Aquarium gesprongen


A

An-Sofie

Guest
Oma haar aquarium met warmwatervissen is gesprongen. Ik heb ze overgenomen en in mijn aquarium gezet (ik heb één Chinese Danio en een paar waterslakken) nadat ik de temperatuur langzaam heb aangepast.

Ik heb gezocht naar een geschikte temperatuur voor ze allemaal (warmte element staat nu op 24 graden). Oma haar aquarium bevatte één honinggoerami, 4 tetra neons twee kleine algeneters (waarvan één gesneuveld tijdens het breken van het glas) en een modderkruiper . Ik had, toen ik ze ging ophalen, gezien dat de honinggoerami één oogje heeft dat een beetje naar buiten steekt. Popeye ten gevolge van de ontploffing? Ze zijn tenslotte allemaal op de grond gevallen. Heeft iemand nog extra tips? Hoeveel eten mag ik nu geven?

Alvast bedankt!

An-Sofie
 
Hoi An-Sofie,

Alvast succes gewenst! Tof dat je de vissen wilt opvangen, het zal wel lastig zijn dus als het niet lukt en ze gaan dood dan kun je dat jezelf niet aanrekenen.

24 graden is prima voor nu... normaal wil je ze dezelfde temperatuur dan de bak van je oma, maar ik snap dat dit allemaal lastig is nu.
Het is een beetje hopen en afwachten. De vissen hebben het best zwaar gehad en zijn flink in de stres. Het beste wat je denk ik kunt doen is ze bij jouw thuis in een rustig hoekje op 24 graden zetten en dan een dag of 2 in de gaten houden. Alles wat dan niet dood is gegaan heeft nog een kans.

Het zou enorm helpen als je foto's van de vissen plaatst. We snappen allemaal dat het een noodopvang bakje is dus niemand zal klagen over je inrichting of ruimte. Het is nu even zaak om de vissen per stuk te zien zodat de kenners hier een ziektebeeld kunnen beschrijven.

Wat wil je uiteindelijk doen? Wil je ze zelf houden, verkopen of wil je oma weer een aquarium?

Nogmaals Succes!
 
Dat is een flinke tegenvaller dat dit gebeurt zeg en top dat je ze kan opvangen. Eten kun je denk ik prima gewoon geven en even kijken hoe ze het nu doen.
 
Goed bezig An-Sofie zowel voor de opvang en de verzorging van de dieren, spaarzaam voederen en ze even tot rust laten komen is nu even het beste.

Edit,
Hou de waterwaarden in de gaten met name de No2.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Kan ik niks aan toevoegen aan bovenstaande adviezen maar wou je wel even zeggen dat ik je een lieve meid vind dat je de vissen van je oma opvangt
 
@World Citizen bedankt! Ik ben al heel blij dat ze de nacht hebben gehaald (ik heb ze over een duur van twee/drie uur laten wennen door water toe te voegen en voor ik ben gaan slapen heb ik ze overgeplaatst) Ze doen het allemaal heel goed en beginnen meer en meer rond te zwemmen. Ik had vooral schrik voor de Honinggoerami omdat die vooral heel stil was na het accident maar ook hij begint het aquarium te verkennen. Ik heb een kubusaquarium van 30L (SuperFish), ik weet dat dat niet het grootste aquarium is maar ik denk dat ze wel goed zitten omdat het kleine vissen zijn. Verder staan er waterplanten en houtstukken in dus foto's zijn momenteel nog een beetje lastig maar ze vertonen geen ingetrokken vinnen of andere tekenen van pijn/ discomfort en worden meer en meer actief. Ik heb in het verleden (bij aankoop) witte stip en vinrot moeten behandelen dus dat herken ik gelukkig! Ik zou ze graag willen houden :) oma wilt momenteel geen vissen meer omdat ze was geschrokken toen ze haar bak zo aantrof maar misschien krijg ik ze wel terug overtuigd! ;)

@jessicapilon @TonHageraats @Nicolientje-W hartelijk bedankt voor de goede moed allemaal!
 
Ik heb ze vanochtend voor de eerste x sinds de verplaatsing eten gegeven. Elk visje heeft gegeten! Hier is een foto van de Honinggoerami die ik verdenk van een popeye. Als ik het opzoek vind ik niet dat het echt op een Popeye lijkt maar ik vraag het beter aan de experts hier! :) @World Citizen
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@World Citizen

84A595C3-6D56-4D47-BEA4-F35AD35D2282.jpeg
 
Tof dat je ze opvangt en er voor wil zorgen en goed om te horen dat ze het vooralsnog goed doen. Met je goerami kan ik je niet helpen. Wel wil ik je vertellen dat je, als je ze wilt houden, toch wel in een 60cm aquarium moet gaan houden.. nu is moeten een groot woord, maar de bak waar ze nu in zwemmen is voor tijdelijk prima, maar niet echt aan te raden voor op de lange termijn. Ondanks dat de vissen niet zo groot zijn, willen ze wel zo nu en dan eens een baantje zwemmen en hun energie kwijt. Daar is dit bakje niet echt geschikt voor.
Vooralsnog wens ik je succes ermee! Het klinkt alsof dit wel goed gaat komen bij je!
 
Jeetje wat zal je oma geschrokken zijn zeg, ik hoop dat bij haar de waterschade mee valt.
En jij bent een topper dat je de visjes wilt en kunt opvangen.
Dat oogje ziet er idd wel vervelend uit en zou door het ongeluk kunnen zijn. Ik hoop dat de experts er meer over kunnen vertellen.
Had jij zelf ook al vissen in deze bak voordat je die van je oma er in deed?
 
@Killerfish ik zou ze op lange termijn ook graag in een 60L bak willen overplaatsen :) eerst afwachten hoe ze het de komende dagen gaan doen. Bedankt voor je berichtje!!!
@trotsemammie ja ze heeft er toch wel schrik van gepakt, we zijn 2 uur bezig geweest om alles op te ruimen en af te drogen, de kabels stonden ook onder het water dus ze heeft gelukkig geen kortsluiting gehad. Ik had hiervoor één Chinese Danio in mijn bakje! Die moet nu even zijn domein delen ;)
 
Ik zie er ook geen pop eye in maar wat het wel is durf ik ook niet te zeggen.
 
@jessicapilon toch bedankt om het even na te kijken!
@Nekko dat is echt een hele slimme opmerking, nog niet aan gedacht! Ik heb hem net geobserveerd en het oogje beweegt nog mee
@TonHageraats ik heb de nitriet net gemeten met Tetra test NO2 en het testwater kleurt helder geel dus <0.3 mg/l :D
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@jessicapilon toch bedankt om het even na te kijken!
@Nekko dat is echt een hele slimme opmerking, nog niet aan gedacht! Ik heb hem net geobserveerd en het oogje beweegt nog mee
@TonHageraats ik heb de nitriet net gemeten met Tetra test NO2 en het testwater kleurt helder geel dus > 0.3 mg/l :D
Nitriet mag helemaal niet te meten zijn in water en moet 0 zijn
 
Laatst bewerkt:
Nitriet mag helemaal niet te meten zijn in water en moet 0 zijn:eek:

Dat is het laagste wat ik kan meten met deze test, als je geel hebt dan heb je minder dan 0.3 mg nitriet. De kleurtjes kunnen enkel roder worden en dan zit je boven 0,3mg. Kan ik het op nog een andere manier doen dan? :)

605-852-thickbox.jpg
 
Dat is het laagste wat ik kan meten met deze test, als je geel hebt dan heb je minder dan 0.3 mg nitriet. De kleurtjes kunnen enkel roder worden en dan zit je boven 0,3mg. Kan ik het op nog een andere manier doen dan? :)

Bekijk bijlage 253276
Dan zal het wel goed zijn, maar heb niet veel ervaring met deze tests. Even afwachten wat andere leden zeggen
 
Ik denk dat bij 0,3 het omslagpunt licht naar duidelijk oranje. Dat gebaseerd op mijn eigen Sera test.
Knal geel is 0 bij Sera. Voordat het oranje wordt heb je eerst lichte verkleuring richting oranje. Het springt niet om naar oranje maar gaat geleidelijk.

Ik durf dus bijna met zekerheid te zeggen dat knal geel voor 0 staat.
 
Wat een ellende voor je oma en tof van jou dat je de visjes heb opgevangen!!!

Dat oogje is denk ik gekomen door het ongeluk. Een pop eye onstaat door bacterieen en ziet er dan anders uit. Er komt druk achter het oog door de bacterieen en gaat het oog wat uitstaan, vaak zit er ook een witte waas op het oog. Dit oog puilt een beetje schuin/raar uit. Het andere oog ziet er gewoon goed uit dus laat het gewoon zo genezen. Rustig afwachten hoe het verder gaat. De visjes hebben nu al genoeg stress gehad en als je medicijnen ga gebruiken kan dat nu net teveel voor ze worden. Een visje red zich ook prima met maar 1 oogje. Alleen even opletten dat er geen schimmel op komt. Dat zie je vanzelf dat zijn een soort van witte watjes.

De waterwaardes zijn al genoemd maar misschien kun je wel beter even om de dag of om de twee dagen de helft van je water eruit halen en weer vers water terug doen. Zelfde tempratuur als je aquarium en heel rustig eruit en erin doen zodat er niet teveel stress ontstaat. Misschien ook beter om even om de dag te voeren. Zo kan jouw aquariumpje even rustig bij stellen naar de grotere bezetting. Met het verversen haal je ook wat ziekteverwekkers weg die zich misschien op de herstellende visje willen vestigen. Als je dit een 3 weken kan vol houden hebben de visjes meer kans op genezing.

Veel succes en ik ga voor je duimen dat alle visjes weer goed op hun vinnetjes terucht komen!
 
@NicoleE @michelle1 dank jullie wel voor jullie raad en lieve woorden! Het testwater is echt even fluorgeel als op de handleiding dus ik denk dat het water oké is, ik ga het wel regelmatig controleren en ook op tijd verversen. Ik hoop dat het oogje snel geneest en dat de vis geen pijn heeft, hij eet goed maar ik ga de vissen blijven observeren om afwijkend gedrag vroegtijdig op te merken. Ik hou jullie op de hoogte!
 
Om zeker te zijn kun je het testje ook even doen met kraanwater. Voor zover ik wee t zit hier geen nitriet in :D Kun je hiermee een nul-meting doen
 
Misschien klinkt dit heel dom.
Als het oog werkt wordt het misschien wel niet afgestoten door het lichaam en kan het gewoon blijven zitten.
maar als het fout gaat, misschien zelfs wel schimmelen ofzo. Zou je het niet Rustig terug erin kunnen duwen?
 
Misschien klinkt dit heel dom.
Als het oog werkt wordt het misschien wel niet afgestoten door het lichaam en kan het gewoon blijven zitten.
maar als het fout gaat, misschien zelfs wel schimmelen ofzo. Zou je het niet Rustig terug erin kunnen duwen?
Ik weet eigenlijk wel heel zeker dat een oog dat uit de kas is heel erg pijnlijk is. Er wordt getrokken aan spieren, pezen en aan de oogzenuw.
 
Ik weet eigenlijk wel heel zeker dat een oog dat uit de kas is heel erg pijnlijk is. Er wordt getrokken aan spieren, pezen en aan de oogzenuw.
maar zou je het dan niet terug erin kunnen duwen? of zou je dan alles kapot maken en het nog erger maken
 
maar zou je het dan niet terug erin kunnen duwen? of zou je dan alles kapot maken en het nog erger maken
Ik weet niet of het niet weer terug springt als je het al succesvol terug kunt duwen. Nou is een vis geen hond maar als dit bij honden gebeurt naaien ze het oogje een 14-tal dagen dicht zodat het niet weer uit de kas kan springen.
Misschien het proberen waard maar ik denk dat het risico is dat je meer schade aanricht bij zo'n klein beestje best groot is.

Ik zou zelf niet weten wat ik zou doen, zou ik zeker weten dat het oog uit de kas is zou ik waarschijnlijk het visje euthanaseren. Van de andere kant, het eet goed. Weer van een andere kant, prooidieren zullen altijd hun handicap/zwakte proberen te verbergen omdat ze anders eerder als prooi gezien worden.

Maar even hardop gedacht hoor.
 
Ook even hardop nadenken. Ik denk als het oogje niet goed komt deze gewoon afsterft en er vanzelf af valt. Zal dan denk ik minder doorbloeding krijgen. Als ze er last van heeft denk ik dat ze vanzelf met de kop gaat schuren ofzo. Misschien kapselt het wel in. Zijn volgens mij wel meer vissen met 1 oog kwijt. Ik zou het ook niet gaan terug drukken. Ik denk ook niet dat dat zo even gaat lukken. Visje zal niet stil blijven liggen als je dit wil gaan doen. Zou dat ook niet durven te doen. Als hij niet meer eet en gewoon rond zwemt kan ze hem altijd nog uit zijn lijden verlossen.
 
@michelle1 ja ik durf dat echt niet te doen eigenlijk :( ik heb veel opzoekwerk gedaan maar vind geen pathologie die hierbij past. Ik heb liever dat ik kijk hoe het gaat. Dan kan ik hem later eventueel laten euthanaseren bij de dierenarts, liever dan dat ik hem verlies omdat ik iets verkeerd doe.
 
Dat siert je dat je je oma hier goed uit de nood helpt en dat ze zo op jou kan bouwen en vertrouwen An-Sofie.
Ik had met mijn opa ook zo'n mooie en speciale band.
Wat het visje betreft kan ik je geen raad geven behalve wat de overige leden al hebben geantwoord.
Ik duim voor jou dat de diertjes er allemaal door komen.
 
Dat siert je dat je je oma hier goed uit de nood helpt en dat ze zo op jou kan bouwen en vertrouwen An-Sofie.
Ik had met mijn opa ook zo'n mooie en speciale band.
Wat het visje betreft kan ik je geen raad geven behalve wat de overige leden al hebben geantwoord.
Ik duim voor jou dat de diertjes er allemaal door komen.

Bedankt! Dat is erg lief. :) Ik hou jullie op de hoogte!
 

Ik moet me een beetje onthouden van advies geven maar daar hebben we hier zat andere leden voor :D Ik ben in zoet niet zo bekend....
Als ik het zo lees is er genoeg advies en vermoed ik dat het wel goed gaat komen.
Nogmaals succes.
 
Ik moet me een beetje onthouden van advies geven maar daar hebben we hier zat andere leden voor :D Ik ben in zoet niet zo bekend....
Als ik het zo lees is er genoeg advies en vermoed ik dat het wel goed gaat komen.
Nogmaals succes.

Je hebt me hoe dan ook heel erg geholpen! Veel liefs!
 

Terug
Bovenaan