aquarium zonder vissen, wat zou kunnen...


tjvkooten

Well-known member
Lid geworden
10 maart 2016
Berichten
559
Leeftijd
30
Locatie
Putten, NL
ik heb de laatste tijd niet veel te doen en probeer uit te zoeken hoe je in een ruim aquarium, laten we mijn bak van 130x50x50 als voorbeeld maat doen, alle waterlagen kan vullen zonder vissen. garnalen zijn best leuk maar die zitten vooral op de bodem, kreeften en krabben idem dito. maar wat voor overige bewoners zitten vooral bovenin?

het is allemaal theoretisch mijn aquarium is ''klaar'' en daar kan ik niet veel meer mee behalve voeren en schoonmaken, en ruimte voor nog zo'n bak heb ik helaas niet.
 
Tja, zal ik dan aftrappen.

Slakken die zitten echt overal.
En als je nou de bak voor de helft vult blijven de schildpadden wel redelijk aan de oppervlakte. En anders een tropische tuin maken met kikkers, garnalen en slakken.
 
kikkers is geen slecht idee hiervoor, maar ik lees regelmatig dat ze ondiep water nodig hebben. (dwergklauwkikker ten minste.) misschien de grotere klauwkikker soort wel maar die eet de garnalen waarschijnlijk op.

slakken zitten bij mij in elke bak omdat het goede opruimers zijn, eerst laat ik het een plaag worden en dan anentome helena's er in.
 
hangt dat bij triops af van de bakmaat dan?
ik kan altijd proberen er een paar op te kweken voor mijn huidige aquarium kan weinig kwaad volgens mij.
 
Ik heb ook Dwergklauwkikkers en die zitten voor 95% ook op de bodem en het water moet eigenlijk niet hoger zijn dan 30cm omdat ze moeten kunnen luchthappen.
 
Misschien is een amfibie aquarium een idee, dus tot de helft met water en dan een eiland of een kant met zand tot land maken. Kun je ook erg mooi inrichten met submers en emerse planten.

Overigens zitten waaierhand garnalen bij mij vaak bovenin het aquarium omdat daar de uitstroom zit!
 
ik had eerder een riparium gemaakt maar bombina's waren hier geen goed idee, die hielden me de hele nacht wakker. maar een aquarium met dwergklauwkikkers en vuurgarnalen klinkt best interresant.

ik had dit onderwerp niet moeten starten, nu wil ik heel graag een bak opzetten, maar mijn kamer is vol... dat wordt wachten tot mijn vissen dood zijn... over een jaar of 10-20 gok ik zo...
 
Je kan ook je vissen verkopen. Je ziet vaker dat vissen worden aangeboden wegens overgaan op andere bestand.
 
dwergklauwkikkers en vuurgarnalen

De DKK jagen graag op levend voer en ik denk dat ze de jonge garnalen als een prooi zullen zien. Dan zul je erg veel schuilplekken moeten creëren.
 
als ik begin met veel vuurgarnalen, en weinig dkk's zouden de vuurgarnalen denk ik wel snel genoeg kunnen kweken om te overleven.

En voor ik mijn bestand verander ga ik eerst even uitdenken wat het precies word. Want iets voor bovenin dat kikkerdril met rust laat weet ik zo 123 niet
 
Kleine watersalamanders (vuurbuik of Notophthalmus viridescens)? Maar qua gedrag zijn die hetzelfde als de DKK met een grotere trek.
 
ik heb al eerder aan salamanders zitten denken, de bak er zelfs al een keer voor op gezet, maar de soorten die ik wilde kon ik steeds nergens kopen. (een Tylototriton verrucosus of een Siren intermedia)
 
Mijn ouders hadden een aqua-40 over, daar gaan garnalen en dkk's in.
 
mijn ouders willen op mijn honing goerami's na mijn bestand wel hebben, ze hebben sinds kort 2 aquaria een 60x30x30 en een 57x30x35. dus ik ga het misschien toch uitvoeren een aquarium zonder vis.

dit komt heel mooi uit aangezien mijn aquarium te hoog staat, ik moet op een stoel gaan staan om te voeren en schoon te maken. wat niet bepaald handig is. gelukkig is de kast die er onder staat in 2 delen.


ik had ook nog wat ideeën om bovenin ook leven te krijgen, maar dat werkt niet met de kikkertjes: sloot aquarium, dus bijvoorbeeld bootsmannetjes bovenin, misschien zelfs schaatsenrijders bovenop het water. dit zijn beide rovers dus ik heb snel kwekende prooien nodig. waarbij ik me dus afvraag of watervlooien tegen filterstroming kunnen. (de instroom zit in een filterspons dus ze kunnen er niet in komen.) gezien het geheel op kamertemperatuur moet komen zouden vuurgarnalen moeten kunnen in plaats van de inheemse soort.

op waterwereld.nu moet ik nog eens goed kijken wat er verder mogelijk is, maar er staat ook een mooi stuk in over het ecologisch aquarium waarbij je zonder filter werkt. met de lage bioload die ik verwacht is het misschien mogelijk, al zat ik wel te denken om een ventilator er schuinboven te hangen om wind te simuleren. (voor waterbeweging)
 
Ga je ook een fotoalbum openen, lijkt me wel interessant, dit te volgen.:daisy:
 
ik ben nog niet zeker of dit het gaat worden, bootsmannetjes en schaatsenrijders schijnen te kunnen vliegen, en dat s'nachts ook te doen het aquarium staat in mijn slaapkamer... ik ben me nu aan het inlezen over brak water, lijkt me ook heel mooi.
 
ik heb teveel leuke ideeën en te weinig ruimte om ze uit te voeren... als ik mijn 130x50x50 aquarium weg zou doen zou ik een bak van 2x1 meter bodem kwijt kunnen. met de hoogte naar het plafond... maar het zou niet praktisch zijn en mijn kamer zou een heel stuk kleiener zijn.
 
Hoe is het ondertussen nog gesteld met jouw wilde mooie plannen ?
Foto's zijn meer dan welkom hoor.
 
ik was net aan het rond kijken naar meer inspiratie

dat 130x50x50 aquarium is ongeveer een half jaar geleden verkocht aan een huisgenoot, die nu wil stoppen (hij gaat voor chinchilla's), dus ik krijg hem waarschijnlijk weer terug, in de tussentijd heb ik een 60x30x30 gehad, die is gaan lekken, en ik ben over gegaan op bidsprinkhanen.

mocht ik inderdaad dat aquarium weer terug krijgen moet ik eerst een nieuw meubel regelen voordat ik aan de slag kan. wat het gaat worden weet ik nog niet, ik heb nog steeds teveel van die wilde mooie plannen en te weinig ruimte
 
Je blijft wel lekker bezig zo;). Vervelend dat je bak lek was en ik hoop dat je niet veel schade daardoor hebt gehad.
 
ik heb wel kortsluiting gehad, maar uiteindelijk koste het me alleen een tijdschakelaar, dus niet veel schade gelukkig.

mocht ik die 130x50x50 niet terug krijgen heb ik bouwplannen voor een hillstream met watervallen of een 700 liter bak. ik weet alleen niet of de vloer hier een 700 liter aquarium aan kan en die hillstream wordt waarschijnlijk te luidruichtig voor mijn kamer (waar ik ook slaap).
 
vanavond komt het aquarium inderdaad weer terug, met veel kalksporen en algen, en ik moet nog even een nieuw meubel regelen voor als het weer schoon is.
 
Ik had laatst ook een 60cm die bovenin de hoek los ging en dus ging lekken maar gelukkig was daar slechts 1 cm water uit toen ik het zag dus de schade was beperkt.

Je huisgenoot heeft dus wat minder onderhoud gepleegd dan je graag had gewild:D:D
 
bij dat lekke aquarium kon ik ook geen lek vinden later, dus ik vermoed dat het er via een snoertje of iets dergelijks uitgelekt is, maar tegen de tijd dat ik kon testen had ik mijn vissen al bij mijn ouders in een reserve aquarium zitten en die zijn inmiddels verkocht.

EDIT:
hij staat er:

IMG_20180108_151024.jpg


nu eerst laten drogen en met de stofzuiger er door voor de laatste restjes bodem, daarna azijn halen.

is schoonmaak azijn trouwens ook veilig?
 
Laatst bewerkt:
Zo, dat is een beste aanslag, zeg! Hoe krijgt hij dat voor elkaar?

Ik zou natuurazijn gebruiken, maar denk dat schoonmaakazijn ook wel kan. Gewoon heel goed spoelen zodra je het allemaal weg hebt. Drie of vier keer helemaal vullen, schoon sponsje langs de ramen en naden en dan weer helemaal leeg zou genoeg moeten zijn. (Zo heb ik het tenminste gedaan bij de laatste twee bakken)
 
Nu kan je terug beginnen van nul en das wel een serieuze aanslag maar is wel weg te krijgen zoals Ben al heeft gezegd.

Het is duidelijk dat die persoon er niet echt naar om heeft gekeken want als je een beetje liefhebber bent laat je dit nooit zover komen.

Veel succes en als het kan foto's posten van heel het gebeuren word hier enorm op prijs gesteld.:thumbs:
 
ik laat hem eerst uitdrogen zodat ik de laatste beetjes zand er uit kan zuigen, met een beetje geluk valt een deel van de kalk er dan ook van het glas. zodra ik bezig ga probeer ik wel een nieuw topic te openen, want dit is aardig off topic...
 
Mocht je sommige stukken kalk er niet lekker af kunnen krijgen zou je met een los (nieuw) stanleymesje vlak tegen het glas kunnen krabben. Wel voorzichtig doen, die dingen zijn belachelijk scherp en een kras of haal in je vinger is zo gemaakt ;)
 
Wat ook perfect mogelijk zou zijn is een los scheermesje in plaats van een stanleymesje dat heb ik al gedaan en is goed te doen maar wel handschoenen aandoen want die mesjes zijn meer dan vlijmscherp.
 

Terug
Bovenaan