visbestand 100 cm 180 liter Azie


John1985

Well-known member
Lid geworden
30 april 2018
Berichten
243
Leeftijd
39
Voor een aquarium 100 cm (RIO 180 als richtlijn) ben ik op zoek naar een mooi Azie bestand.
Tot nu toe wil ik graag:

15 X kegelvlekbarbeel (Rasbora heteromorpha)
4 x pauwooggrondel (1 man / 3 vrouw) (Tateurndina ocellicauda)
3 x Rhinogobius duospilus (1 man / 2 vrouw)

Verder heb ik nog een aantal japonica garnalen (15 x) en sulawesi slakken (4 x) op de lijst staan.

Ik wil zohiezo nog wat moois bovenin. Ik vind blauwe spat erg mooi, maar daar kom ik niet uit via internet. De een zegt vanaf 100 cm, de ander vanaf 120 cm. Hetzelfde geldt voor diamantgoerami, terwijl dit een erg rustige soort schijnt te zijn. Wat vinden jullie? Andere suggesties voor bovenlaag? Ik hou niet zo van betta's.

Misschien ook nog tips voor verdere aanvulling van dit bestand middenin en onderin? Groepje Sherry barbelen? Of is dat onrustig met de kegelvlekken samen in het midden op 100 cm?

Wil graag een rustig bestand, maar wel kleurrijk.

Hoor graag jullie tips!

Gr. John
 
Diamantgoerami moet gaan in een Rio 180. Hebben wij ze ook in zitten. Denk wel aan het volgende:

1. Voldoende beschutting van bovenaf.
Dit kan inhouden dat je bijvoorbeeld drijfplanten koopt, het liefst die wat langere wortels kunnen krijgen. Dit is voor goerami's heel erg belangrijk en ze zullen zich dan veelvuldig laten zien. Ze zijn dan niet meer bang om bovenin (en dus in het zicht!) te zwemmen. Daarnaast geldt dit eigenlijk ook voor de andere visjes. Die gaan ook veel meer omhoog als ze dat willen omdat er minder gevaar dreigt voor hun gevoel.
Naast drijfplanten kun je ook kiezen voor grote planten aan met name de achter- en zijkanten. Een mooie plant voor goerami's is de Vallisneria. Ze houden ervan om tussen de slierten door te zwemmen, maar een bijkomend voordeel van deze plant is dat het al snel een soort plant en drijfplant in één wordt. Zodra de plant groot genoeg is, bedekken de bladeren langzaam maar zeker het oppervlakte, waardoor eerder aangehaalde beschutting van bovenaf is gecreëerd.

2. Plekken om te verstoppen
Dit kan onder andere gecreëerd worden door hoge planten. Welke dat precies zijn maakt niet heel veel uit, enkele goede planten zijn bijvoorbeeld Echinodorus, de eerder aangehaalde Vallisneria of gewoon een flinke bos van snelgroeiers of iets anders. Ook decoratie kan zorgen voor verstopplekken, denk hierbij aan hout of stenen. Zorg er in ieder geval voor dat de mannetjesgoerami het vrouwtje niet altijd in het oog heeft. Breek de zichtlijnen.

3. Let op de temperatuur!
Goerami's zijn van nature rustige dieren en zullen niet veel andere bewoners kwaad doen. Het wordt echter een stuk spannender als de temperatuur hoog is. Staat de bak op zeg 26+ graden, dan worden de mannetjes actief en wat 'agressief'. Ze willen met het vrouwtje paren en zitten haar veelvuldig achterna. Dat is niet erg als het niet te lang aanhoudt. Belangrijk hierbij is wel om de bij punt 2 aangehaalde verstopplekken te hebben.
 
4 x pauwooggrondel (1 man / 3 vrouw) (Tateurndina ocellicauda)
3 x Rhinogobius duospilus


2 verschillende grondels in een 1 meter bak is misschien niet een heel goed idee.

En garnalen worden voedsel voor je grondels
 
Nekko, Hobbeldino, bedankt voor de reacties! Ik neem iig ter harte dat Goerami's uit elkaars zicht moeten kunnen verblijven Hobbeldino. Verder heb je dus succesvolle ervaring met diamanten op 100 cm?
@ Nekko - ik dacht dat 100 cm wel voldoende zou zijn om 2 grondelsoorten een territorium te laten hebben? Maar dan heb ik het mis begrijp ik? Ik dacht ook dat ik het hier op het forum al eerder was tegen gekomen bij een 80 cm bak zelfs.
 
Nekko, Hobbeldino, bedankt voor de reacties! Ik neem iig ter harte dat Goerami's uit elkaars zicht moeten kunnen verblijven Hobbeldino. Verder heb je dus succesvolle ervaring met diamanten op 100 cm?
.

Ze mogen elkaar best vaak zien hoor. Hier zien ze elkaar ook veelvuldig, ze zitten veel bijelkaar. Maar soms is het prettig als het vrouwtje zich kan verstoppen, dat kun je doen door de zichtlijnen te breken met planten of hardscape. Dan kan ze - zeker als het mannetje een periode wat feller is - af en toe tot rust komen.

Ja we hebben goede ervaringen. Helaas is ons eerste mannetje op mysterieuze wijze gewond/ziek geraakt en na maanden ziektebed (!?) overleden. Ons tweede mannetje gaat net als het eerste gewoon goed om met de dame, dus zou niet weten waarom het niet zou gaan. Ze zijn mooi uitgegroeid, hebben geen last van de andere bewoners (Rode Minors, Vijfstreepbarbelen, Oto's en Corydoras Panda). Sterker nog, ze gaan allemaal vredelievend met elkaar om bij ons.
 
Dan wordt het tot nu toe:

Diamantgoerami - 3 x
kegelvlekbarbeel - 15 x
Pauwooggrondel - 4 x


Sulawesi slak - 4 x
Japonica garnaal - 12 x (worden net zo groot als de grondeltjes, dat is toch geen voer meer dan zeker?)

Kan hier nog een vissoort bij beneden of in het midden?
 
Misschien 1 vuurstaartlabeo als solitair. Ik lees vanaf 1 meter, liefst niet met soortgenoten of algeneters. Die heb ik niet voor ogen in mijn bestand, dus dat kan?
Dan zou ik wel mooi bezetting hebben in al mijn lagen.
 
Dat laatste neem ik terug. Te grote onruststoker. Op youtube zie ik hem overal achterna jagen. Andere opties beneden. Iets wat past met de goerami's en kegelvlekken?
 
je hebt best leukere kleinere Aziatische meerval soorten. iK ben de naam ff kwijt, het zijn een soort corydora's
 
Benieuwd welke je er nog in kan huisvesten.Ik volg.
 
Persoonlijk zou ik wel voor 2 ipv 3 diamantgoerami's gaan.
 
ik zou in plaats van de diamantgoerami voor de blauwe spat gaan, de diamantgoerami is meer een groepsvis die je met 2 of 3 exemplaren echt te kort doet. 2/3 blauwe spat dames (Geen heren!) lijkt me dan een beter keuze.
 
Ok flip. Merkwaardig wat je zegt. Ik zie op internet in artikelen juist dat vrouwtjes weleens andere vissen lastigvallen.
 
het probleem van de mannen is dat ze de vrouwen in de paartijd zo enorm lastig vallen, dat je een behoorlijk harem in een behoorlijke bak nodig hebt. mijn vrouwen waren altijd meer met elkaar bezig, en lieten zowel de kleinere als grotere vissen met rust.
 
Ik snap het. Alleen vrouwen vind ik niet interessant. Misschien moet ik toch een betta splendens trio overwegen. Wat me tegen zit is dat de vissen zo gekweekt zijn en vind de kleuren en vinnen niet aansprekend. Welke variant komt het dichtste bij de wildvorm? Misschien vind ik die mooier.
 
In jouw "wish-"bestand zie ik:
15 X kegelvlekbarbeel (Rasbora heteromorpha).
4 x pauwooggrondel (1 man / 3 vrouw) (Tateurndina ocellicauda).
3 x Rhinogobius duospilus (1 man / 2 vrouw).

Ik zou in een Aziatische biotoop sowieso voor een Aziatische bovenlaagbewoner, een Aziatische middenlaagbewoner en een Aziatische bodemvis gaan.

Voor mij zou dat worden een harem (1m en 2v, of zelfs 1m 3 v) Betta splendens, een school Trigonostigma espei (of T. heteromorpha).
 
Paddy kunnen we jouw bak of bakken ook ergens bewonderen :S
Want ik zie namelijk geen link in jouw onderschrift vandaar mijn vraag.:thumbs:
 
Ik kwam de yunnanilus brevis tegen als eventuele bodemvis. Is deze redelijk als nakweek verkrijgbaar, of is dit alleen wildvang?
 
Weet iemand dit?
 
Zover ik kan zien heeft alleen utaka ze op de stocklist staan en dat is wildvang. Ik denk dat het overgrote deel wat je in de lfs gaat vinden wildvang is. Voor nakweek zul je waarschijnlijk bij een hobbykweker moeten zijn, maar het is een redelijk onbekend soortje dus geen idee of die gemakkelijk te vinden zijn.
 
Geldt dat voor alle yunnanilus soorten? Ik kwam bijvoorbeeld ook de schitterende cruciatus tegen.
 
Ik ben nog steeds druk aan het puzzelen...
Ik kom er niet uit eigenlijk

De kegelvlekbarbeel is de enige die echt vaststaat. Denk zelfs dat ik die groep nog net wat groter wil.
20 stuks denk ik.

Badis badis (blauwbaarsje) vind ik ook erg mooi als eyecatcher.
Kunnen deze op de bodem met pauwooggrondels op 1 meter, of is dat knokken?

Is er misschien nog een schoolvisje die rustig is en Mooi oogt icm de kegelvlekken? Borara Brigitae is misschien wel mooi omdat deze vrij hoog zwemt, maar wellicht voer voor anderen. Zijn er andere groeps- of schoolvissen die wat hoger zwemmen en bij de kegelvlekken passen?

Wil eigenlijk alleen rustige soorten.

Moeilijk hoor!
 
2 x Knorgoerami (Trichopsis vittata)
15 x Heteromorpha rasbora (kegelvlekbarbeel)
15 x Danilo margaritatus (Pareldanio)
3 x Badis badis (blauwbaars)
5 x Pangio kuhlii (Indische modderkruiper)

4 x Tylomelania Sp. (Sulawesi slak)
10 x Caridina japonica (japonica garnaal)

Wat vinden jullie van dit bestand na wat puzzelen. Volgens mij uitsluitend rustige soorten, gelijke waterwaarden en ook willen ze allen weinig stroming.

Ik hoor graag!
 
meerder scholenvissen in zo'n bak is niet mooi, dat gaat erg rommelig worden
 
meerder scholenvissen in zo'n bak is niet mooi, dat gaat erg rommelig worden


Denk dat dit meevalt want ik heb ook een school Espei s en Pristella s in de meterbak.

John, ik weet je waterwaarden niet maar Tylo s hebben een hoge kh en ph nodig hoor.
 
Denk dat dit meevalt want ik heb ook een school Espei s en Pristella s in de meterbak.

John, ik weet je waterwaarden niet maar Tylo s hebben een hoge kh en ph nodig hoor.

Oke, ja ik had ook twee soorten in 1 bak en die gingen door elkaar heen zwemmen, was echt een bende
 
Ja..dank voor jullie feedback. Tylo's vallen af Jessica. Bedankt. Zag ook dat ze een stuk warmer moeten..

Over die 2 schoolvissen snap ik de meningen. Maar ik wil wel wat diversiteit in de bak en als ik meer soorten toevoeg die territoriums stichten gaat dat ook ten koste van de rust.

Als jullie suggesties hebben voor andere soorten hoor ik het graag.

Dat geldt ook als jullie optiea hebben voor mooie slakken die beter bij het bestand passen.

Gr. John
 

Terug
Bovenaan