120x50x50 met zelfbouw meubel


bderooij

Well-known member
Lid geworden
22 augustus 2014
Berichten
4,301
Leeftijd
40
Locatie
Enschede
Hoi!

Ik ben druk aan het tekenen, rekenen en plannen voor mijn volgende aquarium.

De bedoeling is om er een biotoop aquarium van te maken, met de focus op Borneo. De hoofdbewoner wordt de Trichopodus Leerii (voormalig Trichogaster Leerii), beter bekend als de Diamant Goerami.

Na lang wikken en wegen heb ik besloten om te gaan voor een houten bak, de prijs is gunstiger voor de bak zelf en het is makkelijker om zelf te verbouwen met het oog op doorvoeren voor aan- en afvoer van water.

Het onderstel, wat ik als eerste zal gaan bouwen, zal ook gemaakt gaan worden van hout.
Een frame van 40*40 balken, bekleed met watervast 18mm multiplex, afgewerkt met een kleurtje (dat mijn vrouw waarschijnlijk zal gaan kiezen, je weet hoe dat gaat ;) ). Het wordt een stevig onderstel, omdat ik liever iets meer uitgeef dan dat ik later met problemen kom te zitten. Daarnaast wil ik sowieso een bovenplaats van 18mm hebben, het verschil tussen de 9mm en 18mm platen is maar een paar euro, ik heb er 2 nodig dus kom ik rond de 15 euro duurder uit dan met de dunnere variant.

Het aquarium zelf wil ik van Okoumé multiplex maken, bedekt met vloeibaar vijverfolie, zoals hier op het forum al is aangetoond door Aislinn, wiens topic ik met grote belangstelling heb bestudeerd.
Ik denk hier ook 18mm platen te gaan gebruiken, die zijn goed verkrijgbaar en nog betaalbaar.
Dunner durf ik niet aan (10mm) omdat er toch zo'n 300 liter water in komt te staan, plus inrichting.
Ik wil proberen om, naast de voorkant, ook aan één zijkant een ruit te maken. De plaats voor het aquarium is langs een lange muur, waardoor we er van de zijkant opkijken wanneer we op de bank zitten. Zou ik alleen de voorruit glas maken dan zien we er maar erg weinig van en dat is nou net niet de bedoeling.

Alles staat nog heel erg in de kinderschoenen, ik heb mezelf geen deadline gesteld omdat we op een vrij klein budget zitten en alles dus op mijn gemak aangeschaft gaat worden.

Ik heb een redelijke hoeveelheid gereedschap liggen, het enige dat ik graag zou hebben voor dit project is een afkortzaag met het oog op de vuren balken. Eventueel zou ik het met een decoupeerzaag of cirkelzaag kunnen doen maar met een afkortzaag is het leven toch een stuk makkelijker. Huren is een optie, maar voor de hobbyist zijn er ook leuke afkorters te koop voor weinig, dat is dan een betere optie.

De techniek? Dat is de grote vraag. Natuurlijk wil ik het liefst state of the art apparatuur in mijn aquarium, maar daar heb ik simpelweg de financiën niet voor. Mijn idee is om te proberen zoveel mogelijk tweede hands te kopen.
Ik heb even gedacht aan een bioloog, maar ik hoor veel spookverhalen over geborrel en eventueel geur, daar zit ik niet op te wachten. Daarom zullen het gewoon externe filters worden, het liefst heb ik twee kleinere om zo beter met stroming te kunnen spelen.
Ik wil de aanvoer en afvoer van de pompen in PVC uitvoeren en alles zoveel mogelijk in de achterwand wegwerken zodat de techniek niet of nauwelijks te zien is. Ik ben hierin nog geheel groen, dus zal veel vragen gaan stellen over hoe dit allemaal aan te sluiten en wat ik aan moet schaffen om het gerealiseerd te krijgen.

Om waterwissels makkelijk te maken wil ik hiervoor ook vaste kranen installeren zodat ik het oude water direct het riool in kan spoelen (via het toilet, dat op een meter of 5 afstand van de plaats waar het aquarium komt te staan zit).

Ik heb al veel inspiratie opgedaan uit topics van anderen maar er blijven nog genoeg vragen over.
Alle tips zijn welkom!

Wanneer ze het aangluren waard zijn zal ik mijn tekeningen gaan plaatsen, voor nu is het allemaal nog met veel hulplijntjes etc. waardoor niemand er wijs uit zal worden, behalve ikzelf.
 
Voor de platen , kijk op Marktplaats, voor rest stukken.
Is onzin om grote platen te kopen, die dan weer in stukken gezaagt wordt.

Als je glas gebruikt ze in hardhout kozijnen. Kan je goed afdichten.

ER staan nog wel meer voorbeelden over houten bakken. op google. of YouTube.
 
van de kap zit ook polyester om hem waterdicht te maken.
Zelfbouw Houten Aquarium 180x70x75 - Hobbykwekers
www.hobbykwekers.nl › Artikelen › Doe Het Zelf Aquarium Projecten
  1. In cache
  2. Vergelijkbaar
Zelfbouw-houten-aquarium-De-wanden-staan ... daar zit een hele dunne(micro mm of zoiets) laag die waterdicht is en deze beschadig je zeer makkelijk met ...
Houten Aquarium - Aquariumhobby Nijverdal
www.aquariumhobby.nl/doehetzelf/houtenbak.html
  1. In cache
  2. Vergelijkbaar
Voor de meesten klinkt dit niet goed, een aquarium moet van glas zijn. ... erg veel over gelezen, en ik heb uiteindelijk besloten om er gewoon eens een te maken. ... Hout is natuurlijk niet waterdicht De coating, om het even simpel te zeggen de ...
Hoe maak je een houten aquarium | tanganyikacichlide
tanganyikacichlide.nl/hoe-maak-je-een-houten-aquarium
  1. In cache
  2. Vergelijkbaar
4 jun. 2009 - Deze plaat is 1480 mm X 370 Het maken van een houten aquarium .... natuurlijk niet beschadigen anders zou de bak niet meer waterdicht zijn.
Tanganyika.nl • Forum • Toon onderwerp - Project 400x90x80
www.tanganyika.nl › Home › Natte Afdeling › Aquarium & Inrichting
  1. In cache
  2. Vergelijkbaar
24 aug. 2012 - 15 berichten - ‎8 auteurs
Een houten aquarium is lichter dan een glazen bak. • Een houten ... Moeilijker te maken, het kost wel het nodige DHZ-werk. Alhoewel je .... (is dat dan dezelfde epoxy waar je ook de bak mee waterdicht maakt?) 2. PU, alleen ...
Polycarbonaat voor ...
8 berichten
29 mei 2013
Houten aquarium
15 berichten
8 aug 2012
Multiplex Aquarium 200x60x50
14 berichten
26 aug 2011
Vragen multiplex aquarium
15 berichten
23 maart 2011
Meer resultaten van www.tanganyika.nl
Een houten aquarium maken - Siervis Leuven
www.desiervis.be/artikels/22-algemene-artikels/29-
  1. In cache
  2. Vergelijkbaar
Wie zou er nu op het idee komen om zelf een houten aquarium te bouwen, nu er ... zich stelt, is welke de voordelen zijn om een aquarium uit hout te maken. ... verlijming zorgvuldig gebeurt: dit bepaalt of de bak later waterdicht zal zijn of niet.
Aquaplant Exchange • Toon onderwerp - bouw houten aquarium ...
www.aquaplantexchange.nl › Forumoverzicht › Diversen › Zelfbouw - Doe het zelf
  1. In cache
  2. Vergelijkbaar
21 mei 2009 - 15 berichten - ‎4 auteurs
Ik heb al geinformeert bij mijn eigen aquarium bouwer, deze heeft geen ... je dan nog een bevestiging ervoor maken om aan het hout vast te zetten. .... mee-polyesteren om een waterdichte verbinding te hebben.voorruit dan ...
Foto verslag bouw houten aquarium van 250x125x100
www.discusclubholland.nl › Forum › Discus Vissen › Zelfbouw projecten
  1. In cache
  2. Vergelijkbaar
6 okt. 2007 - Foto verslag bouw houten aquarium van 250x125x100. ... We zijn begonnen om de logeerkamer eerst gereed te maken en om te vormen naar ...
houten aquarium [Archief] - Nederlands en Belgisch Zeewater Forum
www.zeewaterforum.info/forums/archive/index.php/t-110120.html
  1. In cache
12 okt. 2012 - 25 berichten - ‎9 auteurs
De volgende dag gestart met het waterdicht maken van het aquarium. Dat heb ik gedaan Met blauwe kunstof zwembad folie. De stroken op ...
Houten aquarium
16 berichten
6 april 2003
bouw onderkast
26 berichten
29 juni 2002
Meer resultaten van www.zeewaterforum.info
Zelfbouw MDF aquarium - Aquarium doe het zelf - Piranha-fury
www.piranha-fury.nl › Piranha-fury › Aquarium Forum › Aquarium doe het zelf
  1. In cache
  2. Vergelijkbaar
6 feb. 2012 - 29 berichten - ‎2 auteurs
Na wat houten bakken gezien te hebben op internet bedacht ik dat ik dit zelf ook wel zou kunnen maken. De bak is buitenwerks 60x 40x 50 (lx bx h). Ik heb een bak gezaagd van MDF(ik weet het niet erg waterdicht) maar er ...
 
Dit ga ik even volgen.

Wil ooit mijn toekomstige monster tank van hout maken.

Dus ga spieken bij je, voor in de toekomst.
 
idd leuk project.

maar een glasbak van 120x50x60 is opzich niet zo gigantisch duur hoor, zelfs niet icm doorvoeren enzo.
 
Dankjewel, Bertus! Een hoop van de topics hier heb ik al doorgewerkt, maar ik heb er zeker iets aan!
Tweedehands materialen ga ik zeker bekijken, maar ik wil het liefst alles bij de winkel laten zagen zodat ik goede, rechte zaagsneden heb. Ik heb niet zo'n heel erg vaste hand met zagen, mijn vaste hand zit in de kleine dingen: Solderen ;)
Hardhout zal niet snel gebeuren, dat ligt in prijs gigantisch veel hoger. De resultaten die ik gezien heb met multiplex zien er schitterend uit, dus voor het uiterlijk hoef ik het niet te laten.

Rich, nee zo'n bak is niet gigantisch duur, maar je bent wel minder flexibel in het creeëren van doorvoeren etc. Nu kan ik op een later moment besluiten wat handig is, met een glasbak moet ik alles vantevoren goed plannen en het laten doen.
Omdat het een project is dat even gaat duren is het niet handig om alles direct te moeten vastleggen.
Daarbij vind ik het ook erg leuk om zelf dingen te bouwen, en op deze manier kan ik alles helemaal doen zoals ik het wil. Glas snijden en plakken durf ik zelf niet aan, dus dan is de keus snel gemaakt om hout te gebruiken.
Ook vind ik een houten bak prachtig om te zien, je kunt meer kanten op met afwerking, het geheel laten wegvallen in een meubel, etc.
Een volglas bak van 120*50*50 is bij de bekende Enschedese aquariumboer rond de €190 (inclusief bezorging), ja dat is best een leuke prijs maar dan moeten daar nog wel de doorvoeren etc. in en staat het niet mooi weggewerkt in een meubel zoals de houten bak zal doen. Ja, het kan wel, maar dan ben je twee keer geld aan het uitgeven, de bak en de ombouw. Ook een beetje zonde.
 
Op Marktplaats zijn ook nieuwe platen, Geen tweedehands.

Voor het glas ,zal je dan een raamwerk moeten maken,om de druk op te vangen.
Kan ik makkelijk zeggen, heb 54 jaar getimmerd.
 
Dat is ook de bedoeling. Ik maak een raamwerk van 5cm rondom aan de voorzijde waar het glas tegenaan gekit zal worden. Ik speel nog met de gedachte om dit raamwerk aan de achterzijde te verhalen met een tweede laag kit, zodat het glas aan 2 kanten vastgeklemd zit, maar daar ben ik nog niet overuit.

Platen van Marktplaats zal ik eens bekijken of dat het waard is, zolang ik het op de juiste maat kan krijgen vind ik het eigenlijk prima waar het vandaan komt. Zolang de kwaliteit goed is en de kosten niet al te hoog ben ik al snel blij.
 
Zo, de tekening van het frame is af.
Zoals gezegd, deze zal opgebouwd worden uit vuren balken van 44x44, ik heb ook al een zaagplan gemaakt en heb 9 balken van 270cm nodig.
De kosten hiervan vallen alvast erg mee, zelfs van de Gamma kom je net iets boven de €50 uit.
Ook zoals gezegd zal het frame bekleed worden met multiplex van 18mm om het extra stijf te maken.
Dit moet toch wel stevig genoeg zijn om zo'n 300 liter aquarium plus de rest te kunnen dragen, dacht ik zo!
Het frame is 1280mm breed, 640mm diep en 640mm hoog.
Met een aquarium diepte van 50cm heb ik dan 14cm over voor kabels en leidingwerk achter de bak, meer dan voldoende.

Oh, wat niet te zien is op de tekening, op de helft van de bovenkant, onder de dwarsliggers loopt nog een extra balk over de gehele breedte van het meubel voor extra stijfheid
Uiteraard moet daar beeld bij :)
Bekijk media item 248
 
Prachtig project!

Waarschijnlijk geheel overbodig om te zeggen, maar let erop dat je rechte balken koopt.
Ik heb een tijdje terug een hoogslaper gebouwd en ook balken bij de Gamma toen gekocht.
Nou, ik dus niet goed opgelet en kon er een aantal gaan omruilen.
Er lagen heel veel andere kromme balken nog tussen, echt heel veel.
 
Ik heb een aantal jaren geleden een grote konijnenren gebouwd en daarvoor het dak gebouwd van vuren balken. Zelfde probleem inderdaad. Kwestie van goed kijken, zeker voor een meubel dat waterpas moet zijn erg handig :)
 
even inhaken hoop dat je de balken recht kunt vinden bij de gamma
das hier echt een drama bij karwei het zelfde trouwens
tip kijk of je nog een timmerman kan vinden met eigen werkplaats vaak zijn die in bezit van een mooie vlakverdikbank
dia kan je dan wel helpen aan rechte balken
 
Ik heb tot zover altijd wel rechte kunnen vinden. Daarnaast zit er hier in de stad ook nog een houthandel, is iets verder weg maar daar zal ik vast wel iets rechts kunnen vinden!
 
Gisteren ook de tekening van de bak afgemaakt.
Het wordt dus 18mm Okoumé multiplex, binnenmaten zijn 120*50*60.
Zoals gezegd komt er een grote ruit aan de voorkant en een kleinere aan de linker zijkant.
Het enige dat ik nog moet afmaken is de bovenkant, mijn idee is om 3 kleppen te maken met scharnieren, aan de zijkanten wil ik iets van tochtstrips plaatsen om een goede afdichting te garanderen. Gezien er labyrinthvissen in het aquarium komen is het belangrijk dat er geen groot verschil zit tussen de water temperatuur en de lucht bovenin het aquarium dus een goede sluiting is belangrijk.

Het hout ga ik waarschijnlijk kopen bij een houthandel op het industrieterrein, die zitten qua prijs een stukje lager dan de Gamma, alleen ben ik niet zeker of ze het ook op maat kunnen zagen. Zo niet, zal ik iemand met een zaagtafel zoeken om me te helpen alles goed op maat te krijgen. Ik wil zoveel mogelijk uit 1 stuk halen, zodat er op de lange stukken zo min mogelijk verbindingen zijn. Iedere verbinding is immers een zwakker plek in het aquarium.

Ik ben besloten te werken met twee balken als trekstrips, deze zullen vast in het hout geschroefd worden zodat stevigheid gegarandeerd is. Of ik deze ook met het vloeibare vijverfolie afwerk of alleen epoxy gebruik ben ik nog niet 100% over uit, dat is voor latere zorg.



Bekijk media item 249
 
Gaaf project, mede twentenaar!


Als hij af is, kom ik even kijken als dat mag.:D:D;)

Zo niet, zal ik iemand met een zaagtafel zoeken om
Mocht je niks kunnen vinden, mijn opa heeft er wel een.:)
 
Uiteraard mag dat, wanneer alles helemaal draait ;) Uiteraard zal ik ook een foto log bijhouden, ook voor mezelf. Als ik dan iets fout doe kan ik het makkelijk weer terug vinden.
Ik zal het in mijn achterhoofd houden :)
 
Nou, de klep erop getekend. Niets bijzonders, gewoon 3 stukken multiplex, handvat erop en een scharnier erachter.
Met economisch zagen kan het geheel uit 1 plaat van 250*122 gezaagd worden en blijven er een paar kleine stukjes over.
Als dat lukt kom ik voor het hout met minder dan €100 weg, niet slecht.
Echter, dan komt het glas erbij, dat is nog eens richting de 100 euro, plus vloeibaar vijverfolie, plus andere materialen.
Conclusie: Iedereen die riep dat een volglas aquarium waarschijnlijk goedkoper is had gelijk!
Twijfels!!! Ga ik nu toch voor een glasbak? Ik zie bij de bekende Enschedeese boer een volglas van 120*50*50 voor €155, dus minder dan voor mij alleen het hout. Kosten voor het maken van doorvoeren zijn €14,50, dat is ook het geld niet. Zelf in glas boren doe ik sowieso niet aan, ik heb dat bij kennissen zo vaak mis zien gaan dat ik me er niet aan ga wagen.

En zo ben je druk aan het tekenen en slaat de twijfel toch toe!
 
Precies de reden dat ik je er even op wees :)

heb tevens al meermaals gelezen dat houten bakken toch gingen krom trekken en dan lekken....

als je de looks van de houten bak mooi vind kan je ook gewoon een volglas bak nemen en hier een hele dichte ombouw omheen maken.
 
Tsja, ik ben nu eenmaal een eigenwijs stuk vreten ;)

Ik heb even een mailtje gewaagd voor de exacte kosten, ook omdat ik eigenlijk een iets hogere bak zou willen.
Is het verschil te groot (ivm 12mm ipv 10mm glas) dan ga ik voor de 50cm hoogte.

Ombouw zou kunnen, maar dat is even bekijken, eerst de prijs horen en dan verder plannen.

Hoofdbrekers!!
 
Zojuist een prijsopgaaf gekregen voor een 120x50x60, het verschil met de 120x50x50 is zo'n €90. Best veel dus, dan verlies ik liever de 10cm.
Gaten boren is niet zo duur, dus dat laat ik mooi doen. Ik denk dat ik er wel uit ben dat het gewoon een glas aquarium gaat worden met zelfbouw meubel en kap erop, eventueel zou ik de boel kunnen inbouwen in een kast maar daar ga ik even over nadenken.
De komende 2 weken (vanaf maandag) ben ik in China voor mijn werk, dus heb genoeg tijd in de avonden om erover na te denken en te tekenen.
 
:thumbs:

succes in China trouwens, en uitkijken dat je geen hond voorgeschoteld krijgt he :D
 
Die eten ze alleen in het zuiden, daar kom ik niet dit keer ;) Is wel mijn standaard antwoord op 'wat wil je eten?': Geen hond, geen kat :)
 
Die eten ze alleen in het zuiden, daar kom ik niet dit keer ;) Is wel mijn standaard antwoord op 'wat wil je eten?': Geen hond, geen kat :)
zit me af te vragen of je het verschil proeft met die sausen die ze er bij geven :S:br::br:
even over glas bij die maat is 12 mm echt niet nodig hoor 10 mm is meer als zat 12 mm komt in beeld bij 70 cm hoog
probleem bij zon houten bak is ook dat je maar weinig zichtbaar glas overhoud 120 cm - 10 cm
en 50 -10 cm
zou mij persoonlijk te veel storen
 
Naar ik begrijp proef je de smaak van hond overal doorheen. We zijn niet gewend om carnivoren te eten, wat ik van Chinese collega's hoorheeft het een zeer herkenbare smaak. Ik hoef niet ;)

De bakken die ik nu een offerte van heb zijn 8mm voor de 120x50x50, 10mm voor 120x50x60, dus geen 12 maar alsnog een stukje dikker.
De paar centimeter verlies zou mij persoonlijk niet zo storen, ik heb nu een 80cm dus alles meer is bonus ;)
Maar de kosten zijn zo danig veel hoger dat een houten bak voorlopig geparkeerd wordt, tot ik 'later groot ben' en ruimte heb voor een echt grote bak. In dat geval is het namelijk wel goedkoper om hout te gebruiken, omdat dik glas vele malen duurder is dan hout ;)
Heb een beetje gerekend, het kantelpunt ligt rond de 2 meter lengte.
 
dat later groot worden zal hoop ik niet zon probleem zijn:engel::D
maar dan de ruimte vinden voor een grote bak das nog een een opgave :sorry::D
 
Die toestemming is het probleem niet hoor, probleem is meer dat het huis ooit nog eens verbouwd moet gaan worden zodat de indeling wat logischer is en dat het kinderspeelgoed plaats moet maken als ze eruit gegroeid zijn ;)
Hoe leuk mijn meiden de visjes ook vinden, hun speelgoed is heilig ;) 120cm kunnen we kwijt, veel meer kan er nu niet in. Er staat nu 40cm minder, die 40cm is snel gevonden.

Goed, even een stukje techniek planning.
Ik wil alles op een budget doen, maar het moet natuurlijk allemaal wel goed werken.

Er komt een gewone 300watt heater in te hangen, het water hoeft niet vreselijk veel warmer dan mijn huidige bak, maar ik wil sowieso voldoende capaciteit hebben. Staaf verwarmingen zijn niet zo duur, rond de €25,- hang je een JBL in je bak

Filter: Ik ben heel erg aan het twijfelen of ik opzoek ga naar een mooie 2e hands deal voor een JBL of een Eheim, of dat ik een nieuw filter koop. Dezelfde merken vallen niet bepaald onder budget, maar goedkoper ga je richting merken als Sunsun. Op veel plaatsen lees ik positieve verhalen, dus het is het overwegen waard, hier lees ik dan weer een stel verhalen van mensen die niet al te beste ervaringen hebben. Dat is dus nog even afwachten.
Een andere optie is toch een bioloog plaatsen. Dit is opzich wel erg aantrekkelijk, maar ik moet even kijken hoe dat met de kosten zit en zal mezelf erg goed moeten inlezen over het aansluiten en inrichten van zo'n systeem. Ook hoor ik vaak verhalen over borrelen, ik weet niet of ik dat zo gezellig vind :)
Ik lees al dat je een verhouding van 5:1 moet hebben, dus zou ik op 60 liter komen. Een bioloog van 72 liter is bij de Enschedeër goed betaalbaar.
Dan moet er een pomp op, ik zie bijvoorbeeld een Sicce pompje met 700 liter flow (dus ruim 2x de bak inhoud) voor drie tientjes staan, kom ik goedkoper uit dan de JBL pompen die ik gezien heb.
Ook weer een optie...

Verlichting: Dit is mijn hoofdbreker op het moment.
Wat ik wil? Een hypermoderne LED installatie met zonsopkomst, zonsondergang, volledig instelbaar, etc.
Is dat haalbaar? Ik betwijfel het. De kosten lopen nogal op als je goede balken wilt hebben, een controller kan ik eventueel zelf bouwen op basis van Arduino, maar kan ik het me veroorloven? De JMB balken die ik gezien heb zijn al dik €100 per stuk en ik denk niet dat ik het met 1 balkje red. Dan zit je dus al aan dik €200, dat is bijna net zoveel als het meubel en het aquarium bij elkaar. Pijnlijk puntje.
Staat tegenover dat een T5 TL systeem met dimmer nou niet veel goedkoper is.
Waarom het persé dimbaar moet zijn? Een Borneo biotoop is blackwater (ik was ooit totaal geen fan van blackwater, tot ik een voorbeeld zag van het soort bak dat ik wil neerzetten, toen was ik om), weinig licht dus. Ik wil zeker zijn dat ik de boel kan instellen zoals ik het goed vind.
Een optie is eventueel om te werken met 1 of 2 TL's en dan voor de lichtcyclus te werken met goedkope led's, maar dat heeft niet direct mijn voorkeur. Even doorzoeken en nadenken dan.
 
Laatst bewerkt:
Dank aan de mods voor het wijzigen van de topic titel!
 
Gisteren even met mijn betere helft alles doorgesproken, toen het idee ontstond om het aquarium meubel samen te voegen met de nieuwe buffetkast. Ik heb dus flink wat te bouwen!
De twee kasten worden 1 geheel, al zijn ze simpel van elkaar te scheiden door een paar schroeven los te halen.
Het geheel zal een kast worden van 220cm breed, de linkerkant word dan 160cm hoog en 100cm breed, de rechterkant (aquariumkant) word 120cm breed en 60cm hoog, waardoor het met aquarium totaal 120cm hoog zal zijn (inclusief lichtkap).

De kast ga ik optrekken uit underlayment platen van 18mm en het met verf een greywash finish geef.
Onder het aquarium leg ik een plaat Okoumé multiplex van 18mm met daar bovenop tempex van 10mm om het stabiel te maken. Ik denk dat dat wel voldoende zal zijn
De lichtkap zal ook uit Okoumé gemaakt worden.

Techniek:
300watt staaf verwarming
Sunsun 402 buitenfilter (evt later een tweede erbij als het niet voldoende is), filtermedia moet ik me nog even in verdiepen maar er komt sowieso turf in voor het blackwater effect
LED verlichting van Veldhuis, 1x 95cm 4500K en 1x 95cm 6500K, eventueel uit te breiden met een derde strip. Om deze reden zal ik een oversized voeding kopen.
De verlichting wil ik aansturen met de LED computer van Kitelight, of door een zelfbouw apparaatje op basis van een Arduino.

Inrichting:
Filterzand van Wildkamp, de middelste maat lijkt me mooi. Ik ga uit van 2 zakken van 25kg, dat moet voldoende zijn.
Omdat het een blackwater biotoop word, zullen er niet gigantisch veel planten inkomen. Ik wil een paar mooie stukken spiderwood erin zetten die van boven naar beneden lopen, deze zal ik zoveel mogelijk vast zetten. Daarnaast komen er wat kleinere stukken kienhout op de bodem te liggen, samen met stenen/keien moet dit zorgen voor schuilplaatsen voor de vissen en garnalen.

Planten:
Voorlopige planning voor de planten:
Nymphaea zenkeri (het is de vraag of deze het zullen halen in een blackwater biotoop, ik heb foto's gezien van prachtige resultaten).
Microsorum pteropus Latifolia die ik op het hout zal binden om zo mooie, dichte begroeiing op hoogte te proberen te creeëren.
Vescicularia Dubyan ook om op het hout te binden, dit geeft een prachtig effect.
Als drijfplanten heb ik de Salvinia Natans en Pistia Stratiotes uitgezocht.

Alle planten zijn biotoop correct, te vinden in de Sarawak regio.

Dieren:
Het visbestand is nog niet 100% zeker, ik speel er nog een beetje mee. Ik denk wel dat het 90% zeker vast staat.
1m/1v Trichogaster Leerii (al heb ik inmiddels bij meerdere mensen gezien dat de Leerii ook graag in groepen lijkt te leven, dit ben ik nog verder aan het onderzoeken)
25 Trigonostigma Heteromorpha
10 Pangio Kuhli
20 Caridina Multidentata (als ik ze kan vinden de oranje gekleurde Borneo variant)

Heel graag zou ik er nog een groepje Parosphromenus Nagyi bij zetten, al zijn dit vrij moeilijke visjes die best wel wat eisen stellen aan de Ph. Ik ben er wel helemaal verliefd op, al zal dit misschien meer iets zijn voor een speciaal aquarium zijn.

Alles bij elkaar een mooi project waar ik vermoedelijk de rest van het jaar wel mee zoet ben. De kast zal het eerste gebouwd gaan worden, ik hoop begin volgende maand te kunnen gaan beginnen met het hout aanschaffen, daarvoor moet wel de 80cm tijdelijk verplaatst worden omdat de 120cm op dezelfde plek moet gaan kopen. Ik denk dat de Juwel een stukje verder de woonkamer ingeschoven zal worden zodat er ruimte ontstaat.
De underlayment platen laat ik op maat zagen, ik heb in totaal 3 grote platen nodig om alles uit te kunnen zagen, en dan blijft er nog aardig wat over voor eventueel verdere afwerking.

Wanneer de kast klaar is ga ik beginnen met het kopen van de techniek, zodat alles in huis is wanneer het aquarium komt.

De 80cm zal ik waarschijnlijk niet weg doen, hiervoor zoek ik nog een mooi plaatsje op de bovenverdieping.
 
Na 2 weken China ben ik weer terug in de 'bewoonde wereld' en heb veel na kunnen denken over het project.

De 80cm is even een twistpuntje in huis, mijn vrouw is er erg aan verknocht en wil hem liever niet naar boven hebben. Waarom? Ze is bang dat ze de vissen dan minder zal zien, en is erg gek op een aantal van de dieren die erin zitten (de cory's, de ancistrussen) en die kunnen niet in een biotoop Borneo bak. Daar zoek ik nu dus even een oplossing voor, misschien kan ik iets bedenken dat hij in de woonkamer kan blijven, is ook wel zo gezellig ;)

De 120cm heeft nog wat open vragen qua techniek. Ik neig nu toch wel naar een bioloog.
Er zou dan een bioloog van 60*35*35 in de kast komen, hier is meer dan voldoende ruimte voor. Er moet dan een overloop in het aquarium komen, die kan ik gewoon laten installeren bij de bouwer (waarschijnlijk Veldhuis, er zijn goedkopere leveranciers, maar ik heb Veldhuis om de hoek zitten en kan de bak dan zelf ophalen. Scheelt een heleboel in bezorgkosten!)
Het voordeel is dat ik de techniek zo goed als helemaal kan wegwerken, en ik maar een klein beetje inhoud verlies. Het onderhoud word ook een stuk makkelijker, omdat ik over turf zal gaan filteren maakt het werken met een bioloog ook wel een stukje makkelijker (met het oog op turf wisselen etc.)

Nu dus aan het kijken naar een opvoerpomp met de juiste capaciteit en een prijs die me toelacht ;). Natuurlijk zijn er leuke pompen te vinden voor erg weinig geld via Ali, maar hoe is de kwaliteit? Dat is altijd de vraag.
De bioloog zelf is goed geprijsd bij Veldhuis en de overloop zou ik direct laten inbouwen, wat me zelf knutselen bespaard. De prijs heb ik nog niet naar gevraagd, maar dat komt wel in orde. Het zal iets meerkosten met zich meebrengen maar dat calculeer ik wel mee in. Het is toch geen project dat er NU NU NU moet komen, dus als het een maandje later word is dat niet zo'n probleem (al komt mijn geduld niet in grootverpakking ;) )

Qua verlichting wil ik het gaan proberen met een set van Veldhuis of Aquaterra, even kijken wat de mooiste aanbieding brengt. Aansturing ben ik nog even aan het bekijken, de kant en klaar oplossingen die voor handen zijn, zijn best leuk, maar zelf bouwen is ook altijd leuk! Dat geeft me iets te doen terwijl ik wacht op de rest van de spullen en geeft je meer vrijheid in hoe je het precies wilt doen. Ik ben geen vreemde wat betreft Arduino en LED aansturing, heb al een aantal erg leuke concepten gemaakt dus die kennis kan ik goed gebruiken om een computer te maken.
Dan komen er natuurlijk ook direct dingen om de hoek kijken als temperatuursensors en misschien een PH sensor (al moet ik nog even bekijken welke betrouwbaar zijn en hoe ik die precies moet programmeren.)
Ik kan een Arduino Mega inzetten als het nodig is, maar als ik het compact wil houden is een Nano misschien wel een idee. Heb er nog een liggen, en eventuele kopiën koop je bij Ali voor een paar euro, dan kun je ze gewoon vast solderen in het project. Altijd leuk om alles weg te kunnen werken. Ik kan kiezen of ik met Bluetooth en Android wil werken of dat ik er een WiFi chip aan hang en hem zo via het web benaderbaar maak, dit laatste heeft als voordeel dat ik hem altijd en overal kan checken en eventueel alarmen kan instellen als de temperatuur, verlichting of iets anders niet doet wat het moet doen.

Ik ga eerst even kijken voor een afkortzaag, het eerste dat gemaakt moet worden is de kast inclusief buffetkast ernaast, het frame voor het aquarium is het eerste aan de beurt en daarna de bekleding met multiplex de buffetkast.
Gelukkig is het bijna vaderdag, daar kunnen we wel iets mee ;)

Hopelijk later deze week een update met wat concrete tekeningen en uiteindelijke beslissingen over de techniek.
 
Wat betreft de bioloog:
Ik zit te kijken naar een Sicce Syncra 2.0 pomp.
Volgens de data zou hij met een opvoerhoogte van 1,5 meter (dat is meer dan ik nodig heb) nog een ruime 1000 liter doorvoer moeten hebben. Voor €45 euro geen slechte koop, lijkt mij.
Dan moet ik de boel nog aansluiten met PVC, hier moet ik me even goed op inlezen, ik wil het dan natuurlijk wel allemaal zo aansluiten dat ik er ook makkelijk slangen op kan aansluiten voor aan- en afvoer van water, zonder dat ik allerlei dingen moet afkoppelen.

Een potfilter met de juiste capaciteit kom je ook al snel op een ruime €100 uit, helemaal zou je er twee nemen. Dan ga ik liever direct voor een bioloog en doe ik het helemaal goed. Het prijsverschil is dermate klein dat het niet veel uitmaakt.
 
Natuurlijk zijn er leuke pompen te vinden voor erg weinig geld via Ali, maar hoe is de kwaliteit? Dat is altijd de vraag.

In mijn ervaring prima, alleen ze brommen je de tent uit. Gebruik hem alleen bij waterwissels (geen gedoe met water in de bak kieperen, grote emmer vullen met osmose, pomp erin en gaan met die banaan), maar als ik hem 24 uur zou draaien zou ik er gek van worden. Nu staat de bak bij mij wel in de slaapkamer dus dan is kletterend water en pomp gebrom een grotere issue dan in de woonkamer.

Een potfilter met de juiste capaciteit kom je ook al snel op een ruime €100 uit, helemaal zou je er twee nemen

Mocht je toch nog voor een potfilter gaan, voor jouw bak is de e1501 ook een hele goede, en vaak voor een relatief schijntje op marktplaats op te pikken. Gouden tip: zoek er een die niet ouder is dan een jaar ofzo en koop alleen met de bon erbij. (Er zit namelijk 4 jaar fabrieksgarantie op jbl filters).

Ik ben benieuwd hoe het verder gaat, dacht je aan een glazen of een plastic bioloog? Neem aan dat de bioloog zelf ook kosten met zich meebrengt.

Misschien kun je de 80cm bak wel inbouwen in de buffetkast:D:D

Ik blijf het volgen:thumbs:
 
kwa kosten is een potfilter niet duurder denk ik hoor. je hebt namelijk je kosten voor: overloop, overloopkam, gaten boren , bioloog zelf, leidingen + het filtermateriaal en dat loopt zo samen ook aardig op.. niet dat er ook maar iets kan tippen aan de biologische kracht van een bioloog :)

alleen heb je met een bioloog geen bodem afzuiging, dus optioneel zou dat er ook nog is bijkomen.
 

Terug
Bovenaan