Bloedzuiger met vangarmen??


Peter74

Well-known member
AquaForum Donateur
Lid geworden
31 januari 2015
Berichten
1,265
Locatie
Eelde
Ik ben een 60cm bakje aan het klaarmaken om een kweekgroep zweefgarnalen (Desmocaris trispinosa) in te houden. De bak draaide al sinds de de laatste week van augustus en heeft een deel van mijn oude west-Afrika visbestand gehuisvest en als quarantaine voor lichtoogjes gediend. Inmiddels staat hij al ruim een maand leeg (op slakken na).

Echter, toen ik de achterkant aan het ontkalken was zag ik achter pomp ineens dit:


Het lijkt zich vast te houden aan de ruit en de direkte omgeving af te speuren. Richting het einde van het filmpje zie je dat hij ook tentakels heeft die hij uitslaat. (Goed zichtbaar als je het filmpje op volledig scherm draait).

1) Wat is dit?
2) Kan dit een verlies van een deel van de blauwoogjes verklaren? Twee hadden er sowieso een wittige infectie op de rug, maar ik ben er 5 kwijt geraakt waar ik helemaal niets van teruggevonden heb.
3) Hoe kom ik er vanaf?
 
Heel snel eruit halen en goed de bak controleren de eerste week.
Geen idee wat het is, maar dat kan je beter uitzoeken als hij er in ieder geval maar uit is, zo te zien was hij een slak aan het oppeuzelen.
 
Ik ga hem zsm uitvangen, maar daarmee vind ik de bak nog niet veilig. Ik zou ook graag willen weten wat het is. Als deze verantwoordelijk is voor de verdwijning van de lichtoogjes, dan wil ik ook graag wat weten over voortplanting e.d. Het zou wel sneu zijn als er eitjes o.i.d. achterblijven en mijn kweekkolonie zwevers zo na overplaatsing verloren gaat....
 
Ik kan via google ook niks bij de afbeeldingen vinden wat er ook maar op lijkt. Ben benieuwd of een ander lid weet wat het is en hoop dat dit de enigste was voor je Peter.
 
Heb je nog meer kunnen ontdekken Peter en is het gelukt hem eruit te vangen? Ik snap nog niet wat dit voor iets is:stars:.
 
Nee, bovenstaande vraag poste ik vanuit de deuropening op weg naar een verjaardag. Toen ik terukwam was hij zoek. Maar ik zou sowieso niet vertrouwen op uitvangen van deze ene.
Wel vallen er nu meer dingen op zijn plaats: Ik noemde al de vermiste blauwoogjes, maar er waren er ook twee die ik zelf heb geuthanaseerd omdat ze ineens een oog misten. Ik dacht toen aan aggressie van andere vissen, maar als je ziet hoe dat slakkenhuis gegrepen werd, wil je er niet aan denken wat er gebeurt als hij een oog te pakken heeft......

Ik ben nu gestopt met voeren in die bak. Nu zullen eerst alle poelslakjes het loodje leggen /opgegeten worden en daarna zal/zullen deze dieren ook uitsterven. Ik heb nog een paar vallen besteld die ik over een week of 2 met wat vlees erin zal zetten om te zien of ik er een te pakken kan krijgen voor onderzoek. Dan hoop ik te weten te komen welk gif effectief zou kunnen zijn en hoe lang je moet wachten om van eventuele eitjes af te komen.

Deze bak blijft in elk geval nog een hele lange tijd leeg.
 
Wat een raar en griezelig beest, ik heb ze in het inimini in m'n bak, zonder tentakels etc. Die kunnen niet zoveel kwaad.
Dat de blauwoogjes allemaal verdwenen zijn heb ik hier ook... De een naar de ander viel om. Momenteel heb ik geen blauwoogjes meer. Zijn allemaal zonder reden omgevallen.
 
Ik heb wel vaker gelezen dat ze kwetsbaar zijn inderdaad. Maar vond jij doden terug? (Ik niet, terwijl de bak vrijwel geen planten bevatte: het was een quarantaine bak waarin ik ze eerst wilde laten aansterken op krachtvoer.)

En bij mij stopten ze met verdwijnen in een andere bak. Ook verdwenen alleen een paar kleintjes, terwijl de exemplaren die een oog verloren de groten waren. Ik vind het wel passen bij wat ik op het filmpje zie: kleintjes konden niet meer wegkomen. Groten waren sterk genoeg om zich los te rukken met achterlating van het oog waaraan ze vastgegrepen waren.
 
Vanavond was ik water aan het verversen en zag ik hem ineens in de hoek boven water hangen. Gelijk weggehaald en wat plaatjes van geschoten:
CRW_9781.JPG

CRW_9784.JPG


Voor mijn lekenblik heeft hij alle kenmerken van een bloedzuiger (vorm, manier van bewegen), met als enige afwijking de vangarmen die je op het filmpje ziet. Op deze foto's zie je ze niet. Misschien is hij na 4 weken hongeren ook wel wat massa verloren. Aan de andere kant lijkt hij wel oogjes te hebben (de spitse kant is de kop of in elk geval de kant waarmee hij vooruit kruipt.)
 
Opslaan in het porseleinen archief (de toiletpot ;-)

Verder staat hier dat er voor voortplanting in elk geval een mannetje en een vrouwtje nodig zijn. In dat geval worden er tot 200 eitjes geproduceerd die na 3 weken uitkomen. Dan zou de bak er van vergeven moeten zijn, dus dat merk ik vanzef. Vangen lijkt de enige remedie, maar lijkt een "lokdier" te vereisen en dat vind ik nogal wat....
 
Ik wil geen paniek zaaien maar er lijken wel eitjes te zien op de eerste foto van gisteravond als je goed kijkt.
 
Waar precies?

Maar deze bak blijft voorlopig sowieso onbewoond en er gaat geen voer meer in. Alle dierlijk leven zou met een paar weken uitgestorven moeten raken.
 
Hmmmm.... Dragen ze daar inderdaad de eitjes?

Hij ligt hier in een dun vliesje water, en het oppervlak was daardoor niet vlak. Het zou ook een effect van de flitser kunnen zijn.

Maar zoals gezegd: Er komt nog een hele poos niets in deze bak. Verder zit het enige voer wat er in de bak ligt in een planaria val.
 
Lijkt er sterk op maar zou ook wat anders kunnen zijn zoals je aangeeft natuurlijk maar is idd verstandig om er voorlopig nog niks in te doen.
 
De volgende foto is 20 seconden later genomen. De focus ligt hier iets hoger en dan zie je dat het iets op het wateroppervlak is:
CRW_9782.JPG
 
Het belangrijste is natuurlijk hoe kom he er af.
Als ze 7 maanden zonder voedsel kunnen is uithongeren geen mogelijkheid.
 
Voorkomen: Stilstaande en stromende wateren, ook brak water.
Ik zou de bak voor een paar weken inrichten als "dode zee" biotoop? :juggle:
 
Zijn die 'tentakels' niet gewoon een sliert van het een of ander, alg of een dood blaadje wat over de bloedzuiger heenligt? Zo ziet het er voor mij uit, iets wat gewoon over zijn rug ligt en wat meebeweegt met zijn bewegingen, niet iets wat zelf ook beweegt.
 
Wat een vies ding, je kan toch ook gewoon alles uit de bak halen, de bak schoonmaken met heet weter, nieuw zand erin?

3 weekjes wachten en je kan hem dan weer gebruiken :p
 
Wat een vies ding, je kan toch ook gewoon alles uit de bak halen, de bak schoonmaken met heet weter, nieuw zand erin? 3 weekjes wachten en je kan hem dan weer gebruiken :p
Op zich wel, maar de tijd ontbreekt me even....

Dit bakje was net opgestart na een 'lekker' chloorbadje en een hete naspoeling. De vraag is dus ook een beetje waar deze vandaan gekomen is. Ik kan maar twee bronnen bedenken:
1) Het is een 2e handsje. Wellicht zijn de eitjes van dit beest bestand tegen chloor? Aan de andere kant lees ik dat moeders de eitjes en zelfs de jongen nog even bij zich draagt, dus lijkt niet logisch
2) Meegekomen met diepvries tubifex?
 
Op zich wel, maar de tijd ontbreekt me even....

Dit bakje was net opgestart na een 'lekker' chloorbadje en een hete naspoeling. De vraag is dus ook een beetje waar deze vandaan gekomen is. Ik kan maar twee bronnen bedenken:
1) Het is een 2e handsje. Wellicht zijn de eitjes van dit beest bestand tegen chloor? Aan de andere kant lees ik dat moeders de eitjes en zelfs de jongen nog even bij zich draagt, dus lijkt niet logisch
2) Meegekomen met diepvries tubifex?
Of met je oude bestand? Plantjes uit oude bak?Misschien zit het er al heel lang in maar was het veel kleiner...
Na het zien van dat filmpje durf ik nooit meer snachts met mn hand in de bak :stars:
 

Terug
Bovenaan