Waar of niet? ... -boerenwijsheid of boerenbedrog ?


Mikula

Active member
Lid geworden
17 september 2018
Berichten
43
Leeftijd
58
Locatie
O.-VL.
Betreft volgende uitspraak :

"2 flinterdunne spijkertjes onderaan in de drab van de potfilter stoppen voor langzame aanvoer van ijzeroxides (en andere)" ...??


Hierna leg ik jullie volgende ‘boerenwijsheid’ voor, zoals destijds gehanteerd door een senior-buurman die naar eigen zeggen “in z’n leven al alles geprobeerd had met z’n aquaria”.
Naar eigen zeggen stak hij bij elke filterreiniging 2 stuks van de allerdunste timmerspijkertjes in het onderste filtervak (tussen de restanten van drab). Op die manier –zo beweerde hij- wordt de aangroei en stabiliteit van de bacteriekolonisering bevorderd, ja zelfs de nitraatverwerkers zullen zo beter af zijn in de potfilter. En daarnaast was het ook nog goed voor tal van andere zaken... zo beweerde hij.

Euhhh...stop wat roest in je filterpot en dat is goed??? Waar of niet ?

Graag jullie overwegingen.
 
Och, slecht kan het ook niet zijn.

Maar , ik doe et niet.
 
Mag toch hopen dat het geen nieuwe spijkertjes waren want die zitten baggervol vet/olie, daar gaan vissen niet blij van worden, verroeste spijkers kunnen geen kwaad, je ziet het zelfs in de wereldzeeën dat men gestripte boten laten afzinken voor meer diversiteit te creëren.
 
Dat werd 100 jaar geleden gedaan. Vastgeroeste aquariumhouders doen het ook nog wel, onder het mom dat vroeger alles beter was. :sorry:
Gelukkig maken we tegenwoordig gebruik van goede chelaten die er voor zorgen dat Fe lang genoeg in het water blijft.
 
verroeste spijkers kunnen geen kwaad, je ziet het zelfs in de wereldzeeën dat men gestripte boten laten afzinken voor meer diversiteit te creëren.

Lol!
Ik snap je punt ergens wel maar je kan de wereldzeeën niet vergelijken met een aquariumpje natuurlijk.
En we smijten geen verroeste wrakken in de zee om wat ijzer toe te voegen volgens mij.

Mag toch hopen dat het geen nieuwe spijkertjes waren want die zitten baggervol vet/olie

Om mijn vorig punt wat kracht bij te zetten:
De zee krijgt helaas gigantische baggerboten vol olie en allerhande rotzooi te verwerken. Ook veel ongestripte wrakken vol olie en afval maar dat terzijde.
Zoiets kan je beter niet proberen in je bakje thuis. ;)
Gelukkig is de zee iets stabieler als systeem... maar dan nog slagen we er als mensheid wonderwel in om er een dode zone van te maken! :stom:

Mochten we de vervuiling, het leegvissen en allerhande misbruik door onze soort ietwat kunnen vermijden dan zouden wat verroeste wrakken niet nodig zijn om diversiteit te creëren. De bestaande diversiteit zou namelijk niet bedreigd zijn... ;)
 
Vastgeroeste aquariumhouders

Hehe, fijntje!
Maar het is zoals je zegt. De moderne manier is trouwens ook iets makkelijker qua doseren. Want hoeveel spijkers waren het nu weer juist per liter? :D
 
Ja kijk dat hangt af van de lengte he van je spijkers. Ik heb er hier wel liggen van dik 15 cm maar ja die pasten niet onderin mn Eheim 2211:D:D
Die had je dus destijds voor je schutting moeten gebruiken :deal::D
 
Het is heden ten dage al een hele kunst om nog ijzeren spijkers te vinden.

Het is vaal aluminium of een andere legering. Of zwaar verzinkt.

Maar om de spijkers in de filterpot te stoppen? Zou ze toch eerder in de bodem stoppen.

De zogenaamde ijzeroxides zijn extreem slecht oplosbaar in water. En dus zal het ook zeer slecht bij de panten komen.

In de bodem daarentegen. Diep in de bodem leven de zogenaamde anoxische bacterien. Deze zijn heel goed in staat dit ijzer te mobiliseren.
Tevens zitten er op de wortels van planten ook bacterien (symbiose) welke dit ijzer opneembaar maken voor de planten.

Zelf ben ik dan ook groot voorstander om ijzer via de bodem toe te voegen. Lateriet is ook zoiets.
In combinatie met klei mineralen (hoge cec waarde) krijg je zo een voedingsbuffer.

Tevens belast je de waterkolom niet met onnodige hoeveelheden ijzer.

Daarnaast heb je ook maar 1/1000 van je nitraat aan ijzer nodig.
En vaak hanteren wij 1/100 aan ijzer. 20 nitraat, 0,2 ijzer.
 
Koop nou gewoon lateriet. dat is heel goed voor de planten. par bolletjes in de bodem, heb je ook ijzer.

Die lossen langzaam op. en verstuiven niet.

Ze bouwen er ook huizen van.
 
Ik zou wel rvs spijkers gebruiken... lossen niet zo snel op.

Serieus. De vraag is eigenlijk of het moderne flesje echt beter is dan spijkers. Is het spulletje in de handel niet vooral een goed verdien model. Geen idee eerlijk gezegd. Maar het flesje is makkelijker te doseren. Daar tegen heb ik de neiging de fabrikanten die ook middelen verkopen die er voor zouden zorgen dat je minder hoeft te verschonen te wantrouwen.
 
Ik denk dat er in goede en moderne plantenvoeding voldoende ijzer zit voor de meeste bakken.
 
Omtrent de topicvraag :

........ Naar eigen zeggen stak hij bij elke filterreiniging 2 stuks van de allerdunste timmerspijkertjes in het onderste filtervak (tussen de restanten van drab). Op die manier –zo beweerde hij- wordt de aangroei en stabiliteit van de bacteriekolonisering bevorderd....

Hallo mensen,
Bedankt voor jullie reacties.
Topicvraag bovenaan betrof weliswaar in de eerste plaats niet "ijzer en planten", maar betrof wel de invloed van (meerdere) vrijgekomen stoffen uit "roest" op de ontwikkeling van dat soort bacteriënkolonies met een voorkeur voor zuurstofarme en zuurstofloze omgevingen (kolonies zoals vaak massaal aanwezig in "drab" op de filterbodem).

Ondertussen, uit bijkomende commentaren van bevriende aquarianen (naast dit forum) blijkt nu inderdaad dat een aantal van die zogenaamde anoxische tot hypoxische bacteriesoorten (zie verwijzing door Biljoenblik), na elke -voor dat soort bacteriën enigszins omgeving-destabiliserende- filterreiniging, aangezet worden om een soort "kickstart-doorstart" te gaan maken bij beschikbaarheid van vrijgekomen stoffen uit "roest". Waarna in het beste geval, kolonisering en aanwas van dat soort specifieke bacteriën in (bewust) overgelaten drabrestanten zonder al te veel horten of stoten gehandhaafd kan blijven, en op deze manier vervolgens ook nitraatverwerking in het filtervat gehandhaafd kan blijven.

....... de zogenaamde anoxische bacterien. Deze zijn heel goed in staat dit ijzer te mobiliseren.....
Marcel, bedankt voor de verwijzing en bevestiging.

........In combinatie met klei mineralen (hoge cec waarde) krijg je zo een voedingsbuffer.....
Deze wist ik dan wel weer, Marcel. Met klei heb ik vrij ruime ervaring (niet enkel bij de vissen maar ook bij de vogels). Sinds 20 jaar (of mogelijk al wat langer...) stop ik in elke aquariumbodem 2 vrij omvangrijke netten opgevuld met groene kleikorrel (pH-neutrale montmorilloniet van Argiletz), onder een dikke laag van grofkorrelig filterzand/Loirezand van 0.6mm tot 1mm diameter. Zogenaamd "ademend zand" dus, waarna de daar onder liggende kleivoorraad opgewaardeerd wordt van louter voedingsbuffer voor planten, naar "chemische regelcentrale" voor absorptie en adsorptie (en omgekeerd).
 
Laatst bewerkt:
Ik st een 20 tal lateriet bolletjes in de bodem , verder geen poespas of andere onzin. en het groeit als kool.


Ademend zand????
 
O ja, die zitten qua zuurstofbehoefte tussen de aerobe en de anaerobe in. Ik wist dat die bestonden maar ja was die naam alweer vergeten natuurlijk.
 

Terug
Bovenaan