Vissensterfte


K

kraikkonen

Guest
In 2 week tijd ben ik al 4 neon tetra's kwijt geraakt en nu is ook mijn betta naar de eeuwige jachtvelden. Wat is er aan de hand? Ik meet geen nitriet. Planten doen het goed, ph is 6.9 en de k.h. 6.

Kan dit iets te maken hebben met een nieuwe externe pomp? Bijvoorbeeld door de plots sterkere stroming?
 
Betta's met hun hele lange vinnen zijn geen goede combi met hele sterke stroming iig dus zou daarmee te maken kunnen hebben.
Heb je het oude filter een tijd mee laten draaien en met wat meet je de waterwaarden?
 
En de neon's dan? Ik meet de waterwaardes met sera druppeltests. Het is een relatief nieuwe 80 cm bak die nu ongeveer 2 maand draait. Ik heb een oude filterwat in het nieuwe externe geplaatst.

Wel heb ik recent 7 neon's toegevoegd en sindsdien gaat het mis heb ik het idee. Ik had toen 17 neon's en 1 betta. Nu dus nog maar 13 neon's.
 
Oke, dat is nieuw voor mij. Wat zijn de mogelijke oorzaken hiervan?
 
Dat durf ik je niet te zeggen maar laatst was er ook al een lid dat nieuwe kardinalen of neons had toegevoegd en opeens had die uitval.
 
Hebben de nieuwe vissen dan mogelijk een ziekte mee gebracht waardoor vissen met mindere weerstand de pijp uitgaan?
 
hoelang draait dat externe filter nu op het aquarium? want alleen een filterwat is niet genoeg om het stokje over te nemen van het oude (wss interne) filter.

heb je toen ook gelijk of paar dagen daarna de andere vissen bijgevoegd?
 
hoelang draait dat externe filter nu op het aquarium? want alleen een filterwat is niet genoeg om het stokje over te nemen van het oude (wss interne) filter.

En waarom zou in dit geval filterwat alleen niet genoeg zijn?
Wetende dat de bodem blijven zitten is.
 
Het nieuwe externe filter draait nu een maand. En de nieuwe vissen heb ik pas sinds een week, wou alles eerst 3 weken laten stabiliseren.

Wat me ook opvalt is die verrekte kaamlaag. Die is hardnekkig en blijft maar terug komen. Gister een waterwissel van 50% uitgevoerd, kaamlaag afgeschept en gedept met keukenpapier, en nog dezelfde dag zit er alweer een begin.
 
Dan is er toch geen balans in je bak en blijft de kaamlaag steeds terugkomen idd want helpt niet om het enkel weg te halen.
Is eigenlijk ook niet zo gek want je bak staat natuurlijk nog maar heel kort en is elke verandering incl toevoeging van bewoners weer van invloed.
Voorlopig even geen nieuwe vissen kopen en de boel de tijd gunnen om in balans te komen.
Welk filter heb je nu?
 
Een jbl Chrystalprofi greenline. Waar komt die kaamlaag dan steeds vandaan? Bij mijn weten dode bacteriën? Maar wat veroorzaakt dit dan?
 
En dat is dode neon nummer 9, wat moet ik doen? Elke dag als ik thuis kom is er weer 1 dood. Kunnen er straks wel nieuwe vissen in? Of blijkt een bacterie, als dat al de oorzaaks is, aanwezig
 
Is je oppervlakte goed in beweging? (vanwege je kaamlaag)
Is er niks aan de vissen te zien of te merken? temperatuur stabiel? rustig over laten wennen aan het nieuwe water?
 
Ondanks de oppervlakte beweging (spraybar staat een beetje naar boven gericht), toch die kaamlaag inderdaad. Vissen gewoon laten wennen. Wat me van de week opviel is dat 1 van de vissen die vermoedelijk later dood ging, nogal snel met z'n mondje leek te happen. :'(
 
Idd betrouwbare nitriettest halen en goed blijven verversen, Evt luchtpompje er bij in
 
Ik meet geen nitriet, daarmee bedoelde ik dat de test 0 aangeeft:) Pardon voor de verwarring.
Ik zie nu opeens ook wat draadalg verschijnen, wellicht door de extra belasting van de dode vissen?
Verdrijf ik met een luchtpomp niet broodnodige co2 wat juist nu nodig is?
 
Voor een goede plantengroei en voldoende zuurstof voor de vissen?
 
co2 = koolstofdioxide

o2 = zuurstof

planten hebben co2 nodig (en ook deels o2) en vissen hebben alleen o2 nodig :) deze overlijden zelfs aan teveel co2.
 
Precies zou me daarom met zieke luchthappende vissen meer zorgen om voldoende zuurstof maken dan om co2...
 
Toevoegen van CO2 en voldoende belichting EN voldoende echte waterplanten kunnen je bak in no time gezond krijgen, je kaamlaag laten verdwijnen, en zelfs ervoor zorgen dat het zuurstofgehalte de 100% overschrijdt, dit is dan te zien aan de van de planten opstijgende belletjes...( pure O2)
Kaamlaag zijn LEVENDE bacterien die leven van allerlei zeer kleine drijvende stofjes, de bacterien zelf drijven door de oppervlakte spanning van het water.
Een kaamlaag is niet echt erg, en verdwijnt als de voeding voor de bacterien verdwijnt. Mijn ervaring leert dat veel planten in je bak ook het "voer" voor de kaamlaag opeten.

Zeker geen luchtsteentje gebruiken, en als je kaamlaag echt voor problemen zorgt, neem dan, al dan niet tijdelijk, een skimmer die je aansluit als 2de aanzuigpunt op je externe filter. Dat werkt ook erg effectief.
 
@BigSmoke

Is er zo een skimmer voor op een jbl chrystal profi of kan het ook gewoon een losse skimmer zijn?
Kan een kaamlaag ook komen van kleibollen? Ik zag een beetje wit uit de bodem ontsnappen van de bolletjes.

En wat betreft de dode neon's, kan dit ook neonziekte zijn?
 
@BigSmoke

Is er zo een skimmer voor op een jbl chrystal profi of kan het ook gewoon een losse skimmer zijn?
Kan een kaamlaag ook komen van kleibollen? Ik zag een beetje wit uit de bodem ontsnappen van de bolletjes.

En wat betreft de dode neon's, kan dit ook neonziekte zijn?
Bij neonziekte vervagen meestal de kleuren..
En eheim heeft geloof ik een klein skimmertje voor niet al te veel geld...
Is je stroming echt voldoende?
 
neonziekte uit zich eigenlijk door dat de "TL" van de visjes plaatselijk onderbroken wordt, als dat zo is dan is de ziekte latent en breekt uit, de visjes zijn dan zeer besmettelijk voor alle andere neons en die vertonen dan dezelfde symptomen een dag of 2 later. Vaak is er weinig tot niks aan te doen.

Voor zover ik zelf ervaren heb zijn de gelijkende P.simulans nauwelijks vatbaar voor deze ziekte, wellicht ( ben er niet zeker van) omdat deze visjes NIET massaal worden nagekweekt en dus eigenlijk altijd wildvang zijn, en daar overleven alleen de sterksten.

Voor een Externe skimmer kun je elke filter pomp met een aanvoerslang gebruiken, gewoon een T-stuk op de aanzuigbuis, een deel gaat gewoon naar je normale inlaat ( in de bak) en de andere naar de skimmer, klaar!
 

Terug
Bovenaan