Achterwand binnenin of buiten aquarium maken & kleurvraag


J

jlrens

Guest
Mensen ik ben bezig met een Rio 180 in te richten. Deze stond al jaren ongebruikt in de berging en het begon weer te jeuken. Nu wilde ik graag een eigen achterwand maken, en het begin is al gemaakt maar nu krijg ik wat dingen waar ik tegenaan loop.

Buiten aquarium:
De Juwel Rio heeft midden bovenin een verstevigingsbalk en rondom die zwarte kunstof lijst die ervoor zorgt dat de achterwand, mocht hij buiten de bak klaar zijn, nooit in 1 geheel rechtstandig in de bak kan geschoven. Maargoed, in delen snijden en met de epoxylaag IN de bak de boel aan elkaar maken is dan een redelijk mooie oplossing. Voordeel, ik kan alles buiten het aquarium snijden, smeren enz. Minder troep in de bak en het werkt eenvoudig. Nadeel, als hij klaar is moet-ie in stukken anders past hij niet terug in de bak. En bij een meetfout zit je met de gebakken peren.

Binnenin de aquarium:
Maar wat als ik de achterwand IN de bak maak. Dan heb ik wel direct alle maten, kan alles makkelijker uit 1 geheel gemaakt en zie ik direct resultaat en kan je makkelijker bijsturen mocht iets niet mooi worden, maar dan.....
Ik zie dat veel wanden gemaakt worden met tegellijm en naderhand epoxy, maar als je de wand binnenin de bak maakt raak je geheid je ruiten. Krijg je dat wel schoon? Of plak je dat vooraf af?

Wat is hierin nou het makkelijkste en de beste afwerking, hoe doen jullie dat, en hebben jullie misschien Tips & Tricks :D

En dan heb ik nog een voorlopig laatste vraag, ik zie dat mijn tegellijm superlicht van kleur opdroogt. Er is een donkerder variant, maar ik ben bang dat ik het daarmee niet redt. Hoe bepalen jullie de kleur? En hoe voeg je überhaupt kleur toe? Is dat simpelweg verf? Of doe je dat in de epoxy laag? Hier loop ik even spaak en vindt hier niet 1-2-3 de oplossing. (of ik zoek niet goed, maar vandaar de roep om hulp :D)
 
En dan heb ik nog een voorlopig laatste vraag, ik zie dat mijn tegellijm superlicht van kleur opdroogt. E
Ik heb mijn laatste (derde) laag tegelijm gemengd met de acrylverf van de action, kun je het in elke kleur maken dat je wilt.
Over de laatste laag epoxy wel een beetje zand strooien, anders glimt het allemaal.

Tja, in jouw geval zal ik het binnen het aquarium maken, dan komt het er denk ik mooier uit te zien anders zie je heel duidelijk dat er twee platen inzitten.
Wel goed de binnenkant afdekken met bijv. kranten, je wilt niet dat tegellijm of epoxy op de ruiten komen....

Ik zou als je de wand er helemaal inhebt, lang de gehele rand een kitlaag aanbrengen, zodat er geen vuil achter komt en als je de zijnkant niet helemaal goed hebt bedenk met epoxy(omdat de krant er bijv. ietjs voorzit) maakt dat niet uit, want het water komt er toch niet bij.;)
 
Ik denk dat die naad nog wel mee gaat vallen, 1 laagje tegellijm en je ziet hem niet meer.
Denk hooguit dat het voor de maatvoering fijner is als je hem in de bak zelf maakt.

Hor uit jouw bericht dus dat je tegellijm niet meer van je glas krijgt, ook niet als je het gelijk weghaalt?
Badkamer mensen zullen toch ook wel eens morsen met dat spul denk ik dan.. :engel:

Wat betreft dat afplakken en de laatste rand van kit voorzien vind ik wel en goed idee. Geeft me meer moed om hem IN de bak zelf te maken in elk geval :D
 
Het makkelijkste is om de stabilisatiestrip te verwijderen. Achterwand erin en de strip weer plaatsen. Succes!
 
Oei ik zal eens even kijken of dat bij de Juwel wel kan eigenlijk. Nooit opgevallen dat het kan.
Maar ik begrijp hieruit dat jou voorkeur gaat naar het maken van een achterwand buiten het aquarium zelf ;-)
 
Onderwater zie je de glimming toch niet meer
Dat weet ik niet, maar ik lees bijna overal dat je dit wel moet doen en baad het niet, dan schaad het niet:juggle::)
En bovenwater zag ik heel duidelijk het verschil:daisy:
 

Terug
Bovenaan