PH hoger dan kraanwater

  • Onderwerp starter ThanklessMoss
  • Startdatum

T

ThanklessMoss

Guest
Hallo, ik heb sinds 3-4 weken een nieuw aquarium. Ik gebruik gewoon kraanwater als bron, de PH hiervan zit gemiddeld rond de 7.8. met een hardheid van 6,3 ºdH (redelijk zacht).

Ik verwachte dat mijn PH nog wel wat lager zou gaan zitten, wil namelijk graag kardinaal tetras houden. Tot nu toe gebruikte ik de teststripjes en het leek inderdaad te dalen tegenover het kraanwater. Ik wou toch het zekere voor het onzekere nemen en heb een fatsoenlijke PH meter gekocht. Nu is tot mijn verbazing is mijn PH 8.3 (savonds gemeten). Laat maar weer eens zien dat de forumleden kompleet gelijk hebben en dat die strips vrijwel waardeloos zijn.

Mijn plan was eigenlijks om dit weekend de kardinaaltjes te halen.. Anyway, hoe kan het dat m'n bak hoger zit dan de kraan? Ik heb er rond de 20 kilo aan drakensteen in zitten (zou lichtelijk ph verlagend moeten zijn) plus 2 flinke stukken spiderwood en nog paar stukjes waarvan ik niet zeker ben wat het is (laat aardig wat tanins los).

Waterwaarden aquarium op een rijtje:
PH 8.3 (Fatsoenlijke meter) volgens testrip iets van 8
NO3 ~10 mg/l (teststrip)
NO2 ~0 mg/l (teststrip)
GH ~ 7°d (teststrip, maar komt overeen met waterleverancier)
KH 17,5°d (teststrip)

Ik heb al wat fatsoenlijkere meetappatuur besteld maar moet nog binnenkomen. Bedankt! Foto weekje oud, bactieriele bloei is al stukken minder.

1.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dat is een erg hoge kh en ik zou bijna denken dat er juist iets in de bak zit wat de kh verhoogd. Wat is de kh van je kraanwater?
 
Dat is een erg hoge kh en ik zou bijna denken dat er juist iets in de bak zit wat de kh verhoogd. Wat is de kh van je kraanwater?
De KH is met een strip gedaan John dus waardeloze info.

Maar als de ph in de bak hoger is dan is er iderdaad grote kans dat er kalk toegevoegd word door iets in de bak.
Over turf filteren is denk een goed idee.
 
Daar heb je gelijk in Dirk maar ja zelf als dat enkele punten afwijkt dan is de kh nog erg hoog. Ik vermoedt ook dat iets kalk afgeeft. Beste is denk ik om de waarden eens met druppels bij de lfs te laten testen om zo meer zekerheid te hebben.
 
Daar heb je gelijk in Dirk maar ja zelf als dat enkele punten afwijkt dan is de kh nog erg hoog. Ik vermoedt ook dat iets kalk afgeeft. Beste is denk ik om de waarden eens met druppels bij de lfs te laten testen om zo meer zekerheid te hebben.
Ja water uit de bak en uit de kraan.
Maar ik dacht dat er een goede test besteld is of gaat worden.
 
Ja dat lees ik nu ook en dan maar hopen dat deze op tijd binnen zijn en anders zou ik toch de lfs even proberen alvorens er visjes in te plaatsen.
 
Ik heb er rond de 20 kilo aan drakensteen in zitten (zou lichtelijk ph verlagend moeten zijn)
Is dat zo? Even googlen lijkt drakensteen ook wel separtie te worden genoemd, wat een mengsel is van verschillende mineralen.
https://de.wikipedia.org/wiki/Septarie
Volgens een andere bron zit er calciet en gips in wat me zeker geen pH verlagende mineralen lijken maar het water eerder een basisch karakter zullen geven. Ook kan er pyriet in zitten wat het water weer zuur kan maken.

Ook vind je veel pagina's met helende eigenschappen van deze steen, maar daar heeft een visje verder weinig aan.

Misschien eens een stukje van de steen bewerken met zoutzuur en ammonia (niet tegelijk) als het reageert met zoutzuur is de steen pH verhogend, als het reageert met ammonia pH verlagend.
Wel goede handschoenen dragen met deze experimenten en een bril is ook niet verkeerd.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Een steen PH verlagend? kan het me niet voorstellen :)

Heb zelf drakensteen gehad, maar nooit een verhoogde PH waargenomen.
 
Bedankt voor de reacties alweer! De KH uit mijn kraan is hetzelfde althans volgens de teststrip, ik woon in het waddengebied en er zit hier ontzettend veel kalk in het water, de douchekop heeft vaak dat er veel straaltjes niet doorheen gaan :). De tests zijn nog onderweg, ze hadden nog niet alles op voorraad. Het drakensteen dat lichtelijk PH verlagend zou zijn kan ik zo niet meer terugvinden, ook veel reacties dat het geen verschil zou uitmaken.
 
Net nog even PH gemeten en komt nu uit op 8.4, gedestileerd water op ~7, heb dus geen reden om aan deze te twijfelen. Heb em vorige week nog geijkt.
 
Het zou behoorlijk "klote" zijn als je water echt deze KH en PH heeft.

dan ontkomt je mijn inziens niet aan osmose en/of regenwater.
 
Heb de kraanwater waarden van mijn waterleverancier opgezocht, kan kalk niet terugvinden (welicht onder andere naam?):

Waterwaarden spannenburg.png
 
Zoals je kan zien is de PH precies zoals staat aangegeven uit de kraan, betekend zulke hoge KH dat als ik een tijdje niet ververs dat mijn ph omhoog schiet vanwege het hoge kalkgehalte?
 
Waterstofcarbonaat mg/l x 0,046 = KH

277 x 0,046 = 12,7

Dus KH 13.

Overigens zie je ook heel duidelijk dat het water is onthard. GH van 6.
 
Waterstofcarbonaat mg/l x 0,046 = KH

277 x 0,046 = 12,7

Dus KH 13.

Overigens zie je ook heel duidelijk dat het water is onthard. GH van 6.

Ah bedankt voor de vertaling :). Is inderdaad minder dan de teststrip aangeeft, alsnog hoog. De GH test komt ook uit op gemiddeld met de teststrip. PH momenteel nog steeds 8.4. Ik zie osmose niet echt zitten ivm kosten en moeite, regenwater is misschien een optie in de toekomst. Heb inmiddels wel turfkorrels besteld, ik hoef niet per see een erg lage PH maar dit is wel erg hoog lijkt mij. Bedankt voor het meedenken iig!
 
Ik hing een pantykous met turfgranulaat in de bak en dat verlaagd verder de ph ook prima hoor.
 
Dirk bedoeld denk ik dat als het mij lukt het iedereen wel moet lukken:D;)
 
Dirk bedoeld denk ik dat als het mij lukt het iedereen wel moet lukken:D;)
Bijna iedereen ja, maar de lat ligt dan dus niet hoog. Maar ja ik heb hier ook een vrouw die technischer is als ik dus :D
 
Hier is Jessica ook de technische vrouw in huis hoor maar goed de osmose heb ik nog wel zelf aan de praat kunnen krijgen.
 
Oh zo'n osmose apparaat valt alles mee, had namelijk gelezen dat het nogal prijzig zou moeten zijn. Heb er net Helialux LED met controller erbij gekocht dus dit steld niet zoveel voor :). Heb net de Tormec activ gekocht, dit spul moet de KH 5-6 punten verlagen tot een half jaar lang. We zullen het zien :)
 

Terug
Bovenaan