54L bak van Ionize


Alleen de Pomacea diffusa blijft van de planten af, alle andere zien je planten als een krop sla.
 
De Pentazonas en otocinclus en sewellia heb ik al ruim anderhalf jaar, over uit de oude bak. Toen ook maar gewoon wat bij de lfs gehaald en nooit geinformeerd geweest over schoolgroottes etc. Ik was sowieso van plan de otocinclussen uit te breiden naar minimaal 5 meer over een aantal maanden. Ik besef me goed dat dit een raar bestand is maar in onwetendheid gekocht. Kan ze nu moeilijk door de pot spoelen... ze doen het in elk geval heel goed. Zijn gezond en actief

Plantjes doen het echter minder goed. De HC groeide in het begin goed maar worden bruin en wortelen slecht. Laten ook heel veel blad los. Pogestemon komt steeds los uit het zand en de appelslakken vreten er aan heb ik het idee. Ik heb ze maar half tegen de stenen gezet want ben het zat ze steeds opnieuw in het zand te moeten steken.

Waterwaarden zijn echter nog steeds goed en mooi stabiel, CO2 via bio installatie en wekelijks 6ml profito. Naast de 15w sun-glo balk zit er ook een 8w wit/blauw ledstrip in. Dit zou toch normaal gesproken genoeg moeten zijn?

Bekijk bijlage 239835 Bekijk bijlage 239836
Gelukkig heb je nu alleen vissen die wel in je bak passen ;)
 
Tja als ik zoek op pomacea diffusa dan vind ik veel fotos van naar mijn idee exact de slakken die ik heb. In het licht een beetje paarsbruinig van kleur. Kan ik ze determineren met een bepaald kenmerk ofzo?
 
Ik snap er niks van. Duidelijk te zien dat de hoeken op de schelp echt recht zijn. Dit zou dus om de diffusa’s gaan.

Echter nu ik deze foto maak zie ik dat slakkemans druk bezig is met zijn salade

B5E5B4B8-BB07-49ED-B9C3-D6B6C0445909.jpeg
 
Echter nu ik deze foto maak zie ik dat slakkemans druk bezig is met zijn salade
Die zou ik maar even op dood spoor zetten. Want daar krijg jij je bakje niet tegenaan geplant.
 
Met op dood spoor zetten bedoel je, koud maken, onder de zoden stoppen, de eeuwige jachtvelden opzoeken?
 
Overal in zetten, behalve in jouw beplante bak ;)
 
Tja.. dat gaat de groene bak worden ben ik bang dan. Deze kan ik aan niemand kwijt
 
ik heb ze ook op marktplaats gezet toen was ze binnen een week kwijt had het zelfde probleem ze aten de hele bak leeg
 
ik heb ze ook op marktplaats gezet toen was ze binnen een week kwijt had het zelfde probleem ze aten de hele bak leeg

En er netjes bij vermeld dat ze je planten opaten? Ik ben er namelijk niet een die dat bewust verzwijgd..
 
En er netjes bij vermeld dat ze je planten opaten? Ik ben er namelijk niet een die dat bewust verzwijgd..

ik heb het er bewust bij vermeld. deze persoon hield ze in een bak met alleen maar stenen en voerde de slakken dan komkommers ze zitten er nu nog in
 
Ok. Ze staan er op
 
Ben benieuwd hoe snel je die kwijt zal raken;)
 
Nu dus al

Ze hebben inmiddels een ander thuis gevonden
 
Net m’n pH meter en indicatorbolletje binnen gekregen. De pH is hoger dan ik verwachtte, 7.1, en met een KH van ergens rond de 4 a 5 klopt m’n vermoeden, het bolletje blijft blauw.

Ik voeg CO2 toe mbv de omgekeerde bakjes techniek die 1.8% van het wateroppervlak bestrijkt. Niet genoeg klaarblijkelijk om de ph omlaag te krijgen.

Moet ik een ander soort diffusor gebruiken die de CO2 beter oplost? Kan dat zomaar met bio-CO2?
 


zo maar eens proberen. Witte slangetje komt van de CO2 bellenteller. Elk toefje belletjes is 1 bel in de fles. De kleine belletjes stuiven mooi door de bak en lossen zichtbaar op. Alleen jammer dat de uitstroombalk er nu niet meer op past
 
De bellen zijn eigenlijk al veel te groot als ze uit de dicht bij het oppervlak liggende uitstromer komen, ze zullen aan het oppervlak meteen kapot gaan, en die CO2 ben je meteen kwijt. Denk dat het beter word je een diffusor gebruikt die op de bodem staat. De belletjes zullen kleiner zijn, en gemakkelijker op te nemen zijn in het water.

 
Zo maar eens proberen dan. Dit is een 0.2um vloeistoffilter wat ook als diffuser kan fungeren. Er komt niet zo'n megastroom belletjes uit als het filmpje hierboven maar m'n biofles loopt na 2,5wk ook op z'n eind. De nieuwe staat al op gang te komen.
Bolletje kleurt al langzaam wat groener. Sinds de slakken weg zijn blijven gelukkig ook de nieuwe blaadjes op de planten zitten. Alleen de HC ziet er nog troosteloos uit maar de nieuwe groene blaadjes piepen er hier en daar al doorheen.

 
Eindelijk begint het er op te lijken! pH daalt gestaag en ook de KH lijkt iets omhoog te gaan. Het bolletje is nu echt groen gekleurd. Nu wel goed in de gaten houden of dit niet doorschiet... M'n pH meter geeft 6,5 aan en met een KH van 6 zou ik al in gevaarlijk gebied zitten en het bolletje knalgeel moeten zijn. Ik vermoed dat er ook andere organische zuren de pH beinvloeden. Zo lang de indicator groen blijft maak ik me geen zorgen.

Anubias minima en een Ludwigia bijgezet. De Pogestemon groeit weer als een dolle en ook in de Hemianthus verschijnen nu veel nieuwe blaadjes terwijl deze hiervoor echt wegkwijnden..

Bestand 13-01-18 15 15 48.jpeg
Bestand 13-01-18 15 15 28.jpeg
 
Je Annubias zal doodgaan op deze manier want de wortelstok mag niet bedekt zijn,beste kan je het op steen of hout vastmaken.
 
Goed dat je het zegt! Volgens de LFS kon die ook gewoon in de grond staan maar dat geld natuurlijk enkel voor de wortels. Zal er net als bij de javavaren 2 kleine steentjes onderbinden.
 
Je Annubias zal doodgaan op deze manier want de wortelstok mag niet bedekt zijn,beste kan je het op steen of hout vastmaken.
Ik wilde dit net aangeven maar je bent me voor John:D
 
Heb de wortelstokken iets omhoog getrokken, nu steken enkel de witte worteltjes in het zand. Blijft mooi zitten dus steentjes zijn niet nodig
 
Nog even over die slakken: ik heb precies dezelfde en niks geen planten eten. Nouja, 't zal wel een apart erop lijkende soort zijn dan.

Bak ziet er iig goed uit!
 
Zo zag de bak er voor de vakantie uit: mooi groen, superstabiel. Weer tientallen jonge mollies en garnalen.
BB53CF9A-C2E7-4CFC-84A2-4A4B81C0074E.jpeg
CA16F5E3-FA73-4F03-8B49-6E31E5170965.jpeg


Eheim voederautomaat gekocht, maand lang getest met granulaatvoer, werkt prima.

Na vier dagen vakantie belt mn maat die die tuin kwam sproeien: “houston, we have a problem”..

Klaarblijkelijk heeft de voerautomaat de gehele hoeveelheid voer in de cartridge in het aquarium gedumpt. Melkwit water, een dikke laag drab bovenop en alle vissen en garnalen dood op de bodem.

Hij heeft de javavarens er maar uitgetrokken en in een emmer vers water gezet, de rest door het toilet......
 
Ware het niet dat ik net voor de vakantie een 110L aquarium op de kop had getikt met eheim classic250 buitenfilter en heel veel accessoires voor een paar tientjes. Aquarium was niet als nieuw, maargoed, alleen de accessoires waren het al waard.
image.jpg



Inmiddels zit de bak vol water, stenen, bactostartje erin en javavarens weer geplaatst. De twee zielige stokjes op de voorgrond hadden al hun blad zien wegrotten maar de wortelstok leeft nog. Ik zie verse groene puntjes dus wie weet komen die nog op.
Binnenkort planten bij halen. Zeker om het zicht op de techniek links te blokkeren. Een achterwand doe ik niet, de bedoeling is die weer met javavaren dicht te groeien.

Mijn vraag is nu, wat gaan we over een paar weken voor visbestand doen? Ik vond vuurtjes heel leuk om naar te kijken, dus die wil ik er weer in hebben. Een buurman van me heeft een 10cm lange ancistrus waar hij van af wil, die mag ik zo hebben.

Maanvisjes vind ik erg leuk om naar te kijken..

Kunnen jullie een suggestie doen voor een leuk bestand?
 
Maanvisjes vind ik erg leuk om naar te kijken..
Prachtig om naar te kijken, maar niet voor in deze bak helaas.
Misschien even een topic openen in samenstelling visbestand?
 
Leuke bak en wellicht is het bekend maar Javavarens mogen niet in de bodem met de wortelstok.
 
yes John, is bekend, ze liggen los op de bodem. Er zitten met nylondraad wat steentjes om gebonden om ze op de plaats te houden.

Ik zal een topicje openen in visbestand
 
Ok, ja dat zag ik niet op de foto en het leek of dat ze in de bodem zaten:)
 

Terug
Bovenaan