Snelgroeiers vervangen, maar waarmee?


Marc1969

Well-known member
Lid geworden
16 juli 2018
Berichten
224
Leeftijd
54
Locatie
Oosterhout (NB)
IMG_0708.jpg
IMG_0709.jpg


Min of meer uit luiigheid ben ik in mijn bak begonnen met een starterspakket van Aquaplantsonline. Hele bak vol met makkelijke, snelgroeiende planten. Samen met de EI methode krijgen algen op deze manier echt geen kans. Best ideaal, zou je zeggen. Maar zoals op de foto's te zien is, groeien ze letterlijk de bak uit. Op de foto's is de situatie één week nadat ik tot halverwege teruggesnoeid had.
En zoals ik in mijn eerste zin al een beetje had laten blijken, ben ik best lui. Dus ik heb niet zoveel zin om elke week die hele bak leeg te snoeien.
Ik ben al een beetje aan het zoeken naar wat plantensoorten om twee of drie van die snelgroeiers te vervangen. maar dat valt nog niet mee, er is 'best' veel keuze :D Hebben jullie misschien wat suggesties van soorten die ik kan gebruiken om deze snelgroeiers te vervangen? Plantjes die in ieder geval snel genoeg meegroeien om met de alg te kunnen concurreren, maar die niet binnen een week de bak uitgroeien.
 
Er zijn teveel planten om op te noemen als vervanging, ik zou eens kijken wat voor scape je wilt hebben, en dit op een papiertje proberen te visualiseren en daar de planten bij te nemen, let daarbij op de plaatsing en de lichtbehoefte van de plant,

Ik bedoel zo iets.

upload_2018-12-7_10-16-17.png
 
Als ik wil dat mijn planten langzamer gaan groeien verminder ik het licht. Is dat geen optie?
 
Cryptocoryne soorten zijn leuke planten die niet al te groot worden. Groeien niet super langzaam onder de juiste omstandigheden, maar groeien ook echt niet je bak uit.

Maar er zijn zoveel soorten, bekijk de hoogte van je bak en kies planten die niet hoger worden dan dat. Dan groeien ze ook je bak niet uit.
 
bekijk de hoogte van je bak en kies planten die niet hoger worden dan dat. Dan groeien ze ook je bak niet uit.
bak is 50cm hoog, daar groeien er normaal gesproken niet zoveel bovenuit toch? behalve die zgn. snelgroeiers, die blijven maar groeien...
 
Waterpest, Cabomba.
 
bak is 50cm hoog, daar groeien er normaal gesproken niet zoveel bovenuit toch? behalve die zgn. snelgroeiers, die blijven maar groeien...

Echinodorussen, Vallisneria, lotussen, Cryptocoryne balansae om maar wat te noemen. Zijn allemaal niet perse snelgroeiers, maar kunnen die lengte wel halen. Op de meeste webshops staat wel een indicatie aan lengte die je aan kunt houden. Dan kies je gewoon planten die kleiner blijven dan 50cm.
 
Die zitten erin, die wil ik er juist uit hebben :D

Aha , en ik ben de waterpest weer in aan het zetten. Houden het water schoon.
Bij de Echinodorus.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Terug
Bovenaan