orienteren op zee of brak...


tjvkooten

Well-known member
Lid geworden
10 maart 2016
Berichten
559
Leeftijd
30
Locatie
Putten, NL
de meeste informatie is wel te vinden, al ben ik voorlopig nog wel aan het lezen. maar voor mij een (helaas) heel belangrijk punt: kosten, en dan niet de aanschaf prijs van apparatuur en dieren maar de maandelijkse kosten.

wat zou ik aan zout kwijt zijn voor een 100-120 liter bak, en zijn er nog andere kosten die maandelijks/jaarlijks terugkomen. (voor zeewater of brakwater apart)

en nog 1 ding wat ik niet terug kan vinden (tot nu toe dan): wat voor dieren/anemonen/koralen zitten er in levend steen? het spookt al een tijdje door mijn hoofd nu, maar daar komt ook van alles uit aan levende wezens zou dat geen interessante bak worden?

voor brakwater vraag ik me vooral af of brakwater steurgarnalen zich voort zouden planten, die zijn namelijk als levend voer te koop maar zouden het ook wel goed doen als opruimers vermoed ik, zolang ze maar niet allemaal opgegeten worden. (mysis misschien ook wel)
 
Onze bak is 85 liter en met 10% verversen per week zijn we rond de 25 kilo zout kwijt. Het hangt van de kwaliteit van het steen af wat er eventueel in kan zitten. Hier hadden we niet echt veel behalve 2 wormen destijds. Als je koralen hebt dan is vaak een toevoeging wel nodig en zelf gebruik ik Coral fit en de All in One van Colombo erbij. Het is inderdaad een stuk duurder dan zoetwater. Daarnaast heb je nog de nodige testen nodig om je water te kunnen testen. Ik doe dat wekelijks met druppels.
 
25kg zout per maand dus, net even gekeken, afhankelijk van het merk wordt dat snel duur. weet je zeker je je geen komma bent vergeten? als in 2,5 kg zout... wordt dan namelijk een stuk betaalbaarder.

kan iemand me niet een winnend lot voor de loterij geven?

maar goed in brak water leven ook wel wat leuke soorten, ik vind Neovespicula depressifrons ook wel wat, en ik weet zeker dat ik ergens een post had met mijn eerdere brakke ideeën, maar ik kan het nergens vinden, daar had ik ook zoutgraad bij de vissen al gezocht, ik zal eens verder kijken, maar de post is niet op het aquaforum en ook niet op facebook, en ik kan me zo geen ander aquariumforum herinneren waar het op kan staan.
 
Nee per jaar hoor:D:D. Kost ons rond de 50 euro aan zout dus. Met brakwater heb ik geen ervaringen.
 
Nee per jaar hoor:D:D. Kost ons rond de 50 euro aan zout dus. Met brakwater heb ik geen ervaringen.
John bedoel je dan 50 euro aan zout op een jaar ?
Enig idee wat je dan zal kwijt zijn aan zout op jaarbasis als je die Reefer 170 gaat hebben ?
 
per jaar is dat wel te doen, vond het al verdacht veel, nu ik er over na denk zou 6kg per week wel veel zijn voor een bak van 85 liter. net jouw aquarium topic bekeken, ziet er ook goed uit met al die koralen.

50 euro per jaar aan zout is geen probleem. als ocean and lake nou eens niet was verhuisd uit putten was ik morgen even gaan kijken en informeren wat voor apparatuur ze hebben en wat het zou kosten. toch makkelijker in een (goede) winkel dan een webshop.
 
Ja het is een emmer van zo n 22 kilo die we nu per jaar kwijt zijn. Voor de nieuwe bak zal dat ongeveer de helft meer zijn inderdaad. Ja de een ververst wekelijks en de ander niet en er zijn dus meer wegen die naar Rome leiden maar het is al met al een stuk duurder dan zoetwater. Ook aan watertesten ben je al een behoorlijk bedrag kwijt per jaar. Ik test op Ca, Mg, No3, Po4, Kh, Ph. Dat kost per jaar ook al dik 75 euro denk ik.
Dan gebruik ik de gwone Colombo testen maar van enkele merken heb je bv de Pro test en die zijn nog duurder.
 
Die 1 malige kosten moet je je ook niet op verkijken trouwens, met een paar honderd euro red je het niet. Is pittig duur spul.
 
125 euro op jaarbasis, en dan nog stroom, voer en een budget voor als er iets kapot gaat.
stroom zit bij de huur in dus daar hoef ik me niet druk om te maken, en voer hangt af van wat er in komt. en dan een budget opzij houden waarmee ik de 2 duurste stukken apparatuur zou kunnen vervangen.

het voordeel van de eenmalige kosten, is dat ze als ik het goed doe maar 1 keer hoeven, daar kan ik dus voor sparen, bij maandelijkse kosten moet ik rekening houden met wat ik elke maand kan missen.

maar ik moet ze inderdaad nog wel even uitrekenen. (ik ben nu rond aan het kijken wat er bij komt kijken, daarna kijk ik wat alles kost.)
 
na een beetje rond zoeken kwam ik deze tegen:

http://www.aquariumstunter.com/a-38702466/aqua-medic/aqua-medic-blenny/

als dit een geschikte set is vind ik de prijzen nog best meevallen, ik had op veel duurder gerekend. voorlopig ga ik niks kopen en eerst lekker op vivarium rond neuzen tussen de aquaria en terraria, maar dit lijkt me zeker een mooi aquarium.
 
Die 1 malige kosten moet je je ook niet op verkijken trouwens, met een paar honderd euro red je het niet. Is pittig duur spul.

Ik ben voor de bak met led 1100 kwijt zeg maar en 200 voor de afschuimer en 150 voor het steen. Daarbij komen de koralen als je net begint en de bewoners en dan zit je al zo op dik 2000 euro voor een bak van 170 liter.
 
Zoiets hebben wij nu van 85 liter van Shin Mao staan. Maar je kan met deze ruimte weinig soorten bewoners kwijt en de techniek is ook niet je van het. De lampen boven onze bak zijn niet echt voldoende en de kleur is ook niet goed met een lamp van 6500K. Je kan dit echt niet vergelijken denk ik met een Red Sea bak al zijn het om te beginnen best wel redelijke bakjes maar het heeft zeker beperkingen.

Ik zie dat hij 27W aan led heeft op 80 liter en dat is nog een 0,5W per liter. 0,5 is wel het minimale zou ik denken. Boven de Reefer die we krijgen zit bijna 100W op 170 liter waarvan 130 liter netto want de sump onderin bevat dik 30 liter. Dus dan zitten we rond de 0,75 W schat ik zo in.

Ons bakje is ook leuk om te beginnen maar als je wat wil dan ga je al snel groter denk ik met betere techniek.
 
ik vind deze maat wel mooi, ik heb niet de ruimte om een speciaal meubel neer te zetten, en de tafel waar het op komt te staan wil ik ook niet onnodig zwaar belasten. ik zou kwa breedte 80 cm kwijt kunnen, maar dan wordt het met de diepte en hoogte te zwaar voor de tafel, en diepte is toch ook wel mooi. ik kan op de tafel lopen zonder kraak geluiden ik woog toen ongeveer 100kg gecombineerd met beweging en slechte gewichtverdeling, zou inschatten dat 150kg nog veilig zou zijn. een 80x40x40 is 128 kg met alleen water, met steen vindt ik dat een te groot risico.

lang verhaal kort: geen ruimte voor een grotere bak, tenzij ik plotseling groter kan gaan wonen. (en als ik groter ga wonen ben ik toch te druk om een nieuw aquarium te starten.)
 
Ja dan kan het best een leuk bakje zijn als je niet groter kan. Ik ken de techniek die erbij zit niet en misschien is die best goed. Wij hadden er een afschuimer bij die klonk als een brommer en niet afschuimde. Dus daar een Tunze 9001 voor bijgekocht.
 
ik heb een paar filmpjes opgezocht en de afschuimer maakt nauwelijks geluid, ik kan alleen geen goede reviews vinden. ik meld me zo denk ik even aan op een zeewater forum, die zullen de set misschien kennen.
 
Ik zit ook op het Belgisch en Nederlands zeewaterforum;). Hier is ook vrij veel kennis aan boord hoor op het AF.
 
Wat kost een zeebak? is puur afhankelijk van wat je wilt gaan houden in je bak, daar is de verlichting op afgestemd en de stroming etc.
Je krijgt te maken met dagelijks verdampen, die moet je aanvullen dus of osmose apparaat of kant en klaar osmose water kopen.
Vergis je niet in de stroomrekening, opvoerpomp, schuimer, stromingspompen, verlichting, vaak nog een wervelbedfiltertje, en bv een doseerpomp
Opstart met bv levend steen, de bak, sump etc gaat al rap in kosten omhoog.
Dan is het met regelmaat baccies toevoegen, die zijn ook niet goedkoop.
Tel voor licht 0.75 watt tot 1 watt per liter bij t5 verlichting
Tel voor full led 0.5 watt per liter, let wel een goed led armatuur is een dure aanschaf.
Vaak worden bakjes die kant en klaar zijn volledig gestript na verloop van tijd want schuimers zijn vaak niet stil of efficient, opvoer is het dan net niet, stroming te zwak verlichting ruk :D
Denk goed na over wat je wilt kopen, tel een goede zeebak op zeker tien euro de liter.
 
Vaak worden bakjes die kant en klaar zijn volledig gestript na verloop van tijd want schuimers zijn vaak niet stil of efficient, opvoer is het dan net niet, stroming te zwak verlichting ruk :D


Hier kunnen wij dus over meepraten:D:D
 
het is allemaal wel iets ingewikkelder dan ik had gedacht, maar dat is een kwestie van leren. dat het duur is is me ook al duidelijk, en dat is het knelpunt, ik heb genoeg tijd maar geld... dat is ook de reden dat voor mij de maandelijkse kosten belangrijk zijn, geld opzij leggen voor de aanschaf van iets, kan zoveel tijd kosten als nodig is. geld wat ik maandelijks uit moet geven kan ik niet sparen, dat moet gewoon beschikbaar zijn.
 
Misschien niet iets dat je wilt horen, maar als je moet gaan uitrekenen of je wel of geen aquarium kan onderhouden kan je het beter niet doen.

Als je ooit is een paar keer extra kosten achter elkaar hebt (eigen risico ect) zit je in de problemen.

Een leuke zoetwater bak gericht op een speciaal biotoop enzo is een stuk portemonee vriendelijker wat dat betreft.
 
Ook moet je rekening houden met onverwachte uitgaven als bijvoorbeeld een afschuimer het onverwacht zou begeven. Dan moet je wel in staat zijn snel een oplossing te hebben hiervoor. Het is inderdaad geen goedkope hobby, maar goed je kan het zo duur maken als je wil al hou je altijd vaste kosten voor stroom en onderhoud.
 
ik denk dat ik zeewater nog even voor me uit schuif, bij de lijst van dingen die ik ooit nog wil...

maar het gaf me een goede reden om met wat meubels te gaan schuiven, resultaat: ik kan nu een bak van 110 cm kwijt, maar dan waarschijnlijk wel een zoet speciaal aquarium. (dus weer even aan het zoeken naar wat leuk is)
 
Aan de ene kant jammer maar zeker een wijs besluit. Op internet kom je maar al te vaak mensen tegen die zonder zich goed in te lezen beginnen aan een zoutwateraquarium en die dan binnen een jaar weer stoppen. Dan heeft het evengoed veel te veel geld gekost en het is voor de eventuele dieren ook zeker niet goed.

Een zoetwater speciaal-bak hoeft zeker niet minder mooi te zijn als zoutwateren zeker met deze instelling moet het een succes worden. Ik ben nu al benieuwd naar de foto's :)
 
Een wijs besluit en veel succes met de speciaalbak;)
 

Terug
Bovenaan