Zoutwater voor beginner


A

Aquas

Guest
Hey iedereen,
Dit topic heb ik aangemaakt voor maar 1 vraag, kan je een zeeaquarium houden als beginner?
Ik wil nu nog geen zeeaquarium (over een paar jaar misschien wel :) ), gewoon omdat ik te weinig ervaring heb, maar is het mogelijk om als beginner een zeeaquarium te houden?
Ik ben nu namelijk aan het sparen -want ik heb vernomen dat het nogal duur is :)- voor over een paar jaar een nanobakje voor zoutwatergarnalen op te zetten, misschien ook een paar anemoonvisjes (als de bak groot genoeg is). Alvast bedankt voor mijn topic te lezen,
Daan
 
Iedereen begint natuurlijk als beginnen aan zout en zo ook ik. Ik ben begonnen met een bakje van 85 liter maar wil je het advies geven om als het kan met iets groter te beginnen. In een iets grotere kun je nu eenmaal wat makkelijker leuke bewoners kwijt en bij een echte nano is dat beperkt. Het is inderdaad een stuk duurder dan zoet en ik zou me van tevoren goed inlezen nu je daar nog de tijd voor hebt.
 
Bedankt voor de reactie,
Het is inderdaad wel zeer prijzig om groter te gaan maar het is inderdaad beter, en aangezien ik pas over een paar jaar wil beginnen met zout water, heb ik wel nog wat tijd om te sparen. Welke grootte raden jullie aan? Welk aquarium raden jullie aan? Ik weet dat het moeilijk is, maar kunnen jullie een setje samenstellen onder de 700 euro? Groeten,
Daan
 
Veel hangt af van welke techniek je wil kopen maar al met al is het vrij duur. Ik heb hier de Reefer 170 staan en incl led was die 1199,00 maar ja daar komt de techniek nog bij.
Misschien kun je tzt eens op marktplaats kijken want dat scheelt veel geld.
 
Ik heb eens rondgekeken en ik denk dat ik toch voor een nano aquarium wil gaan, qua bewoners was ik toch meer aan het kijken naar garnalen en eventueel een krabje, en dan later als het mij bevalt misschien wat visjes in een groter aquarium, zodat ik niet meteen 1000 euro kwijt ben.
 
Dat heb ik ook gedaan destijds met die van 85 liter en daar had ik 2 Poetsgarnalen in met een krabje en een egel. Dat wil prima hoor. Ik snap dat je niet gelijk erg veel geld wil uitgeven ondanks dat ik de ervaring heb dat je waarschijnlijk toch snel wat groter wil;)
 
Bedankt voor de reactie,
is de Blue Marine Reef 60 Aquarium een goed nano aquarium?
Zouden daar 2 poetsgarnalen en een krabje in kunnen?
 
In de Blue Marine Reef 60 zit een sump, een reefpower 600 pomp (660 l/u), een skimmer (Skim 130) en een Nano LED (11 watt) bij, is dat genoeg, want ik mis een eiwitafschuimer, of is dat niet nodig?
Het lijkt mij wel een leuk bakje voor wat poetsgarnaaltjes.
 
je moet heus geen zoet water aquarium gehouden hebben om met zee te beginnen. de 2 liggen naar mijn mening zo ver uiteen dat oefenen met zoet niet veel nut heeft. het is voor beide soorten aquaria wel erg belangrijk dat je jezelf goed inleest.
een hobby maak je overigens steeds zo duur als je zelf wil. het is waar dat zee duurder is, maar je kan veel kosten drukken door bvb goedkopere (leder)koralen te kiezen, kleine stekjes te kopen, bij particulieren te kopen enzovoort.
 
Bedankt voor de reactie,
Denk je dat het aquarium dat ik beschrijf goed is als beginnersbakje?
Er komen waarschijnlijk geen vissen in omdat het klein is, wel 2 poetsgarnalen en eventueel een krabje of een heremietkreeftje.
Is een eiwitafschuimer nodig of niet?
Ik hoop dat als ik een zeewateraquarium ga opzetten, er goed aan begin.
 
ik heb geen ervaring met kleine zeeaquariums, ik heb meteen een 500l over genomen. Mij is altijd verteld dat die nano's veel moeilijker i balans te houden zijn, zeker als je zelf water gaat aanmaken, daarom steeds de tip om groter te beginnen.
een afschuimer is niet persee nodig maar toch niet meer weg te denken uit de hobby, het is het beste middel om een boel afvalstoffen uit het water te halen.
eerste aankoop zou het boekje van Tanne Hoff moeten zijn http://www.tannehoff.nl/nl/Verkrijgbaarheid.html niet erg dik maar wel erg informatief. Er zou nu ook een deel 2 zijn maar dat heb ik nog niet gelezen.
 
In de Blue Marine Reef 60 zit een sump, een reefpower 600 pomp (660 l/u), een skimmer (Skim 130) en een Nano LED (11 watt) bij, is dat genoeg, want ik mis een eiwitafschuimer, of is dat niet nodig?
Het lijkt mij wel een leuk bakje voor wat poetsgarnaaltjes.
Nee, niet geschikt. De verlichting is niet genoeg, de skimmer (eiwitafschuimer) is niet genoeg, de pomp is niet genoeg... Allemaal weggegooid geld dus. En de bak is kleiner dan ik zou adviseren..

Een all-in-one set is nooit écht een all-in-one set. Koop alles apart en je zult betere spullen krijgen voor minder geld.
 
Daarom gaf ik al aan om tzt eens op MP te kijken.
 
Bedankt voor de reactie,
Wat betreft de grote van de bak, ik wil graag klein beginnen, ik weet dat het aangeraden wordt om met een grotere bak te beginnen maar zo'n bak kost superveel geld, liefst een nanobakje.
Welke producten raad je aan, en hoe zet je dan zoiets in elkaar?
 
Met een klein bakje starten als starter kan prima maar ik zou altijd zorgen voor een goede afschuimer. Er zijn mensen die zonder afschuimer draaien maar persoonlijk heb ik nog nooit een bak gezien die langer dan een jaar zonder afschuimer draait en ook nog gezond is en er gezond uitziet. Zeker als starter is een afschuimer naar mijn mening echt noodzakelijk!

Kijk even goed in de beschrijving van de bak, vaak wordt er met skimmer een afschuimer bedoeld.
 
Ik heb de Shin Mao 3 gehad samen met een Tunze 9001 en daar kon je prima wat makkelijke koralen inhouden maar ja al snel gaat het kriebelen om toch wat groter te willen denk ik.
 
Op de Blue Marine 60 zit een skim 130, maar ik heb echt totaal GEEN verstand van zeewateraquaria.
Kunnen jullie een paar producten opsommen waarmee ik een zeeaquarium kan samenstellen?
 
Ik ben net langs de Waterbox Cube 20 gekomen, is die goed?
 
Dus als ik de Shin Mao koop, moet ik dan nog onderdelen vervangen?
 
Ik ben net langs de Waterbox Cube 20 gekomen, is die goed?
Ziet er netjes uit. Je hebt er wel verlichting, stromingspompen en een afschuimer bij nodig. Dus tel er zo'n €300 bij.

Als verlichting zou ik de kessil a80 nemen, ~€130.

Stromingspomp: Jebao OW 10, €65. Je kunt goedkoper gaan, maar dan heb je geen controller, en ik vind dat het extra geld zeker waard.

Afschuimer: Bubble magus c3+, €110.

En dan heb je gewoon een mooie, functionele bak.
 
Dus als ik de Shin Mao koop, moet ik dan nog onderdelen vervangen?
De eiwitafschuimer van shin mao is... Slecht. John had die ook vervangen volgens mij.
De verlichting is genoeg maar ook niks bijzonders.

En de bak ziet er niet bepaald goed uit als je mij vraagt. Als je de waterbox cube neemt met de onderdelen die ik noemde,heb je gewoon een mooie, strakke bak met onderdelen van redelijk goede kwaliteit.
 
Pomp wordt bijgeleverd, voor de afschuimer heb ik veel de Tunze 9001 skimmer voorbij zien komen.
De verlichting moet ook niet zo speciaal zijn, ik ben namelijk niet van plan van veel koraal te nemen, gewoon wat garnaaltjes, voor vissen vind ik de bak wat te klein (is maar 76 liter).
Alvast bedankt,
Daan
 
De Waterbox Cube 20 is inderdaad een leuke bak. Voor afschuimer zou je eerst even goed moeten kijken hoeveel ruimte er hiervoor is. Ik vindt altijd de Tunze 9001/9004 hele fijne afschuimers.

Een afschuimer kun je prima 2de hands kopen, dat scheelt vaak veel geld.
 
Naar de Tunze was ik inderdaad al aan het kijken, is die stil?
Ik ga trouwens woensdag naar mijn LFS, ik ga daar eens rondkijken, ze hebben heel mooie nanobakjes.
Als ik het zo optel kan ik aan een nano aquarium komen voor rond de 500 euro (exclusief inrichting en fauna).
Waarschijnlijk is 76 liter te klein voor een koppel anemoonvisjes?
 
Pomp wordt bijgeleverd, voor de afschuimer heb ik veel de Tunze 9001 skimmer voorbij zien komen.
De verlichting moet ook niet zo speciaal zijn, ik ben namelijk niet van plan van veel koraal te nemen, gewoon wat garnaaltjes, voor vissen vind ik de bak wat te klein (is maar 76 liter).
Alvast bedankt,
Daan
De pomp op de Waterbox is alleen een opvoerpomp, geen stromingspomp. Een stromingspomp is dus wel nodig. De tunze 9001 is ook een goede optie, vooral in een ingebouwde sump. Misschien wel beter dan de BM C3+ die ik voorstelde.


Ik vind de waterbox wel geschikt voor anemoonvissen (ocellaris, geen percula of andere soort!), maar daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Er zijn trouwens ook veel andere nano vissen die wel prima in de bak kunnen.
 
Waar moet dan een stromingspomp komen? Is dat zo'n soort propeller in een huisje?
EDIT: ik heb het even opgezocht, is een wave maker...
 
Dat ligt aan jou. Normaal vind ik ze aan de achterkant minder storend dan aan een zijkant, maar met een ingebouwde sump kan dat niet.
 
Ok, zou er eventueel een koppel anemoonvisjes in kunnen?
En over de waterwaarden,
wat zijn ze allemaal, en wat zijn de optimale waarden?
 
Hier een lijstje van de belangrijkste waarden:

Zoutgehalte = 1024 .. 1025
NO3 = 2,5 tot 5 (voor fish-only of enkel leder mag deze iets hoger)
PO4 = 0.03 tot 0.08 (0.03 voor de lastigere sps koralen en 0.08 voor leder)
Kh = 8 tot 9
Ca = 430 tot 450
Mg = 1350

Tijdens de opstartfase meet je vooral NO2 en NH4 en deze zo laag mogelijk en stabiel zijn voordat er een eerste dier geplaatst mag worden.

Als je een vol rif wilt gaan houden met alleen steenkoraal (lps/sps) dan zijn er meer waarden die van belang zijn maar voorlopig hoef je je daar nog niet druk over te maken.
 
Hoe en wanneer moet ik de waterwaarden meten?
Voorlopig is mijn (techniek) lijstje:
Waterbox Cube 20 = 199,99 Euro
Tunze 9001 = 83,99 Euro
Jebao Ow 10 (staat nog niet vast) =64,99 Euro
Ik weet nog niet welk licht ik wil hebben, ik ga geen LPS koraal houden, hoogstens wat lederkoraal.
Voorlopig totaal (excl. licht) = 348.97
 
Voor licht zou ik echt de a80 nemen van kessil. Goedkoper wordt het niet en je weet dat je eventueel ook ander koraal zou kunnen houden. En ook lederkoraal wil gewoon goed licht.
 

Terug
Bovenaan