Wesley's eerste zelfbouw (zee)aquarium


W

Wesleymha

Guest
Welkom!

Na op verschillende locaties afgelopen maanden veel informatie ingewonnen te hebben wordt de informatie uitgebreider en completer en kan ik mezelf niet meer bedwingen, dat zoutwater aquarium zelfbouw project gaat er komen!

Ik loop al een langere tijd te zeuren om een aquarium en uiteindelijk heeft mijn vrouw toegegeven met een paar aanvullende eisen. Het aquarium mag er komen, mits het een aanvulling is op het interieur en het moet in hoog model worden.

En als echte Zeeuw, wonend aan zee, moet het wel een zoutwater aquarium worden!

Na veel onderzoek gedaan te hebben weet ik nu wat ik wil en de eerste schetsen zijn weggegooid en het uiteindelijke ontwerp zit er aan te komen.

Het wordt een aquarium van 60 of 70 diep, 49 breed en 65 hoog (Water hoogte 60) liefst willen we richting 70 of 80, maar dan kom je op 12mm of zelfs 15mm glas en wordt het stukken en stukken prijziger voor maar die 10cm...

De onderkast wordt 110x49x70, maar het laagste punt wordt 60, wat krap wordt voor de skimmer maar dat wordt opgelost..

Zit nog te twijfelen over een deugdelijk hang on overflow systeem maken of 3 gaten boren voor de baan animale afvoer....

Sump is al helemaal ontworpen, moet alleen nog gefinetuned worden mbt opvoerkamer groter en osmose vak kleiner.

Alles is nog in ontwerp fase en oriëntatie mbt materiaal, maar de grote lijnen zijn er!
Cheers

Screenshot_20181114-164544_Drive.jpg
sump3D.png
aquarium construction below.png
aquarium overview no fronts.png
aquarium overview.png
 
Ik snap alleen niet zo goed waarom je sump zo complex is gebouwd.
En hoe komt het water in je refugium?
 
Ik snap alleen niet zo goed waarom je sump zo complex is gebouwd.
En hoe komt het water in je refugium?

Ah, zie dat een belangrijke foto niet is geüpload, een foto met de bank er omheen. De onderkast staat voor de onderste helft ingebouwd tussen 2 banken, op de een na laatste foto te zien ik kan ik enkel bij de sump via de voorkant en 2x zijkant (voorste helft)

Dus alles moet via deze gaten bedienbaar zijn. Is inderdaad complexer dan een standaard sump, maar de werking is hetzelfde. Zorg er zo alleen voor dat ik bij alles kan Tbv onderhoud.

Zijkant en voorkant kan eraf...

Water in refugium door een t stuk in de Opvoerpomp. Zoals getekend staat op de eerste afbeelding

Ps: het schermpje aan de voorkant van de onderkast wordt uitgelijnd (centered) met het refugium. Leek me wel leuk voor de kleine van ons (2) om een eigen bakje te hebben met een kreeftje of een ster

overview.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dat is wel een heel gaaf ontwerp! Benieuwd hoe je het allemaal gaat realiseren.
 
1 jaar later, nog niets.. helaas...

Maar er is nieuws!
We hebben de bank tegen elkaar geschoven en aan de rechter kant ontstaat nu dus de kier die eerst tussen de bank stond.

We hebben een zeer mooi teak bartafel van 140x40 d8e net boven de bank uitkomt waar we nu definitief een aquarium op plaatsen. (Yeah!)

De vraag is alleen nog:
Hoe lang? 140, 100 of 70cm
Hoe hoog?
We gaan een volglas aquarium kopen en ik ga hier zelf een lichtkap voor maken. Dit omdat zeewater aquarium van 40 diep niet bestaan, en een juwel wordt afgeraden.

Ik zit te denken aan minstens 50cm zicht glas en hierboven de lichtbak.. deze zit gedeeltelijk voor je glas omdat we enkel water willen zien, en vervolgens hoger dagen het glas om de techniek weg te werken..

GEVRAAGD:
Hoe hoog zijn de gemiddelde randen?
Als het water ongeveer 5cm onder bovenkant glas zit, en ik de bak 3cm onder water level wil maken zit ik al op 8cm hoogte.
Tel er makkelijk 7cm aan 'over hoogte voor een tlbalk of ledvoorzieningen en je zit aan een rand van 15...

Mis ik iets?
 
Allereerst, mega zonde van je teak.

Buiten het hout om en dat ik het eigenlijk zonde vind van zo’n mooie houtsoort zou ik toch opteren voor een rvs frame waar alles op komt.
Je wilt nogsteeds zoutwater neem ik aan?
Dan zou ik zeker voor een frame gaan waarin je sump ook past en alle andere nodige techniek.

Persoonlijk zou ik zo groot als mogelijk gaan dan heb je het minste risico dat je toch weer wat groters gaat kopen.

Qua hoogtes zit je ongeveer wel okee enkel is het advies vaak dat je de led-verlichting op 25cm boven je zeewater hangt ivm de spreiding van het licht.
 
Ah, bedankt voor de tip mbt led, de spreiding os inderdaad minder dan tl of andere lampsoorten.

Mijn voorkeur is ook zo groot mogelijk Maarja, soms moet je ook samen beslissingen cq compromissen sluiten!

Verder mbt het teak, het is een mooi kastje waar de voorkant (plankdikte 8cm) zichtbaar blijft en een aquarium <140cm lang ook de bovenzijde, dus de uitstraling blijft behouden.

Uiteraard zal het zoutwater worden. Ik ben van plan onder de kast een dichte 'bak' of 'kast' te maken zodat er niets aangevreten worden.

Ter info: de 'kast' is nu 2x een u-frame als poten gemaakt van kokers, met een plank op de bovenkant en een plank 20cm eronder. Tussen de poten en onder de onderste plank is er 100x40x90cm (lxbxh) over om iets tussen te plaatsen.

Een dichte bak met deksel met hierin een sump zou moeten werken... wat gaten voor pvc en stroom en er wordt niets aangetast.
 

Terug
Bovenaan