Nieuwe liefde: dwerg corydoras..


M

Michel@ngelo

Guest
Zeer lange tijd afwezig geweest op dit forum. Lang verhaal kort: huisje, boompje beestje is nu inmiddels van toepassing. Zoontje van bijna 4, vandaag 37 jaar geworden en sinds een jaar of 2 in een stuk grotere woning. Helemaal gesetteld dus.

In het verleden diverse aquaria gehad en ervaring op gedaan. Laatste bak was een kleine Taganyika 240 liter bak. Hollandse plantenbak met CO2 en samenhang tussen andere waterwaardes ben ik zeker ook niet vies van.

Nu blijkt dat mijn zoontje ontzettende dierenliefhebber is, vooral vissen zijn de favoriet. Tja.. van wie zou hij dat hebben.

Hoog tijd om een oude hobby dus nieuw leven in te blazen en mijn oog is gevallen op dwerg corydoras. Altijd al een zwak gehad voor vissen die een echt scholings-gedrag vertonen. Inmiddels weet ik ook dat het eenvoudiger is om met een grote bak weer te beginnen vanwege stabiliteit.

Ik kan zeker een bak van 150cm lang kwijt. Diepte is beperkt tot 40cm. Hoogte liefste rond de 50cm. De 60cm hoogte van een Juwel Rio 300 vond ik niet tof met schoonmaken.

Dus een lekkere ruime bak voor vissen die 2,5cm groot worden. Stuk of 50 cory's om mee te beginnen er in.

Het is nog lang niet zo ver overigens. Ik ben kritischer (wijzer) geworden qua materiaal en toebehoren.

Wat zou er bij een groep van 50 corydoras pygmaeus passen zonder dat ze voor voedsel aangezien worden? Bak 160x40x45 (hoogte 45).. Plan graag vooruit. Zou zonde zijn als ze een speciaalbak zouden krijgen. Want die hoeft dan niet zo groot te zijn.
 
Wil je de andere nieuwe bewoners ook in een school houden en die ook klein blijven ?
 
Ik stel geen verdere eisen aan de andere bewoners. Denk wel dat een wat grotere mede bewoner de cory's eerder tot scholings gedrag kan aanzetten? Als ze maar geen voedsel worden..
 
Ik heb ooit eens een grote bak gezien met enkel een enorme school neon tetra en een hele grote school corydoras en dat was echt subliem en rustgevend om naar te kijken maar weet natuurlijk niet of dat wat voor je is en of je die kant wil uitgaan.
 
Ik sta open voor alles. Goede planning is het halve werk. Buiten de box denken van maar 1 soort groepsvis ( wat over het algemeen aangeraden wordt) is niets mis mee.

Voor wat het waard is: water uit de kraan > pH is 8,16 en Dh 8. Zal dus over turf filteren worden denk ik.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Behaviour and CompatibilityTop
It’s very peaceful, but doesn’t make an ideal community fish due to its small adult size. It’s easily intimidated by larger tank mates and won’t compete well for food with them. Many fish often kept in community aquaria, such as angelfish, gouramis and larger catfish will also find it an ideal snack. Keep it alone or in a community of other tiny species, such as similarly sized characins, cyprinids or perhaps some small freshwater shrimp. It also makes an ideal dither species for Apistogramma and other dwarf cichlids, as it tends to inhabit the middle levels of the tank.

Bron: http://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-pygmaeus

Zo blijkbaar gaan ze wel goed samen met Apistogramma's
En waarschijnlijk ook met Mikrogeophagus altispinosus.
 
Ik geef nu een weekje diepvries lobster eggs aan mijn Rasbora kubotai en denk dat dit ook perfect is voor je pygmaeus.
Artemia's kweken is natuurlijk helemaal goed.
 
Apistogramma's of altispinosus vind ik beide prachtig.

Met beide soorten geen ervaring. Wel met de ramirezi. Beetje vergelijkbaar denk ik.

Apistogramma's zou ik niet aan gedacht hebben als mede-bewoner. Zeker om die soort wel op zijn tijd een garnaaltje lust en een dwerg cory soort vergelijkbaar is qua grootte..
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Apistogramma's zou ik niet aan gedacht hebben als mede-bewoner. Zeker om die soort wel op zijn tijd een garnaaltje lust en een dwerg cory soort vergelijkbaar is qua grootte..
De grote bepaald niet alleen of het geschikt is als voedsel. Meestal is het inderdaad past het in mijn bek dan kan ik het eten.
Maar er kunnen bepaalde kenmerken zijn die een vis minder aantrekkelijk maken om te eten zoals stekels b.v.

Maar ja als de ts een verkeerde keus maakt is het wel snel over en uit voor de pygmaeus.
 
@Dirk Bazuin

Zit vandaag wat verder te speuren naar mogelijkheden, maar loop heel veel tegen de beperking aan van de kleine cory's. Simpelweg omdat het is zoals je al zegt: als het bij een andere soort in de bek zou passen kan het worden aangezien voor voedsel. Toch eens serieus gaan nadenken of een andere soort cory's geen beter idee is. Of een soort die ook heel goed schoolt in een grotere groep..
 
Corydoras pygmaeus gaan echt niet in de bek van de meeste Apistogramma soorten passen (in ieder geval niet als ze volwassen zijn). Ze zijn namelijk een stuk ronder en breder dan garnalen. Ik heb ze hier samen met Hyphessobrycon amandae en (binnenkort) honinggoerami's. Maar een wat grotere tetra soort zou in jouw geval goed passen.

Voor de bovenlaag kun je dan denken aan een goeramisoort of iets als bijlzalmen als je wat kleinere vissen wil houden.
 
Al zouden de Cory's in de bek van de Apistogramma passen, zouden de Apisto's de Cory's niet opeten. Apistogramma eten namelijk ongewervelden, geen vis, en, de Cory's zijn waarschijnlijk te snel én groot voor de Apisto's.

Vermijd dan wel Apistogramma van het nijsseni complex (A. panduro, A. nijsseni, A. baenschi, enz.)
 
@Biologist Fijn om praktijkervaring te horen van iemand die een kleinere vissoort houd in combinatie met Apistogramma soort(en).

@MaestroCygni Er blijken behoorlijk wat verschillende soorten Apistogramma;s te zijn. Zal mij eens verder gaan verdiepen in de soorten onderling. De soorten die jij aan geeft worden wat groter neem ik aan, omdat je die af raadt? Of zijn wat agressiever van aard ten opzichte van andere soorten?

De dwerg cory's houden van een slechts matig tropische temperatuur (rond de 23 graden) en daardoor vallen er al aardig wat soorten Apistogramma's af. Er zitten er veel tussen die 25 graden of meer prettig vinden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik begrijp dat je graag een grote school corydoras wilt houden, ik zou ze dan niet combineren met andere bodemgerichte soorten, en al helemaal niet met bodemgerichte territoriale soorten als apistogramma.
Corydoras hastatus is ook ene leuk dwerg soortje, die in het wild erg leuk samen schoolt met Aphyocharax nattereri en Serrapinnus kriegi. Een cichlide die daar van nature bij voorkomt en niet te bodemgericht is, is Laetacara dorsigera.
 
@Jelle Touwen Dwerg cory soorten zijn niet zo bodem gericht als de normale cory soorten. Ze worden beschouwd als een midden-zone vis. Als voorbeeld heb ik even de pygmeaus genomen, maar welke van de 3 dwerg soorten het uiteindelijk moet gaan worden maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Het gaat mij om het scholingsgedrag.

De laatste soort die je op noemt is ook wel de moeite waard lees ik. Sub-tropisch (18-20 graden in de winter) en natuurlijke opwarming in de zomer door huiskamer temperatuur is een totaal andere insteek. Maar die insteek staat mij wel aan. In feite zonder verwarmingselement dus voor ons. Want het komt nooit onder de 19.5 graden in huis en in de zomer ligt dat wel een graad of 5 hoger. Meer ook niet, want we hebben een airco in de woonkamer. Zeer interessante invalshoek dus om eens te gaan snuffelen in sub-tropisch gebied.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb 10 habrosus, en die zitten toch echt voornamelijk op de bodem. Zal weer de uitzondering op de uitzondering zijn :D Kreeg bij de aankoop van een paar extra habrosus ook een hastatus mee, die zwom wel veel meer in de middenlaag. Ook pygmaeus zwemt meer in het midden. Dus van de 3 dwergen zwemmen er in mijn beleving maar 2 in de middenlaag en is de derde toch echt meer bodem gericht (habrosus).
 
C habrosus is idd toevallig net een dwergsoortje dat voornamelijk op de bodem zit dus is geen uitzondering bij je hoor Amarantha! ;)
 
Ik heb dezelfde ervaring met de pygmaeus en de habrosus. Bij mij hebben beide soorten ook eitjes afgezet en ik heb verreweg de beste kweekresultaten behaald op het moment dat ik de eitjes liet zitten en vanzelf liet uitkomen. Dat is misschien ook nog iets om over na te denken; wil je gelijk een grote groep kopen of met een kleiner groepje beginnen en de rest er zelf bij kweken. In dat laatste geval moet je goed nadenken over welke bewoners je erbij zet, want ik heb hier zelfs vuurtetra's betrapt op het eten van cory eitjes.
Op het internet staat ergens een video van een speciaal aquarium met alleen een hele grote school pygmaeus en dat is echt prachtig om te zien!!
 
Ik heb dezelfde ervaring met de pygmaeus en de habrosus. Bij mij hebben beide soorten ook eitjes afgezet en ik heb verreweg de beste kweekresultaten behaald op het moment dat ik de eitjes liet zitten en vanzelf liet uitkomen. Dat is misschien ook nog iets om over na te denken; wil je gelijk een grote groep kopen of met een kleiner groepje beginnen en de rest er zelf bij kweken. In dat laatste geval moet je goed nadenken over welke bewoners je erbij zet, want ik heb hier zelfs vuurtetra's betrapt op het eten van cory eitjes.
Op het internet staat ergens een video van een speciaal aquarium met alleen een hele grote school pygmaeus en dat is echt prachtig om te zien!!
Die video als je die terug vind zou ik wel graag eens zien.
 
Ik ben me ervan bewust dat de dwerg soorten niet zo bodemgericht zijn als de andere corydoras. Maar ze zwemmen wel laag en zijn een stuk minder stevig dan de grotere soorten. Daarom ondanks het iets hoger zwemmen wat mij betreft niet de beste combinatie apistogramma. Rond Paraguay komen erg mooie soorten voor, je kan inderdaad een mooi biotoop vakje maken voor corydoras hastatus.
 
De Corydoras hastatus is ook een leuke kleine scholende Corydoras, welke momenteel prima verkrijgbaar is. (vaak is dit niet zo)

 
Ik ben me ervan bewust dat de dwerg soorten niet zo bodemgericht zijn als de andere corydoras. Maar ze zwemmen wel laag en zijn een stuk minder stevig dan de grotere soorten. Daarom ondanks het iets hoger zwemmen wat mij betreft niet de beste combinatie apistogramma. Rond Paraguay komen erg mooie soorten voor, je kan inderdaad een mooi biotoop vakje maken voor corydoras hastatus.

Van de andere kant kan het ook zo zijn dat ze, juist omdat ze een stuk kleiner zijn, door de medebewoners veel minder als bedreiging worden gezien. Ik heb die ervaring met L-nummers en dwergcory's. Een aantal van mijn vissen deden het prima samen met de pygmaeus en lieten ze volledig met rust, maar waren heel vervelend tegen grotere cory soorten.
 
Vanmorgen even aan het rondneuzen geweest voor een nieuwe bak en ondermeubel. Hierbij tegen het merk Trofis aangelopen.

Type Puntius 1200 een aardige aanbieding voor gevonden van €300,- bak en meubel (bak 120x45x65cm). Voordeel ten opzichte van een Juwel is 10mm glas (Juwel is 8mm). Standaard aanwezige filter van Juwel gebruik ik eigenlijk nooit ivm de verloren ruimte en beperkte inhoud. Bij Trofis wordt er standaard geen pomp/filter bij geleverd en dat vind ik juist een voordeel. 2x39W T5 is matig, maar het wordt geen bak met veel licht. En aangezien de 45mm diepte goed uit komt een grote kanshebber..
 
@Altispinosa

Zowel de beuken al de donkerbruine zijn dezelfde prijs. Ga eens even zoeken met zoekfunctie naar de ervaring van anderen met dit merk/type bak.

Mijn oude Rio300 had een irritante middenbalk bovenin voor stevigheid te geven. Maar die is een keer geknapt. Iemand toevallig weet of de Puntius 1200mm dat tussenstuk ook heeft? Het is wel 10mm glas en daarmee veel stabieler als 8mm namelijk..
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@Michel@ngelo dan vind ik de donkerbruine toch de mooiste van alle kleuren want de zwarte zie je elke dag stof op en moet je heel veel stof afdoen en de lichte kleur vind ik persoonlijk echt niet mooi,mijn Juwel Vision 260 is ook de donkerbruine en das echt prachtig.
 
Deze bak heeft helaas geen doorgang genoten.

Mijn vriendin is komen te overlijden (37 jaar na een spontane hersenbloeding) en ik ben samen met mijn zoontje van inmiddels 4 jaar achter gebleven.

Maar mijn zoontje heeft wel de passie voor vissen mee gekregen van mij en daarom wil ik nu toch een bak gaan aanschaffen.

Criteria zijn wat omhoog geschroefd en mijn oog is gevallen op de grootste uit de Vivaline van Eheim. Een 120x40x50 bak van zeer goede bouwkwaliteit, standaard echte LED verlichting (geen nep TL balken), en standaard buitenfilter.

Had eerst het model van een meter op het oog, maar die heeft standaard een intern filter. Alleen de 120cm heeft standaard een externe.
 
Dat is heftig zeg, veel sterkte toegewenst jullie samen.

Een intern filter kun je er altijd uitslopen he, dus als je dan toch liever die bak van 1 meter zou willen, is dat misschien een optie.
 
Allereerst, zeer spijtig om te lezen van je verlies. Veel sterkte.

Ik kan niet meepraten over de bakken. Ik ben zelf van een dieper (breder) dan hoge bak.

In mijn ervaring met Dwergcory's, zijn hastatus veel leuker om naar te kijken dan pygmaeus (meer schuw/paniekerig beestje).
Hastatus heeft een avontuurlijker/brutaler karakter (ook in interactie met andere vissen). Ik heb zowel pygmaeus als hastatus met Boraras brigittae gehad.
De hastatus zijn duidelijk vriendelijker / weerbaarder tov brutaal karakter brigittae. Hastatus nog niet met garnalen samen gehouden, doch waren Pygmaeus hier goed samen mee te houden.

Hier mijn 60cm aquarium met hastatus, Otocinclus, Boraras brigittae en in de toekomst garnalen: https://aquaforum.nl/threads/60cm-nano-tom-s.155735/
 
Ze moeten wel in grotere groepen gehouden worden om pas echt de schooling en gedrag te kunnen zien. Minimaal 30, liever nog 40 stuks. Dan krijgen ze meer zelfvertrouwen en stuk minder schuw.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb hier ook beide dwergjes zitten en vind juist de pygmeaus heel leuk scholingsgedrag vertonen (hebben een lengte van 150 cm om te zwemmen) en als je gewoon rustig naast het aquarium gaat zitten, laten ze zich goed zien.
 
Ik heb hier ook beide dwergjes zitten en vind juist de pygmeaus heel leuk scholingsgedrag vertonen (hebben een lengte van 150 cm om te zwemmen) en als je gewoon rustig naast het aquarium gaat zitten, laten ze zich goed zien.
Hoeveel heb je er?
 

Terug
Bovenaan