Ontdooien diepvries voer.


D

Dirk Bazuin

Guest
Als ik diepvries voer ontdooi voor in de Borneo biotoop wil ik geen ongewenste stoffen in de bak zoals fosfaat of wat er ook in het ijs zit.

Onlangs heb ik hier de Hobby Artemia zeef voor aangeschaft.
Dit bakje met een zeer fijn zeefje is perfect voor dit doel.
De maat van het bakje zorgt dat je kraan hard genoeg kunt laten lopen en de fijnheid van het zeefje zorgt dat ook heel klein diepvries voer zoals lobster eggs of brachinonus er prima in te ontdooien is.

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Er wordt veel gezegd en geschreven over fosfaat dat met diepvriesvoer mee komt in de bak. Heeft iemand die effecten wel eens kunnen meten? De een zegt dat het wel zo is, de ander bagatelliseert het.

geen ongewenste stoffen in de bak zoals fosfaat
Je schrijft: zoals fosfaat

Wat zou er dan nog meer mee kunnen komen? Teach me :)
 
Heb het eerst ook een hele tijd zoals jij gedaan, dit ook ivm het prutje wat in je bak komt.
tegenwoordig gooi ik het zo de bak in....

Vraag me ook af of iemand dat wel eens heeft getest, of dat het meer een broodje aap verhaal is.

Als het er al in zit, dan zou het toch in hier voer zitten en niet in het prutje wat eromheen zit?
En mocht het erin zitten dan kan ik me niet voorstellen dat dit de waardes in de bak zo doet verhogen.

Goed als je 5-7x per dag je vissen moet voeren (discus, diverse jonge vissen) kan ik het me nog voorstellen maar anders? nee niet echt.
 
Ik gebruik ook zon zeefje en zover ik weet zal het vocht heel weinig veranderen aan je waterwaarden en dat moet te verwaarlozen zijn.
 
ik maak mij er ook niet zo druk om en zoals eerder verteld deponeer ik mijn diepvriesblokje's in een drijvend tubifex bakje wat aan de onderzijde een beetje open is gemaakt,mijn vissen zijn daaraan gewend en halen het voer eruit door dit er uit te trekken of er tegenaan te stoten.

Maar je kunt de diepvriesblokje's natuurlijk ook in een met water gevuld bierglas deponeren,na enkele minuten roer je dit een beetje rond en laat het voer bezinken,na het bezinken van het diepvriesvoer gooi je de vieze rond drijvende "substantie weg door het glas voorzichtig leeg te schenken,zodanig dat het diepvriesvoer niet in het afvoerputje gaat.

Herhaal dit enkele keren en je bent van alle overige ronddrijvende viezigheid af,en heb je een heldere substantie.

Veel aquarianen doen dit al op deze manier dus ik vertel niets nieuws,maar als ik enkele nieuwe aquarianen zo op weg kan helpen,is het toch goed.

Dit lijkt mij een goede oplossing voor eigenaren met kleine bakje's,de grotere aquaria kunnen een beetje vervuiling door het voer wel verwerken omdat er toch regelmatig ververst wordt.
 
Er wordt veel gezegd en geschreven over fosfaat dat met diepvriesvoer mee komt in de bak. Heeft iemand die effecten wel eens kunnen meten? De een zegt dat het wel zo is, de ander bagatelliseert het.


Je schrijft: zoals fosfaat

Wat zou er dan nog meer mee kunnen komen? Teach me :)

Bij ingevroren levend voer heb je altijd fosfaat .
Dat lekt uit het voer .
Jaren terug heb ik ontzettend veel levende watervlooien uit eigen kweek aan het voeren geweest zonder water , dat waren letterlijk fosfaatbommen .
Dus maakt weinig uit volgens mij of je het dooiwater meevoert , tis alleen zonde dat je zo ook weet dat een deel van de voeding verloren is gegaan in het diepvriesvoer .
 
Ligt ook een beetje aan de bak.
In een planten bak kun je het er prima zo in gooien.
In een biotoop zonder toevoegingen voor de planten is het beter van niet.
Ik merkte in mijn biotoop dat er te veel fosfaat in kwam en nu niet meer.

Wat er verder voor zooi meekomt weet ik niet maar aan de ec te zien is het geen zuiver water.
 
Erwin, als ik het goed begrijp dan lekt er meer voeding uit het voer of is dat enkel fosfaat?
 
Ik wilde hier eigenlijk geen discussie over de voor en nadelen van het spoelen van diepvries voer meer een een manier aandragen hoe dit te doen.
Met als mogelijke reacties andere manieren.
 
Ja ja ja ... ik doe mee, en ik ga in het kamp zitten " hou die zooi uit je bak" Dus ja ik ben lekker fanatiek tegenstander van diepvriesvoer zoals je het koopt in blokjes. Je mag me hier ook vol in aanvallen.


Context,
Ik gebruikte 15 jaar geleden ook wel eens diepvriesvoer in mijn zoetbak, maar daar viel me niet veel op. Toen ik echter naar zee over ging was dit geheel anders. De fosfaat waardes die je bv in zee mag hebben zijn miniscuul in verhouding tot zoet, dus daar valt het een heel stuk sneller op.

Uiteraard gaf ik ook diepvriesvoer in mijn zeebakken tot ik gorgonen ging houden. Met gorgonen moest ik zo ontzetten veel en vaak voeren dat mijn bak over de balans ging en ik moest gaan zoeken naar andere oplossingen.

Na veel lezen adviseerde iemand mij om al mijn voer te testen en eens te kijken of ik winst kon halen met ander voer.

Nou, sindsdien ben ik dievriesvoer compleet afgeleerd mits ik niet in noodsituaties zit. Toen ik het water ging meten nadat ik een blokje had gesmolten viel ik haast stijl achterover. Dat is echt niet gezond. De tip om het uit te wassen komt dus zeker niet uit de lucht vallen.

Dus tip1: Mocht je het toch voeren
- Ontdooien
- In lauwwarm water laten weken voor 15 min
- Afspoelen
- voeren.

Maar, je leest ook ontzettend veel over voedingsstoffen bij het voeren van vissen, en zo ga je nadenken over de voedingswaarde van je diepvriesvoer. Nu blijkt dat het water waar ze ingevroren worden, ook het water is waar ze in leven. Jouw diepvries beestje is dus geboren en opgegroeid in dat water. Je kunt dit zelf testen door eerst een blokje voer te smelten en schoon te maken, daarna helemaal fijn te malen en op te lossen in Osmose water, en dat dan weer testen. Je word hier niet vrolijk van bij zee bakken want die beestjes zelf zijn natuurlijk opgebouwd uit dat vieze water, en al hun ingewanden zitten daar mee vol.

Dit zelfde geld voor levendvoer in van die zakjes die je koopt. Dit water is ook vies, en die beestjes zitten van binnen ook weer vol met dat water.

Eigenlijk raakt dit niet eens " voedingswaarde" gezien het enkel nog over afval gaat. Maar je kunt op je vingers uittellen dat deze beestjes helemaal niet zo voedingsrijk zijn als in de natuur. Immers worden ze in een kweekvloeistof opgekweekt wat niet ontwikkeld is om het meest gezonde beestje te creëren aan voeding, maar wat puur ontworpen is op zsm voortplanten en groeien. (je hebt dan ook een hele groep mensen die zelf artemia opkweken met allerlei voedingssupplementen.

Ik zie overigens dat mensen die reptielen hebben in dit forum hier wel mee bezig zijn. Je ziet die vaak aanhalen dat het niet enkel belangrijk is dat je sprinkhanen voert, maar dat die sprinkhanen ook voedingsstoffen bevatten. Meestal gaat er dan dus een krachtpoeder overheen.

In zee is dit ook een ding, maar in zoet lees ik het haast nooit.


Nu,
Dit betekend niet dat dit soort voer slecht is of onzin, of dat ik het echt hard afraad. ik hoop wel dat men er over nadenkt, want er zitten echt veel meer details aan dan enkel schoonmaken.
Ikzelf ben er compleet mee gestopt op zout. Wellicht dat ik bij zoet wel wat makkelijker hierin ben, maar met zout komt er geen enkele vorm van gekocht diepvries voer in. Ik kweek alles zelf op in water wat ik zelf beheer en met voedingsstoffen die ik zelf uitkies.

Het resultaat bij zout was voor mij een complete wegval van bruine/kiezel algen. Aanslag op mijn ruiten verdween en mijn skimmer had het een stuk rustiger.

Naar aanleiding hiervan ben ik ditzelfde met ander voer gaan doen. Goed fijnmalen en oplossen en dan meten. Je kunt dit zelf testen maar in mijn ogen is 80% van wat er te koop staat echt troep en komt het mijn bak niet in.

De grootste Hoax en bocht die ik kan vinden zijn die potjes met natte dode artemia ed erin. Blijf hier ver vandaan.

headphoto_76cff47a-0979-4cad-bd4f-9fe87895a216_Image.jpg
 
Ik doe ongeveer het zelfde, alleen mijn voer is niet zo heel erg fijn, nu wittemuggenlarven.


p.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik deed de witte muggenlarven ook eerst met een theezeefje maar dan blijven er altijd een aantal in de zeef steken.
Misschien is die van jouw fijner en heb je dat niet.

Het hobby bakje werkt naar mijn idee erg handig ongeacht welk diepvries voer je gebruikt.
 
Ik deed de witte muggenlarven ook eerst met een theezeefje maar dan blijven er altijd een aantal in de zeef steken.
Misschien is die van jouw fijner en heb je dat niet.

Het hobby bakje werkt naar mijn idee erg handig ongeacht welk diepvries voer je gebruikt.


Volgens mij heb je dat bakje ook nog in verschillende maten maar voor het diepvriesvoer zal dat denk ik weinig uitmaken.
 
Je kunt net zo goed een panty pakken, dan kun je het ook uitwringen. (Pak er een zonder kleurstof en spoel die eerst goed uit. Rond de 20 denier is vaak wel fijn)
 
Ja ik ga geen panty die ik al heb gedragen daarvoor gebruiken hoor World en een nieuwe kopen vindt ik zonde:D;)
 
Ik denk dat het merk diepvries ook wel wat uitmaakt.

Hier is de lfs overgestapt van Dutch select naar Ruto.

Dat laatste voer in echt mooi schoon. Geen troebeling in het dooiwater.

Die dutch select was echt smerig. Als je dooiwater ook in je bak gooide had je gelijk een mistwolk in je bak.
 
Hier spreekt verdorie een echte kenner.

Eerst al in mijn topic. En nu hier.

Heb je onlangs toevallig nog op een bootje gestaan?

Nee oprecht niet.. (ook geen probleem mee).... en jullie lachen er hier allemaal om, maar ik meen het bloed serieus dat je kats voorschut staat bij de Zeeman (daar haal ik ze).
De eerste keer kocht ik alle soorten van 1 merk die ze hadden (overigens werken van die netkousen niet zo goed :) )... dat meiske achter de balie viel echt stil.

Ik heb het van mijn opa geleerd. Die ging altijd watervlooien scheppen met een zelfgemaakt netje van ijzerdraad een houtje en een panty. Werkte prima.

Het is net als met van die fineliner voor ogen. Daarmee kun je prima pinstriping doen. Maar als je dan bij de DA 5 kleuren gaat halen en vraagt of je even het tipje mag zien... is dat best lastig :D

(overigens was maandverband als inlegzolen een grap op de scouting... die heb ik nooit gedaan :D )
 
De oplossing World is om een vriendin te nemen en die naar de drogist te laten gaan voor dit soort zaken:D:D
 
De oplossing World is om een vriendin te nemen en die naar de drogist te laten gaan voor dit soort zaken:D:D

Jij denkt dat ik een potentiële vriendin vraag om panty's voor me te halen? Als ik na 18 jaar vrijgezel eindelijk iemand vast mag pakken dan hou ik stijf mijn mond. :D
 
WC bij de Zeeman aan de kassa.

"Meneer, u weet toch wel dat dit uw maat niet is?"
 
Jij denkt dat ik een potentiële vriendin vraag om panty's voor me te halen? Als ik na 18 jaar vrijgezel eindelijk iemand vast mag pakken dan hou ik stijf mijn mond. :D


Dan adviseer ik je om een Hobby artemia zeefje te gaan gebruiken:D:D;)
 
Dan adviseer ik je om een Hobby artemia zeefje te gaan gebruiken:D:D;)

Nee die kan ik dus niet uitwringen. En al het gaas wat ik kan vinden is net iets te grof.

Je moet eerst zorgen dat het losse vuil er een beetje uit is. Dit doe je met een wat groter zeefje. Daar pak ik vaak wel iets van horgaas voor, of voor in de keuken van die anti slip matjes in gaasvorm. Ook heb je bij het tuincentrum BBQ rooster gaas wat mooie gradaties heeft.

Als dan het grove vuil uit je voer is leg je het opnieuw in water en roer je een beetje. Als je voornamelijk hele stukken artemia of larven of wat dan ook overhoud dan giet je dat in de panty. (let op in het teen gedeelte zit vaak een dikker stuk, dus pak een stuk uit het dijbeen met zo veel mogelijk stof en hang dat in een bakje. Koop dus ook XXXXXXXL maten. )

Dat kun je dan bijna droog uitknijpen. Ik haal er dat dan uit en doe dat in een bakje met zeewater uit je aquarium. Ik laat het 5 min staan en voer het dan.

Maar dat is dus een noodscenario. Ik voer liever zelf gekweekt spul, maar spoel ook dat uit, en wring ook dat even (zachtjes) uit in een panty.

(overigens schets ik dit eigenlijk een beetje als (mijn mening) een ideaal voorbeeld. Ik had een nogal bizare zeebak waar elke korel voer eigenlijk funest kon zijn. Ik adviseer hier in extremen. )
 
weer even terug on-topic .....

Welke type zeef is het beste? Ik heb nog een plankton zeefje liggen van 150µm of is dat te fijn?

Ik ben trouwens wel van mening dat het soort voor een heel groot verschil kan maken, zo koop ik altijd mysis en voer garnalen van Jan Boerlage, deze zijn niet gekweekt maar zo vanuit de Waddenzee ingevroren. Het nadeel daarvan is wel dat het voer alleen beschikbaar is als hij iets gevangen heeft en dat is niet het hele jaar door.
 
weer even terug on-topic .....

Welke type zeef is het beste? Ik heb nog een plankton zeefje liggen van 150µm of is dat te fijn?

Ik ben trouwens wel van mening dat het soort voor een heel groot verschil kan maken, zo koop ik altijd mysis en voer garnalen van Jan Boerlage, deze zijn niet gekweekt maar zo vanuit de Waddenzee ingevroren. Het nadeel daarvan is wel dat het voer alleen beschikbaar is als hij iets gevangen heeft en dat is niet het hele jaar door.
Als het water snel genoeg weg loopt is het ok.
 
weer even terug on-topic .....

Welke type zeef is het beste? Ik heb nog een plankton zeefje liggen van 150µm of is dat te fijn?

Ik ben trouwens wel van mening dat het soort voor een heel groot verschil kan maken, zo koop ik altijd mysis en voer garnalen van Jan Boerlage, deze zijn niet gekweekt maar zo vanuit de Waddenzee ingevroren. Het nadeel daarvan is wel dat het voer alleen beschikbaar is als hij iets gevangen heeft en dat is niet het hele jaar door.

Goed punt. Artemia en Mysis is iets heel anders. Dus je vraag is een beetje afhankelijk.

By Mysis ga ik eerder richting een horgaas soort, bij artemia ga je intieel naar een fijne hor en dan naar zo een artemia schaaltje. Die van Sera zijn prima (ik hekel dat merk).
Pantys gebruik je enkel om ze uit te knijpen. Je weet zelf hoe groot je voer is dus ik zou gewoon naar de Hornbach rijden en daar eens kijken naar de gaas soorten.

Overigens kun je het ook met hele fijne rieten matten doen. Bij de Ikea hebben ze daar paneel gordijnen van. Kost geen drol.. werkt stiekem prima.

Ik dacht deze, maar je moet ff kijken https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/80370506/
 
Laatst bewerkt:

Terug
Bovenaan