Garnalenbakje in de planning


bderooij

Well-known member
Lid geworden
22 augustus 2014
Berichten
4,301
Leeftijd
40
Locatie
Enschede
Hi!

Naast mijn gezelschapsbak van 80*35 wil ik een klein garnalenbakje gaan neerzetten.
Er hoeven niet persé visjes bij in, als ik een bak vind waarin dit wel zou kunnen wil ik vissen die in het leefgebied van de garnalen voorkomen (al zijn de garnalen die we houden geen natuurvormen meer).

Het gaat me niet om de kweek en ik hoef ook geen schandalig dure kweekvormen (niets tegen de mensen die dit hebben hoor, ik vind het prachtig om te zien maar ik vind het zelf teveel geld voor een diertje van 3 cm).

Voor nu is de keus gevallen op de Neocaridina Heteropoda cherry red, en het zal waarschijnlijk een bak van 20 á 30 liter gaan worden.

Het is mijn bedoeling om alles "in 1 keer goed" te doen, dus een mooie bodem, de juiste planten en overige inrichting, enzovoort. De juiste techniek, verlichting.
Het word geen 'spoedaankoop', ik zit niet zo breed in de financiën dus veel zal ik 2e hands kopen en andere dingen zal ik een tijd voor moeten sparen.

Daarom: Kom maar met de tips, meningen en ideeën! Niets is te gek ;)
 
Dat zijn makkelijke garnalen die prima op leidingwater kunnen. ik zou zeggen doe er een leuk stukje hout in met wat mos en ze zijn al tevreden. Zelf heb ik de garnalen ook in bakken van rond de 30 liter. Drijvers stellen ze ook wel op prijs en een normale grindbodem.
 
prima soort, garnalen + vis heb ik zelf geen goeie ervaringen mee dus zou het lekker op alleen garnalen houden.

voor garnalen bakken werken sponsfilters het beste en veiligst. ook is dit zeker niet duur. verder houd ik zelf altijd van zand omdat ik voer resten altijd gauw in een grind bodem vind zakken en bij zand blijft het erop liggen.

planten en mossen altijd eerst een paar dagen spoelen voor je ze in de bak doet, hier zit vaak slakkengif op. garnalen kunnen hier zeer slecht tegen.

verder houden ze zoals john al aangeeft van hout en mos. lekker wat mos op een houtje binden en je zit goed.

planten is leuk verder, alleen als je echte snelgroeiers koopt zoals waterpest en cabomba soorten, dan snoei je je eigen suf. die overwoekeren een klein bakje erg snel.
 
Zoals Rich al aangeeft zou ook ik alleen garnalen houden in een nano. in zo n bakje kunnen amper visjes en zonder zullen de garnalen zich denk ik beter op hun gemak zijn. Garnalen vragen niet veel dus je kan het vrij simpel houden:).
 
Daarom zei ik ook, als ik een leuke bak vind waar eventueel vissen in kunnen wil ik er naar kijken, maar het voornaamste voor deze bak is de garnalen.
Heb in mijn gezelschapsbak Japonica's en die zijn al geweldig om te zien, daarom dus een 'speciaalaquarium' voor een andere soort.

Goede tips, daar kan ik wat mee!
- Zand
- Hout
- Mossen
- Niet te snel groeiende planten

Daar ga ik eens naar kijken!

Uiteraard goed spoelen, en sowieso zal de bak eerst een tijdje draaien voordat er dieren in gaan, zodat ik zeker ben dat het allemaal OK is, en dan beginnen met 5 of 10 stuks.

Dank, beiden!
 
Als je begint met een groep dan zou ik minimaal 10 nemen want het zijn echt groepsdiertjes hoor;).
 
Garnalen zijn ook gek op bladeren, zoals catappa of mulberry blad!
Daar doe je ze een groot plezier mee.
 
Ga ik naar kijken!

Nog even aangaande sponsfilter: Ik ben daar totaal niet mee bekend.
Ik heb nodig:
- Sponsfilter
- Luchtpompje

Moet deze altijd aan staan? Zoja, iemand een tip voor een mooi stille pomp? Het bakje komt in de slaapkamer, daar hoef ik geen trillende geluiden te hebben. Weinig behoefte aan vragende blikken van de buren ;)
 
Ja je filtertje moet altijd aanstaan hoor. Vandaar dat die van Aquaell beter is want dan heb je geen zuurstofpompje nodig en je hoort hem niet.
 
Nou ja, je mag het noemen zoals je wil hoor:D. Ik zie geen mogelijkheden voor de garnalen om ergens in te komen maar wellicht mis ik iets?? ik dacht te hebben gelezen dat deze juist door meer garnalenhouders worden aanbevolen. een kennis kweekt nogal veel en zweert bij deze filtertjes.
Dit staat in de beschrijving van deze filter:

De nieuwe aquael pat mini is nu vernieuwd en heeft een extra kleine spons gekregen. Dit filter is 100% veilig voor baby garnalen door deze nieuwe spons. Geschikt voor kleine aquaria tot 120 liter.
 
oh ik geloof het best hoor, maar heb zelf een dennerle filter die ook 100% veilig zou moeten zijn voor garnalen (had er zelfs zo´n baby protect op zitten) maar heb toch het gevoel dat er wel is een kleintje in stukjes is gehakt door het filter.....

maar die pat mini ziet er ook wel veiliger uit moet ik zeggen.

met een sponsfilter + luchtpomp weet je iig zeker.

maar zoals de ts zegt komt die in een slaapkamer te staan en dan zou ik ook maar voor de pat mini gaan ;)
 
Tja, het zou zomaar eens kunnen Rich maar ik heb hem nog niet zo erg lang en het is me nog niet opgevallen dus:).
 
Het verschil met de Dennerle en de Aqual is, is dat er bij de aquael geen behuizing om de spons zelf zit, waar de garnaaltjes in terecht kunnen komen. Vandaar dat dit ook vaak een sponsfilter wordt genoemd maar dan met een stekker eraan ;)

Ik heb hem zelf ook de Pat mini en ben er heel tevreden over.
 
Ik zet hem op de lijst!
Maak me niet heel veel zorgen om kweken, naar ik begrijp gebeurt het vanzelf maar het is niet mijn hoofddoel. Kleintjes is leuk maar het gaat om het uitzicht ;)
 

Terug
Bovenaan