Algen in mijn aquarium


S

Stefanfr

Guest
Goedeavond,

Ik heb mijn aquarium nu ongeveer 5 weken draaien waarvan de eerste 4 zonder alg, en nu plotseling bruine al in het zand en op de ruiten en baardalg aan planten en tussen het mos.

De eerste 3 weken heb ik enkel easy carbo toegevoegd. De planten groeide goed en ik had geen last van algen,
Ik week 4 ben ik begonnen met de EI methode voor platenvoeding.

Ondertussen alles ontvangen voor het toevoegen van co2 dat nu een weekje draait, helaas was mijn easy carbo dusdanig op dat ik dit niet meer kon afbouwen. Eerst had ik een diffuser maar daar was ik niet echt over te spreken, veel bellen die het oppervlag haalde. Dus toen een inline diffuser gekocht en aangesloten deze draait nu echter pas een dag dus hoop hier nog wat voordeel uit te halen. De planten groeien verder super goed en produceren zelfs te veel zuurstof (kleine belletjes uit de bladeren).

Mijn drop checker (continu test) is sinds vandaag groen, dus verwacht dat de algen nu vanzelf weer weg gaan.

Mijn aquarium is 120x50x60 en heb een JBL E901 als filter, mijn verlichting is een zelfbouw project met LED. Ik heb een kleine opvoerpomp (+- 50liter/h) voor het koelen van mijn verlichting. De uitstroom hiervan zit op een spraybar die vertikaal naast de uitstroom van mijn filter zit. Mijn water temperatuur is 24 graden.

Ik vraag me alleen af of ik wel genoeg stroming heb, ik las dat dit de alg groei ook kan bevorderen. Als ik een stromings pomp plaats waar kan ik deze dan het beste plaatsen? Tegenover de uitvoer van de filter en dan aan de onderkant van het aquarium of aan de zelfde kant als de uitstroom?

Wat kan ik tegen de alg doen dat deze zo snel mogelijk verdwijnt?
 
Bedankt voor de link, Ik hoop alleen dat het geen ammoniumpiek is/word aangezien ik 3 guppies heb toegevoegd.
Ik had last van kleine dunne wormpjes die nu gelukkig allemaal opgegeten zijn.
Ik zie nu wel dat de guppies ook aan de alg op de bladeren begonnen zijn dus hoop dat het zo ook sneller weg gaat.

De ruiten heb ik nu schoon gemaakt met filter wol om te zien of er meer alg bij komt. Ik ga in iedergeval nog een aantal weken wachten voor ik de rest van de vissen toevoeg
 
Weet je momenteel de waterwaarden ook? Misschien heb je in het begin wat tekorten gehad waardoor je nu algen hebt. Dat zou goed kunnen met wat nh3/4 als boost tijdens de opstart. Zorg dat de waarden op orde zijn en dan komt het vast wel goed. Bruinalg zal wel weer verdwijnen zoals Ben ook al aangeeft. De indicator mag best lichtgroen kleuren met de EI.
 
De drop checker is volgens mij groen nu, maar is heel onduidelijk. Is er een vloeistof waar je echt duidelijk kan zien of er genoeg co2 in het aquarium zit?
Ik heb 15 druppels vloeistof gebruikt kan ik hier meer druppels aan toevoegen om het duidelijker te maken of is de waarde dan niet meer correct?

De waterwaardes zijn volgens mij wel goed.
NO3: 25 mg/l
NO2: 0 mg/l
GH: >7 d
KH: 6 d
PH: 7
CI2: 0 mg/l

Aflezend van mijn KH en PH waardes zou er ik rond de 18mg/l Co2 zitten. Dit is gemeten met test strips dus zal niet erg accuraat zijn.
 
Met zo n continutest moet je dat vrij duidelijk kunnen zien vindt ik. De hoeveelheid druppels is niet zo van belang dacht ik want ik koop het gewoon in grotere flessen en doe dan gewoon "een laagje" in de dropchecker. Heb je anders een foto van de dropchecker? Het duurt ook enige uren voordat de kleur is bijgetrokken dus je moet even geduld hebben daarbij. Ik weet je planten bestand niet maar met de EI mag je gerust wat hoger in de co2 nog zitten.
 
Ik heb net een 50% water verversing gedaan maar zie nu inderdaad dat hij blauw word nu. Nu begin ik wel te twijfelen of er water aan toegevoegd moest worden? Ik heb mijn dropchecker van ebay en bij de ene staat wel water toevoegen en bij de andere niet (zelfde dropchecker en vloeistof). Ik zal morgen even een foto plaatsen dan is als het goed is het co2 gehalte weer op peil.

De planten die ik heb:

Microsorium Pteropus
Vesicularia Dubyana

Vallisneria Spiralis
Rotala rotundifolia
Hygrophila Polysperma
Limnophila Sessiliflora
Ludwigia Repens Diamond Red

Cryptocoryne Wendtii
Hygrophila Angustifolia
Ceratopteris Thalictroides
Cardamine Lyrata

Hygrophila Compacta
Cryptocoryne Nevellii
Pogostemon Helferi
 
Kan het zijn dat ik een te zwakke filter gebruik? Ik gebruik nu de JBL E901 met 900l/h. Mijn aquarium is 120x50x60/1000*0.85 = 306 liter, dus in theorie zou de filter 3x het volume per uur filteren.

Is dit genoeg of zou ik beter af zijn met 1400l/h? Het aquarium word aziatisch ingericht en de vissen die er in komen houden niet van een stevige stroming
 
Ik heb die 901 op de meterbak maar als je bewoners neemt die niet van stroming houden dan is dat wel iets om rekening mee te houden.
Je bak is vrij nieuw dus ik zou het even aanzien en ervoor zorgen dat er voldoende voeding aanwezig is en bealgde bladeren eventueel wegknippen.
 
Ik heb mijn spray bar nu veranderd zodat het water van achter naar voor om de stroming beter te verdelen.
En ik heb de vloeistof van de drop checker vervangen en geen water toegevoegd.
Omdat doordat ik niet goed kon zien welke kleur de vloeistof had. Nu is het veel duidelijker af te lezen
 
De bal is nu eindelijk goed af te lezen en heeft nu een groene kleur tegen het gele aan. Helaas is wel de alg nu helemaal uitgebroken. Voornamelijk het mos zit onder de draadalg, De bruine alg daar in tegen is wat minder geworden. Uit voorzorg de led verlichting terug geschroefd naar 70% in plaats van 100% hoop nu een beter resultaat te krijgen...
 
Ik zou me niet zorgen maken om de bruinalg. Die gaat vanzelf weg. Je had beter gelijk co2 kunnen toedienen vanaf week 1. Een variabel co2 gehalte kan baardalg in de hand werken of dat nu ineens minder is of ineens heel veel. Als je met de EI werkt zou ik gewoon je regelmaat aanhouden en de baardalg handmatig blijven verwijderen.

En definitief stoppen met carbo, ik vind het rotzooi voor je vissen. En als je nu co2 toevoegt zou je het in principe voor de planten niet meer nodig hoeven te hebben. Ohja wat snelgroeiende planten is ook geen slecht idee. Die kunnen fungeren als een soort van buffer tussen je huidige plantenbestand en de alg.
 
Ohja trage stroming is niet zo'n ramp maar heb je daadwerkelijk dode plekken in je aquarium qua stroming?
 
Ik had eerst inderdaad dead spots in het aquarium dit is opgelost door het plaatsen van de spraybar op de lange zijde van mijn aquarium, de bruinalg is langzaam weg aan het trekken en na de laatste water verversing zie ik niet veel draadalg terug keren. Ik heb wel de verlichting nog gedimd maar ga dit geleidelijk weer opbouwen. Ook heb ik de duur van de verlichting terug geschroefd naar 6 uur en wil dit langzaam opbouwen naar 8 uur zodat ik langer plezier heb van mijn aquarium. Bedankt voor de hulp en de tips!
 

Terug
Bovenaan