Fluval Fresh stroming beperken


Lecturer in Recent Runes

Well-known member
Lid geworden
27 november 2011
Berichten
1,266
Locatie
Assen
In mijn Fluval Fresh 85 liter heb ik momenteel een bestand met o.a. N. Eques en H. Amandae. Beide zijn visjes die niet direct heel veel stroming nodig hebben (Seriously Fish geeft aan dat voor de meeste een sponsfiltertje genoeg is) en daar loop ik tegen een probleempje aan.

Bij deze bak zit namelijk een Fluval 206 filter, dat via een doorgeboorde in- en uitstroom werkt en onbelast 780 l/u rondpompt. Ietsje meer dan een sponsfilter en je ziet dan ook dat de vooral de N. Eques het aan de oppervlakte niet altijd even makkelijk hebben. Ik wil dan ook de stroming wat beperken en heb het filter al half geknepen (meer mag volgens de handleiding niet) en ook de uitstroom wat aangepast. Deze gaat namelijk via een stijgbuis dan een uitstroom zoals op het plaatje de bak weer in (uitstroom staat op het plaatje op de kop). Ik heb inmiddels de draaibare stukken er al afgehaald, om zo wat kracht weg te halen. Dat helpt wel wat, maar ik vroeg me af of er nog wat anders te verzinnen valt. Zou ik, bijvoorbeeld, ook dat hele uitstroomdeel achterwege kunnen laten en het water gewoon bovenuit de stijgbuis kunnen laten lopen? Zeg maar het idee van een bronsteen in een vijver? Of is dat moordend voor de stroming voor de planten?

1632946683961-0.jpg
 
Gaat dat een minder krachtige stroming geven dan het water gewoon de bak in laten lopen? Zou dan een zelfbouw moeten worden, want dit is een designaquarium waar je dus niet even een spraybar in kunt hangen...
 
Gaat dat een minder krachtige stroming geven dan het water gewoon de bak in laten lopen? Zou dan een zelfbouw moeten worden, want dit is een designaquarium waar je dus niet even een spraybar in kunt hangen...
Daarmee kan je inderdaad de stroming spreiden. Zelfbouw lijkt me geen probleem, toch? Buisje met gaatjes, meer is het niet.
 
Erm, ja.... Zelf een spraybar maken is een eitje, maar de instroom van deze bak is wat bijzonder. De stijgbuis staat namelijk zo'n 4cm van de achterkant af, dus het zal een constructie met meerdere knietjes moeten worden die dan ook nog net de juiste maat moeten hebben om op de stijgbuis te passen. Dit is geen kwestie van een een stukje slang pakken en de boel aansluiten, helaas...
 
Nog even een paar foto's gemaakt van hoe het er nu uitziet. Op de eerste foto is te zien hoe in- en uitstroom in deze bak zitten. Daar is vrij weinig aan te doen, enige wat kan is wat aanpassen aan de hoogte van de uitstroom. Zoals op de tweede foto is te zien zit er ook wel wat ruimte tussen achterkant bak en de stijgbuis. Daar is vast wel wat aan te fabrieken, maar het is ook geen standaard 16/22 aansluiting. Het onderdeel van foto 3 hoort er nog op te zitten met daaraan nog twee verstelbare breedstralers die ik er al af had gehaald. Dat scheelde al iets aan stroming. Je krijgt echter een krachtiger stroming wanneer je er iets op zet dat de boel vernauwd, of dat nu het originele deel is of een spraybar.

Op zich vind ik het nu wel aardig, enige wat ik me afvraag is of er mensen zijn die nadelen in de huidige situatie zien. Volgens mij heb ik zo namelijk een mooie, rustige stroming en behoud ik het volledig vermogen van het filter (die staat nu weer vol open).

IMG_20181229_135835.jpg


IMG_20181229_135838.jpg


IMG_20181229_140042.jpg
 
Laatst bewerkt:

Terug
Bovenaan