Corydoras aeneus albino lijken dood


M

Mischa97

Guest
Hallo allemaal!

Ik zit met het volgende, ik heb sinds een week nieuwe Corydoras toegevoegd in mijn 80x30x40 aquarium. Ik heb 4 aeneus en 4 aeneus albino gekocht. Ook zit er nog 1 panda in. Nu lijkt het of 2 van de albino’s dood zijn, 1 lag in een hoekje zonder te bewegen en 1 dreef op de rug aan de oppervlakte. Toen ik ze er uit wilde halen, bleken ze beiden nog te leven maar erg verzwakt.

Mijn waterwaardes zijn verder goed en de temperatuur is constant 24.1.

Naar mijn weten zijn de albino’s geen zwak soort zoals de panda’s. Daarvan zijn er binnen een jaar helaas ook 11 doodgegaan. Heeft iemand een idee wat het kan zijn dat ze zo verzwakt zijn?
 
Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen zou het fijn zijn als je onderstaande vragen kunt beantwoorden.
  • Wat zijn je waterwaarden ? Exacter dan gewoon goed zegt ons veel meer.
  • Welke filter gebruik je en hoeveel debiet geeft deze.
  • Om de hoeveel tijd ververs je water en welke hoeveelheid is dit dan?
  • Wat zijn de medebewoners ?
  • Heb je iets veranderd aan het aquarium de laaste tijd ?
  • Wat heb je al gedaan om het te verhelpen ? (evt medicijngebruik etc)
  • Is er van te voren iets opgevallen aan deze vissen?
  • Met welk symptomen zijn de C. panda uit gevallen?

Dat er juist 2 albino's dreigen uit te vallen kan natuurlijk toeval zijn.
 
Had je het transportwater ook in de bak gedaan? zoja: 24 uur over actieve kool filteren, corydorasjes laten bij stress een giftig stresshormoon vrij, daar gaan ze uiteindelijk zelf aan dood, dat giftige stresshormoon zit dus in je transportwater
 
Daarvan zijn er binnen een jaar helaas ook 11 doodgegaan.
Ooit achter gekomen waarom deze zijn gaan hemelen :'(
Bak nog niet rijp en water nog vervuilt met rest vervuiling van kit of pvc of andere kunststof delen weekmakers
Let wel goede water waardes houd niet in dat het water goed is
 
Laatst bewerkt:
Volgens mij zijn de Panda s juist niet zo zwak want ik heb ze al jaren. Kun je de waterwaarden eens hier posten?
 
Wat een snelle reacties! Ik zal straks even de precieze waterwaardes meten.

Ik heb de bak nu 1,5 jaar in gebruik, gekocht van een kweker. Na 2 maand in laten draaien heb ik met tussenpozes de vissen toegevoegd. Ik begon met 11 panda’s, 11 rouwtetra’s, vuurgarnalen en een aantal Helena slakken.

Er was vrijwel gelijk uitval bij de panda’s. Ik had binnen 2 weken een aantal dood. Bij Groenrijk het water extra getest een een nieuwe panda meegekregen. Hierna heb ik geen problemen meer gehad. Ik heb begin 2018 de garnalen eruit gehaald en in een kleinere bak gedaan omdat er jongen kwamen en de tetra’s ze opaten. Na wat rondvragen en googlen begreep ik dat panda’s in winkels zwak kunnen zijn.

Ik verschoon de bak om de week door een klein deel water eruit te halen, hierin mijn filter uit te spoelen. En de andere week ververs ik ongeveer 1/5 van het water en maak ik de bodem schoon.

Afgelopen voorjaar bleken ineens 9 panda’s dood te zijn gegaan. Ik zag ze de weken ervoor al minder maar tijdens de grote schoonmaak miste er opeens 9!

Hierna bleven er maar 2 over, in de zomer hebben de vissen het prima gedaan en wij zijn verhuisd waardoor mijn moeder tot afgelopen week ze om de dag eten gaf en ik elke week kwam voor onderhoud. Nu hebben we het aquarium een week geleden opgehaald. Toen ik hem leeg wou halen bleek nog een panda dood te zijn. Ik heb 4/5 van het water mee kunnen nemen in een speciekuip en de vissen apart vervoerd. Na 3 dagen heb ik de nieuwe 8 Corydoras erbij gedaan en tot vannochtend ging dit prima.

Ik heb het transport water niet in het aquarium gedaan, ik heb de vissen 45 min laten acclimatiseren en met een schepnetje in het aquarium gedaan.

Verder geef ik om de dag tetra vlokjes en tabletten voor bodemvissen. Af en toe krijgen ze ingevroren muggen larven of tropische mix.

Er is ook 1 tetra die al sinds de zomer zwart is verkleurd en af en toe moeilijk zwemt. En 1 van de nieuwe Corydoras aeneus is bijna helemaal zijn kleur kwijt ondanks dat hij geen tekenen van ziekte vertoont.

De 2 albino’s vertonen verder geen raar gedrag, die dreef is weer springlevend en de andere ligt nog wel wat rustig op de bodem.

Ik gebruik een Superfish aquaflow XL bio filter.
 
Ik geef d ehelenaslakken de schuld, die spuiten namelijk een verlammend gif in waardoor de vis (in dit geval) niet kan wegzwemmen, je zal de eerste niet zijn die daardoor corydorasjes verliest.
 
Dat meen je niet! Ik heb er nooit bij stil gestaan dat de Helena slakken ook bodemvissen wat aan zouden kunnen doen.

Ik kan ze er proberen uit te vissen en in een kleinere bak doen, helaas hebben de slakken zich al aardig voortgeplant en zag ik tijdens de verhuizing behoorlijk wat jonge slakken. Dat wordt een beste klus om ze eruit te krijgen!
 
Ja dat weten helaas heel weinig mensen dat helena's ook andere bodemdieren pakken, zelfs guppen (zijn bodemslapers), baby-algeneters en corydorasjes en garnalen worden gepakt
 
Ik heb net even een nieuwe test gehaald. Hierbij heb ik ook de app geprobeerd, geen idee of die nuttig is.

Dit zijn de waterwaardes op het moment.


NO3- 100

NO2- 1

GH 8

KH 8

PH 7,2

Cl2 0

Ik zal gelijk even een deel water verversen, normaliter meet ik minder het nitraat en meer nitriet, er zit dus wel een verhoging van nitraat in het water.

Verder zal ik nog een extra pompje in het aquarium doen voor extra zuurstof en verder zie ik niet waarom de hardheid volgens de test miet klopt.

2FF9C585-A748-4283-A526-E6F7EE27D130.png
 
Ik geef d ehelenaslakken de schuld, die spuiten namelijk een verlammend gif in waardoor de vis (in dit geval) niet kan wegzwemmen, je zal de eerste niet zijn die daardoor corydorasjes verliest.

Verlammend gif?? ik vind dat als je zulke dingen op een forum zet na alle discussies je een bron moet geven en niet enkel je eigen theorie verhaal hoor Antje.

Hier een filmpje met info hoe het echt in z'n werk gaat met deze slakken.

 
Ja dat stukje tekst ging het mij om inderdaad, blijkbaar vrij geintrepteerd, maar feit blijft wel dat de slak zich ingraaft, op alle informatiewebsites die de slak hebben onderzocht word dat gezegd, en is ook tevens mijn eigen ervaring.
 
Ja dat stukje tekst ging het mij om inderdaad, blijkbaar vrij geintrepteerd, maar feit blijft wel dat de slak zich ingraaft, op alle informatiewebsites die de slak hebben onderzocht word dat gezegd, en is ook tevens mijn eigen ervaring.

Ze graven zich zeker in,zie ik hier ook vaak maar is ook niet de discussie.
In het filmpje wat ik geplaatst heb zie je echt heel het proces,de Helena plakt zich vast aan de prooi en schraapt dmv tandjes aan het uiteinde van een tweede slurfje die als een kettingzaag bewegen stukjes van de prooi.
Alles wat sterker of sneller dan een slak is kan geen prooi worden.
 
Ik denk ook niet dat al die dode vissen door de slakken komt.
Ik zou me eerder zorgen maken om de waterwaardes, met name de nitriet, al is het nitraat ook dodelijk hoog, maar volgens de App dan weer niet:S
 
Nu ik de andere test heb gehaald zijn de waterwaardes ook anders dan met de druppel testen. Ik heb gelijk een deel water ververst. Zijn er verder nog acties die ik nu kan ondernemen om het te verbeteren?
 
Welke andere tests zijn dat dan? druppel tests zijn over het algemeen wel nauwkeurig.

Als je echt nitraat van 100 meet dien je eigenlijk meer dan de helft van je water te verversen, en je zou het kraanwater eens kunnen meten.
 
De druppeltest geeft aan:

NO2- 0
PH 7
GH 10
KH 9

Ik heb zo’n vermoeden dat de druppeltest van NO3- niet meer goed was, die heb ik namelijk al open gekregen van een kennis, die gaat nu gelijk de prullenbak in! Daar heb ik gelukkig een nieuwe voor!

Ik heb nu bijna de helft ververst en de waardes van het kraanwater gemeten.

NO3- 0
NO2- 0
GH 16
KH >20
PH 7 Cl2- 0

De hardheid is in het hoge noorden in het kraanwater helaas erg hoog!
 
Hoe bedoel je donkere plekken? Als in bodemrot?
 
Nee de bodem is mooi licht en schoon. Er is bij het verhuizen ook wat schoon zand bij gekomen. Maar ook voor de verhuizing heb ik geen plekken op de bodem gezien.
 
Vannochtend was het weer hetzelfde als gisteren. 1 ligt er erg rustig bij en de andere albino drijft af en aan op zijn rug aan het oppervlak. Opnieuw getest en dit zijn nu de waarden:

NO3- 50
NO2- 0
GH 8
KH 10
PH 7,2
Cl2- 0

Volgens de app blijft de alkaniteit, de ph en de nitraat te hoog. Is het wel verstandig om nu nog een keer te verversen? Dan gaat de alkaniteit alleen maar meer omhoog denk ik.
 

Terug
Bovenaan