Nieuwe bestanden voor een halve Rio 180


Killerfish

Well-known member
Lid geworden
13 maart 2011
Berichten
9,475
Leeftijd
29
Locatie
Hellendoorn
Hey iedereen,

Om even bij het begin te beginnen. Ik ben nooit echt goed geweest in het maken van de keuze van vissen. Ik twijfel toch nog wel eens tussen meerdere soorten, maar heb tot nu toe eigenlijk nooit meer dan 1 soort gehad, puur voor het visuele aspect. Ik vind het gewoon niet zo mooi (al is het wel heel afhankelijk van de soort) als er meerdere soorten door elkaar zwemmen zo midden in de bak.

Nu kwam het idee dus een tijdje geleden om mijn dubai in te ruilen voor 2 kleinere bakken; waarbij mijn gedachten uitgingen naar 2 rekord 700 bakken. Dit nog wel met de twijfel hoe ik dit mooi ga krijgen. Binnenin kan ik er denk ik wel 1 geheel van maken, maar je zult altijd met de buitenkant zitten wat nooit strak aan sluit.

Nu kwam sinds kort het idee om een rio 180 te halen om hier vervolgens halverwege een glasplaatje in te zetten; zodoende heb je 2 halve rio's. Zo heb je van buiten de looks van 1 bak, wat binnenin met een goede inrichting ook te realiseren is. Hierbij heb je dan nog wel dat, mocht ik ook weer van gedachten gaan veranderen (en dit gaat, mezelf kennende, sws gebeuren), de mogelijkheid om er 1 bak van te maken. Het glasplaatje wil ik dan ook niet vastkitten, maar vastzetten op een aantal plaatsen (de gedachte nu is om hem aan de achterkant te klemmen in de achterwand en aan de onderkant iets van een gootje ofzo te lijmen op een paar puntjes, hier komt toch een bodem overheen)

Nu zit ik alleen nog een beetje met de twijfel over het bestand, en de vraag in hoeverre dit ook echt mogelijk is. Wat denken jullie ervan?

Het idee is om 2 nieuwe bestanden te gaan creëren, waarbij ik alleen mijn L104 en corydoras goldstripe en panda wil houden. De rest van de vissen wil ik dan vervangen. Hierbij is het idee om te werken vanaf een scholen/groepsvis uit de middenlaag. Afhankelijk waar deze zwemmen kan ik dan kijken naar een extra soort. Het voorlopige idee staat hieronder, al kan er nog van alles gewijzigd worden. Hierbij weet ik nog niet goed of ik 2 verschillende soorten corydoras wil gaan houden en wat ik in de eerste bak erbij wil gaan houden. Dit is een beetje afhankelijk van hoe hoog de boraras zullen zwemmen. Ook qua aantallen ben ik er nog niet over uit. Wellicht kunnen jullie me helpen met tips qua inrichting/aquariumkeuze/bestand keuze.

Bak 1
Boven/midden
12 Boraras brigittae

Bodem
??

Overal
1 L104
Citroengarnalen

Bak 2
Boven
Carnegiella myersi

Midden
12 Rasbora galaxy

Onder
6/7 C. gold stripe (momenteel 4)

Overal
1 L104
Vuurgarnalen
 
Een Rio 180 is dacht ik een meter bak. Als je die in 2 deelt, blijft er twee keer 50 cm over.

Met garnalen zul je moeten zorgen dat de glasplaat in het midden echt helemaal geen kiertjes meer bevat. Garnalenjongen zijn namelijk inimini ;)

De bijlzalmen zullen van de ene naar de andere kant springen, daar staan ze om bekend.

Voor de Corydoras Glodstripe van ik 50 cm eerlijk gezegd wat te klein. Ik heb ze zelf namelijk ook en ze worden best groot.
 
ook het Lnummer word wat krap. je had beter voor 2x rekord 700 kunnen gaan met een mooie kamerplant ertussen :)

afijn, de boraras/rasbora en panda zullen wel kunnen. maar dan zitten ze allemaal wel erg minimaal.
 
Ik denk dat het inderdaad toch beter 2 rekord 700 (of primo 70) bakken gaan worden. Ondanks dat het grondoppervlak bijna hetzelfde blijft, toch meer ruimte in de lengte om te zwemmen voor de vissen.
 
Behalve dat ze in de lengte meer zwemruimte hebben is het ook veel praktischer.
Geen gehannes met garnalen die tussen de kiertjes door kunnen en bijlzalmpjes die van de ene naar de andere kant zwemmen.
Denk dat het een goede keuze is.
 
Ook dat heeft voor twijfel gezorgd idd Sanneke. Ik had over die garnalen nog niet echt nagedacht. Komende dagen even navraag doen bij mijn LFS en even kijken naar het kostenplaatje. Wil nml het liefst gelijk 2 externe filters op de bakken aansluiten ipv de interene..
 
De plannen zijn zo goed als rond. Er komen 2 rekord 700 bakken te staan ter vervanging van mijn dubai. Ook het visbestand is al iets duidelijker. Ik weet iig welke vissen in sws wil gaan houden, waarbij er nog genoeg ruimte voor aanpassing is. Ik moet nog even kijken welke vissen in welke bak komen (qua temperatuur ed). Voor nu is de planning als volgt:

Bak 1
Knorgoerami -> Koppel/harem? Wat is beter?
12 Boraras brigittae
xx Citroengarnalen (vanwege het kleurcontrast met de rode boraras)
1 L104

Bak 2
5 Carnegiella myersi
12 Rasbora galaxy
xx Vuurgarnalen
4 C. Gold stripe (wil ik eigenlijk nog aanvullen, mits ik de vissen wat goedkoper kan krijgen dan de winkelprijs a 12/13 euro
1 L104

De rest van de vissen die ik nu heb zwemmen gaan dan weg.

Op beide bakken komt daarbij vanaf het begin een tetratec ex600 te draaien. Geef nu liever iets meer geld uit en dat alles is zoals ik het wil, dan dat ik er later nog mee aan de slag moet.
 
De eerste bak lijkt me prima. Let wel op dat je de dwergknorgoerami neemt en niet de gewone knorgoerami. Dwergknorren worden volgens mij meestal in een harem gehouden.

De tweede bak lijkt me wat vol. Heb je de goldstripe al? Die worden namelijk redelijk groot voor een 60cm bak. Zou ik dan persoonlijk geen l104 meer bijzetten.
 
Let er op dat als je de Cory Aeneus Goldstripe wilt kopen dat je mooie exemplaren neemt. Ik zie in de winkels namelijk nogal eens hele slechte kwaliteit.
Tof dat je voor twee aquaria gaat!
 
@noa, hoe kan ik hierin het verschil zien/is er een verschil ik de wetenschappelijke naam tussen de gewone en dwergknorretjes? Ik weet dat mijn LFS bij ruinemans besteld en daar staan deze op de site. Wat betreft de goldstripe; ik heb er hier al 4 van en dit zijn vrij rustige exemplaren. Vandaar dat ik deze wel mee wil nemen naar de 60cm bakken. Naast deze vissen heb ik de L104 ook al en deze wou ik dan beide in 1 bak houden, omdat ik niet zeker weet of het slim is beide in 1 bak te houden.
Edit: ik zie het verschil al. De vissen die ze verkopen zijn dus de dwergvariant. Happy me :D


@sanneke, Ik heb al een 4-tal c. gold stripe in mijn huidige bak zwemmen. Dit is een goeie kwaliteit. Wellicht komen er nog wat bij, maar ze zijn hier zo duur in de omgeving. Ik heb mijn huidige vissen bij de vivariumbeurs vandaan. Destijds 15 euro voor 5 stuks betaald waarvan er nu dus nog 4 leven. Ik wil nog even kijken of iemand mij wat extra vissen mee kan nemen als ze die kant op gaan. Zelf ook super blij dat ik nu 2 bakken mag. Wel even getwijfeld omdat ik ook super blij ben met mijn huidige bak; maar ook wel weer gaaf om met 2 bakken te starten.
 
A oke ik wist niet dat je er al vier had.
Jammer dat je zelf niet naar de vivatiumbeurs kan komen.

Het starten en inrichten van een bak vind ik ook altijd het leukste om te doen.
 
Haha, klopt. Heb de kast zojuist besteld bij de LFS en die kan ik dinsdag ophalen. In de tussentijd ook 2 bakken aan het regelen zodat ik tussendoor de kleine dingen kan gaan doen. Rustig aan inrichten en in de tussentijd de vissen verkopen die ik weg wil doen. Wil wel kijken of ik nog naar de beurs kan, maar moet er net de tijd voor hebben (werk in de horeca) en moet ik er kunnen komen. Vorig jaar wel geweest en was super leuk!
 

Terug
Bovenaan