Acrylaat/Plexiglas aquarium op maat gezocht


M

Miekiepiekie

Guest
Een goede middag,

Ik had een vraagje, ik ben op zoek naar iemand/bedrijf die ervaring heeft met acrylaat/plexiglas aquariums maken.
Ik ben al enige tijd op zoek en ik kan alleen maar bedrijven vinden die aquaria's van glas maken.

Ik zat er ook een tijdje aan te denken om er zelf een te bouwen, aangezien ik niemand kan vinden, maar aangezien ik niet weet hoe dik het acrylaat/plexiglas moet zijn voor een rimless vierkante bak lijkt dit mij slimmer om het maar uit handen te geven aan iemand die er meer ervaring mee heeft :p hahaha

Weten jullie toevallig iemand?

Mocht je het willen weten, afstand is in principe geen probleem meer. Zo lang ik maar iemand heb die het zou willen doen.
Ik zelf woon in Eindhoven (NL), mijn vriend woont in Lommel (BE). Als het bij die plekken in de buurt is zou het fijn zijn. Maar als dat niet het geval is en ik moet een aantal uur rijden, dan is dat ook geen ramp.

Alvast bedankt.
 
Hoi! Je kan bij https://www.dokter-plexiglas.nl/?gc...Sj4gRVrxLQcy9-pfLA26uhTTpukIhu8RoCYw8QAvD_BwE
alles bestellen wat je wil, misschien kunnen ze ook de boel aan elkaar plakken voor je....

Bedankt voor je antwoord,
Ik heb wel web winkels gevonden die (gegoten) plexiglas verkopen en alles voor je snijden en noem het maar op.

Op die site's hebben ze ook informatie over de diktes met het maken van aquariums, alleen zijn die diktes gebaseerd op rechthoekige aquaria, en nu heb ik mij ooit wijs laten maken dat een vierkant aquarium meer waterdruk heeft dan een rechthoekige bak en dan zou ik dus ook een andere dikte moeten hebben van het plexiglas (mocht die informatie kloppen).
Helaas hebben die bedrijven geen ervaring met een rimless vierkante bak, en ik ben veelste bang dat mijn bak, waar ik genoeg voor betaal uit elkaar valt na een paar maanden hahaha.
Op zich vindt ik dat niet super erg, gezien er vast wel garantie op zal zitten, maar wel als ik er een vis of vissen in heb zitten.
 
lengte en diepte van de bak maakt niks uit, maar de dikte word berekend aan de hoogte van de bak.

een bak van 200x60x60 heeft 12mm glas, een bak van 60x60x60 heeft ook 12mm glas.

Maar welke diktes kwa acrylaat je zou moeten nemen durf ik niet te zeggen, zeker niet omdat het rimless word.
 
Vierkante bakken hebben niet per se meer waterdruk dan rechthoekige bak. Een bak met dezelfde inhoud en hoogte zal dezelfde druk hebben. In principe kun je de aanwijzingen op de sites volgen zolang je naar de hoogte kijkt. Zelfde hoogte = zelfde dikte glas/acryl.
 
Als je Engels een beetje in orde is kan je het ook op een Amerikaans forum proberen, daar is plexiglas veel meer in gebruik dan hier in Nederland
 
Euh.. ik ben het toch niet helemaal mee eens. Bij dezelfde hoogte is de uitgeoefende druk inderdaad gelijk, maar bij een grotere breedte krijg je wel meer verplaatsing, lees vervorming. Wat resulteert in grotere interne spanningen.

Zie link:
https://www.google.nl/url?sa=t&sour...ghkMAY&usg=AFQjCNHmexWqyYhYAnFPSSNOESkBtvNAVw

Als men voor sigma de waardes voor plexiglas invult kom je al een heel eind.

Maar zoals daar ook te zien is, houdt men bij versimpelde berekening al rekening met een vormcoefficient. En staat ook in de tabellen dat bij een zelfde waterhoogte, maar bij een grotere breedte de dikte wel degelijk groter moet.

Succes met de zoektocht!
 
Even als toevoeging. Dit is ook de reden waarom men vaak in de diepte er glas strips in plakt (zoals bijv juwel er midden in de bak een strip in de kap zit) en bij hele grote bakken er over de hele breedte aan voor en achter ruit een strip in wordt gekit.
 
Klopt allemaal Fuubs!

Alles heeft voor en nadelen natuurlijk maar had begrepen dat dit spul enorm gevoelig is voor krassen/beschadigingen en zou voor veel mensen een reden zijn om er niet aan te beginnen en er zelfs vanaf te stappen.
 
Klopt allemaal Fuubs!

Alles heeft voor en nadelen natuurlijk maar had begrepen dat dit spul enorm gevoelig is voor krassen/beschadigingen en zou voor veel mensen een reden zijn om er niet aan te beginnen en er zelfs vanaf te stappen.
Gevoelig voor krassen zou kunnen, maar het voordeel van acrylaat zou toch net zijn dat je die netjes kan uitpolijsten?
Uiteraard is acrylaat wel duurder, en moet het dikker zijn dan glas.
 
Hartstikke bedankt iedereen voor jullie antwoord.

Ik ben op de hoogte van de voor en nadelen van glas en plexiglas, gezien plexiglas mij qua voordelen veel meer aan spreekt dan glas dacht ik, laat ik een plexiglas aquarium eens uitproberen. Kijken of het in de praktijk ook een fijne bak is. En in hoeverre je last hebt van de krassen als je het gebruikt als een aquarium (die krassen zijn er idd uit te polijsten).

Bedankt voor het linkje Fuubs :)
 

Terug
Bovenaan