Identificatie van twee grote cicliden.


A

Aquariagrootegast

Guest
Hallo allemaal,

Ik heb gisteren twee grote cicliden opgehaald bij iemand die er helaas niet meer voor kon zorgen. Zij kon mij helaas niet vertellen wat voor soort het zijn, omdat ze van haar ex zijn geweest. Ik heb het in boeken op proberen te zoeken, maar dit was te lastig. Zo kwam ik hier terecht.

In de bijlagen staan de fotoos van de twee cicliden. Ze zijn ongeveer 20 cm lang.

Ik hoop dat hier iemand is die mij kan vertellen wat voor cicliden dit zijn.

Alvast bedankt!
20180827_232624.jpg
20180827_232624.jpg
20180827_221542.jpg
 
Eetste is op zeker Midden-Amerikaans, ik gok op Paraneetroplus (voorheen cichalsoma) synspilus,
De tweede lijkt mij ook midden-amerikaans en dan het meest op Amphilophus robertsoni.
Ik laat even aan de midden-amerika kenners over of ik gelijk heb xD maar dan heb je iig een idee welke kant het op zit
 
Bedankt dan heb ik in elk geval een beetje een idee wat het zijn, en dan horen we later wel of het goed is. Wat zijn de prijzen van dit soorten vissen eigenlijk?
 
vieja cichlids en een
cichlasoma urophthalmus

ze zullen de 40cm kunnen bereiken. 800 liter dus ongeveer 2m is wel een aanrader.
 
Ja, ik wist zelf ook dat ze veel ruimte nodig hebben, daarom kan ik ze ook zelf niet aanhouden.
 
Ik woon in de buurt van groningen
 
Ja ik kan ze ook wel kwijt, maar ik wil er nog wel een bedragje aan over houden. Weet u voor welke prijzen dit soort vissen weggaan?
 
De Vieja is helemaal niets waard, die ander zou ik me ook niet rijk rekenen.
 
Bedankt voor de reacties. Nu heb ik nog meer cicliden, waar de vorige eigenaar van zei dat het wel een bijzonder soort is. Deze fotoos staan in de bijlage van de tweede foto zei ze dat het een hybride is tussen een green terror en een flowerhorn en de laatste foto is een green terror met een jaguar o.i.d.
20180827_232737.jpg
Green terror en flowerhorn vr.jpg


Green terror en jaguar dame.jpg
 
nog nooit gehoord van een flowerxgreenterror, volgens mij is dat onzin.
Het zijn denk ik jack Dempsey hybrids met green terror

maar wat ga je ermee doen?
 
Ik wil ze allemaal verkopen, waarom vraagt u dat?
 
Hybrides zijn gewoon de vuilnisbakken rassen van het aquarium. Per ongeluk hebben 2 soorten gekruist. De nakomelingen lijken niet op het een en ook niet op het ander...sterker nog, ze lijken vaak niet eens op elkaar. Als je dan toch vissen houdt of met vissen kweekt, hou ze dan zuiver en verwijder de ongewenste kruisingen. Kruisingen verkopen zou ik niet doen, het kan alleen maar de stammen die wel zuiver zijn vervuilen.
 
Hybrides zijn gewoon de vuilnisbakken rassen van het aquarium. Per ongeluk hebben 2 soorten gekruist. De nakomelingen lijken niet op het een en ook niet op het ander...sterker nog, ze lijken vaak niet eens op elkaar. Als je dan toch vissen houdt of met vissen kweekt, hou ze dan zuiver en verwijder de ongewenste kruisingen. Kruisingen verkopen zou ik niet doen, het kan alleen maar de stammen die wel zuiver zijn vervuilen.

Ik ben anders erg blij met mijn betta 'splendens', platies en 'endler'guppen die 5och zeker niet raszuiver te noemen zijn...
Maar over het algemeen ben ik met je eens: van ongewneste kruisingen krijg je alleen maar narigheid (parrot cichlids om maar wat te noemen)
 
Ik ben anders erg blij met mijn betta 'splendens', platies en 'endler'guppen die 5och zeker niet raszuiver te noemen zijn...
Maar over het algemeen ben ik met je eens: van ongewneste kruisingen krijg je alleen maar narigheid (parrot cichlids om maar wat te noemen)

Er is nog wel een verschil tussen het bewust kruisen van kleurslagen binnen dezelfde soort zoals bij Betta splendens waarbij een bepaalde eigenschap binnen die soort wordt versterkt en het per ongeluk de wereld in helpen van een ongelukkige kruising tussen twee soorten die een wirwar aan verschillende nakomelingen oplevert. Hoewel ik zelf een voorstander ben van wildkleuren snap ik best dat je met bepaalde soorten iets anders wil bereiken (Betta, Discus, Endler) Maar daarbij moet ook het welzijn van de soort in de gaten worden gehouden en bewust en selectief kweken op een bepaalde eigenschap is nog niet zo makkelijk. Heb je per ongeluk een kruising in je bak gekregen met twee verschillende soorten dan ben ik geen voorstander van het verspreiden van deze misbaksels.....
 
Klopt, daar ben ik het mee eens. Daar heb ik altijd heel erg veel last van bij het kopen van kippen. Er zit dan zoveel verschil tussen twee kippen van hetzelfde ras. Deze cicliden komen echter wel bij een kweker weg. Hij zal dan toch enigszins weten, waar hij mee bezig was. Maar het wordt volgens mij nog lastiger, wanneer het niet duidelijk is om welk soort cicliden het gaat. En om nog even op dit advies in te gaan "Kruisingen verkopen zou ik niet doen, het kan alleen maar de stammen die wel zuiver zijn vervuilen." Ik moet ze wel verkopen, want door ik ga ze niet afmaken of dumpen in een of andere sloot.
In elk geval bedankt voor het meedenken.
 
Ik moet ze wel verkopen, want door ik ga ze niet afmaken of dumpen in een of andere sloot.


Je moet natuurlijk niets....je kiest ervoor om ze te verkopen en dat is jammer. Voor jou wellicht de makkelijkste keuze, voor de hobby de slechtste. Uitzetten in de sloot is sowieso verboden en zorgt voor een hele langzame dood in de winter....of erger ze blijven leven en verzieken de biotopen hier. Met verkoop loop je de kans dat ze bestaande bloedlijnen verpesten met alle gevolgen van dien.....soms zijn beslissingen die je moet nemen niet leuk maar hoort wel bij de hobby en is uiteindelijk ook beter voor de hobby.
 
Het is te prijzen dat je vissen niet wilt afmaken of dumpen.

Maar ik zie in jouw vraag (waarbij ik overigens moet opmerken dat ik het op zichzelf al waardeer dat je de vraag stelt) een probleem dat hier regelmatig terugkomt.

Als je een nieuwe bak wilt koop je die graag voor veel minder dan de nieuwprijs tweedehands. Ik ook, ik kan me geen bak herinneren die ik nieuw heb gekocht.
Maar aan een goedkope tweedehands bak zit vaak de voorwaarde vast dat je de resterende vissen erin mee overneemt. Vaak doen mensen dat dan toch maar, met het idee dat ze die dan vervolgens gewoon goedkoop wegdoen. Dat moet dan echter ook wel lukken. En als je precies weet wat je koopt en je daarop inleest kan die verkoop best goed lukken.

Maar vaak weet de verkoper niet precies wat hij/zij in de bak heeft zitten en koop je onbekende vissen met een vaag verhaal.
Bijvoorbeeld hybriden van cichliden, zoals in dit voorbeeld.

Sowieso raak je dergelijke vissen vaak aan de straatstenen niet meer kwijt.
En als dat je tòch lukt, is dat inderdaad een reële bedreiging voor zuivere soorten waarmee ze eventueel in aanraking komen en kruisen.
Zo'n kruising is naar mijn mening een inbreuk op de integriteit van de natuur, natuurlijke soorten worden erdoor vervuild.

Deze "vage vissen" mag je wat mij betreft in je bestand houden zolang ze blijven leven, hoewel liever niet in het gezelschap van min of meer verwante soorten.
Wat ik niet goedkeur is deze vissen te kopen en vervolgens af te maken. Als je een dier koopt (zelfs als het een bijzaak bij je nieuwe aquarium is) ben je naar mijn mening verplicht daarvoor naar vermogen te zorgen zolang het dier leeft.
Maar het allerergst is misschien nog wel het dier met een al even vaag verhaal aan eveneens onwetende aquariumhouders te verkopen. Genetische vervuilingen verspreiden zich snel en zouden zelfs de authentieke soort kunnen bedreigen of verdringen.

Maar dan hebben we het al over een vervolgtraject.
Het begint altijd met: WEET WAT JE KOOPT!

Er is genoeg informatie te vinden, het internet staat er vol mee.
 

Terug
Bovenaan