Sommige vissen doen hun winterrust en sommige niet ?


Herbstnebel

Well-known member
Lid geworden
26 januari 2015
Berichten
999
Locatie
Provincie Oost-Vlaanderen
Onze goudvissenpoel gaat zijn tweede winter in waar er vorig jaar maar 4 vissen in zaten en nu dus 12, de schooltjes endelritsen en goudelritsen niet meegerekend.

Wat de gouvissen betreft zitten er allerhande soorten in ; gewone goudvissen, komeetstaarten, gewone sluierstaart, zwarte moor, telescoop, calico, oranda en en panda.

Allemaal liggen ze mooi geparkeerd naast elkaar te rusten op de bodem op 118cm diepte, behalve de panda... die zwemt of hangt nog steeds dicht tegen het wateroppervlak. Slechts een paar keer heb ik em dieper zien hangen en dat was dan nog maar op zo een 60 cm ongeveer. De kou schijnt em niet te deren. De telescoop en de oranda durft ook al eens iets hoger te komen doch niet zo vaak als de panda.

Zou het kunnen dat de panda de druk op grotere diepte niet zo goed kan verdragen of is het gewoon een ijsbeer die goed tegen de koude kan ?

De endel en goudelritsen zwemmen ook nog redelijk actief rond maar ok, dit is dan ook een andere soort vis.
 
Heb zelf geen grote ervaring met goudvissen, maar wel met vissen in de natuur. Vaak gaan ze juist boven hangen op ondiepe stukken om overdag van de zon te genieten. Misschien zijn de andere echt al in hun rust en geniet deze nog van de zon? Lijkt me sterk dat de druk een oorzaak speelt. Zie je verder nog iets opmerkelijks aan de panda?
 
Wel het enige opmerkelijke is dat hij nogal klein blijft. Ik heb em gekocht in mei en sindsdien lijkt die niet meer te zijn gegroeid (ongeveer 6cm). Toen ik deze namiddag ging kijken hing zijn vriendje bij hem, een babyoranda van gelijke grootte terwijl al de andere goudvissen muisstil op de bodem liggen te slapen. Toen ik ze beide deze namiddag zag hangen was dat vlak onder het ijs. De kou schijnt hen echt niet te deren want ze zwommen zelfs nog, dan wel op een rustig tempo :)
 

Terug
Bovenaan