Discus vissen plotseling overleden


kimielco

Well-known member
Lid geworden
5 augustus 2014
Berichten
872
Vandaag kwam ik thuis van het werk en zag tot mijn grote schrik dat er 4 discus vissen waren overleden.

De overige zaten naar zuurstof te happen, direct een water wissel gedaan van 80%. De situatie heeft zich nu gestabiliseerd en de overige happen niet naar zuurstof

Ter info.

Er zijn geen nieuwe vissen/planten e.d. in het aquarium geplaatst, daarvoor heb ik een quarantaine bak.
Filter is niet schoongemaakt (was niet nodig)
Weekend waterwissel van 50%

Zoals altijd zet ik s'ochtends mijn voeder automaat aan,(jbl - welke ik net half gevuld had) maar juist op het moment dat ik na mijn werk wil gaan zag ik dat de voeder automaat in het water was gevallen, vraag mij niet hoe!

Nu heb ik de automaat verwijderd en heb het water voor 40% gewisseld, de granulaat volledig opgezogen, daarna heb ik de situatie nog even aangekeken en zag niets bijzonders. Uiteraard ook even gecontroleerd of de pomp e.d. aan stonden.

Heb vervolgens een andere voeder automaat, ook JBL, geïnstalleerd - deze geeft dezelfde hoeveel granulaat af als degene die in het water is gevallen.

Nu bleek bij thuiskomst dus 4 discusvissen waren overleden en de overige zaten na lucht te happen.

Uiteraard heb ik tijdens de waterwissel het water gemeten en dit bleek niets bijzonders,
PH 7
GH 8
KH 4
nitriet 0
Nitraat 10
Amoniak 0


Dat de vissen waarschijnlijk zijn overleden als gevolg van zuurstof gebrek lijkt voor mij aannemelijk alleen vraag ik mij af wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn.

Een nitriet piek! maar van wat, de hoeveel granulaat
 
ik ga mee in je gedachte, of een O2 te kort of een CO2 overschot. Heb jij CO2 op de bak zitten?

Of granulaat kan leiden tot hele hoge O2 consumptie en dus stikkende vissen weet ik niet, dit fenomeen ken ik niet. Een bonk voer, dus een oplopend nitriet kan ik mij wel voorstellen, maar of dat proces binnen enkele uren plaats vind is mij weer onbekend.

In ieder geval zonde en balen, maar hopen dat het nu weer de goede kant op gaat.
 
Nee heb geen co2 op de bak en periode dat de granulaat in het water heeft gelegen is pakweg nog geen 20 min. geweest.
 
Das een nachtmerrie als je zoiets tegen komt , hopelijk blijf je nu gespaard van verdere ellende.
 
Vreselijk! Helaas zou ik niet weten wat er kan zijn gebeurd. Kan een piek zo snel komen en gaan ? Ik durf het je niet te zeggen.

Hopelijk is je bak weer rustig.
 
Ga maar uit van zuurstofgebrek als je de andere vissen ziet happen.
In mijn aquarium liggen er twee grote ronde luchtsteen achter de achterwand. Iedere nacht van 1 tot 5 gaat de luchtpomp aan en zorg ik voor extra waterbeweging en uitwisseling van gassen. Een stromingspompje van 1000l/u pompt het water dat achter de wand zit het aquarium in. Zo voorkom ik eventueel zuurstofgebrek bij mijn Santa Isabels, ook als het warm weer is. Het is maar een tip want 4 discussen van de bodem halen is sneu werk.

Hobbygroet Jos Hut
 
Ga maar uit van zuurstofgebrek als je de andere vissen ziet happen.
In mijn aquarium liggen er twee grote ronde luchtsteen achter de achterwand. Iedere nacht van 1 tot 5 gaat de luchtpomp aan en zorg ik voor extra waterbeweging en uitwisseling van gassen. Een stromingspompje van 1000l/u pompt het water dat achter de wand zit het aquarium in. Zo voorkom ik eventueel zuurstofgebrek bij mijn Santa Isabels, ook als het warm weer is. Het is maar een tip want 4 discussen van de bodem halen is sneu werk.

Hobbygroet Jos Hut
Is een stromingspomp Tunze dan ook geen goed idee Jos :S
 
Ja maar een bak heeft toch niet ineens te weinig zuurstof? En dan zelfs zo erg dat 4 discussen het begeven.
 
Ik denk dat dat wel kan, en als je er later bijkomt dat er nog meer dood zijn.

Hobbygroet Jos Hut
 
Allemaal bedankt voor je mede leven. Ook bij mij zitten er 2 zuurstofpompen daarnaast heb ik volop water beweging aan het oppervlakte d.m.v. een spray bar welke horizontaal in de bak licht. Het blijft voor mij nog steeds een raadsel hoe het zuurstof gebrek is ontstaan.

Gelukkig gaat het met de overige discusvissen de goede kant op, adem halen doen ze weer als vertrouwd.

Ik heb de voederautomaat nog niet geïnstalleerd maar dat het de goede kant op gaat blijkt wel uit dat ze al weer een beetje granulaat hebben gegeten.
 
Dit is wel een heel naar verhaal zeg! Ik snap niet hoe de zuurstof zo snel zou kunnen verdwijnen. Er zou ergens een abnormale activiteit bezig zijn geweest, die de O2 veel te snel verbruikt heeft. Ik blijf het jammer vinden van de 4 slachtoffers, discusvissen zijn zo mooi! Gelukkig zwemmen er nog een paar. Hopelijk herhaald dit zich niet.
 
Naar lucht happen kan ook door een vergiftiging getriggerd worden.
Eerst moeten we zien uit te maken of het toevallig samen kwam met je voerautomaat, of beide verhalen iets met elkaar te maken hebben.

Een zeer hoge toevoeging van granulaat kan zeker enkele nare verschijnselen ontwikkelen, maar zoals je eerder vertelde heb je het granulaat afgezogen, maar was dat nog in de ochtend of al in de avond?
Indien het in de avond pas afgezogen is zou het kunnen voorkomen dat door die te grote hoeveelheid voer, er toch een amonium/nitriet piek heeft voorgedaan, maar dat lijkt raar aangezien je beide waardes niet meet.

Je gebruikt toevallig geen vloeibare plantenvoeding of dergelijke? Deze kunnen namelijk, wanneer overgedoseerd deze symptomen opwekken.
 
Watertesten zeggen ons niet alles,de metingen nitriet nitraat amoniak zijn zo'n beetje de hoofdwaarde's die we kunnen meten ,als deze een positieve waarde laten zien is ons aquariumwater dan goed,ik durf daar niet op te gokken.
Water/aquariumwater bevat veel meer afvalstoffen die we niet kunnen of meten,een discus groot of klein produceerd nu eenmaal meer afvalstoffen dan een school tetra's.

Dus een verversings schema wekelijks zal naar mijn inzien op den duur resultaat geven,nog steeds wordt er vooral bij discusvissen volgens mij te weinig ververst.

Discusvissen houden vraagd nu eenmaal meer energie van de hobbyist dan menig ander aquarium / en de samenstelling van de inhoud.

Voor wat mijzelf betrefd ververs ik wekelijks 150 liter op een inhoud van bruto 450 liter en dat doe ik al 3,5-4 jaar aan een stuk,verklaar mij voor gek maar ik doe het wel.Ik heb een opvangbak welke ik deels met osmose water vul en mix met kraanwater.

Ik heb 3 Jaar geleden bij een sponsor 8 jonge piowarski discusvissen gekocht,een heeft het niet gehaald en is door onbekende redenen overleden,verder hebben deze discusvissen enkel een flagalaten behandeling ondergaan en in totaal misschien 2 x een behandeling voor kieuwwormen,al heel lang geen enkel probleem meer.

Wel wil ik eerlijk toegeven dat er een achterblijver niet goed is meegegroeid maar deze is ongeveer 15 cm.De rest is tegen de 20 cm.gegroeid,misschien wel "" hoger"" maar ik meet dit niet,verder test ik ook zelden of nooit mijn water.

We moeten discusvissen gepast voeren en ze moeten het willen eten,granulaatvoer is een goed voer,maar willen de vissen dit wel gedurende de dag dat de voederautomaat is ingesteld,bij mij krijgen ze het misschien 4 x per week.Diepvriesvoer is toch wel het beste voer,ik gebruik granulaat wanneer ik weinig tijd heb om te voeren.

Een bruissteen voegd geen of weinig zuurstof toe aan het water daarvoor stijgen de bellen te snel.wel drijft een bruissteen Co2 uit het water waardoor er weer zuurstof beschikbaar komt.
 

Terug
Bovenaan