Garnalen willen niet eten


Tomg

Well-known member
Lid geworden
6 augustus 2018
Berichten
551
Leeftijd
23
Hallo allemaal,

Sinds een week heb ik 20 crystal red garnaaltjes in mijn juwel rio 125. Ze hebben nog geen medebewoners.
Ze zien er gezond uit, zwemmen veel rond, zijn lekjer actief en hebben mooie felle kleuren. Alleen er is 1 probleem, de crystals willen niet eten. Na de eerste dag dat ze in de bak zaten heb ik ze ongeveer 15 korreltjes granulaat gegeven van shrimpdinner. Ik heb er niet een garnaal bij zien eten, ze liepen de korreltjes gewoon voorbij en alleen de slakjes kwamen er vervolgens op af.
De garnalen zitten wel veel op het hout, planten en het grind waar ze wel veel op eten. Gisteren nog een keer proberen te voeren met weer wat korreltjes in een klein glazen bakje van ongeveer 3 cm hoog maar ze zwemmen en lopen er gewoon bij langs en vervolgens komen de slakjes weer.

Is dit normaal en hebben ze al genoeg voer in de bak zelf? En wanneer moet ik ze nu wel voer geven als ze toch alleen maar van hout, planten en grind eten?

Groet Tom
 
Ik denk dat ze dan genoeg afval in je bak vinden om te eten want anders zouden ze echt wel eten. Probeer anders een een plakje komkommer op een sateprikker.
Ik neem aan dat ze echt wel gaan eten als ze honger hebben.
 
Dit is vrij normaal voor garnalen, je zou er wat gedroogde bladeren (brandnetel, walnootblad, wegebreeblad, frambozenblad, cattappablad) in kunnen doen (niet alles tegelijk) dan weet je zeker dat ze niks tekort komen want daar eten garnalen ook van en het belast je bak totaal niet.
 
Kun je herkennen als ze ondervoed zijn?

Ik heb er 20 NeoC in zitten en krijg die ook niet aan het voer. Dr Basseleer pellets, maar ze zwemmen er niet eens heen.
Ik dacht zelf ook dat ze dan wel genoeg in de bak vinden, maar zou het vervelend vinden als dat niet.

(vanavond eens komkommer proberen, en ergens onderweg het bos inlopen voor brandnetel)
 
Kun je herkennen als ze ondervoed zijn?

Ik heb er 20 NeoC in zitten en krijg die ook niet aan het voer. Dr Basseleer pellets, maar ze zwemmen er niet eens heen.
Ik dacht zelf ook dat ze dan wel genoeg in de bak vinden, maar zou het vervelend vinden als dat niet.

(vanavond eens komkommer proberen, en ergens onderweg het bos inlopen voor brandnetel)
Laat brandnetel wel eerst een weekje of 2 drogen.
 
Spoel de bladeren goed want er kunnen wel honden tegenaan hebben geplast. Ik spoel ze af, even de kook erover en dan drogen op de lichtbak van het aquarium.
 
Hier zijn de CR's dol op zo ongeveer alle soorten visvoer. Garnalenvoer vinden ze wat minder. Ga ik in het vervolg ook niet meer kopen. Tetra tabimin (in 3 stukjes gebroken omdat de oorlog anders te groot is) is veruit hun favoriet, daarna JBL Spirulina, Tetra Tetramin (komen ze gewoon halen van de oppervlakte) en pas dan de speciale voertjes.
 
Wat ze verder ook graag lusten is een doperwt of een sperzieboon.
 
Bedankt voor de tips iedereen!
 
Ik zou me ook geen zorgen maken en doen wat hierboven staat. Overigens is alleen mee eten van het visvoer niet het beste voor de kleur van de garnalen las ik op verschillende plekken: hoe meer plantaardig voer hoe mooier gedekt de kleuren. Dus lekker groenten geven! Die van mij zijn echt helemaal dol op spinazie en doperwten!
 
  • Leuk
Waarderingen: Tomg
Vandaag een plakje komkommer geprobeerd maar ook hier hebben ze nog geen trek in.
20180821_133705.jpg

Dit is het dichtste bij wat ze zijn gekomen, ze lopen er nog mooi omheen.
 
Dan hebben ze nog voer genoeg, pas weer gaan voeren als ze binnen 10 minuten allemaal op het aangeboden eten zitten en anders weghalen.
 
Als ze echt honger hebben eten ze het wel hoor.
Is een mooie garnaal trouwens,is de rest net zo?
 
  • Leuk
Waarderingen: Tomg
Oke duidelijk, ja het zijn 20 crystal reds en de grades zijn S+ tot SSS en de kleurendekking is over het algemeen wel goed.

20180819_180529.jpg
20180819_180045.jpg

20180821_133639.jpg
 
Mooi hoor,heb je ze van een kweker of uit de winkel?
Ik ben zo nieuwsgierig ivm de waterwaarden want zulke zitten vaak op een wat lagere ph maar misschien is dat allemaal in orde bij je.
 
Ik heb ze online bij shrimpparadise gekocht. Ze zitten niet op een ph verlagende bodem, puur op leidingwater met een ph van 7,0
 
Op hun site geven ze het advies om ze met een ph verlagende bodem en osmosewater te houden dus hopelijk lukt het zo in je bak.
 
Ik hoop het ook, ze zien er gezond uit en zijn lekker actief. Dus ik zie wel hoe het verloopt, er is nog geen garnaal dood gegaan, ook niet met transport
 
Is ook niet dat ze gelijk doodgaan maar dan kweken ze vaak lastig tot niet maar is idd ff aankijken hoe het loopt.
 
  • Leuk
Waarderingen: Tomg
Ondertussen zijn al 3 garnalen verveld

20180823_181044.jpg
 
Vervellingen heb ik inderdaad ook genoeg.


Ik heb al 3 dagen een komkommer op het werk in de koelkast liggen. Vergeet hem telkens mee te nemen en ben te zuinig om een nieuwe te halen.

Brandnetel ben ik ook nog niet gaan plukken...

Ik moet eens iets gaan doen.
 
Als het even snel herfst wordt dan laat de walnotenboom ook zijn bladeren vallen, of mogen het ook bladeren zijn die ik er zelf af pluk? Ik weet niet of er op een herfstblad misschien andere en meer bacteriën zitten. Of dat wanneer je een plukt en droogt je hetzelfde effect hebt.
 
Het is niet zozeer de bacterien maar bepaalde stoffen die nog in groene bladeren wel zitten en in herfstbladeren niet meer.
 
Maar goed brandnetelblad wordt ook vaak vers geplukt en gedroogd;)
 
Maar goed brandnetelblad wordt ook vaak vers geplukt en gedroogd;)
In brandnetel zitten heel andere stoffen als in walnoot, zo zit er in walnoot veel looizuur, in cattappablad zit ook weer heel andere stofjes, iedere boom/plant heeft zijn eigen kenmerken op dat gebied.
Dus de redenatie dat brandnetel vers geplukt (en soms vers gevoerd) word raakt kant nog wal
 
Dat zou best kunnen en ik denk dat de meeste mensen niet weten wat er in de verschillende bladeren aan stoffen zit. Neemt niet weg dat men het ene blad wel vers kan plukken en drogen en het andere niet zolang je maar weet wat je vers plukt;)
 
In de herfst stevig tegen de boom aan schoppen en alleen die bladeren oprapen die tijdens het schoppen op de grond zijn gevallen. Daarna thuis nog even afspoelen en in het herfstzonnetje laten drogen. Of je bestelt voor een paar euro een hele zak catappa bladeren op Ebay van een goed aangeschreven verkoper. Doe je ook zo een jaar mee of langer.
 
Moerbei staat hier bovenaan het verlanglijstje dus daar kun je ook eens naar kijken.
 
In de herfst stevig tegen de boom aan schoppen en alleen die bladeren oprapen die tijdens het schoppen op de grond zijn gevallen


Hier staat een eik van 60cm doorsnee en ik kon schoppen wat ik wilde maar er viel geen blad destijds:D;)
 
Kan wanneer je een gedroogd blad in je aquarium legt voor je garnalen de slakkenpopulatie ook gaan toenemen?
 

Terug
Bovenaan