Corydoras panda wil bovenburen

  • Onderwerp starter Marjon en Aran
  • Startdatum

M

Marjon en Aran

Guest
We hebben een 54L bakje met hierin netto 40L water, donkere zandbodem, stenen, spiderwood, genoeg beplanting en een JBL i80 filter/pomp (blauwe spons en eheim substrat pro). Momenteel hebben we 3 Corydoras panda's die we willen uitbreiden naar 5-6 vanwege het gezelschap dat ze zouden willen hebben als groep. Hun buurman is een Rode mangrove krab die tevens 5cm kan worden. Gezien de vuistregel kunnen we dus nog maar een vis of 2 van een andere soort kwijt die gemiddeld 5cm kan worden. Nu denken we aan Platy's vanwege hun kleurrijke verschijning en het schoonmakende gedrag, we vinden namelijk de activiteit van de huidige bewoners erg leuk en zouden vergelijkbare vissen in het midden en boven in de bak ook willen hebben. Ook een Kempvis is in onze gedachten geweest maar ondanks hun schoonheid kiezen we liever niet hiervoor. Onze vraag is of 2 vrouwtjes Platy's gelukkig zouden zijn in ons aquarium of dat jullie misschien een betere suggestie hebben?

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 
Ik heb ook 7 Panda s in een 60 liter met daarbij een mooie Betta man.
 
Een Betta is inderdaad een prachtige vis om erbij te plaatsen, echter zouden we graag meer dan 1 vis bovenin zien zwemmen en liefst net als de Corydoras panda's een soort vis dat 'schoonmaakt' zo schijnen Platy's, wat we er van gelezen hebben, planten schoonhouden en eventuele algen eten. Vandaar onze motivatie
 
Dat eten van algen zal niet giga zijn en je kan beter algen voorkomen;). Ringbandsnoekje is ook een leuk visje misschien.
 
Een Betta is inderdaad een prachtige vis om erbij te plaatsen, echter zouden we graag meer dan 1 vis bovenin zien zwemmen en liefst net als de Corydoras panda's een soort vis dat 'schoonmaakt' zo schijnen Platy's, wat we er van gelezen hebben, planten schoonhouden en eventuele algen eten. Vandaar onze motivatie

De platy is een redelijk makkelijke vis om te houden. Stelt weinig eisen en kan redelijk in een 54cm aquarium.

Ik zou je corry's tot 5 uitbreiden en dan 2 vrouwen met een man platy's.
 
Dat we algen beter kunnen voorkomen is zeker waar :br:. Een Ringbandsnoekje hmm. Geen gek idee, is mooi en niet te groot. Gaan we eens wat meer over lezen:book:. Hoe sta je in het Platy plan?
 
Niels, ik dacht aan alleen vrouwtjes omdat we niet willen kweken en een fish tank massacre willen voorkomen waarin de jonkies voer worden voor de ouders. Maken we onszelf teveel zorgen over levendbarende vissen of is de voortplanting van Platy's niet vanzelfsprekend?:rolleyes:
 
Alleen vrouwtjes is denk ik onnatuurlijk maar goed dat is je eigen keus. Bij voortplanting heb je zo veel jongen bij deze visjes.
 
Zover ik weet ook Nicolien en zijn er voor zoet geen echte krabben.
 
Klopt, helaas vertellen verkopers je niet alles. Was we zijn beginners, hoewel we veel hebben gelezen en gezocht is dat vooraf aan ons voorbij gegaan. Gelukkig is de krab invintief en kruipt hij op het binnenfilter, daar voeren we hem ook zodat hij een prive diner heeft. Meer kunnen we niet voor hem betekenen tenzij we een ander tehuis voor hem zoeken.
 
Je kan ook kijken naar een boraras soort zoals de Boraras brigittae sommige leden houden deze namelijk in een 30 liter dus een 60 cm moet een school van minimaal 6 wel lukken gok ik.
Zijn wel kleine visjes hebben wel klein voer nodig en het filter moet ze niet weg blazen
 
Voor het gemak vertaal ik 54 liter maar even als 60 x 30 x 30 cm.

Corydoras panda is een heel leuk visje, maar zwemt inderdaad wel liefst in een groep. Persoonlijk vind ik 6 stuks wel echt het minimum, liever 8. Laten we het houden op 7, net als bij John.
Met een mangrovekrab (het dier is er nu eenmaal, dus laten we er rekening mee houden) is de bodem wel echt helemaal vol.

Voor een eventuele aanvullende soort zul je het dus vooral in de boven- en middenzone moeten zoeken.

Behalve platy's en guppen (die allebei erger fokken dan konijnen en waarvan je de jongen aan de straatstenen niet meer kwijtraakt) ken ik in dat opzicht geen echte algenetende soorten. Wat je zou kunnen doen is een groepje garnalen bijzetten, bijvoorbeeld mini-japonica's. Die zijn dol op algen en resten die op de bodem vallen. Een slak zoals bijvoorbeeld Planorbarius corneus (posthoornslak) zou ook goed kunnen. Bijkomende voordelen zijn dat deze vrij goedkoop te krijgen zijn en dat je ze voor de waterbelasting eigenlijk niet hoeft mee te tellen.

Als je meerdere vissen bovenin wilt is de Betta geen goede keuze.
Je moet het dan zoeken in kleine soorten die in een groep/school boven- en middenin zwemmen. En die de temperatuur waarin de C. panda graag zwemt (20 tot 24 graden) fijn vindt. Wat ik daarbij zo kan bedenken is 6 Aphyocharax rathbuni (robijnzalm), 4 Aplocheilus panchax, 6 Boehlkea fredcochui (blauwe tetra), 6 of 8 Boraras maculatus, B. brigittae of B. urophtalmus, 6 of 8 Carnegiella strigata (marmerbijlzalm), 6 Danio choprae, 8 Celestichthys margaritatus (pareldanio), 6 Epiplatys annulatus (ringbandsnoekje), 3 of 4 Fundulopanchax gardneri, 6 Gymnocorymbus ternetzi (rouwtetra), 6 Hasemania nana (koperzalm), 6 Nannostomus eques (penseelvisje), 8 Nannostomus marginatus (dwergpotloodvis), 8 Paracheirodon innesi (neontetra), Pseudomugil furcatus (vorkstaartregenboogvis), P. gertrudae of G. paskai, 6 of 8 Sawbwa resplendens (naakte rasbora), 8 Tanichthys albonubes (chinese danio) en 6 Thayeria boehlkei (hockeystick).
Daar moet iets leuks voor je tussen zitten!

Je kunt ook zelf op zoek gaan in vissendatabases op internet, Google maar eens. Ik gebruik zelf vaak AquaVisie (http://aquavisie.retry.org/Database/database.html ; heeft ook een zoekfunctie!) en Seriously Fish (http://www.seriouslyfish.com). Maar er zijn er meer.

Succes met kiezen!
 
Wow Paddy, bedankt voor je reactie, ik ga je lijst eens serieus bekijken, zoals je zegt moet daar wel wat tussen zitten!!
 
Klopt, helaas vertellen verkopers je niet alles. Was we zijn beginners, hoewel we veel hebben gelezen en gezocht is dat vooraf aan ons voorbij gegaan. Gelukkig is de krab invintief en kruipt hij op het binnenfilter, daar voeren we hem ook zodat hij een prive diner heeft. Meer kunnen we niet voor hem betekenen tenzij we een ander tehuis voor hem zoeken.


Misschien kun je iets maken wat drijft van bv schors want hij verblijft normaal meer uit dan in het water denk ik.
 
Btw, ik weet niet of garnalen goed gaan met een krab.
 
Het verbaast me al dat die Panda's goed gaan met een Mangrovekrab. Ik zou zelf hem terugbrengen naar de lfs of een aparte bak voor hem inrichten en er dan nog een paar bij halen. Het zijn namelijk meer land- dan waterdieren en met alleen een filter als landdeel doe je hem absoluut geen plezier.
 
Ook moet je ze met meer houden eigenlijk. Ik heb de Vampierkrab gehad en die doe je geen plezier als ie in zn eentje zit en zo weinig ruimte heeft om te kunnen zitten. In de link van mij van gister zie je hoe je ze het goed kan huisvesten.
 
De krab en corydoras gaan best goed eigenlijk. De vissen zijn te snel als de krab zijn holletje beschermd en de krab is op zich eigen. Met voldoende alternatief voedsel zal hij de rest niet aanvallen voor voedsel. Wel neemt hij de Anubias graag als salade on the side. Een stuk schors is misschien wel een mooie toevoeging voor hem, mooier en beter is een appart speciaal verblijf voor hem en soortgenoten. Dit moeten we even overwegen. Bedankt dat jullie ons hierop attent maken en ideeën opperen. Hier gaan we onszelf zeker nog verder in verdiepen. We hebben dit topic aangemaakt met de vraag wat voor overige visjes in het bakje kunnen, er zijn al meerdere goede ideeën geopperd die niet over 1 nacht ijs gaan. Als er nog meer suggesties zijn of aanvullingen op de genoemde soorten en hoeveelheid hiervan, horen wij graag van jullie. :thumbs:
 
We willen jullie laten weten dat de Cory's zijn uitgebreid naar 6 en dat de bovenburen Chinese danio's zijn geworden :thumbs:. Ze doe het erg goed en zwemmen vrolijk rond.

Iedereen hartelijk dank voor hun ideeën! :D

(Voor de krab wordt een andere huisvesting gezocht):c

:petjeaf:
 

Terug
Bovenaan