Extra bakkie voor kleine regenboogvissen


Henny

Well-known member
Lid geworden
8 januari 2010
Berichten
443
Leeftijd
64
Locatie
Schinveld
Sinds kort heb ik 10 Melanotaenia boesemani bij mijn Midden Amerikaanse cichliden en dat is een feestje. Ben me in gaan lezen in al dat moois uit Australie en West Guinea en ben verliefd geworden!
Nu komt er een extra bakkie van 121x41x60 dat ik lekker wil beplanten (zoveel mogelijk biotoopgericht maar zonder Co2) en een leuk bestand aan visjes natuurlijk. Ik denk aan een grondeltje met een kleine regenboogvis. (Pseudomugils zijn ook geweldig).
Uit de kraan komt Gh9, KH5 en PH7.9 en ik wil niet heel veel aan waterbereiding doen. Daarom ben ik na 35 jaar van Zuid Amerika afgestapt.
Ben vanmiddag lid geworden van de IRG Nederland omdat ik helemaal weg van deze vissoorten ben.
Wie denkt er met me mee?
 
Kleinere regenboogvissen zijn er gelukkig zat!
Ik heb zelf een aantal jaren met veel plezier de Pseudomugil luminatus (toen nog P. sp. red neon) gehouden. Bij mij waren ze best wel schrikkerig in het begin (was ook wildvang geloof ik), maar na een tijdje gingen ze die prachtige oranje kleur vertonen en dat was echt schitterend, evenals het sparren van de mannen. Ook ander Pseudomugil soorten vertonen zulk gedrag, en zijn zeker een aanrader!

Maar ik begrijp dat je ook iets met meer 'body' wilde? Dan zouden bijvoorbeeld Rhadinocentrus ornatus prachtig zijn. M. duboulayi, M. australis zouden denk ik ook kunnen maar zijn iets groter weer.
M. pygmaea blijft ook klein, maar heeft een beetje apart figuur :p, daar moet je van houden.

Ook M. maccullochi en M. nigrans zouden perfect in je bak passen, deze soorten blijven ook kleiner, waarbij M. maccullochi dan weer wat meer de 'standaard' keuze is in vergelijking met bijvoorbeeld M. nigrans of R. ornatus.

Edit: Bijna Melanotaenia praecox vergeten, ook een schitterende soort. Deze zou ik wel halen bij iemand waarvan je zeker weet dat die weet wat hij doet, en je gezonde vissen meekrijgt, aangezien veel op grote schaal gekweekte vissen last krijgen van vissentuberculose, maar ik lees dat je al lid bent van IRG Nederland, dus dat zou wel goed moeten komen!

Kortom, keuze zat, nu moet je nog een beslissing maken;)
 
Planten

(Australië)
Blyxa aubertii
Hygrophila corymbosa angustifolia
Limnophila aromatica
Nymphaea stellata
Riccardia chamedryfolia
Salvinia natans
Vallisneria nana

(Sepik River, PNG)
Bolbitis heteroclita
Ceratophyllum demersum
Cyperus diffusus
Fontinalis hypnoides
Limnophylla indica
Microsorum pteropus trident
Spathiphyllum
Staurogyne repens
 
Bedankt voor je reactie. Wat een mooie vissen allemaal, ik lees alleen wel dat een aantal een flink lagere ph nodig hebben. Die Pseudomogul is ook prachtig!
Kun je me ook adviseren over planten?
Edit:
Haha, ik reageer op de een en word op mijn wenken bediend door een ander.
Dank!
Youtube kanaal heb ik vanmiddag ontdekt
 
Laatst bewerkt:
Ik zou eigenlijk ook een kreeftje of garnalen willen hebben, alleen de Cherax boesemani wordt 15cm, dat is me te dol. Misschien waaierhandgarnalen of andere garnalen? Dan kan ik niet meer biotooptrouw blijven denk ik?
 
Ja zijn superleuk die grondeltjes! Zou ik in mijn 1.20 meer dan 1 koppeltje kunnen houden?
 
Ik kan eigenlijk nergens vinden hoe groot territorium ze per man nodig hebben. Iemand ervaring mee?
 
r1.gif

Bakkie is ingericht, nu effe wachten.....................................
 
Visjes zijn ook bekend, er komen 10 Melanotaenia "Skull Creek" in om te beginnen van een hobbykweker in België. Na een maandje misschien de groep met 6 uitbreiden of een Pseudomugil erbij.
Ik zou graag waaierhandgarnalen erbij houden, maar die woenstijngrondeltjes zijn ook zo leuk. Zou het samen kunnen? 1 koppel Chlamydogobius eremius en 4 volwassen waaierhandgarnalen?
 
Maccullochi neem ik aan. Mooie vissen ga je veel plezier aan beleven :thumbs:

Heb deze soort zelf ook gehad, vermoedelijk van dezelfde hobbykweker ;)
 
:thumbs:Ik heb ze ook leuke visje met alle kleuren van de regenboog mits goede belichting
 
Maccullochi neem ik aan. Mooie vissen ga je veel plezier aan beleven :thumbs:

Heb deze soort zelf ook gehad, vermoedelijk van dezelfde hobbykweker ;)
Ja,inderdaad macculochi, wat stom, de naam vergeten. Gisteren gehaald bij Gilbert Maebe in Belgie. Ze zijn erg mooi. Ik heb ook nog een soort voor de tweemeterbak meegenomen, de Melanotaenia affinis "Pagwi". Wat een kleur zit er op die ouderdieren bij hem.
 
:thumbs:Ik heb ze ook leuke visje met alle kleuren van de regenboog mits goede belichting
Ja, ze zijn echt mooi, ben weg van regenboogjes.
 
Inmiddels hebben de M. macculochi gezelschap gekregen van een groepje M ammeri. Die moesten weg wegens plaatsgebrek en zwemmen nu gezellig met de macculochi samen. Hier zou ik nog een paar volwassen waaierhandgarnalen bij willen zetten, maar daar wacht ik even mee totdat ik mijn andere bakje heb. Er wordt een houten bak van 1.30x60x60 voor me gebouwd en daar gaat dit bestandje in.
De P. furcatus die ik er eerst bij had zitten nu in een 70 liter bakje, ik weet nog niet of ik die wil houden of niet. Ik ben meer van de Melanotaenia heb ik ondervonden.
 
Mijn nieuwe bakkie is klaar! Heerlijk weer zo'n zelfde mattenfilter als in mijn grote bak. Helaas kan ik hem nog niet in gebruik nemen, want de opvoerpomp die ik bij Veldhuis heb besteld is er nog steeds niet.
De planten in de Vision groeien de pan uit en moet ik elke week flink snoeien.
Op het plaatje is het verschil in formaat goed te zien:
IMG_4535.JPG
 
Dit is zijn grote broer van 2 meter lang met de twee grotere regenboogsoorten:
IMG_4536.JPG
 
Mooi!!
 
De M. ammeri waren toch te pittig naar de M. macculochi toe, en de vorige eigenaar had weer ruimt en wilde ze graag terughebben, dus zijn ze twee weken terug weer terugverhuisd. De M. macculochi zitten nu samen met een schooltje P. furcatus in de 1.30x60x60. Het gedrag veranderde onmiddelijk, ze zijn weer volop op vrijersvoeten en kleuren prachtig.
 
Helaas,dat kan niet meer, ik heb het tweede aquarium weggedaan. De peesontstekingen in mijn ellebogen zijn zo verergerd, dat ik het allemaal niet meer bij kon houden. De macculochi's zijn binnen de regenbogenvereniging verhuisd en de furcatus zwemmen in de grote bak. Totaal niet onder de indruk van de boesemani trouwens.:)
Daar zijn de midden Amerikaanse cichliden uit, die zijn vorig jaar al verhuisd naar een bak van 2.50x80x80 van een kennis.
In het groter aquarium zwemmen nu alleen regenboogvissen, woestijngrondels en de restanten van mijn vorige bestand, bestaand uit 3 Awaous flavus en 2 stuks L204.
 
Dat is jammer Henry, maar sterkte gewenst.
 
Speitig te horen Henny, gelukkig heb je een bak kunnen houden. Wellicht daar wat foto’s van plaatsen :foto::foto:
 
Ook daar pech! Ivm loslaten van kit aan de tussenwand naar het binnenfilter moet de hele bak leeg! Komend weekend worden de vissen allemaal opgehaald. Een deel van het water met de matten en siporax doe ik in mijn 300 liter regenton met filtering want dat is zonde van mijn bacteriehuishouding.
Het is wel meteen tijd om te kijken wat ik daarna met de bak wil, ook ivm die pezen. Heb toch besloten hem te houden maar dan weer terug te gaan naar mijn geliefde cichliden. Om niet weer met osmosewater aan de gang te moeten gaan, kies ik voor zuidelijk Zuid-Amerika en met name de Gymnogeophagus balzanii. Betekend wel dat mijn bodem eruit moet en fijn filterzand erin. Eind van de maand zullen er dan waarschijnlijk nieuwe bewoners komen. Bijvissen denk ik nog over na.
 

Terug
Bovenaan