Bladranden gaan krullen? Zuurstof te kort?


PippaF

Well-known member
Lid geworden
9 maart 2017
Berichten
141
Hey, klopt het dat als de bladranden van je aquariumplanten een soort van gaan krullen/golven dat je dan een zuurstofgebrek in je aquarium hebt?

Ik heb een zuurstofpompje van vroeger nog in de kast liggen zou dat helpen? Of moet ik een bepaald product kopen?

Alvast bedankt!
 
Wat voeg je momenteel toe aan de bak?
 
@Felereca Niks qua zuurstof (wel planten hehe). Ik had daar nooit aangedacht want had nooit gekrulde bladeren...
 
Heb je een foto van het probleem zodat men u beter kan helpen.
 
Doen alle planten dat en weet je ook je waterwaarden?
 
lijkt me eerder co2 te kort.
Planten maken zuurstof en gebruiken co2.
 
Ik zie het weleens in de koppen van de Octopus die ik heb vlakvoor de waterwissel en nadien als ik sporen heb toegevoegd dan is dat in 24 uur weer weg. Maar dat zijn dan meer de koppen en niet bladranden.
 
Regelmatig water verversen (eens per week 20% is een goed begin, 50% eens in de 2 weken kan ook als de omstandigheden gunstig genoeg zijn) en paar keer per week wat plantenvoeding voor aquariumplanten toevoegen (merk mag je zelf weten; hoeft niet meer dan een paar euro te kosten). Niet gelijk van alles gaan veranderen (dan weet je namelijk ook niet wat het precies was dat je in of uit de brand heeft geholpen).

Als het wateroppervlak wat beweegt, het aquarium niet onevenredig hoog is ten opzichte van de diepte en de pomp voldoende capaciteit heeft (3 x de inhoud van het aquarium of meer) dan kan het bijna nooit zuurstoftekort zijn.
 
Zelf ververs ik wekelijks 10% en ik ben benieuwd wat de TS eventueel toevoegt want dat is ook nog niet duidelijk.
 
Ja foto's en een verduidelijking zou ons al een heel stuk op weg helpen.
 
Als er een zuurstofgebrek in de bak is zie je dit eerder aan de fauna dan aan de flora. Van planten die reageren op zuurstoftekort in een aquarium heb ik nog nooit gehoord. Zie je ook wat anders aan de bladeren? Gelige kleur, alg of vervorming? Dan is er een tekort. Misschien helpt onderstaande afbeelding bij het vaststellen.


IMG_1074.JPG
 
@jessicapilon Ik kijk met m'n ogen... Nee alleen de Echinodorus bleheri heeft het. Voor de planten heb ik Easy Life Profito en voor de moerasplant heb ik Tetra Crypto Tablets. (Daarvoor wil ik nog is een keer kleikegels of zo iets kopen.)

@huismannetje 50% doe ik bijna elke maand. En 20% doe ik ook eens per week.

@Dirk Bazuin O ja oeps ik bedoel dan een Co2 tekort.

@bart12345 Ik zie alleen dat er wat golven zijn zeg maar.

@Altispinosa Hoe kan ik foto's toevoegen want Tinypic werkt niet meer volgensmij.
 
Laatst bewerkt:
Die krullende bladeren bij de bleheri duiden op een tekort. Welk tekort is denk ik lasti te specificeren, aangezien er in jouw geval waarschijnlijk en een co2 tekort is als een kalium/fosfaat/nitraat tekort. in de easylife zitten alleen micro elementen, maar geen macro elementen.

Ik zou kijken of je een plantenvoeding met macroelementen kunt toevoegen. Verder is voor een mooie gezonde plantenbak co2 erg aan te raden.
 
Ik zou het water eens met druppels testen of laten testen. Dan weet je waar je een tekort aan hebt als het gat om de no3 en po4 en co2.
 
@bart12345 Zal ik doen!
@jessicapilon Zal ik ook doen en dan zien we wel verder. bedankt allemaal.
Ik begrijp dat TS al een tijdje niet meer online is geweest. Maar ik ben eigenlijk wel benieuwd wat er aan de hand is geweest. Ik heb momenteel bij het belgisch groen hetzelfde verschijnsel. De bladeren bovenin zijn ook wat aan het omkrullen. Ik heb toevallig gisteren alle waardes gemeten en naar mijn idee is er niets geks aan de hand. Ik werk met CO2 en voeg plantenvoeding toe volgens de EI methode. Ik ben wel van Profito over gegaan op poeders van Aquariumbemesting.nl maar het probleem speelde daarvoor al. Ter verduidelijking van het probleem heb ik een foto bijgevoegd van de bladeren.

MVIMG_20200329_122016.jpg
 
Ik kan dat ook zo snel niet aan de hand van de volgende link vinden dat krullen maar heb het vaker gehoord:
 
Ik kan dat ook zo snel niet aan de hand van de volgende link vinden dat krullen maar heb het vaker gehoord:
Nee die pagina heb ik al drie keer doorgelezen maar inderdaad zonder resultaat.
 
Wellicht weet een ander wat er aan kan schorten.
 
Ik meende ook dat calcium dit kan veroorzaken dus ja hoe hoog is de gh?
 
Opkrullende bladeren wijst veelal op een bemestingstekort, beter gezegd, bodemvoeding. Je ziet dit dan vaak in de kronen van de planten. Ook Echinodorussen willen dit wel eens vertonen omdat juist deze planten niet zonder bodemvoeding kunnen. Wanneer dit verschijnsel zich voordoet zie je tevens dat de plant ook wat kleinere bladeren heeft als normaal.
 
Maar neemt BG doen zoveel via de wortels op? Ik dacht dat deze de voeding middels de bladeren voor het grootste deel opneemt. Na het toppen kunnen de stukken die je weer in de bodem zet ook geen voeding opnemen met de wortels want die hebben ze dan nog niet toch?
 
Ik meende ook dat calcium dit kan veroorzaken dus ja hoe hoog is de gh?
De gH waarde is 5. Die heb ik toevallig gisteren gemeten.

Opkrullende bladeren wijst veelal op een bemestingstekort, beter gezegd, bodemvoeding. Je ziet dit dan vaak in de kronen van de planten. Ook Echinodorussen willen dit wel eens vertonen omdat juist deze planten niet zonder bodemvoeding kunnen. Wanneer dit verschijnsel zich voordoet zie je tevens dat de plant ook wat kleinere bladeren heeft als normaal.
De bladeren lijken inderdaad wat kleiner te zijn dan normaal en het kan kloppen dat de voedingscapsules in de bodem inmiddels uitgewerkt beginnen te raken. Ik heb toevallig vanmiddag de capsules van Wouter besteld dus die zal ik van de week direct in de bodem steken. Ik begin de laatste tijd ook wat meer last van alg te krijgen.
 
Een gh van 5 is vrij laag denk ik want hier is die met half osmose al rond de 7. Ik had destijds met de P Octopus ook wat krukken van de toppen en volgens mij was dat een magnesiumprobleem als ik het mij goed herinner.
 
Hm.,maar wacht eens even. Ik meet dus een kH van 3,5 en een gH van 5. Als ik wat lees over vuurgarnalen (die dus in mijn bak zitten) is dit inderdaad aan de lage kant.
Het onderstaande voeg ik wekelijks toe met de poeders volgens de EI-methode. Ik ben momenteel de overgang aan het maken van Easy-Life naar de poeders. In de poeders die ik nu wekelijks toevoeg zit inderdaad geen magnesium.
1585503370408.png


Ik zou dit los kunnen toevoegen met het onderstaande poeder:

Maar ik zou ook de KNO3 die ik momenteel gebruikkunnen vervangen voor MgNO3 volgens mij. Of zie ik dat niet goed?


Ik heb nog best wat zakken staan van de KNO3 dus naar mijn idee is het dan handiger om een losse doseerfles te bestellen voor de MgSO4. Dan kan ik gewoon verhogen naar 7 bijvoorbeeld en dat blijven controleren en bijsturen indien nodig.
 
 
Ik gebruik dus gewoon kraanwater trouwens. Is jouw advies dan nog steeds het juiste Raoul?
 
Hier zit 4 mg magnesium in het drinkwater en als ik dat meng met osmose heb ik maar 2 mg over dus ik verhoog dat wekelijks met 5mg.
 
Ik gebruik dus gewoon kraanwater trouwens. Is jouw advies dan nog steeds het juiste Raoul?
O was geen advies.
Gewoon een iets om naar te kijken.
Staat op die link niet de samenstelling van dat gh+
Dus ik weet niet wat precies erin zit
 
Ik zou iig geen SO4 toe voegen.
Beter magnesium nitraat.
 
En waarom zou je geen SO4 toevoegen dan?
En volgens jou (Raoul) dus de KNO3 vervangen voor magnesiumnitraat?
 
Wie gebruikt dat SO4 dan?
Je geleiding gaat onnodig omhoog.

En die tabel klopt niet.
Er staat Calcium is 0.27 ppm dan is het onmogelijk dat de dGH 0.00 ppm is, calcium verhoogt per definitie de GH.
 
Die tabel komt uit het schema dat ik van Aquariumbemesting.nl heb. Ik heb hem bijgevoegd als bijlage. Daar staat precies in welke poeders ik gebruik en hoeveel ik per dag en week toevoeg.
 

Bijlagen

  • Estimative Index - 150 liter.pdf
    702.6 KB · Weergaven: 83

Terug
Bovenaan