Eigen topic om zoveel mogelijk informatie te krijgen betreffende zeeaquarium.


A

Altispinosa

Guest
Hallo Aquaforum,

Na al wat gelezen te hebben over zeewater en zeeaquarium heb ik besloten om er zelf 1 te willen kopen dit jaar en dan wil ik graag zoveel mogelijk kostbare informatie en tips inwinnen via de leden die er hier verstand van hebben dus wat het ook is dat me vooruit kan helpen deel het aub met mij en andere in dit daarvoor bestemd topic waarvoor dank.

Aanschaf zeeaquarium welke voor en nadelen en waarom.
Aanschaf techniek welke voor en nadelen en waarom.
Aanschaf koralen welke soorten,welke voor en nadelen en waarom.
Aanschaf vissen welke soorten,welke voor en nadelen en waarom.
Andere tips.
Ik hoop dat dit mede dankzij jullie een heel mooi en leerrijk topic mag worden wat mij zal helpen bij het leerproces.

Johnny (Altispinosa).
 
Aan wat voor maat denk je en wat is het maximale budget? Dat zijn zaken die wel handig zijn om te weten want je kan het zo duur maken als je wil;)
 
En wil je kijken naar nieuw of gebruikte bakken?
 
Ik heb er 2 in gedachte namelijk:

Red Sea Reefer 250. (is met een gesloten lichtkap).
Red Sea Max 260. (is met de lamp er boven op en is een open bak).

Graag een nieuwe bak ,ik heb vroeger tot nu toe altijd 2dehands bakken gehad met de nodige gebruikersporen en nu wil ik toch wel mijn allereerste gloednieuwe aquarium.
 
Ik heb hier een open bak en dat is makkelijk met onderhoud vindt ik zelf. Wel verdampt er denk ik mer water.
 
Wat is het voordeel en of nadeel van een open bak ?
 
Bestaat de Reefer 250 dan in zowel een open als een gesloten bak ?
 
Aan wat voor maat denk je en wat is het maximale budget? Dat zijn zaken die wel handig zijn om te weten want je kan het zo duur maken als je wil;)
Qua budget is €5000 de absolute maximum wat ik wil besteden,minder is natuurlijk wat ik wel stilletjes hoop voor een bak op en top compleet.
 
Super dat je zo bezig bent om iets goeds op te zetten :thumbs:
qua bak is jou persoonlijke smaak, ik zou zeggen zorg voor ongeveer 250 liter inhoud. Daar kan je lang mee vooruit en is alweer een stukje makkelijker stabiel te houden dan kleiner.
verlichting is smaak, de ene zegt onder T5 groeit alles beter en de ander vind dat weer van LED, de combi led met T5 kan ook uiteraard in ati hybride systemen. Goede verlichting is wel duur en daar dien je iig niet op te besparen, evenals de afschuimer.
Mooi budget........... Ik neem aan dat dat het budget is om te starten? want een bak van bv 250 liter met alle techniek en vol levend steen en hele mooie koralen ga je niet redden. De basis is goed!
Koop mooie bak, goede schuimer, goede verlichting, opvoerpomp en 2-3 stromingspompen die je kan regelen, goed zout (ik zweer bij Tropic marine pro reef) osmose apparaat met als je veel silicaat in je kraanwater hebt, een goed silicaat filter en eventueel een extra nitraat filter.
250 liter ga ik even vanuit, dan koop je 10% vban de inhoud aan VERS levend steen (geen steen wat al weken nat gehouden wordt maar echt recht van de import)

Dit allemaal voor elkaar en draait het, dan kan je na verloop van tijd verder met wat leuke makkelijke koralen en het zo steeds meer inhoud geven. Moeilijke koralen komen vanzelf toch wel :D
Schroom niet om te vragen!
 
Dus €5000 is dus enkel voor de bak en onderkast en wat techniek ? Ik dacht met dat bedrag een complete zeeaquarium te hebben.
Zo'n Red Sea Reefer 250 of een Red Sea Max 250.
Maar wat je daar opgenoemd hebt van de verlichting zowel T5 als Led spreekt me wel enorm aan want ik wil zeker en vast niet besparen op de verlichting en ook niet op de afschuimer.
Wat ati hybride systemen betreft heb ik er nog nooit van gehoord en ook hier is alle informatie van harte welkom.:thumbs:
 
Wil je topspullen?
red sea bak 900 euro
schuimer BBK 160 780 euro
licht 600-1000 euro
opvoerpomp 2-300 euro (4x-10x bakinhoud)
stroming 30-40x keer de bak kleine 500 euro verdeeld over drie pompen
goed vers steen 10% van de inhoud: 12 euro de kilo dus 300 euro
zand twee zakken 40 euro
osmoseapparaat 150 euro

Kleine 4000 euro in totaal met topspullen. Dan komt je koraal en vis nog, tel gemiddeld een visje 30-50 euro en een mooi koraal(tje) ook 30-50 euro.
Ik zal ongetwijfeld wat vergeten maar een dikke 4000 ben je kwijt en dan heb je nog geen koraal en vis.
 
Erwin natuurlijk wil ik topspullen want het is voor in huis te blijven staan en niet voor eventjes.
Ik zie dat je de prijs van het licht tussen de 600 en de 1000 euro hebt vernoemd maar van welk merk is de verlichting dan en betreft het hier dan enkel T5 of enkel Led of beide ?

Ik ben zeer tevreden met jouw professionele input dus mag ik je vragen om de merken van alle benodigdheden erbij te willen zetten waarvoor dank zodat ik op internet alles eens kan bekijken.

Wat den,k je dan van een totaalkost met de nodige koralen en vissen erbij ? Ruwe schatting ?
 
Erwin in de winkel waar ik de Sera marin led cube wou kopen daar maken ze gebruik van 2 bidons waar een zeker spul in zit zodat waterwissels overbodig zijn zei de verkoper van die zaak en natuurlijk als de bidons leeg zijn dan moet je wel 2 nieuwe bidons plaatsen,heb jij hier ervaring mee en weet je wat dat is ?
 
Licht bv dit:
ATI Hybrid Powermodule (T5+LED) LED 2x75w + 4xT5 39w

Schuimer zou ik kiezen voor royal exclusiv Bubble King
Type:
Mini Bubble King 160 VS12
of:
Mini Bubble King 180 VS12

Of volledig led bv een philips coral care unit.

Stroming: bv 1 gyre maxpect xf 130 of twee a drie andere van tunze ofzo

ik zou me niet blind staren op kosten vissen en koralen, het is namelijk zo dat de ene dure vissen neemt/koralen en de andere weer niet, voor een paar honderd euro koralen ben je zo kwijt.

Vele wisselen geen water meer tegenwoordig, dat komt omdat we tegenwoordig de gebruikte stoffen en sporen elementen aanvullen door een doseer computer.
Je verbruikt kh/ca/mg dat kun je aanvullen kant en klaar (duurder) of zouten kopen en zelf aanlengen met osmose water (goedkoopste)
Sporen kan je meten maar is voorlopig bij jou dan niet aan de orde.
In het begin zou ik lekker twee wekelijks 5-10% zelf aangemaakt zeewater wisselen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Leuk dat je ook wil gaan beginnen met een zoutwater bak.
Over de Red Sea Max 250 met dichte kap lees je veel problemen met warmte en dat natuurlijk vooral in de zomer. Om dit te kunnen verhelpen is een koeler echt noodzakelijk en ander loop je het risico dat vooral koralen een warme zomer niet overleven.

250l is een hele mooie maat om mee te beginnen, daarmee is hij goed stabiel te houden en heb je voldoende keuze in dieren.
 
Das al 1 minpunt voor een dichte bak wat ik ten zeerste op prijs stel.:thumbs:

@ Erwin en John bedankt voor jullie adviezen en dit word zeker 200% gewaardeerd hoor.:r

Blij dat het topic zo goed loopt.:stars:
 
Maar in een open bak moet je dan wel meer water toevoegen wat er verdampt dus moet je dan zelf het zout afwegen en dan zo toevoegen aan het leidingwater of hoe zit dat dan ?
 
Hier heb ik wel met belangstelling naar gekeken en ik zal nog dikwijls met volle bewondering kijken naar andere filmpjes dus laat de filmpjes maar komen want daar dient dit topic tenslotte voor.
 
Ik maak wekelijks 10 liter osmose aan en maak dat aan met zout voor de wissel. Verder met ik wekelijks de no3, po4, mg, ca en de kh. Eigenlijk hoef ik met de huidige bak verder niets toe te voegen behalve van Coral vits en all in one.
 
Ik denk dat het verstandig is om een opslag ton te kopen en die op mijn terras zet voor aangemaakt osmosewater in te doen zodat ik altijd over osmosewater beschik om het verdampte water aan te vullen in de zeeaquarium.
Maar ik kan moeilijk elke keer naar de lfs (das anderhalf uur rijden heen en weer)met jerrycans osomosewater lopen sjouwen naar bij mj thuis en 2 hoog met trappen zonder lift dus daarom vraag ik aan jullie wat is er een goed en betaalbaar merk van osmose apparaat om zelf mijn osmosewater aan te maken en dan op te slaan in de opslag ton ?
 
Maar in een open bak moet je dan wel meer water toevoegen wat er verdampt dus moet je dan zelf het zout afwegen en dan zo toevoegen aan het leidingwater of hoe zit dat dan ?

Kijk Johnny, dat is nu een voorbeeld van wat ik omschrijf als "een rare vraag".
Want ik weet zo goed als niets van zeebakken maar wat ik bvb wel weet is dat zout niet mee verdampt met water...
Dus als je gewoon verdampingswater aanvult lijkt het toevoegen van zout me allesbehalve correct?
Dat lijkt me althans logisch?
Meer nog: ik zou zelfs durven denken dat het zoutgehalte in de bak snel te hoog kan worden als er teveel verdampt zonder bij te vullen...
Aanvullen doe je volgens mij dan ook met osmosewater (ZONDER zout) om zo te zorgen dat de waardes niet oplopen (zout en andere mineralen).
 
Ja daar was ik inmiddels op een ander forum nu ook zelf achter gekomen maar vragen staat vrij he en er bestaan geen domme vragen zeggen ze altijd toch niet als leek zijnde.
 
Ja daar was ik inmiddels op een ander forum nu ook zelf achter gekomen maar vragen staat vrij he en er bestaan geen domme vragen zeggen ze altijd toch niet als leek zijnde.

Nee, dat is waar!
Daarom dat ik het ook beschreef als een "rare vraag", ik sprak niet over dom hé... ;)
Ik wil gewoon maar zeggen dat je niet te snel moet willen gaan ook. Je bent al een bak aan het kiezen maar ik zou in jouw geval eerst nog veel lezen en leren vooraleer ik de stap zou wagen maar misschien ben ik dan weer té voorzichtig waardoor het er misschien nooit echt van komt....
De gulden middenweg zou beter zijn zonder twijfel... :!
 
Ik denk dat het verstandig is om een opslag ton te kopen en die op mijn terras zet voor aangemaakt osmosewater in te doen zodat ik altijd over osmosewater beschik om het verdampte water aan te vullen in de zeeaquarium.
Maar ik kan moeilijk elke keer naar de lfs (das anderhalf uur rijden heen en weer)met jerrycans osomosewater lopen sjouwen naar bij mj thuis en 2 hoog met trappen zonder lift dus daarom vraag ik aan jullie wat is er een goed en betaalbaar merk van osmose apparaat om zelf mijn osmosewater aan te maken en dan op te slaan in de opslag ton ?
https://www.osmoseapparaat.nl/
Een ton buiten is misschien geen goed idee, want hoe krijg je het water in de winter goed op temperatuur?
 
Als er water verdampt dan moet je inderdaad met enkel osmose aanvullen omdat de zouten in je bak blijven. Op de Reefer die ik heb zit een automatisch vulsysteem die het water op peil houdt en dan hoef je enkel dat reservoir op peil te houden.
 
Nee, dat is waar!
Daarom dat ik het ook beschreef als een "rare vraag", ik sprak niet over dom hé... ;)
Ik wil gewoon maar zeggen dat je niet te snel moet willen gaan ook. Je bent al een bak aan het kiezen maar ik zou in jouw geval eerst nog veel lezen en leren vooraleer ik de stap zou wagen maar misschien ben ik dan weer té voorzichtig waardoor het er misschien nooit echt van komt....
De gulden middenweg zou beter zijn zonder twijfel... :!

Dit is ook de reden dat wij met een kleine bak zijn begonnen omdat je nooit weet waar je tegenaan gaat lopen. Maar goed dat is een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken denk ik.
 
75B, maar ligt eraan hoeveel je nodig hebt natuurlijk.
 
Als er water verdampt dan moet je inderdaad met enkel osmose aanvullen omdat de zouten in je bak blijven. Op de Reefer die ik heb zit een automatisch vulsysteem die het water op peil houdt en dan hoef je enkel dat reservoir op peil te houden.
Das al meer van hoe ik het graag heb.:stars:
 

Terug
Bovenaan