Enorme weerspiegeling


M

mss

Guest
Hallo,

Ik bezit een spiegelreflex met ingebouwde fliters.
Gister wilde ik foto's gaan maken van de nieuwe bak en de inrichting het viel me op dat ik echt ENORM veel weerspiegeling heb en dit is zo ontzettend storend.

Aquarium voorruit is optic white
Aquarium terwijl ik foto's maak staat in volledig donkere kamer (rolluiken).
Aquarium is open van boven, Verlichting licht op moment op een tak 5 cm boven het wateroppervlakte

Wat doe ik fout?.

Groet
Stijn
 
Als je onder een schuine hoek fotografeert, dan kan je dit een heel stuk verminderen. Hoek van inval is namelijk gelijk aan de hoek van uitval. Dus als je recht tov je voorruit fotografeert komt de flits voor de volle 100% terug op de foto. Hou je je camera onder een hoek van 30 tot 60 graden, dan zal het meeste licht weg reflecteren en heb je hier geen tot nauwelijks last van. Omdat van boven naar beneden en andersom snel vertekening geeft is het mooiste om van links naar recht of andersom te fotograferen. Succes in ieder geval
 
Maar probleem is dat ik vooral foto's maak zonder flits en dan heb ik dus nog steeds deze mega weerspiegeling Steven.
 
schuin fotograferen is het enige wat kan helpen, maar dan is de ruimte blijkbaar niet 100% donker, want anders zou je geen reflecties hebben. Maar ik begrijp dat jouw licht boven je aquarium open is, dus altijd de omgeving ook verlicht. Wat je dan nog kan proberen is om de afstand te vergroten en meer in te zoomen (telelens) maar het zal een beetje zoeken zijn
 
30330615202_8d837781cf_c.png
IMG_5571 by stijn koch, on Flickr
 
Zie bijvoorbeeld deze foto is schuin genomen maar duidelijk te zien dat er veel weerspiegeling in zit.
 
Je hebt hier met diverse zaken te maken.
1. de hoek waarin is gefotografeerd ligt niet tussen de 30 en 70 graden, dus om minder spiegeling te hebben moet je een veel grotere hoek nemen
2. de contrasten tussen het verlichte deel en het donkere deel zijn heel groot, de camera kan dit eigenlijk niet goed overbruggen en gaat zoeken naar een "soort van beste oplossing", dit is waarschijnlijk niet wat jij wil
3. door een "spot meting" te doen mbt je verlichting op het punt wat je goed wilt uitbelichten, ga je als het ware de rest "vergeten" en denk ik heel veel winst boeken in het resultaat, alles strak op de foto zal heel heel lastig zijn in deze situatie.
4. ik kan slecht beoordelen of je gebruik maakt van automatische ISO instelling, maar de foto lijkt behoorlijk korrelig en redelijk vol ruis. Ik denk dat je beter je ISO handmatig vast kan zetten, evenals je sluitertijd en diafragma, en dan een kwestie van spelen en zoeken.
5. vanwege lange sluitertijden zou het gebruik van een statief (of iets anders) aan te raden zijn, dit biedt veel meer mogelijkeheden

Laatst is er ook een nuttige brochure op het forum rond gegaan over aquarium fotografie, hier kan je zeker eens naar kijken staan nuttige dingen in!
 
Steven, Hier nog een voorbeeld.

Zelfde camera en zelfde verlichting.
aqwzUjqzHMHUFNKPGl2vk6KF9sL0-8kR.jpegIMG_3466 by stijn koch, on Flickr

Hoe kan het dat deze foto wel scherp is en die boven inderdaad korrelig en gewoon weg lelijk is voor de kwalteit die de camera kan maken.
 
Dat komt omdat het contrast (de uitersten tussen licht en donker) veel kleiner is. Hier kan je camera mee overweg. Met 2 uitersten niet. Anders moet je hier wat inhoudelijke basis fotografie informatie over opslaan.

Leuke en nette foto dit! Maculatus of Filamentosa?
 
Duidelijk, denk dat ik dan eerst wat aan de plaatsing van de verlichting ga doen?. Zal het helpen als ik de verlichting dichterbij het water hang? en tijdens fotograferen en zwart doek erover hang zodat er ook geen licht van boven ontsnapt?.
Morgen komt er iemand met zelfde toestel dus haha hoop dat hij me je tips kan laten zien.

Nee Steven geen van beide ;) doe nog een gok
 
Welk toestel heb je?
Ik kamp met dezelfde problemen, maar los dat soms op om de telelens te gebruiken, waardoor ik verder van de bak af kan gaan staan en het verschil licht / donker soms meer wordt opgelost.

ik gebruik de Sony A6000
 
Als je de functie Macro hebt op je toestel, dan zou ik die zeker gebruiken
 
Welk toestel heb je?
Ik kamp met dezelfde problemen, maar los dat soms op om de telelens te gebruiken, waardoor ik verder van de bak af kan gaan staan en het verschil licht / donker soms meer wordt opgelost.

ik gebruik de Sony A6000

Hallo Ton,
Ik heb een Canon EOS 500D
 
Deze camera heb ik ook gehad en het is zeker mogelijk om daar mooie foto's mee te maken
 
Deze camera heb ik ook gehad en het is zeker mogelijk om daar mooie foto's mee te maken

Dat weet ik, maar op een of andere manier bij deze bak lukt het niet. Ga haha er nu niet meer mee klote maakt enkel slechte zin wacht tot de filter erop zit en dan probeer ik het nog eens is water ook stuk helderder.

Hier nog paar foto's van wat hij kan.

2hj8BoxyIb6u_zDEZ20kqN2e5yW5V9a-.jpegIMG_3698 by stijn koch, on Flickr
2hj8BoxyIb6u_zDEZ20kqN2e5yW5V9a-.jpegIMG_3512 by stijn koch, on Flickr
 
Hoi Stijn, je eerste foto is zonder flits, je voorbeeld foto's zijn geflitst.
Een foto met flits heeft minder last van een lichte omgeving.
Een flitsfoto gebruikt omgevingslicht en flitslicht.

John.
 
John, Held zo slecht ben ik met camera's had het niet eens meer door even geleden dat ik ze genomen heb.
Ga zodra er vissen zijn met de camera spelen en hoop die kwaliteit weer te kunnen maken zoals hierboven.
 

Terug
Bovenaan