Welke lamp bij een philips 840?


K

kraikkonen

Guest
Voor mijn 80 cm bak ben ik op zoek naar een nieuwe tweede lamp. De eerste is een philips 840. Ik zit zelf te denken aan een arcadia tropical of jbl color, welke geniet volgens jullie de voorkeur?
 
Ik heb de 840 vaak icm de 830. Ook kun je prima 2 840 gebruiken hoor. dat heb ik ook als je bij mn laatste foto s kijkt.
 
Toen ik nog buizen boven mijn bak had maakte ik vaak de combinatie 830 (warm/wit) met 865 (Koel daglicht.). De laatste zat dan voorin.
 
Jullie gebruiken dus allemaal niet een andere lamp dan de 'usual suspects'? De door mij genoemde lampen vind ik heel mooi (reflectie van de kleuren van de vissen), maar ook heel duur. En over de jbl heb ik wel eens gelezen dat deze alg groei bevordert. Ik weet dat de philips lampen (830, 840, 865) prima zijn, maar vind ze ook een beetje kleurloos om het zo maar te zeggen.
 
De Philips die we noemen (840 en lager) geven juist een wat geler licht waardoor rood beter uitkomt is mijn ervaring. Er zit meer rood in de verlichting.
Ik heb nog nooit zo n dure merkbuis gekocht moet ik bekennen hoor:). Maar je moet een tl kopen die jij mooi vindt om naar te kijken.
 
jaa die buizen die jij bedoeld zouden je vissen beter moeten laten uitkomen (kwa kleur dan)... eigenlijk geen idee of ze dat ook echt doen.
 
Wat de 840 betreft. prima lamp.
Wat andere lamp betreft.
JBL Color. is wat mij betreft de mooiste keuze.
De JBL bevordert de algen niet.
JBL heeft de beste kleur lamp die er is.
 
De merkbuizen zijn duurder omdat deze meestal een 900 serie zijn. 900 serie buizen hebben CRI van 90 en hoger. (kleurweergave index)
Dit komt de kleuren ten goede. Je kunt dan dus ook naar een 940 of 965 kijken.
 
Ik denk dat ik dan morgen even een jbl color ga halen en kijken hoe dat staat. Persoonlijk hou ik niet zo van die gele kleur die je krijgt met een 840 met 830.

Nu we het toch over verlichting hebben: In de laatste dagen van mijn 60 cm bak, assimileerden mijn planten heel goed onder 1 lamp van 15 watt (een 840). Nu met 2 lampen van 18 watt op een 80 cm bak, assimileren ze nog niet. Komt dit doordat de bak nog nieuw is, of omdat de lampen hoger boven de planten zitten? 1 van de lampen is nieuw en de jbl haal ik dus morgen.
 
Wat mij bekend is veroorzaakt geen enkele kleur algen. Die krijg je door tekorten. Wat wel zo is is dat de ene alg goed gedijt onder kleur 10000K en de ander onder 6000K. Dus de kleur kan wel invloed hebben op de groei van de alg maar het zal niet de directe oorzaak van de algen zijn.
Ons inmiddels overleden lid HVA had de mooiste showbakken onder de kleur 6500K of hoger en daar zag je geen algen;).
 

Terug
Bovenaan