Je koopt 3 platy's en binnen 2 maanden....


G

Gast08

Guest
Zit je bakkie vol spelende jongen en alweer speldenknop grote jongen te zien vandaag.

Super leuk om dit zo iedere dag te zien. Dat wordt dus regelmatig jongen afgeven bij de LFS.

Al heb ik wel een vraag aan jullie, tijdens het inlezen leek het wel alsof je tegenwoordig niet zonder co2 toevoeging kan.

Ik heb niet teveel zin in toestanden maar easy carbo wilde ik nog wel proberen. Maar zelfs in minimale dosering gaan mijn vissen schuren.

Ik ga het niet meer gebruiken maar herkennen mensen dit bij plaatjes of andere levendbarenden?
 
Easy carbo is inderdaad niet zo goed voor sommige vissen. Zit iets in wat bij mensen gebruikt word om wratten mee weg te branden. Heb het 5 jaar dagelijks toegediend. Sommige planten groeiden lijk kool, zoals reuze valiseneria, ambulia, eende kroos. Andere gingen er aan kapot. Algen heb je niet, maar na geruime tijd lieten al mijn levendbarenden het afweten, en enkel in de gezelschapsbak waar easy carbo gebruikt werd. Daarentegen nooit problemen gehad met mijn vuurgarnalen.
Easy carbo heeft ook niks te maken met CO2.
 
perfecte woordkeus! "leek", verleden tijd want inderdaad als je rondkijkt blijkt het allemaal ook zonder CO2 te kunnen ;)

Dus don't worry. Hoogstens zijn er wat plantensoorten die het zonder CO2-toevoeging wat minder of niet doen, maar die planten kun je ook uit de bak mikken in plaats van een CO2 set eraan als je in dat laatste geen trek hebt.
 
Ik heb in geen van bakken een Co2 installatie en planten doen het goed. Inderdaad de moeilijkere soorten niet, maar dat is dan maar zo, blijven genoeg leuke planten over ;)
 
Mijn vissen zijn dus niet de enige die er op reageren blijkbaar. Het was trouwens telkens een paar uur nadat ik het in de bak had gedaan. Zeg 4 a 6 uur er na.

Ik hou het graag makkelijk voor nu, vandaar dat ik een aqua expert 70 bakje heb genomen. Daar zit al TL op en flinke pomp voor een klein bakje. Plaatjes zijn relatief makkelijk dus dit leek mij weer leuk in stappen en dat is het ook.

Ik heb de waterwaarden volgens mij redelijk nu, behalve dan dat het water hier vrij zacht is , dus de GH kan hoger.

Co2 is handig denk ik als je een scaper's bak hebt en echt voor moeilijke planten gaat. Voor de vissen vraag ik het me af of het slim is. Ik snap dat hele chemie verhaal ook te weinig vrees ik. Als je KH en PH bepalen hoeveel co2 er in het water zit waarom schuif je dan niet aan je KH of PH 'knoppen' ? Zal wel te simpel gedacht zijn.. maar ga je co2 toevoegen dan draai je ook aan je PH knop dus dan word je daar toch ook weer in beperkt? Je vissen willen een bepaalde PH waarde waar je toch binnen moet blijven ? Is co2 installatie dan niet heel omslachtig ?

Ik las dit stukje , http://www.hobbykwekers.nl/artikelen/item/gassen-in-het-water , waar ik de helft ook niet van snap maar mijn conclusie was dat ik de vissen er geen plezier mee zou doen.

Ik heb een bak om de vissen en inderdaad, wat kosten die paar planten die het niet willen doen in je bak nu helemaal.

Ik snap trouwens dat carbo geen co2 is maar wel een populair goedje dat aangeraden wordt zonder dat we weten wat er in zit , wat al raar is natuurlijk. De vermoedens wat er in zit beloven ook niet veel goeds en de reactie van mijn vissen al helemaal niet..

Hier zijn de drijfplanten eraan gegaan, ik vermoed dat het komt omdat de wortels er zowat helemaal afgevreten werden door de vissen :)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
co2 is vooral iets voor (hollandse) plantenbakken en scapers aquaria, hier hangt dan meestal ook nog is een kanon aan verlichting boven.

zelf houd ik wel van wat plantjes in de bak maar gaat mij vooral om de vissen. daarom zoek ik meestal makkelijke planten uit.

echinodorus en vallisneria soorten zijn de enige die ik echt "goed" kan houden. misschien ook wat voor jou, zeker van de echinodorus zijn er nogal wat.

PS: als je gek word van alle jongen die je de hele tijd krijgt, kan je overwegen een klein groepje gymnocorymbus ternetzi aan de bak toe te voegen. al heb je dan wel kans dat je helemaal geen jongen meer overhoud.
 
Laatst bewerkt:
Dat met de jongen loopt wel heel snel uit de hand inderdaad , van iedere worp blijven er wel 10 leven dus met 1m/ 2v gaat dit zelfs te snel.
Ik heb wat mensen jongen beloofd dus wat er nu zwemt raak ik wel kwijt.

Maar kan ik een koppel apistogramma-borellii in mijn 70 liter bakje erbij zetten ?
Ik heb dan 3 tot 5 platy's , 2 otocinclus, en 2 A. borellii

Zou dat elkaar verdragen en eten de borellii ook jonge platy's?
 
mijn inziens zou dat moeten kunnen, temp op 22 graden is dan perfect.

denk wel dat ze er is 1 op zullen eten, maar zijn niet echt jagers wat dat betreft.
 
Dank je voor je antwoord! De zwarte tetra zou als roofvis goed zijn maar vind ik zelf niet zo mooi.
 
Ik vindt die Tetra persoonlijk ook niet mooi. Wel is die goed om je bestand in toom te houden. Je kan ook overwegen om de Platy s weg te doen en een andere leuke vis te nemen. Met levendbarenden heb je snel dat je de bak vol krijgt als je er geen "rovers" bij hebt zitten.
 
Dank je John, alle Platy's weggeven is een optie inderdaad. Ik vind Aphyocharax anisitsi ook mooi om in een klein groepje te hebben maar ik lees dat die liefst vanaf 80 cm gehouden moeten worden of zou dat in mijn bakje wel kunnen? Daarbij had ik graag 2 Dario Dario maar die eten niet uit een potje in de zin dat die moeilijk droogvoer pakken. Dus Dario valt voor nu af. Dan zouden daarvoor bv de Apistogramma-borellii kunnen.
Ik heb voor nu graag vissen die ruime makkelijke waterwaarden aankunnen. Of Apistogramma-borellii moeilijke eters zijn krijg ik nog niet heel duidelijk, daar lees ik verschillende berichten over. Mijn water waarden zijn redelijk stabiel op NO3 /18, NO2 /0 , GH >7 , KH /6 , PH /7 ,CO2 /15 temperatuur heb ik rond de 23 graden
 
Geen van de jonge platy's lijkt op de ouders trouwens. Ik heb een variatus-achtige man , zilverblauwe basiskleur op het lijf met gele rugvin en rode staart. dan 1 blauwe mickey vrouw met rode rugvin. De 2e vrouw is een blauwe micky met net als de man meer variatus type en rode staart en gele rugvin. De jongen hebben bijna allemaal verticale strepen op hun lijf en varieren van zilver tot goudgeel in hun basis kleur met enkele wat rood in de vinnen meer geen rode staart bij de jongen. Het lijkt wel alsof het een soort van sprong terug richting wildvorm is ?!
 
Ik heb laatst ook de meeste Platys weggedaan. Hoe mooi ik ze ook vind, ik raak de jongen aan de straatstenen niet kwijt. De LFS wil ze niet hebben en via marktplaats kreeg ik ze voor 50 cent nog niet eens verkocht.
Heb er nu nog 2 (vrouwtjes) en 2 achtergebleven jongen. Als dit vrouwtjes zijn dan mogen ze blijven, anders moeten die ook weg.
Als je geen jagers in je bak hebt dan is het inderdaad dweilen met de kraan open en ze uitvangen is ook een kunst op zich.
 
Herkenbaar, ik vind ze ook prachtig! Ik heb inmiddels over de 40 jonge opgroeiende vissen in de toch niet zo grote bak. Ik heb de 2 vrouwtjes weggegeven aan iemand met maanvissen dus wat daar nog geboren wordt eindigt als voer. Hier staat inmiddels een 110 liter bak klaar om in te draaien voor sumatranen, misschien dat ik die toch combineer uiteindelijk in de grotere bak met de platy's.

Weet iemand of sumatranen jonge platy's eten?
 

Terug
Bovenaan