De grote verhuizing


J

Jellegs

Guest
Op het moment heb ik 2 goudvis sluierstaarten in een Juwel rio 125 zitten. Volgend weekend gaan de sluierstaarten over naar een juwel rio 400. Nou ben ik er niet helemaal uit hoe ik het beste de vissen over kan zetten en daar gaat mij vraag ook over. Je leest veel op het internet, meteen er in, 1 week wachten, 3 weken wachten, chloor erin..... Wanneer ik een nieuw aquarium opstart wacht ik altijd 3 weken. Dan het water meten en vissen erin. Maar nu wordt dat een lastig verhaal.

Het nieuwe aquarium komt op de plek van het oude aquarium. Geen van beide aquariums is te versjouwen met ook maar iets van water erin. Daarbij komt ook dat ik zoveel mogelijk water van het oude aquarium in het nieuwe aquarium wil. Nu heb ik een 30L bak om de vissen tijdelijk in hun oude water te bewaren. Dit is natuurlijk een vreselijke situatie voor ze en moet zo tijdelijk mogelijk. Die 30 liter water ben ik dan ook al kwijt van het oude aquarium. dan houd ik nog grofweg 80 liter over voor het nieuwe aquarium maar dat is een schrale 5e van het nieuwe aquarium. En daarmee is dus nog geen super veilige opstart gecreëerd.

Nu had ik ook bedacht om het nieuwe aquarium het oude filter te geven zodat de bacteren kolonie netjes mee verhuist. Nu weet ik alleen niet of de juwel rio 400 de zelfde maat filterbox heeft. Weet iemand dat?

Hoelang zal ik wachten om de vissen in het nieuwe aquarium te gaan zetten? Qua stres wil je zo snel mogelijk, qua ammoniak en nitriet piek 3 weken... je leest wel is dat mensen 2 dagen wachten, maar dan zit je volgens de grafieken echt nog stilte in de storm en heeft dan ook geen meerwaarde.

BWWsO_UF11pbhrv2J1SLzFpKnCTUexVP.jpeg


Je hebt natuurlijk ook van alles aan chemicalien op de markt maar daar ben ik toch ook geen fan van...

Ik hoor graag jullie mening en vooral ervaringen hier over!

Groetjes,

Jelle

edit:

Ik vond het leuk om nog even een fototje te delen over hoe het nu is:

BWWsO_UF11pbhrv2J1SLzFpKnCTUexVP.jpeg


BWWsO_UF11pbhrv2J1SLzFpKnCTUexVP.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
rio 125 is wel te tillen hoor. water tot een laag punt laten zakken en met zn 2e optillen.

het filter van de rio400 is een stuk groter en volgens mij passen de materialen daar ook niet (goed) in.

wat ik zou doen:

vissen uitvangen, zoveel mogelijk water bewaren.

rio 125 aan de kant, rio 400 op zijn plaats zetten

bodem erin

zoveel mogelijk vullen met oud water en de rest gewoon met schoon water.

kijk even of je er nog wat materiaal uit de oude erin kunt krijgen, anders filter met nieuwe materialen laten draaien, en de oude sponzen uitknijpen boven het nieuwe filter.

daarna gewoon je vissen erin doen en regelmatig even no2 (nitriet) meten.

die tabel van je klopt van geen kant.

sommige hebben een piek na 2weken, de ander na 3. andere (zoals ik) nooit.

wel even spaarzaam voeren de 1e 4weken.
 
Blijven er 2 sluiers in de 400 liter of is het de bedoeling er nog meer te gaan houden?

Als je van plan ben om er meer te gaan houden gaat het originele filter van de juwel dat niet trekken. Is dan aan te raden een flink extern filter erbij te laten draaien. Te denken aan 1500 of meer liter per uur. In je extra filter of in de nieuwe juwel filter het oude filtermateriaal plaatsen. Zal niet geheel passen maar gewoon bijvullen met wat extra sponsen. Dan heb je de bacteriecultuur die je al heb opgebouwd in de nieuwe bak. Natuurlijk niet schoonspoelen:thumbs: Je heb diverse bacterie starters in cupjes en flesjes wat wel kan helpen je filter wat sneller in orde te hebben. Doe er geen zwarte koolsponzen in want dit absorbeerd alle toevoegingen en heeft verder weinig nut.

Een tweede filter is zo en zo wel handig mocht er ooit een probleem ontstaan met 1 van de filters en je kan dan om de 4 tot 6 weken 1 filter grondig schoonmaken want dan vangt de ander de boel enigzins op. Ze zijn nu nog klein maar worden groter en je zult zien dat je filter en slangen na een week of 4 gevuld zijn met drek

Vissen in oud water zetten vind ikzelf geen goed idee. In je water zit maar een minimaal aantal bacterieen dus lekker vers watertje zullen ze veel fijner vinden. Hoef je ze ook niet in een bakje van 30 liter te doen.

Nieuwe aquarium vullen op dezelfde tempratuur als waar ze in zwemmen. Filtermateriaal overplaatsen. Visje met emmertje ofzo vangen met water. Dan beschadig je ze niet. Emmertje met water en al in hun nieuwe villa laten zakken en zwemmen maar. 3 weken je NO2 en NH3/4 meten. Stel je meet waarde 0,2 en je ververs de helft dan hou je 0,1 over en de opbouw weer erbij dan heb je de volgende dag weer 0,2. Hoge waardes dan echt flink grote verversingen doen. Na een week of 3 a 4 moet je filter stabiel zijn en kan je je verversingsbeleid aan gaan passen.

Sluiers doen het zeer goed in vers water en hebben dan minder last van de altijd aanwezige parasieten in water. Je filter moet de benodigde bacterieen leveren en niet je water.

Om je verversingen van je aquarium makkelijk te maken. Google eens op opvoerpompje. Pompje, slang eraan, korfje erop zodat er geen ogen verdwijnen en waterstraal breekt, pompje in aquarium, stekker erin, sigaretje roken en de helft van het vieze water is eruit. Wasbak vullen op tempratuur, kraan laten lopen, pompje in wasbak, slang in aquarium, stekker erin, sigaretje en zo weer vol. Kosten rond de 30 Euro. Des te meer liters per uur des te sneller leeg en vol. Geen geklooi met 200 liter emmertjes slepen.

Succes en ben erg benieuwd foto nieuwe sluier villa
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor jullie reacties!

Ik zal kijken wat ik aan oude filter watten in het pomphuis krijg en de rest zal ik er goed in uit knijpen. Hoelang is het verstandig om de oude filters mee te laten draaien? Ik heb er een externe pomp bij gekocht, deze heeft een capaciteit van 1000 liter in het uur. We willen er uit eindelijk 2 extra sluierstaarten bij zetten en het dan zo laten. Dat is 100 liter per vis en dan weet ik zeker dat ik geen gigantische belasting op het aquarium krijg. Hoe groot worden de goudvis sluierstaarten eigenlijk? Je vind van alles over alle inheemse soorten maar over deze vind je vrij weinig! We willen er dan een Redcap en Telescoop oog bij nemen.

Ik heb toevallig vandaag een soort gelijk experiment gedaan zoals jij, Michelle1, zegt, alleen dan zonder pomp. Ik hand een tuinslang uitgerold, ene kant op straat gegooid en de andere hand ik bij het aquarium. Met een andere dunne slang zoog ik het water aan, mijn vrouw propte snel de dunne slang in de tuinslag terwijl ik mijn vinger op het uit einde in het aquarium hield, nadat alles zat vinger los en het liep zo naar buiten!:) Ik deed ongeveer 10 liter per minuut. Pompje gaat misschien wel iets sneller he? Bij het vullen propte ik gewoon de tuinslag in de kraan (wel de lens eraf draaien) en dan de kraan open.

Een goede tip ook om No2 en NH3/4 tests te bestellen. Die ga ik op het lijstje zetten!
 
Goed dat je er al een filter bij heb gehaald. Het oude filtermateriaal zal kleiner wezen dan in je nieuwe. Ik weet niet hoe je nu je juwel filter heb ingericht maar zal zeker in de grote gaan passen.

Zou het oude filtermateriaal een maandje laten zitten zodat je nieuwe eerst goed is opgebouwd. Dan langzaam aan het oude filtermateriaal gaan vervangen in het juwel filter. Stukje bij beetje gaan vervangen. Je heb ook voor juwel filters casettes met hard filtermateriaal ipv sponzen. Dit houd veel beter bacterieen vast. Na een maand wel om de week de bovenste sponzen uitspoelen. 1 week de 1 andere week da ander.

100 liter per vis is pas echt luxe. Als ze de ruimte krijgen moet je rekening gaan houden met 20 tot 30 cm per vis. Is ook afhankelijk wel soort je neem en hoe vaak en wat je voer.

Weet niet waar je woon maar in voorschoten zit een fancy fish store, daar heb je echt hele mooie en aparte sluierstaarten. Je kunt ook eens kijken op internet bij koi dealers, vijver centrums enz. Die willen ook nog wel eens wat moois hebben.

Gaat je nieuwe aquarium ook bare bottom worden?

Google eens op fancy fish dan informatie genoeg over soorten.

Soorten.

http://www.buygoldfishonline.com/index.php?_a=viewDoc&docId=1
 
Bedoel je met die filter cassetes die bakjes met steentjes? Daarvan heb ik er nu wel 1 in het aquarium. Wat vet dat ze zo groot worden! Het moet een fantastich beeld zijn als 4 van die knoerten van vissen langs de planten door het aquarium naar je toe komen zwemmen :):):) Ik kan niet wachten! Hoelang groeit een vis eigenlijk?

Op het moment geef ik alleen droogvoer van Tetra Goldfish Gold Japan... ik weet helemaal niks van voer besef ik mij eigenlijk nu pas. Ik heb er ooit is komkommer in gedaan maar dat kreeg 0 aandacht. Dus heb ik het maar bij droogvoer gehouden. Wat geven jullie aan voer?

Ik heb nog een vraag.. In het huidige aquarium heb ik de laatste maanden best wat last van bruin alg. Natuurlijk op de ruiten en vooral op de bodem, maar dat is geen probleem. Maar het zit ook op de planten, ik probeer het wel steeds met mijn vingers van de planten af te halen maar het bleef wel terug komen. Toen ben ik ongeveer 6 weken terug begonnen met easy carbo en profito. Dit lijkt ergens iets geholpen te hebben met de hoeveelheid bruinalg dat op de planten neer slaat, maar het blijft wel neer slaan. Komt dat bruinalg door de vervuiling van de vissen? Zou het in het nieuwe aquarium ook terug kunnen komen? Ik ga natuurlijk de planten zo goed mogelijk schoonmaken voor ik ze over zet.

Het nieuwe aquarium wordt niet barebottom. Toen ik sluierstaarten in dit aquarium nam wist ik dat het te klein zou zijn. Daarom heb ik besloten om bare bottom te gaan, zoveel mogelijk liters voor de vissen en zo goed mogelijk schoon te maken. Toen ik het eenmaal had en in de loop der tijd wat steen en plant toevoegde begon ik het ook nog is heel mooi te vinden. Je kan ook super makkelijk de inrichting compleet veranderen want alles staat toch los! Maar in het nieuwe aquarium wil ik een stenen muur (naja stapel) gaan maken van lavasteen. Dit geeft natuurlijk wat gewicht met zich mee en dat durf ik niet zo op het glas te leggen. De grind bodem breekt deze kracht en verdeeld het mooi over het aquarium. Ik heb wel na gedacht over piepschuim of tempex maar dat moet je vast kitten en dat wilde ik ook niet. Daarbij geeft grind wel een natuurlijkere uitstraling en dat heeft ook zijn charmes, en dan nog een laatste voordeel: De vissen houden van graven!

Als ik fancy fish google krijg ik alleen maar vis om op te eten.. ook lekker! :chef:

Ik woon zelf in eindhoven en dat is niet dichtbij voorschoten! Maar hier in de stad hebben we ook een goede vis winkel met veel mooie sluierstaarten. Dus dat komt goed!:)
 
ja ik bedoelde die cassettes met steentjes. Die moet je vooral in je nieuwe filter gaan plaatsen. De rest van de gebruikte sponzen ook maar op die steentjes blijven veel meer bacteriën zitten.

Ik heb ook diverse inrichtingen in me aquarium gehad maar ben terug naar minimalistisch en makkelijk qua onderhoud. Je visjes groeien totdat ze een jaar of 2 a 3 zijn. Als ze klein zijn heb je al grote slierten poep en als ze groot worden krijg je mega grote poep.

Een grindbodem zou ik niet nemen. Hier gaat veel vuil tussen zitten en telkens woelen om te reinigen geeft veel ammoniak en sluiers nemen alles in de bek en grind kan scherp zijn of vast blijven zitten in de keel. Ik heb nu een heel dun laagje zand want ik vind bare bottom ook niet zo mooi en hebben ze wat te grondelen. Moet wel dun want heb ook al bodemrot gehad in een dikkere laag.

Als je voornemens ben een telescoop oog te nemen moet je helemaal voorzichtig zijn want die ogen zijn zo beschadigd door scherpe dingen. Vooral tijdens het paaien gaat het er hard aan toe en komen ze nogal eens beschadigd uit de strijd. Mijne is ondertussen al bijna blind.

Om enigzins algen onder controle te houden moet je een lading waterpest, Cambodia of vallisnera of drijfplantjes gebruiken. Deze houden enigzins de algen in toom, het is alleen jammer dat mijn sluiers alle planten los woelen, aan stukken scheuren etc. Als ze wat groter zijn, pakken ze gewoon een bos in de bek en liggen net zolang te klooien dat hij bovenin drijft. Algen zal altijd een probleem blijven. Stukje witte filterwatten tijdens verversing zal nodig blijven. Heb allerlei flesjes, UV lamp geprobeerd maar niets bied een geheel slgenvrij aquarium op. Algen ontstaan inderdaad door vervuiling. Je krijg eerst ammoniak, dit word nitriet en dan Nitraat. Als je veel Nitraat heb krijg je algen.

Voer. Bij aquarium xl heb je verschillende hikari fancy goldfish pellets. Meerdere malen per dag voeren. Ze hebben geen maag en moeten meerdere malen per dag wat eten. Niet de regel wat ze op kunnen in 5 minuten want ze vreten zich dood. Vreten zo een zakje op in 5 minuten.

Door de gedrongen bouw vaak last van darm verstoppingen. Diepvries doperwten in bakje met laagje water in magnetron, ff kook erover, velletje eraf en voeren. Dit laxeerd de darmen. Hier zijn ze verzot op en kan je ze handtam mee maken. Doperwtje in de hand stil houden komen ze vanzelf uit je hand eten na een paar pogingen. Brocolie, bloemkool, spruit, wel gekookt zonder zout. Diverse insecten, wormen etc. Niet uit de tuin hoor, bij dierenwinkel diepvries of gedroogd etc.

Mocht je ooit een sluier krijgen waarvan je denk zwemblaas problemen een paar dagen alleen doperwten geven meestal zit ie dan verstopt. Zie je ook wat witte draden als ontlasting.

Altijd leuk een nieuw aquarium inrichten. Ik heb in januari een nieuw aquarium ingericht. Ze blijven maar groeien:stars:

Indruk, de grote wit oranje is 2 jaar. Die oranje met die dikke kop heb ik afgelopen september gekocht. Die is nu al bijna zo groot als me 2 jarige.
IMG_0451.JPG
IMG_0452.JPG
 
IMG_0417.JPG
Mooiere foto met me nieuwste aanwinst van 4 weken geleden.
 
Gister en vandaag hebben we eindelijk het nieuwe aquarium op zijn plek kunnen zetten en in kunnen richten!! :):) Het was nog al een hoop werk omdat de bijgeleverde pomp stuk bleek te zijn. Ik heb toen een nieuwe pomp gekocht, maar de filters waren al uitgeknepen in de oude pomp... Dat is dus flink mislukt... Maarja de vissen kunnen niet in een emmer blijven wonen dus ik heb alles maar gewoon opgestart. Ergens achterin het oude aquarium kastje vond ik nog nitraat bacterien en daar heb ik ook maar een dosis van in het aquarium gedaan. Je moet iets! Ik ga komende weken het aquarium goed in de gaten houden en veel verversen.

De volgende planten heb ik besteld om in het aquarium te zetten: Cryptocorines, valisineria en anubias. De anubias bind ik op de stenen en de rest plant ik in het aquarium. In hoop van zege dat ze het laten staan. Ik heb ze eigenlijk nog nooit echt aan de planten zien klooien.

Wauw jou vissen zien er erg mooi uit!! Flinke jongens zeg!! Ik ga ook dat ene voor bestellen. Hoeveel geef jij dan ongeveer per vis per voer beurt?? De groente zullen we ook is proberen. Ze zullen het vast lekker vinden!

Ik zal straks nog even fotos bijvoegen!!!
 
Dat is een hele klus geweest en dan een kapot filter is erg balen. Ben benieuwd naar foto s.

Tja voer per vis is moeilijk. Ik doe er gewoon wat in. krijgen ze 3 keer dan wat grotere porties bij meer malen kleinere porties. Als ze het allemaal maar opeten en dat ze allemaal wat gehad hebben. De ene is gulziger dan de ander dus ik kijk of iedereen wel wat heeft gehad. Vooral het kleintje blijft anders zonder voer. Ik verspreid het een beetje zodat ze niet allemaal op 1 plek liggen te vechten.

Overvoeren moet je echt ladingen geven voordat het niet goed gaat.

Ik zie het meestal aan bedrag. Stuiven ze als een gek erop af en. BLijven ze boven het voer hangen dan is het goed. Nemen ze een hapje en gaan ze bovenin rustig liggen kauwen is een teken dat ze eigenlijk al vol zijn. Erwten gaan ze wel bovenin kauwen dit is wat groter.

Let wel wat erin gaat komt er ook weer uit. Zou even nu je een mislukt opstart heb gehad beperkt voeren om je waterwaardes niet teveel te belasten. Je ga zeker ammoniak en NO 2 meten. De NH 3/4 is het ergst voor ze. Je zie ze dan ook vaak over de bodem schuren en hangen een beetje niets te doen. Tenminste mijne wel. Wordt inderdaad verversen en verversen en .....:br:

Mocht je ooit een flesje seachem prime tegen komen dit is het lapmiddeltjes voor hoge waardes. Tuurlijk ook verversen maar dan kan je soms een dag of even een paar dagen je waterwaardes laag houden. Erg makkelijk bij de piek.

Nu je sluiertjes in z on grote villa zitten zul je zien dat ze gaan groeien als kool.
 
Gooi er wat bossen waterpest in. Deze helpen om je aquarium stabiel te krijgen. Wel eerst even paar dagen in emmer laten, klein beetje zout erbij en regelmatig verversen. Zout dagje laten zitten. Dood eventuele wormen en ander ongedierte.
 
Zo eerst fotos!!

0EgJW1sFm1Q40Y4awNoazSpMkraK_iTt.jpeg

Het totaal plaatje. In het midden tussen de javaren en het stuk kienhout dat tegen de berg lavastenen ligt komt valiseneria te staan. De cryptocorine die nu nog in een pentie komt dan voor de valiseneria staan. Links van de javaren tegen de achterwand komt lage cryptocorine te staan. En op de lavastenen komen 2 anubiassen. Dan zal het aquarium een stukke meer af zijn :)

0EgJW1sFm1Q40Y4awNoazSpMkraK_iTt.jpeg

Close-up van de rotsen.

0EgJW1sFm1Q40Y4awNoazSpMkraK_iTt.jpeg

De linkerzijde van het aquarium.

Ook op de fotos zie je dat het nog een kleine beetje mistig is in het aquarium, het is niet veel en al een stuk minder dan gister, maar het is nog niet weg..

De eerste verversing zal ik denk ik volgend weekend doen he? en dan 50%? Ik zal even waterpest halen van de week!! Maar waarom moet het dan in een zoutbad? Een plant moet toch gewoon zo in het aquarium kunnen?

Ik zie mijn vissen nu niet op voer kauwen eigenlijk! Ze schrokken het zo weg! Ik ga komende weken 2x per dag klein beetje voeren.
 
Ziet er erg mooi uit hoor! Mooi aquarium vision 450! Heb zelf de 260 hiervoor gehad. Zullen de visjes wel erg blij mee zijn.

Ik doe nooit zo mijn plantjes erin na akelige ervaringen. Er wil nog wel eens wat ongedierte zoals wormpjes, slakjes,parasieten etc. Meekomen. Vandaar de zout.

Ook word er gif gebruikt bij de opkweek van plantjes. Ongediertebestrijding van de kweker. Kijk maar eens in het planten gedeelte van het forum. Altijd het loodje of potje en glaswol eraf halen. Vooral de glaswol en sluiers is geen goede combi gezien het gro ndelen en wroeten.

Denk volgende week verversen erg laat is in het. Begin hoewel je er maar twee inzitten op een massa water. Ik kan daar echt geen voorspelling van geven. Je heb hier de meetdruppels voor nodig de NH3 en de NO2. Normale proces is dat je eerst nh3 ga krijgen. Omdat je filter niet over voldoende bacterieen beschikt kan het nog niet allemaal worden omgezetnaar NO2. Voor de afbraak van NO2 heb je ook nog niet voldoendebacterieen. Als het wat stabieler is word dit uiteindelijk omgezet in nitraat. Water kan heel mooi helder zijn maar toch hoge waardes hebben. Dit kun je niet zien.

Nu ik de vissen zie zijn dat enkelstaarten of sluiers?
 
Ik zal kijken hoe het loopt voor de verversing, dat gaat goed komen. Ik heb gelukkig in 10 jaar nog nooit parasieten of ziektes gehad. Afkloppen!!!! Steenwol en lood heb ik er ook nooit ingezet nee. Ik kan niet wachten tot de bestelde planten komen, dan is het wel echt meer af hoor! De pomp die we bij het aquarium gekocht hebben kunnen we gelukkig bij de verkoper ruilen voor een wel werkende. Dan ga ik deze er ook bij zetten. Je merkt toch dat de rechterkant van het aquarium lekker rond gepompt wordt en de linker kant net niet. Dus kan die andere pomp de linkerkant mooi filteren :)

Ze hebben allebij dubbele staarten, alleen 1 heeft een wat langere sluierende staart dan de ander. Ze zijn lastig op de foto te zetten (wie kent het niet). Maar ik zal het van de week als de planten er zijn nog is proberen! Verder ben ik heel blij met het aquarium! echt fantastisch zon mega tuin in de kamer :)
 
Als je straks wat meer planten heb en het groeit allemaal wat groter wordt het een prachtig aquarium hoor. Het is ook wel een groot ding dus moet wat meer in om hem te vullen. Maar ook leuk om plantjes te shoppen toch:rolleyes:

Als je straks je andere filter erbij heb is het wellicht een idee om een spraybar aan de kant van de juwelfilter te zetten, in de breedte bovenin zodat hij mooi golft bovenin voor zuurstof, aan de andere kant de inlaat en dan kaatst het water via de anderebreedte terug naar je juwel. Ik zie oude foto geen filter zitten? Is die ingepakt mete achterwand?
 
Er zit in dit aquarium helemaal geen juwel filter. Ik had het er niet bij verteld, maar ik had eerst een RIO gekocht maar die koop ging ineens niet meer door. Toen ben ik opzoek gegaan naar visions, in eerste instantie omdat ik met alle te koop staande rio`s al was uit onderhandeld, maar eigenlijk vond ik ze ook nog is mooier!:) En zo is het uit eindelijk een Vision 450 geworden, maar zonder juwel filter. Er hang nu een JBL Cristalprofi 901 aan. En die zuigt en blaast aan de rechterkant achter de stenen. De Eheim filter moet links komen. Ik maak geen gebruik van zo`n uitblaas bar maar het gewoon een normaal bochtje genomen die recht uitblaast. Dan heeft die de heftigste golf op het wateroppervlak. Die bar leek mij een enorme rem op de liters water die de pomp per uur kan pompen.

Morgen ga ik de waterwaardes laten meten.. spannend! Dan koop ik meteen een bos waterpest:) En de plantjes komen binnen! En ik ga de pomp omruilen! Dat wordt een latertje morgen! Dan zal ik overmorgen weer fotos posten hoe het is geworden.
 
Zag het juwelfilter al niet:oops: beter ook want dat is nogal een groot onding in je aquarium. Jbl is fijn filter en neemt lang zoveel plaats niet in. Shop ze morgen en ik hoop dat je waardes goed zijn. 1 bosje waterpest voor je riante villa is wellicht een beetje zielig gezicht. Wellicht zie je nog wel meer moois. Heb ik tenminste altijd als ik plantjes ga shoppen. Leuke bezigheid.
 
Nee, het is niet alleen bij waterpest gebleven! Zo is het geworden!
jjI12AhxEd7KBzG-zf54BjkgWy5vqO9z.jpeg


Ik zal morgen nog wat betere fotos maken met de camera.

We hebben vandaag ook de pomp omgeruild voor een die wel werkt. Dus nu draaien er 2 pompen op het aquarium die samen zo`n 2100L/H verpompen. En dat bevalt goed :) Alleen de JBL was het toch net niet.

De waterwaardes waren helemaal tip top in orde. Dus ik ga pas in het weekend verversen.

Geef jij je planten eigenlijk voeding of easycarbo? Ik deed in mijn RIO 125 easy carbo en profito. Maar nu heb ik valiseneria en die is erg gevoellig voor easy carbo dus zou ik met een zeer lage dosis moeten starten en het heel rustig op moeten bouwen zodat ze resistent kunnen raken. Maar ik twijfel of het nodig zou zijn.
 
Wauw, ziet er erg mooi uit hoor!!

Tja plantjes en mijn sluiers gaan echt niet samen. Bij mij wroeten ze alles los, bijten er stukken uit en trekken ze het kapot. Bij het paaien gaat het er ook hard aan toe dan drijven de mannetjes het vrouwtje de planten in en beuken erop los. Daarna de ellende dat de eitjes lekker in de plantjes hangen die ze graag als ontbijtje willen vreten met of zonder groenvoer.

Het enige wat het bij mij het langst overleeft zijn de java varen, de vallisnera hoewel ze deze ook durven aan te vallen en weet niet zeker hoe ze heten maar Anubis dacht ik, die met de wortelstokken die niet perse in de grond hoeven.

Ik stofzuig 1x per dag de poep van de bodem af en heb mijn bodem dan ook vrij. Ik heb plantjes in bosjes met elastiekje en een plantpin erdoor en dan met zuignappen aan me raam hangen.

Ik doe ook een eetlepel zout bij grote verversingen ter preventie van allerlei gespuis want sluiers zijn ook zeer vatbaar voor allerhande ongewenste bacterieeen, schimmels en parasieten en dat zout vinden plantjes ook niet erg lekker.

Ik geef zo nu en dan wat profito maar een plantenweelde heb ik opgegeven want uiteindelijk is het een goedkopere oplossing om zo nu en dan weer een lading nieuwe plantjes te kopen. Ik heb 400 liter en doseren loopt gauw op vooral als je nog te maken ga krijgen met veelvuldige verversingen na medicatie ed.

Je ga vanzelf ervaren hoe en wat. Je visjes zijn nu nog klein maar als ze groter worden en wat snel gaat nu ze zo riant in het water zitten vind jezelf een weg hierin wat bij jou het beste past.

Mijne zijn inmiddels 3 x verhuist en elke opstart is heel leuk qua inrichten Enzo. Heb ook al heel wat aqua scapes gehad. Je wordt hier op een gegeven moment zeer creatief mee. Ik weet nog dat ik 8 hele mooie soort klimplantjes had. lange stengeltje met kleine ronde blaadjes eraan. Tijdrovend klusje om alles mooi te planten. Harstikke mooi. Volgende ochtend stonden er alleen nog kale stengels, hadden de hufters alle blaadjes eraf gevreten en getrokken. Chaos:'(
 

Terug
Bovenaan