Boomtaks Hillstream


B

Boomtak

Guest
Aquarium:
Juwel Rio 125

Verlichting:
Daytime Eco 80
Brandt van 07:30 uur tot 22:00 uur op 80% dmv tc420 dimmer

Filter en pomp:
JBL CristalProfi greenline e701
Eheim diffusor voor extra zuurstof
Eheim steamon 1800

Substraat:
+/- 10kg gebrand aquariumzand

Hardscape:
+/- 10kg keien
+/- 5kg grind uit de Waal en het kleine spul van Dennerle
Boomwortel
Stuk driftwood
Aantal takken

CO2:
nvt

Plantenvoeding:
nvt

Water verversen:
Wekelijks 10-20 liter

Dieren:
(nu nog)
6x Stiphodon ornatus
4x Yaoshania pachychilus
2x Stiphodon percnopterygionus

Besteld:
3x Stiphodon percnopterygionus, 1m en 2v
10-12 Tanichthys micagemmae (Vietnamese Danio)

Waterwaarden:
pH: 7.62
K: 5
NO3: 12.5

Temperatuur:
20,5C

Nadat ik meerder plantenbakken heb gehad en een Zuid-Amerikaans biotoop heb, wilde ik weer eens iets anders proberen. Zo vond ik Stiphodons en dergelijke altijd al leuk. Zodoende ben ik mij gaan oriënteren op een Azië biotoop, weinig planten en nu een keer met alge!

Na veel leeswerk en onderzoek ben ik de bak gaan kopen. Achterwand had ik inmiddels ook al gekocht en kon ik plaatsen, nadat ik het filter verwijderd had. Op de bodem van het aquarium heb ik een piepschuim plaat geplaatst. Omdat ik het aan de linker zijde wat hoger wilde hebben, heb ik daar nog 2 lagen piepschuim gelegd ter opvulling, want anders wordt het aquarium wel erg zwaar. Nadat ik dat gedaan had, deed ik er een laag gebrand aquariumzand erin. Dit zand hoef je niet eerst uit te spoelen! Vervolgens heb ik de stenen en grind
geplaatst. Als laatste het stuk wortelhout, driftwood en de takken. Die laatste kwamen uit een bestaande bak en was al voorzien van wat alg. Vullen met kraanwater en 20% geënt water en het geënte filter aangesloten. Als testbuisjes had ik er een paar garnalen in gedaan.
Na een paar weken indraaien kwam er voorzichtig alg in. Het water een paar keer getest en de eerste vissen konden er in.

IMG_7768.JPG


Het stuk wortelhout wilde niet zinken en ik heb er een steen op moeten leggen. Nu na een paar weken is het stuk hout nog steeds niet verzadigd en ligt de steen er nog steeds op.

IMG_7770.JPG


Draadalg op het snoertje van de stromingspomp
 
Nu waren de waarden goed en konden de eerste vissen worden uitgezet:
IMG_7785.JPG
IMG_7789.JPG
IMG_7792.JPG


Toen dit allemaal goed ging zag ik dat de algen snel minder werden. Daarom heb ik de verlichting een tijd op 98% gezet om zo sneller en meer alg te krijgen. Dit gaf goed resultaat en er konden meer stiphodons worden uitgezet.

IMG_7796.JPG
 
Yaoshania pachychilus
IMG_7837.JPG
IMG_7854.JPG


Stiphodon percnopterygionus (m)

IMG_7848.JPG
 
Stiphodon percnopterygionus v links en m rechts
IMG_7841.JPG


IMG_7850.JPG



IMG_7860.JPG


IMG_7864.JPG


en een totaaltje:

IMG_7844.JPG
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Heel erg gaaf gedaan, mooi uitgevoerd.

Geeft wel een rust zonder al die planten.

Zijn interessante en mooie vissen.
 
Erg mooi om te zien hoor.
 
De stenen zijn trouwens beach pebbles en heb ik gekocht bij Intratuin en kosten niet veel. Wel heb ik ze eerst in kokend water gedaan en met een tandenborstel geschrobd.
 
Mooie bak zeg!
 
Super man , ik vind hillstreams ook de max ;)
 
Mooi gedaan en geweldige vissen!
 
Prachtige bak met vissen!
 
IMG_7901.JPG
Hij is erg dominant en iedereen moet het ontgelden. Hij wordt ook steeds donkerder van kleur
IMG_7884.JPG
Lekker met z'n allen op zoek naar eten.

IMG_7909.JPG
 
Prachtig zicht.
Ze moeten nog wat aankomen maar zal wel goedkomen.
 
Mooie bak! Ik hou van hillstream, helaas de ruimte en tijd niet voor. Leuk dat je algen kweekt, staat mooi natuurlijk op de stenen en het hout. Gave vissen, die zie je ook niet elke dag. Misschien iets voor in de toekomst van mij wie weet :)
 
Heel erg mooi! Leuke visjes ook :) Voer je de vissen ook nog bij of hebben ze genoeg aan enkel de algen?
 
Heel erg mooi! Leuke visjes ook :) Voer je de vissen ook nog bij of hebben ze genoeg aan enkel de algen?
Dank je! De algen worden behoorlijk weggeschraapt door de vissen, daarom voer ik 2x per week Rapashy soilent green bij. Vooral Yaoshania pachochilus worden heel actief als ik het in het aquarium laat vallen.

Hier zit s. Ornatus en Yaoshania op een stuk Rapashy.
IMG_7908.JPG
 
Nee ik heb de Repashy soilent green. Dat werd mij door de specialist aangeraden en kost ook 13,95 voor een potje van 85 gram. Je neemt 1 deel poeder en mixt dat met 2 delen heet (kokend) water. Goed roeren tot je een mooie emulsie hebt. Je kan er stenen of hout mee insmeren, maar bij mij geeft dat geen goed effect; op droge steentjes hecht het niet goed en laat los. Beter kan je het in een boterhamzakje doen, mooi plat maken en laten afkoelen. Dan in de vriezer en als je wat nodig hebt, breek je een stukje af.
Bij mij is het met 2 dagen weg. Wel zag ik dat het spul oplost in de sterkste stroming. De vissen vinden het heerlijk en iets anders willen ze niet!
 
Schitterende beestjes, die Stiphodons. Dat voeren klinkt wel specialistisch. Wat als de algen op zijn. Kunnen ze dan volledig op Repashy? Op de foto's van gisteren zie ik een vuurgarnaal. Houdt die zich een beetje staande met al die stroming? Ik zou ze graag in mijn bak willen maar die stroming is nog een wat onzeker puntje.
 
Hi boomtak, dank voor de uitleg. Koop je dit in je LFS of bestel je dit online?
 
Hi boomtak, dank voor de uitleg. Koop je dit in je LFS of bestel je dit online?
Ik heb het voer gekocht bij Utaka in Amersfoort, hadden ze veel op voorraad.

@Lars, valt mee hoor, als je suiker kan oplossen in je koffie, kan je dit ook! Mocht het alg minder worden, laat ik de lamp iets feller branden, op 98% ipv 80%. De vuurgarnalen had ik als testbuisjes in het aquarium gedaan tijdens opstart en malen niet om de stroming. De stroming valt op zich wel mee; daar waar de meeste stroming staat zie je het grind een klein beetje bewegen, zo af en toe.
 
IMG_8243.JPG
IMG_8248.JPG
IMG_8264.JPG
IMG_8286.JPG

Gaat erg goed met de vissen. Heb er van de week 12 Vietnamese Danio's bijgezet. Erg leuk om ze te zien, maar onmogelijk scherp op de foto te krijgen.
 
Mooi!!
 
Prachtige beesten!
 
Zeer gave bak dit zeg! En dan die vissen:smitten:
 
IMG_8337.JPG
IMG_8313.JPG

Vietnamese Danio's in de jacuzzi

Sinds de Danio's erin zitten wordt de Stiphodon percnopterygionus man steeds mooier van kleur en zwemt zo af en toe met ze mee.

Inmiddels een sterker filter geplaatst: JBL CristalProfi e901. Ik denk wel dat ik een grotere difussor moet aanschaffen, want de huidige kan ik niet knijpen waardoor er heel veel belletjes te zien zijn en de vissen minder te zien.

Ik heb wel enorm last van slakjes. Er zitten twee soorten in; een soort pok, ik denk kapslaken een klein blijvend schijfslak. Die laatste kan je gemakkelijk met een slang afhevelen. Om de dag zuig ik er met gemak 50 weg. Die kapslak is een stuk moeilijker te verwijderen en moet je eigenlijk pletten. Een slakkenval helpt niet, daar kruipen de vissen in en Anetome Helena eet er 1 of 2 en gaat dan in het zand liggen te verteren. Maar eens even over nadenken hoe ik dit ga aanpakken. Sowieso niet chemisch want dan gaan de garnalen ook dood.
Wie heeft er een gouden tip?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het blijven prachtige beestjes, zowel de neon- als de pandagrondels. Die laatste vind ik zelf echt te duur. De neongrondels hoop ik, als ze hier in de buurt te vinden zijn, over niet al te lange tijd zelf ook te hebben! Je hebt ze ook mooi vastgelegd.
 
Heel erg leuk, volgens mij zijn dat echt van die visjes waar je uren naar kunt kijken hoe ze op zoek zijn naar eten enz.
 
Prachtig!
 
Echt heel mooi!

Tja, en die slakken, kun je die kapslakken er niet met een bankpasje afvegen en ze dan opzuigen?
 
Echt heel mooi!

Tja, en die slakken, kun je die kapslakken er niet met een bankpasje afvegen en ze dan opzuigen?
Kapslakken moet je onderhand pletten...
 
IMG_8426.JPG

Met z'n drieën lekker uitbuiken.
IMG_8428.JPG
Damen die net uit het hol is gekropen van een man.
IMG_8429.JPG
En de man bewaakt het fort!
 
Prachtige dieren. Mooie algen.
 

Terug
Bovenaan