Schuwe vuurneons


Boris Cornelis

Well-known member
Lid geworden
4 november 2018
Berichten
152
Leeftijd
28
Ik heb 5 vuurneons in mijn aquarium sinds een paar dagen. Nu heb ik het idee dat deze nogal schuw zijn aangezien ze hele tijd achter mijn stenen schuilen in laag water, verder zwemmen ineens wel wat meer in het midden van mijn aquarium zodra het licht uitgaat. Is dit normaal gedraag in het begin? Ik heb ook nog niet al te veel andere vissen misschien durven ze daardoor ook nog niet echt vooraan te zwemmen?
 
Ze zitten er pas net in en hebben tijd nodig om te wennen. Ze zullen dus ook nog wel eventjes wat lager en verstopt blijven zwemmen, zeker met het licht aan. Geef ze dus even de tijd.
Het zijn wel scholenvissen, dus 5 is eigenlijk ook wat weinig voor ze om zich echt op hun gemak te voelen. Ik weet niet hoe groot je aquarium is, maar je kunt het schooltje ook wat uitbreiden.
 
Oh indd goede ideeen. Ja ik dacht maar 5 zodat ik juist dan met andere vissen kan combineren (60liter aquarium)
Miss indd wat bij halen, wil alleen dat die extra vuurneons die ik toe voeg niet wegnemen van de totaal hoeveelheid vissen die ik in het aquuaruum kan doen

Ze zaten bij het dierenasiel in een bak met cherry barbeels, miss daar dan juist wat van bij doen?
 
Cherry barbelen vind ik persoonlijk veel te druk voor de grootte van je aquarium. De mannen jagen behoorlijk achter de vrouwen en op die ruimte hebben ze dan niet de kans om weg te komen. Ik zou gewoon vuurneons toevoegen en ja, dat neemt weg van de totale hoeveelheid vissen die je toe kunt voegen. Maar als je bijvoorbeeld 8 vuurneons hebt, kun je prima nog een ander soortje toevoegen.
 
In een bak van 54 liter waar ik 2 electric blue ramirezi's heb, dus 5 vuurneons en dus wellicht nog 3 vuurneons erbij
Hoeveel soorten vissen zou ik er totaal nog bij kunnen doen?

Nu het idee dat er nog wel 2/3 soorten bij kunnen? klopt dit?
 
Dan kom je uit op veel te veel soorten. Ik heb zelf in een 54 liter bak 3 soorten zitten en vind dat echt wel het maximum. Je wil ook nog kijken naar dat de soorten verdeeld zijn over de waterlagen. Je ramirezi's zitten op de bodem en hebben dat als hun territorium. Een bodembewoner wil je dus zeker niet bijzetten. Dan heb je 8 vuurneons in de middenlaag, dat is ook prima zo.
Eventueel heb je de bovenste waterlaag dus nog over, maar zou daar niet nog een territorium vormer bij willen zetten ivm de ramirezi's. Gourami's of Epiplatys valt dus af en veel wordt al snel te groot voor je bak. Eventueel een klein soort potloodvisje, maar daar heb ik verder geen ervaring mee. Volgens mij zou iets als een klein groepje Nannostomus marginatus nog wel kunnen.
 
Maar je kan dus niet een 2e soort in de middenlaag doen gezien de vuurneons niet echt territorium vissen zijn?
En een algeneter (corydoras op de grond laag is dat dan niet mogelijk vanwege de ramirezi's)

Maar een bovenlaagvis soort kan er sws bij toch
 
Een bovenlaag vis kan erbij ja, maar zoals ik al aangaf geen territoriale soort en geen grote soorten. Dan houdt het bij een 54 liter bak al heel snel op. Nannostomus die ik aangaf zou nog kunnen.

2 soorten in de middenlaag is ook te veel voor 54 liter, daar heb je simpelweg de ruimte niet voor of je gaat scholenvissen echt te kort doen. Algeneters worden de meeste soorten echt veel te groot voor je aquarium. De enige soort die zou kunnen is de Otocinclus, maar ook dat is weer een groepsvis dus dan zou je geen vis meer in de bovenlaag kunnen houden. Bovendien zijn het moeilijk te houden vissen die alleen in een goed ingedraaide bak (minstens een half jaar) het een beetje redelijk willen doen.

Het is geen leuk nieuws, maar met een 54 liter bakje ben je helaas heel erg beperkt. Er passen niet veel soorten in en keus heb je ook al heel weinig. Met een grotere bak heb je meer keus (vandaar ook dat ik zelf een extra 180 liter bak heb ;) ). Je kunt er echt wel wat leuks mee, maar wil vooral niet te veel. Wordt je bakje alleen maar onstabiel van en dan zit je met alle ellende van dien te kijken.
 
Corydoras is geen algeneter maar een levend aaseter, daarom wroeten ze in de bodem, opzoek naar larfjes en wormpjes, moeten op een zandbodem gehouden worden
 
Ah oke heel erg bedankt, ga hier heel erg rekening mee houden:

Is het mogelijk om een groep zoals de vuurneons uit te breiden met soort genoten zoals andere kleur tetras?
Verder hou ik heel erg van kogelvissen (bij avonturia vertelde ze me dat deze zeker in mijn aquarium konden) ze hadden een aantal die echt mini waren) zolang je de nodige voeding zoals slakken aan ze bied in je bak. Ben benieuwd wat jij van zo'n vis vind, neem aan dat dit ook niet mogelijk zal zijn (zo veel al af is gevallen)
 
Volgens mij zou iets als een klein groepje Nannostomus marginatus nog wel kunnen.

Ik ben eerlijk gezegd bang dat dit heel erg druk gaat ogen.

Mijn advies zou zijn alleen de vuurneons uit te breiden. Met een andere kleur neon mixen gaat het hem niet worden. Dan heb je twee scholen die beiden te klein zijn. Er alleen wat extra vuurneons in zetten dus.
Zoals eerder aangegeven ben je met 54 liter erg beperkt in je keuzes.
 
Ik zag dat je nu meerdere topics geopend hebt met dezelfde soort vragen. Misschien handig om het in 1 topic te houden?

Kogelvissen gaan niet in je bak zoals al eerder vermeld;)
En de plecos moeten eerst echt weg voordat je er iets anders bij zet. Ik zou de school vuurneons uitbreiden en dan de bak zo laten! Zeker omdat de ramirezis al terratoriaal aan het worden zijn. Mocht je die er ook uit halen kan je wss nog 2 andere soorten kwijt. Dus onderlaag,middenlaag, bovenlaag.
 
Hebben jullie misschien dan nog ideeen over leuke vissen die ik kan aannschaffen voor boven laag van mijn aquarium? Verderest heb ik besloten niks meer toe tevoegen naast het uitbreiden van de vuurneons
 
Hebben jullie misschien dan nog ideeen over leuke vissen die ik kan aannschaffen voor boven laag van mijn aquarium? Verderest heb ik besloten niks meer toe tevoegen naast het uitbreiden van de vuurneons
Als je aquarium 60 x 30 x 30 is heb je eigenlijk geen echte bovenlaag omdat de lagen door de beperkte hoogte dicht bij elkaar liggen/door elkaar heen lopen.

Je komt dan al gauw uit op bodemlaag en bovenlaag of bodemlaag en middenlaag.
 
Ik zou het ook houden bij een uitbreiding van de vuurneons en vooral gaan voor de bak geschikt maken (als ‘ie dat niet is) voor je vissen, dan zijn ze vast ook niet zo schuw meer. Mijn ervavring met twee soorten neon-achtigen en andere vissen is dat ze zich ook niet keurig aan de zones houden en lekker door de bak scharrelen. Veel middenzone-bewoners komen ook meer bovenin, zeker als het licht niet al te fel en is je drijfplanten of andere beschutting hebt.
Heb je een foto van je aquarium?
 
Heb je een foto van je aquarium?

Ik veronderstel dat het over deze bak gaat:

https://www.aquaforum.nl/threads/60cm-zoetwater-aquarium.160669/

Ik zou het ook houden bij een uitbreiding van de vuurneons en vooral gaan voor de bak geschikt maken (als ‘ie dat niet is) voor je vissen, dan zijn ze vast ook niet zo schuw meer.

Ik ben het volledig eens dat je best eerst je bak wat aanpast en voorlopig start met wat extra vuurneons. Vissen toevoegen kan je altijd nog doen als alles goed gaat.
Je hebt nu al een koppeltje Ramirezi en in dit formaat van bak zit je bodem dan echt wel vol.

Met extra soortjes en extra visjes wordt het alleen maar drukker en chaotischer in de bak en daar word je ook niet gelukkig van denk ik?
Een bak met teveel vissen in (teveel soorten, teveel vis of foute viscombinaties) vind ik persoonlijk echt deprimerend om naar te kijken.

En een 54 liter bakje zit nu eenmaal zeer snel té vol dus probeer dat te vermijden, de vissen zullen je dankbaar zijn....
 
bij mij scharrelen ze door de hele bak, zowel bodem als hout als (volledige) achterwand :D
 
45351188_256621485055093_4797507005394714624_n.jpg
45965151_901306096733012_6418907200298680320_n.jpg
45848203_1896396780415880_4802438997945090048_n.jpg
 
Leuk dat je wat foto’s gepost hebt! Zelf denk ik dat met wat meer planten die wat hoger groeien (bv ook over het wateroppervlak verder groeien) en/of wat drijfplanten je vissen minder schuw zijn. Ze voelen zich dan veiliger en zullen meer door je hele bak zwemmen!
 
Ja zeker, ik wil het ook wat voller met planten laten groeien. Bij aquarium winkel raden ze deze aan: Elodea Densa in het begin groeit snel en kunnen ze goed in schuilen.
Ik zelf had deze vroeger en vond het uiteindelijk heel lelijk worden. Wat denken jullie wat voor planten zal ik erbij doen?
Denken jullie dat er nog dan een soort aan vis (mid/hoog water laag er nog bij kan)? en dan het hierbij houden?
En hoe zit het met garnalen zoudenn die ook kunnen?
 

Terug
Bovenaan