JBL autofood modificatie voor nanovissen


L

LED-Maniak

Guest
Omdat ik de pech heb dat ik niet dagelijks handmatig mijn vissen kan voeren én deze ontzettend sacherijnig worden als ze twee dagen geen eten krijgen(tot het uitzuigen van ogen.. yuk!) heb ik een JBL autofood gekocht.

Helaas is dit apparaat ontworpen voor grote vissen of een heel groot aquarium met heel veel kleine vissen ontstond er al snel een puinhoop en vervuiling van het aquarium.

Na het uit elkaar schroeven van de autofood bleek het eenvoudig te zijn om de archimedes spiraal die het voer transporteert aan te passen. Een aantal iteraties verder moet het apparaat 3 tot 4 keer zoveel omwentelingen maken om dezelfde hoeveelheid voer als voorheen te geven, perfect!

Ik in mijn nopjes heb dat ding een paar weken laten draaien. Helaas werd de autofood zo vochtig bij het uiteinde dat het voer(soft granulaat van sera) begon te klonteren en te schimmelen en er soms helemaal niet meer uit kwam.. Potverdriedubbeltjes, terug naar de tekentafel!

Om het vocht te stoppen heb ik een trechter bedacht die tot onder het water komt. Hierdoor is het oppervlakte dat kan verdampen veel kleiner en door de kleine opening en schuine wanden van de trechter, komt er zeer weinig waterdamp omhoog.


Hieronder het resultaat. Het voer blijft nu netjes droog. In plaats van eenmaal per dag véél teveel voeren, kan ik nu tweemaal per dag een heel klein beetje voeren..!

IMG_20180330_145456_HHT.jpg

IMG_20180330_144955_1.jpg
IMG_20180330_145006_1.jpg
IMG_20180330_145121_1.jpg
IMG_20180330_150719_1.jpg
IMG_20180330_145147_1.jpg
IMG_20180330_151334_1.jpg
 
Volgens mij los je bij dit apparaat ook het vochtprobleem op als je een extra pompje met luchtslang gebruikt. Maar jouw oplossing ziet er ook prima uit :thumbs:
 
Mooie oplossing, maar hoe ben je aan het worm gekomen?
Zelf 3D geprint?
Yep. Heb verschillende verhoudingen geprint en gekeken welke het beste balans gaf met het afgeven van voer. De afdekkap en trechter zijn ook geprint.

Volgens mij los je bij dit apparaat ook het vochtprobleem op als je een extra pompje met luchtslang gebruikt. Maar jouw oplossing ziet er ook prima uit :thumbs:
Helaas is dat niet voldoende. De lucht wordt in de opslagkamer geblazen en houdt dat mooi droog, maar door het wormwiel wordt geen lucht geblazen en klontert en schimmelt het alsnog bij de uitgang. Als je maar voldoende voer eruit kan gooien dan is dit niet erg. Heb je echter weinig nodig, dan heb je een probleem. Dat heb ik hier opgelost. :)



Met een beetje geluk kan je ook vlokken dispensen nu het allemaal goed droog blijft.
 
Hoi Led maniak,
Ik zit momenteel met hetzelfde probleem met voeren.
Heb je de mogelijkheid er ook één voor mij te maken?
 
Dat wil ik wel doen. Heb je ook een juwel rio kast?
De vloeistof voor deze printer is wel wat duurder dus zal even moeten berekenen wat het gaat kosten.


Overigens zijn we alweer meer dan een maand verder en het systeem heeft nog geen een dag gefaald. Normaal ging het al binnen een week mis. Werkt dus super!
 
Dat zou fijn zijn!
Ik heb een zeeaquarium Eheim incperia 400, waar momenteel 3 kleine visjes en koralen in zitten.
In juni ga ik 10 dagen op vakantie en heb nu ook last van teveel dosering op de laagste stand.
Ik zou graag alleen het wormwiel gemaakt willen hebben.
 
Wormwiel kost 5 euro aan materiaal, past door de brievenbus dus dan zit je aan rond de 7 euro.
Jij hebt nog heel veel minder visjes dan ik dus waarschijnlijk kan je met één klik af en afhankelijk van het granulaat dat je gebruikt is dit precies goed of net te veel. Mocht het te veel zijn dan kan ik altijd nog een andere maat wormwiel voor je printen. Ik heb er nog een geprint die eigenlijk net te klein was voor mijn granulaat, die wil ik ook wel meesturen. Wellicht werkt die bij jou wel goed.

Je zou ook nog de autofeeder op een tijdklok kunnen zetten dat hij om de dag voer geeft.
 
Als je het goed vind zou ik wel de (te) kleine wormwiel van je over willen nemen.
Ik wil het risico niet nemen om voor de vakantie nieuwe vissen aan te schaffen en dat dit tijdens de vakantie mis kan gaan.
Een tijdklok is ook een mogelijkheid maar sommige koralen eten ook granulaat en die wil ik ook elke dag eten kunnen blijven geven.
 

Terug
Bovenaan