Ziekte? Maar wat is het?


K

Kies

Guest
Goedemorgen, ik heb sinds kort een probleem in het aquarium. Ik heb alles afgezocht, maar zit met m'n handen in her haar.
Ik heb al jaren een aquarium van 120 liter. Daarin zaten! 8 guppies, 1 algen eter (ben de naam kwijt maar zo'n 'zuigvis') 2 bodemvisjes en 2 Chinese algeneters.

De temperatuur is 24 graden. Ik vervang 20% van het water 1x in de week, soms 1x in de twee weken. Ik heb de water waarden laten testen met een uitgebreide druppel test en alle water waardes waren perfect.
Het licht is aan van 12-20.

Nu gaan ineens alle volwassen guppies dood. Echt elke dag 1. De symptomen waren al langer aan de gang vandaar dat ik al een tijdje opzoek ben naar een antwoord. De baby visjes mankeren niets en ook de andere soorten vissen zijn niet ziek.

Symptomen: krom trekken, schommelen, geknepen rugvin, sommigen hebben een gerafelde staart (lijkt niet op vinrot)
Geen baby visjes meer. Sommige vissen bleven vertikaal op hun eigen plek zwemmen. Sommige vissen leken niet ziek en waren de volgende dag ineens verdwenen. Sommige visjes werden ineens heel mager en weer een ander werd heel dik en een zichtbare, wat lijkt op een bloeduitstorting. Verder geen zichtbare uitslagen of plekken op de huid. Bij sommige visjes gingen de schubben erg uitstaan.
Zoveel verschillende symptomen waardoor ik niet achter de oorzaak van het probleem kom en niet gericht kan behandelen.
Nu hebben sommigen wat lijkt op witte poep. De dierenwinkel wist het ook niet en heeft toen een anti parasieten middel aangeraden. Na de tweede behandeling gingen er ineens elke dag 1 gup dood.

Ik heb nu nog 2 guppies over. Deze lijken gezond ook al heeft het mannetje een gerafelde staartvin. Ze zijn actief en het mannetje probeert te paren.

Wat te doen nu? Ik durf er nu geen nieuwe vis bij te zetten voordat ik weet wat dut veroorzaakt. Ik heb nog een 60 liter bak waarin de baby guppies opgroeien. Die komen uit de 120 liter bak en die guppies hebben nergens last van.
 
Ik ben geen expert maar wat je vaak op de fora leest is dat Guppen uit de winkel erg zijn doorgekweekt en snel het loodje kunnen leggen. Als je andere vissen geen rare symptomen hebben dan denk ik dat je het hier in moet zoeken.
Als tip wil ik je nog meegeven dat je beter in de toekomst kan vragen of ze de waterwaarden even willen opschrijven want goed is een erg ruim begrip;)

Heb je misschien nog een foto van de Guppen? Hebben ze geen problemen met de Siamese algeneters want die kunnen als ze groter zijn ook erg fel worden.
 
Bedankt voor je reactie.
Bij die druppel testen kwam alleen verschillende kleuren uit en die kleuren waren hoorden bij goede water waardes. Zit dan zo'n kleuren kaart bij om te vergelijken. In de dierenwinkel hebben ze een grote koffer met testjes van tetra geloof ik.

Ja, inteelt kan ik me iets bij inbeelden. Toch heb ik deze guppies al zo'n twee jaar. Vandaar dat de plotselinge massale sterfte zo gek is.

Ik heb een foto van 1 vis, die zo dik was met een bloeduitstorting. Ik kan die alleen niet uploaden omdat het bestand te groot is. Zou kunnen dat de algeneters het probleem is. Ik heb daar wel eens over nagedacht omdat dat de enige vis die ik heb toegevoegd. Die zitten er sinds voor de kerst in. En nadien zijn de problemen begonnen. Ik heb er 2 van. De grootste is ongeveer 2x zo groot als een gup. Ik heb ze de guppies niet aan zien vallen maar ik zit dan ook niet de hele dag met m'n neus voor de bak. Ik heb het internet ook al suf gezocht of die dan niet bij elkaar passen, maar daar niet echt wat over kunnen vinden. Het enige wat ik kon concluderen was dat ze een zieke of parasiet hadden meegenomen. Maar die algeneters zijn dan weer niet ziek.
En de symptomen variëren zo ontzettend maar niets wat echt 100% aansluit bij wat ik heb gelezen over de verschillende vis ziektes.
Maar nu ik er over na denk, heeft mijn vader ook problemen met dat z'n guppen en tetra's verdwijnen en ook hij heeft Chinese algeneters.
Ik denk dat ik dan eerst maar die in de babyvis bak zet en de baby guppen bij de twee over gebleven guppies erin. Kijken of er geen nieuwe slachtoffers vallen eer ik iets nieuws ga aanschaffen.
 
Teststrips zijn ook niet al te nauwkeurig hoor en dan ook niet meer dan een indicatie.
 
Strips heb ik thuis. In de winkel gebruiken ze van die druppels.

Nee, ik heb ze in zilverkleurig met een zwarte streep over het gehele lichaam.

Eindelijk gelukt om een foto te uploaden. Hier zie je de bloeduitstorting op de buik. Deze vis zwom al een tijdje vertikaal.

_20170429_135330.JPG
 
Deze kit gebruiken ze bij de dierenwinkel

sera-sera-aqua-test-box-cu.jpg
 
Strips heb ik thuis. In de winkel gebruiken ze van die druppels.

Nee, ik heb ze in zilverkleurig met een zwarte streep over het gehele lichaam.

Eindelijk gelukt om een foto te uploaden. Hier zie je de bloeduitstorting op de buik. Deze vis zwom al een tijdje vertikaal.

Bekijk bijlage 12769
Bloeduitstorting of zijn de hele schubben weg?
Als je nu nog vissen met huidvlekken hebt zou ik ermee naar een koidokter in de buurt gaan voor een huidafstrijk
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Strips heb ik thuis. In de winkel gebruiken ze van die druppels.

Nee, ik heb ze in zilverkleurig met een zwarte streep over het gehele lichaam.

Eindelijk gelukt om een foto te uploaden. Hier zie je de bloeduitstorting op de buik. Deze vis zwom al een tijdje vertikaal.

Bekijk bijlage 12769
Je bedoeld de Siamese algeneter 'crossocheilus oblongus' denk ik.. die worden idd te groot voor je bak, maar vallen meestal geen andere vissen aan..
 
De schubben stonden open maar ik geloof niet dat de schubben weg waren. De bloeduitstorting leek aan de binnenkant tegn de buikwand aan zitten. Op sommige plaatsen waren er donkere inwendige plekjes te zien. Net of er van binnen iets geknapt was..
Was er ook maar 1 die dit had.

Ja..Siamese algeneters al die namen vergeet ik meteen weer

Nu zat ik de overige 2 guppies te bekijken. Het mannetje is goed actief maar schiet soms door de bak en schuurt zich een paar keer aan het blad.
Hier de overgebleven 2. Mannetje heeft een gerafelde staart en het vrouwtje ook ietsjes. Maar komt niet overeen met vin rot zoals ik kan vinden.
_20170429_151944.JPG
_20170429_151913.JPG
 
Heb je al met je stripjes getest? (En dan met name nitraat en nitriet)
Zou sowieso even een grote verversing doen om eventuele ziekte verwekkers te verdunnen..
 
Ja, stripjes test ik eens in de zoveel tijd. Twee maand geleden en vorig weekend heb ik het water op alles laten testen met de tera kit on de dierenwinkel. Ik heb zelf een losse nitraat en nitriet test en alles is goed. Ik heb twee maanden geleden 50% water wissel gedaan en twee weken terug ook. Daar tussen in de gewone 20%
Bij de eerste grote water wissel ook van die bacterie capsules in het filter gedaan. Filter reinig ik ook eens in de zoveel tijd en spoel een gedeelte van het filter uit in aquarium water.
Vorige week zaterdag met costapur gestart, en toen vielen ze bij bosjes neer. Ik heb me precies aan de dosering gehouden.
Na de costapur weer een water wissel gedaan en zoals in de gebruiksaanwijzing staat carbon in het filter toegevoegd.
 
Ik heb deze twee losse tests. Die zijn wel nauwkeurig toch?

_20170429_154151.JPG
 

Terug
Bovenaan