Bakje indraaien voor garnalen.


@Nigel

Waar haalt u uw stenen vandaan? :petjeaf:
 
Ik heb een 54liter bak. Ook met akadama. Heeft in totaal 3,5 week ingedraaid voordat het water volgens mijn strips (en de LFS daarna) goedkeurde.

Ik had wat waterpest en anubias nana erin gedaan. Temp was 29 graden.
Zodra ik een verkoper had gevonden heb ik mijn temp aangepast met 1 graad per 2 dagen zakken. (Wilde voorzichtig zijn voor de baccies)

Inmiddels al 3 weken erin met garnalen (dus +/- 6,5 week aan het draaien totaal)

1 van de dames draagt al een week eitjes en andere dame heeft een zadeltje.

Maar ook op simpel almeers kraanwater en akadama. Wat planten erin en af 1x per week voer erin verkruimeld.

20180926_190722.jpg
 
Mooie bak en garnaaltjes Paul, het lijken wel anemoontjes.

Ik heb weer wat gewinkeld vandaag. Toch nog een steen gevonden en javamos, ook mooi stukje spiderwood.

Vraag: als ik fosforzuur op de steen gooi, hoe lang moet ik wachten tot het brubbelt? Want ik zie niets bruisen dus de steen is mineraalvrij?
 
Ik zie dat niemand even antwoord weet op je vraag. Maar is het misschien niet beter om je steen bij een aquariumzaak te halen dan bij een tuinwinkel?
Better safe than sorry
 
Als het een sterk zuur is dan zul je gelijk eigenlijk bubbeltjes zien. Zelf heb ik ooit zoutzuur gebruikt maar gelet op dat middel doe ik dat nooit weer en je kan ook azijn nemen.
 
Ik had enkel fosforzuur wat gebruikt wordt om de ph te verlagen, niet bij vissen etc uiteraard :D
Maar azijn is snel gekocht.

De stenen komen van een aquariumzaak. Maar toen ik die mens teveel vragen stelde gaf hij kordaat doch vriendelijk aan geen glazen bol te hebben.
Er lagen enorm mooie stenen met gaten in, geen dragonstenen, nog wat anders. Ik wou deze kopen, maar aan de kassa toch besloten goedkopere te nemen :D

De lavasteen past er niet bij, maar eens volgroeid met mos merk je daar niets meer van.
 
Die gatenstenen bevatten enorm veel kalk, die gaten zijn er namelijk in gekomen door de zure regen (lang leve de auto) en dat bijt alles uit op termijn
 
E20A1269-978B-49B4-A956-1C3FF55882CE.jpeg


Ik kan ook dragonstenen nemen voor de gaten, maar passen japonicas daarin? Kan het dan ook als huisje dienen, of zijn die holle buisjes een must? Die stenen dat er lagen gaven de mogelijkheid om als achterwand te dienen.

Intussen heb ik mijn mos van het kienhout gehaald en terug tot een bolletje verzameld. Maar ik groei ook op spiderwood en 2 stenen. Het staat niet volledig onder water, kan dit kwaad? En ook geeft mijn luchtpomp onvoldoende om een mooie stroming te veroorzaken.
Tips om hieruit meer mos te maken zodat ik nooit meer javamos moet kopen?
 
Ik zou het mos wel vochtig houden. Google eens op de yoghurt methode.
 
Graag gedaan en succes. In het fototopic van Corne zie je het resultaat.
 
Bedankt voor alle antwoorden :)

Ik ben al een beetje gaan shoppen, maar zal toch het meeste op internet moeten bestellen.

Ik ga al mos voorgroeien op hout onder de filteruitstroom. Ik denk dat ik best wel een horizontaal tapijtje van kienhout kan maken waarop dan het mosgrasveld zou komen.

Vraagje, kan ik dat water dan al niet filteren in een curverbox om zo misschien een week te winnen? Ik heb nog wel wat filtermateriaal en een pompje. Voor de bacteriecultuur kan ik toch wat filterwatten later in de hang on filter steken en zo verder indraaien?

Bekijk bijlage 259782


Is dat bakje niet groter?
 
Ik heb ook grotere bakken hoor. Maar ga toch uiteindelijk ineens in het aquarium indraaien.
Nu heb ik wel een gat in mijn agenda, want het zal een tijdje duren alvorens ik de huidige stenen kan plaatsen.
Wanneer ik voldoende mos over die sierstukken gegroeid heb zijn we maanden verder :(
 
Ik heb eindelijk besteld. Hopelijk leveren ze snel.
Het is een Cocoon van 18L geworden met hang on filter en filterspons.
Het begint al wel te kriebelen iets groter van formaat bij de eettafel te plaatsen.
 
Hmmm ik begin toch te twijfelen of ik wel japonicas zou nemen. Net nog eens gaan zoeken naar stenen en in die winkel waren japonica garnalen te koop. Mensenlief, wat een joekels! :eek: Ze waren echt gigantisch. Mijn bak is 18L en voor zulke garnalen is 20 stuks wel heel krap.

Is er verschil bij de crystal red? Kan deze soort op leidingswater? En zijn er dan aanpassingen waarbij ik rekening moet houden?
 
CR is véél kleiner (ca. 2cm lang volwassen maat). Kan op leidingwater maar bij mij voelen ze zich echt gelukkig bij wat zachter water (maar het water in Friesland is dan ook vrij hard).
 
Vraag: als ik fosforzuur op de steen gooi, hoe lang moet ik wachten tot het brubbelt? Want ik zie niets bruisen dus de steen is mineraalvrij?
Die reactie zie je vrijwel gelijk (denk in seconden, zeker niet in minuten). Overigens gebruik ik daar zelf JBL PH-Minus voor (is eigenlijk gewoon zoutzuur met een kleurtje).
 
Wil je de grote of de mini japonica nemen?
 
Maar is zachter water dan osmose water of gewoon zuurder water? Ik kan osmose water wel in de lokale aquashop aankopen.

Ik heb het opgezocht en het is de mini japonica. Doch blijf ik twijfelen. Want ik heb al wat uit gegeven, om daar dan een grijze garnaal in te plaatsen....

Ik zie ook dat die aquael hang on filter die ik bestelde vervangbare filters heeft. Ik ken mensen die hun filter nooit vervangen. Kan ik dat bij het indraaien ook vullen met een eigen substraat van filterwat, siporax en koolstof? Of beter opvullen met bet originele?

Ik kan ook een uv licht op de filter plaatsen om algen en parasieten te doden, kopen waard of niet nodig?
 
Mijn water is half kraanwater half osmose. Ik voeg wat GH+ toe aan het eindresultaat om op een KH van 4-5 te komen bij een GH van 6-7.
 
Is er verschil bij de crystal red? Kan deze soort op leidingswater? En zijn er dan aanpassingen waarbij ik rekening moet houden?

Ik heb akadama (zoals je al wist) met simpel almeers leidingwater. Mijn crystal reds lijken zich prima hiermee te vermaken. Prima kraanwater hier denk ik.

Ik zie ook dat die aquael hang on filter die ik bestelde vervangbare filters heeft. Ik ken mensen die hun filter nooit vervangen. Kan ik dat bij het indraaien ook vullen met een eigen substraat van filterwat, siporax en koolstof? Of beter opvullen met bet originele?

Ja.

Klein dingetje heb ooit eens gelezen dat aktieve kool inderdaad je water helder maakt. Maar na een X aantal weken juist is uitgewerkt en dan "slechte" stoffen los gaat laten je bak ik.....
Hoeveel hiervan waar is weet ik niet. Maar ik gebruik geen aktieve kool (heb het wel liggen mocht het water heel 'kleurrijk' worden
 
Ok, voor dit heb ik even moeten studeren. Dus de hardheid wordt bepaald door de mineralen in het water. Dat wordt afgekort met GH. NH3 en NH4 zijn ammonnia en ammoniak. Nitraat en nitriet dus?
Ik DENK dat ik dat wel kan meten, alleen heb ik niets ervaring. Ik weet niet hoe ik dat bijstuur? Met producjtes of nieuw water en dan telkens opnieuw meten tot het goed zit? Ik neem daarbij aan dat de ph telkens verlagen met co2 enigszins gevaarlijk is voor het leven er in?

Nu zal ik eerst eens moeten zoeken naar een nieuwe verkoper en die waterwaardes ervan handhaven.

En over die filter, die mensen dat hun filter nooit vervangen gebruiken enkel een sponsfilter. Ze maken daar 2 wekelijks de buitenkant van proper en behouden heel hun bacteriecultuur binnenin. Koolstof moet je zeker maandelijks (tot 6 weken maximum) vervangen. Ik gebruik dat nu voornamelijk om de stank van mijn schildpadden te bufferen en ziektes te voorkomen. Na een maandje kan koolstof die schadelijke stoffen inderdaad lossen.

Maar ik begrijp niet hoe vervangbare filters goed kunnen zijn, je gooit dan toch telkens je hele bacteriecultuur weg?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De gh is de hoeveelheid calcium en magnesium in je water. De andere stoffen vormen de geleidbaarheid. Sponzen vervang ik nooit maar die spoel ik af en toe licht uit en kool zou ik niet in je filter gebruiken want dat filtert ook voeding uit je bak.
 
Thanks, ik heb al flink gelezen en mijn vragen zijn daarbij beantwoord.

Intussen is de bak aangekomen en de filter gevuld met een grove spons en keramiek buisjes.
Ik heb al wat pogen aquascapen, doch onderschat. Als ik de kiezel zo hoog leg, is dat niet om toekomstige problemen vragen? (Onreinheden die zich daar bv zullen opstapelen?

Het idee is dat tussen de 2 bovenste stenen een paadje van zand naar beneden onder de “boomwortel” van het spiderwood zal lopen. De hele beneden verdieping wordt aquariumzand met onder die steen daar plantengroei.
Ik denk dat ik wellicht zal dry scapen door de stenen met mos via de yoghurtmethode te behandelen. Wat wil zeggen dat het indraaien aanzienlijk uitgesteld wordt.

Ik beveel die hang on filter ook niet meteen aan als je wilt gaan uitbreiden met co2. Want door de waterstroom zal de co2 sneller dalen. Je kunt de uitstroom niet onderwater plaatsen. Ervaring leert.

DF76B8C5-A331-42E0-AB1A-17852A75B099.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik ben ook geen scaper maar bij leden die dat wel erg goed kunnen zie ik soms ook een erg dikke lag bodem dus dat zal niet gelijk kwaad kunnen lijkt me zo toe.
 
F208B5A0-7D6F-433A-A50B-2FE1FE6AB7AC.jpeg
2EAE221A-96A4-46FF-90D6-B8AB82D13007.jpeg


Ik wil het ooit ook echt goed kunnen. Ik bedenk me net dat ik eerst lavasteentjes had kunnen strooien om daarover dan het grind te strooien. Zou wel grind bespaart hebben. Uiteindelijk heb ik maar een heel kleine oppervlakte grind.
Zo is het nu. Morgen ga ik in de natuur kiezels zoeken en het padje van zand overal 1cm breed maken.
Straks na tv kijken yoghurt mos maken en toch voor een dry scape gaan. Morgen plantjes en kleur brengen.
Onder de voorste steen ga ik voedingsbodem drukken en mooie plantjes uitzoeken.
 

Terug
Bovenaan