Het heeft denk ik ook te maken met de hoeveelheid water waarin de vis zwemt. Perioden van droogte, meren worden kleine poelen, minder voedsel, Goudvis past zich aan. Aquarium is ook een beperkte hoeveelheid water, en sommige tuinvijvers ook. Dus de vissen maken deze stoffen aan, en die worden niet weggespoeld/verdund. Dat staat wel in dat engelstalige stuk wat in de discussie wordt vermeld. Dat is alleen geen wetenschappelijk artikel. De foto van de enorme Oranda die al verschillende malen is langsgekomen, betreft een vis die in een grote hoeveelheid water rondzwemt met veel voedsel. Hij maakt groeihormoon aan iedere keer dat hij eet, en Somatostatine om te voorkomen dat zijn soortgenoten groter worden dan hij. Maar zet je een jonge vis op rantsoen in een kleine hoeveelheid water dan maakt hij GABA aan waardoor hij niet meer groeit en zich aanpast aan de hoeveelheid voedsel. Maar als je de Goudvissen in het Artis-aquarium bekijkt, die zijn niet groter dan mijn vissen, ook al hebben ze een paar duizend liter water tot hun beschikking dat voortdurend gefilterd wordt in een enorme sump. Wellicht krijgen die maar een keer per dag te eten. Misschien moet ik nog eens in de Universiteitsbieb gaan struinen, of kan
@Olympus of
@michelle1 of
@trinakria wat vinden.