Het verzorgen en kweken van raszuivere maanvissen


Alle water is weer ververst en de bakken met koppels er in zijn ook opgefrist. Verschillende jonge vissen zijn verhuist naar grotere bakken. Alles is weer geteld zodat ik weet hoeveel jongen ik heb en wat de soort is. Met een benzinestift schrijf ik dan het aantal op het glas van het aquarium en een letter die de soort aan geeft . Ik ben er zo gauw een paar dagen mee bezig.

Een nestje jonge Peru Altums zijn uitgekomen. Het blijven piepkleine larfjes als je ze zo ziet spartelen.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
De eerste Peru Altums van dit nest zwemmen. Morgen krijgen ze hun eerste levende Artemia. De eerste dag teren ze nog op hun dooierzak.

Morgen komt een nestje eitjes van Redshoulders uit. De ouders kunnen goed voor de jongen zorgen hebben ze al vaak bewezen. Het vrouwtje is duidelijk de baas bij dit koppel.

Een aquarium van 100x40x45 heb ik als speciaalaquarium ingericht voor zeven Discrossus filamentosa. Veel hout met holtes en enkele stenen zorgen ervoor dat er overal holletjes zijn. Binnenkort nog wat meer kienhout erin en wat catappabladeren en dan kijken of het wat wordt.

Gisteren de hele dag bezig geweest met het schoonmaken van aquaria en het verversen van water. Ook de sponsfilters weer eens goed uitgespoeld en dan zie je hoeveel vuiligheid daar nog uitkomt. Vandaag de laatste aquaria.


Hobbygroet,
Jos Hut
 
Je bent er maar druk mee Jos!
Maar iedere keer opnieuw blijf het leuk om die kleintjes op te zien groeien en het hele proces van de ouders te volgen he.
 
Komende periodenworden er door RTL4 televisie opnamen gemaakt in een Dierenspeciaalzaak waar ze o.a. Mijn maanvissen verkopen. Gisteren is daar een hele mooie groep Redshoulders Rio Manucapuru heen gegaan vergezeld van Eimekeis. Op 1 oktober wordt het uitgezonden en op 2 oktober herhaald. Ik ben benieuwd!

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Wat leuk!

Lijkt me heel bijzonder om je eigen maanvissen misschien straks op tv te zien :D
 
@ Ton: Een tipje van de sluier: Riftvalley Aquaristics in Eelde ten zuiden van Groningen.
@ Sanneke: ik ben benieuwd wat ze laten zien in het programma. Of mijn maanvissen dan in beeld zijn? Afwachten.
@ Wim: ik ken de naam van het programma niet maar weet alleen dat het wordt uitgezonden op 1 oktober bij RTL4 en herhaald op 2 oktober.


Hobbygroet Jos Hut
 
@ Henderika, geen idee hoe het programma heet. Ik kijk weinig televisie omdat ik veel tijd aan mijn aquaria besteed.

Overmorgen komen de eitjes uit van een koppel Peru Altums. De twee die ik apart gezet hebben gaan leuk met elkaar om in hun aquarium maar daar blijft het bij. Het andere koppel zorgde eergisteren voor een mooi legsel.

Alle aquaria zijn nu bezet met jongen van Peru Altums, Redshoulders en Eimekeis. In het aquarium van de Discrossus filamentosa zitten nu 7 volwassen dieren. Vier mannen en drie vrouwtjes. Prachtig hoe ze tegen elkaar pronken en proberen de vrouwtjes te imponeren. De geleidbaarheid is inmiddels in kleine stappen verlaagd tot 150 microsiemens. Ik hoop dat ik over niet al te lange tijd een legsel zien. Ze zijn gek op levende Artemia nauplien.

Bij de wildvang Discrossus maculatus is bij de vier die ik heb een koppeltje ontstaan. Ook hier heb ik de geleidbaarheid verlaagd ( maar die moet nog lager) en hoop ik op jongen. Is niet zo gemakkelijk om dat voor elkaar te krijgen.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Succes Jos, met de kweekpogingen van de beide Dicrossus-soorten. Prachtige visjes, waarvan de maculatus mijn grote favoriet is.
 
Die Maculatus is een prachtige vis. Nog steeds wel schuw, maar dat heb je met wildvang. Ze zijn in de afgelopen tijd wel flink gegroeid. Ze zitten nu op leidingwater met een geleidbaarheid van 200 microsiemens, dat breng ik nog wat verder naar beneden en ga het dan wat aanzuren. Weet iemand op welke PH ze het beste kunnen?

Het water verversen met al die vissen en de hoge temperaturen is ook een verhaal apart. De vissen eten doordat het warmer is meer voer en zijn erg actief. Meer voer is ook meer uitwerpselen en vervolgens ook meer water verversen. Ik zweet wat af op zolder. Het is daar 30 graden.

Doordat we nu een hogedrukgebied hebben willen de vissen ook graag eitjes afzetten. Het overgebleven koppel Redshoulders Rio Manucapuru zoekt nu een afzetplaats . Bij het overgebleven vrouwtje zwemmen haar jongen om haar heen. Ze hebben vandaag hun eerste voer gehad.

Ook zwemt een nieuw nest Peru Altums inmiddels in hun eigen bak. De artemiaatjes gaan er goed in.
Nu de vakantie periode achter de rug is heb ik alle aquaria in gebruik. Volop jonge maanvissen in diverse afmetingen.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Ik begin 's morgens vroeg, dan is het rond de 27 graden, tegen een uur of twee in de middag is het rond de 30 graden. Het is wel warm maar het kan nog gekker: een paar jaar geleden hadden we een hittegolf. Toen heb ik op zolder een temperatuur gemeten van 36,7 graden. Daar wordt ik niet vrolijk van. Gelukkig kan ik daar goed ventileren.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
een ph van 5,5 tot 6.0 word dacht ik aangeraden voor de maculatus om te kweken en dan in combinatie met een lage geleidbaarheid
 
Ik ga dan niet stressen als het eens warm is. Tropische vissen en tropische temperaturen. Af en toe een ijsje doet ook wonderen.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Ik voer mijn vissen geen Magnums. Die eten we liever zelf. Scheelt ook in het waterbederf....

Hobbygroet Jos Hut
 
Een tijdje terug heb ik twee jong volwassen Peru Altums samen in een aquarium gezet. Ze maakten deel uit van een groep van 9 die ik opgekweekt heb met als doel om er een koppel uit te selecteren. Alle 9 zijn prachtig uitgegroeid en een lust voor het oog. Dit tweetal heeft gisteren voor het eerst gepaard en er ligt nu een mooi legsel op een blad. Ze mogen zelf gaan leren hoe ze het moeten verzorgen. De eerste nesten mislukken om die reden dan ook vaak.
Ik ben er in ieder geval blij mee dat ik een nieuw en jong koppel er bij heb.

Gisteravond ontving ik via de mail ook drie foto's van Redshoulders. Hans uit Rotterdam stuurde ze op en vertelde dat hij met zijn aankoop erg blij is. Knalrode ruggen en prachtige maanvissen. Leuk, dit soort berichten.


Hobbygroet,
Jos Hut
 
Dat lijkt me echt heel gaaf en is iets om trots op te zijn als je zo een bericht terug krijgt van iemand!


Ze mogen zelf gaan leren hoe ze het moeten verzorgen.

Is er ook een andere manier? Dat ze het bijvoorbeeld leren van oudere al bewezen koppels?
Ik zie het alternatief al voor me: meneer Hut ;) die seksuele voorlichting geeft met een mooie dia voorstelling :p :D
 
@ Sanneke80: je hebt een levendige fantasie..


Hobbygroet Jos Hut
 
Op 31 oktober aanstaande mag ik bij aquariumvereniging Xiphohorus in Oss een lezing komen geven over het kweken van maanvissen. Ik heb er zin in en vraag me af of Sanneke ook in de zaal zit...

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Op 31 oktober aanstaande mag ik bij aquariumvereniging Xiphohorus in Oss een lezing komen geven over het kweken van maanvissen. Ik heb er zin in en vraag me af of Sanneke ook in de zaal zit...

Hobbygroet,
Jos Hut


Whahaha Jos, Oss - Den Bosch ligt redelijk bij elkaar in de buurt!

Dat is trouwens een aardige trip voor je om helemaal naar het gezellige Brabant af te reizen ;)
Als je wilt overnachten kan ik je een luchtbedje in mijn huisje aanbieden :p

Ik kan alleen niet in de zaal zitten, omdat ik geen lid ben van een vereniging, neem aan dat dat wel een vereiste is.
Volgens mij zit de dichtsbijzijnde vereniging voor mij in Boxtel.
Den Bosch zelf heeft er geen :'(
 
Je bent bij een aquariumvereniging altijd welkom om eens te komen kennismaken met de hobby. Je hoeft daar geen lid voor te zijn. Ik ga ervan uit dat als je mijn lezing wil meemaken bij Xiphohorus dat dat geen enkel probleem is. Er zit bij die vereniging trouwens heel wat deskundigheid heb ik gezien.
En een ritje met de auto naar Brabant is geen probleem. Ik ga er heen met een goede kennis en het is altijd gezellig.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Als een vereniging zichzelf en vooral het werven van nieuwe leden serieus neemt moet dat inderdaad geen enkel probleem zijn.
Wellicht eerst even een mailtje aan wagen, dan heb je ook alvast contact gehad en een aanspreekpunt.
 
Ik zet het in elk geval in mijn agenda en zal mijn paps lief aankijken. Hij heeft een auto en wil zeker te weten mee, hij heeft ook twee maanvissen.
Als ik me goed voel dan ga ik komen. Een mailtje van te voren is idd een goed idee. :D
 
Positieve ontwikkelingen dus.

Vanavond nog een leuk filmpje gemaakt. Morgen zal ik het even uploaden.

In een meterbak heb ik een groep van 7 Discrossus filamentosus, schaakbord cichliden. Jong gekocht en verder opgekweekt.
Vanavond heb ik kunnen filmen hoe een mannetjes de eitjes bevrucht die zijn vrouwtje op een blad van javavaren had gelegd.
Prachtige kleuren en mooi om te zien. De geleidbaarheid in deze bak is erg laag zodat niet alles gelijk verschimmelt.
Vannacht blijft de verlichting aan en ik ben benieuwd Joe dit zich verder gaat ontwikkelen.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
De eitjes zijn zo klein dat je er nauwelijks wat van ziet. Het mannetje verjaagd de andere vissen steeds dus ik verwacht dat er nog eitjes zijn. In een kuiltje in het zand? Ik zie ze echter niet meer. Afwachten. Het mannetje laat zich wel steeds in zijn mooiste kleuren zien. Schitterende vissen.

Hobbygroet,
Jos Hut
 
Hoe groot is de omgeving waaruit het mannetje andere vissen verjaagt Jos? Is het vrouwtje nog van de partij?
Zou atypisch zijn mocht het juist het mannetje en niet het vrouwtje zijn dat de directe omgeving van eitjes bewaakt.
Eitjes, want uitgekomen kunnen ze haast niet zijn als de eitjes vrijdagavond zijn afgezet.
En verplaatsen van eitjes hebben wij in al die nestjes oom nimmer gezien.

Hier is meer aan de hand lijkt het.
 
Ik zal het eens beter gaan bekijken vandaag en gisteren ben ik nauwelijks thuis geweest.
Eigenlijk ga ik ervan uit dat het met dit nestje niets geworden is.

Eergisteren en vanmorgen trouwens een leuke mail gehad uit Noorwegen. Een mevrouw daar is nogal gecharmeerd van mijn maanvissen en volgt me al een tijdje o.a. via Youtube.
Ze wil graag maanvissen ophalen en komt desnoods per vliegtuig hier heen om ze te halen. Zo maak je nog eens een keertje wat mee. Ook hier nog even afwachten hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Iemand toevallig kennissen die nog naar Noorwegen gaan?

Hobbygroet,
Jos Hut
 

Terug
Bovenaan