou EL dan zin hebben?


Ben je er al een beetje uit hoe en wat je wil gaan doen??
 
Ik heb vanavond mij fosfaat gemeten, altijd lastig om te bepalen hoe de kleur zich weerhoudt. Maar volgens mij kwam ik uit rond de 0.5 ppm. Ik had vorige week Easy Life Fosfo erin gedaan tot 1 ppm (zie topic https://aquaforum.nl/threads/fosfaat-te-kort.101066/#post-1536001). Er gaat nu ook een CO2 set in. Even aankijken hoe het fosfaat en nitraat zich gaat houden. Als er tekorten gaan ontstaan dan wil ik wellicht naar het EI verhaal toe. Al wil ik niet elke week 50% verversen. Dat is een behoorlijke klus en ik heb het idee dat mijn vissen daarna redelijk van slag zijn (vooral de Corry's en neon tetra's).
 
Ik zou anders het weer verhogen tot bv 1 mg en dan nog eens een week kijken om te zien of het verbruik rond die 0,5 mg is en blijft. Zo ja, dan weet je dat je aan een wekelijkse toevoeging van 0,5mg voldoende hebt. Bij de EI heb je dit meten niet omdat je overdoseert en dat is het makkelijke aan de EI.
 
EI kan ook worden gebruikt met een waterwissel van 25%, dus ruwweg alles halveren en evengoed met een berekend overschot aan voedingsstoffen werken.
 
Dat kan ook prima ja voor het geval je liever minder water wisselt.
 
Ondanks de CO2 en fosfaat toevoeging blijft er groene punt alg ontstaan op de ramen. Van de week dan maar EI gaan toepassen, al zit ik wel met het nitraat. Ik meet nu rond de 20 mg/l. Heel veel meer lijkt mij niet gezond.

Verder heb ik ook nog deze aanslag op de planten. Het zijn vooral de planten die het wat moeilijk deden zonder de CO2. Het spul gaat er moeilijk vanaf. Is het ook groene alg, of is dit weer wat anders?
20170616_175405960_iOS.jpg


20170616_175412783_iOS.jpg


20170616_175429194_iOS.jpg
 
Nitraat mag nog wel iets hoger maar je kan ook alleen de po4 verhogen. Wat zijn nu precies je waterwaarden en hoeveel uur belicht je en valt er ook zon op?
 
Btw, volgens mij zie ik eerder baardalgen op je planten zitten.
 

Terug
Bovenaan