Gestresste vissen


Merethe

Well-known member
Lid geworden
23 oktober 2013
Berichten
735
Leeftijd
28
Locatie
Ede
Hoi allemaal
Ik ben net terug van een weekje veldwerk en in de tussentijd hebben mijn huisgenootjes voor mijn aquarium gezorgd. Het viel me op dat vooral mijn roodkopzalmpjes super gestresst zijn. Ze zijn kleurloos, houden zich tegen de bodem aan en zijn hevig aan het schoolen. Bij een klein schrik moment, bijvoorbeeld de deur die open gaat of iemand die langsloopt, schieten ze alle kanten uit. Ik heb ze al best een tijdje en dit is geen normaal gedrag voor ze. Verder zit er een betta in die zich ineens schuil houdt en de corydoras houden zich ook meer verborgen. Aan de bijlzalmpjes is niets te zien. 2 weken geleden heb ik een klein extra filtertje toegevoegd maar toen reageerden ze daar niet op. Ik heb 30% ververst en de waterwaarden getest op nitriet en de pH. Deze zijn 0 en 6.5/7. Iemand een idee wat plotseling zoveel stress kan veroorzaken en hoe ik het kan laten afnemen?
 
Is er iets in de waarden veranderd of is er iets gebeurt tijdens je afwezigheid? Het is raar dat ze nu opeens zo reageren vind ik.
Heb je verder nog andere waarden getest?
 
Voor zover ik weet is er niks gebeurd of veranderd. Heb wel een probleem met planten die niet groeien dus er is wel iets mis in het water. Rest van de waterwaarden volgen nog.
 
Voor de planten is de po4 en de no3 belangrijk alsmede voldoende co2 en sporen. Maar eea kunnen we wat beter in beeld krijgen als je alle waterwaarden hebt gemeten. Ik denk dat dit losstaat van het gedrag van je vissen. Ik neem aan dat je planten al langer wat minder goed groeien.
Misschien zou je voor de problemen met de planten een speciaal topic kunnen openen zodat het niet door elkaar gaat lopen;).
 
Dat is verder een prima waarde hoor. 50 is wel de max eigenlijk. Die 25mg zal niet de reden zijn dat ze allemaal zo raar reageren op het moment.
 
Nou.... Roodkoppen komen uit zéér schone wateren. Een NO3 niveau van 25 is niet niks voor deze diertjes dus dat zomaar prima noemen is misschien wat te rooskleurig. Of misschien zit het hem in een combinatie van factoren.

Ze houden bv. ook niet van fel licht en dan worden ze snel bleekjes. Is iets veranderd aan de inrichting?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dat zou best eens kunnen Ivo, maar het is ook de Betta en de Cory s die ander gedrag vertonen nu. Als de no3 daarvoor al 50mg is geweest dan zou je denken dat ze ook toen dit gedrag toen al hebben moeten laten zien.
Wellicht is het iets in de inrichting zoals je al aangeeft. Misschien is het handig als de TS alle veranderingen van de laatste weken kan melden en misschien een foto van de bak kan posten.
 
Hmmm ik denk niet dat NO3 het probleem is hier want dan zouden er al veel eerder tekenen van stress moeten zijn geweest. Daarnaast is de NO3 nu juist afnemend. Maar ik hoor van mijn ene huisgenoot dat de ander elke dag wat druppels toegevoegd heeft van een of ander spul. Nu zal dat wel de plantenvoeding zijn geweest, maar mijn planten groeien amper. Misschien zitten er teveel mineralen in het water? In dat geval zou een zakje actieve kool oplossing bieden toch?
 
De inrichting is ook nog mogelijk. De bak stond vol met hout maar dat heb ik er allemaal uitgehaald vanwege de hoeveelheid algen die erop groeiden. Er staan een aantal grote zwaardplanten in en wat kleine (kale :( )bosjes cabomba. Ik heb ook drijfplantjes (soort kroos) maar dat bedenkt op dit moment ook niet zoveel oppervlak. Ik heb het hout er zo'n 3 weken geleden uit gehaald.
 
Ik zou eerst eens alle waarden netjes op een rijtje proberen te krijgen voordat je verder iets gaat doen. Heb je een foto van je bak want de bak kan ook te kaal zijn voor sommige soorten.
 
Het licht staat nu uit dus foto komt later.
pH = 6.5/7
NO3 = 25
NO2 = 0
NH3/NH4 = 0
PO4 = 2.5
Fe = 0
Cu = 0
 
Het licht staat nu uit dus foto komt later.
pH = 6.5/7
NO3 = 25
NO2 = 0
NH3/NH4 = 0
PO4 = 2.5
Fe = 0
Cu = 0

Gemeten met een teststrip ? of druppels ?

Ik vind je fosfaat stevig t.o.v. je nitraat, dit zal een reden kunnen zijn van het slecht groeien van je planten.

Daarnaast zou je kunnen overwegen om eens flink water te verversen, wij meten namelijk lang niet alle stofjes die in het water zitten.
En zoals reeds eerder gemeld zijn roodneusjes/roodkopjes zeer gevoelig voor verontreinigingen.
Als je dus water ververs verlaag je alle opgeloste stoffen en zou het zomaar kunnen dat je op een simpele manier je gestresste dieren een stuk rustiger krijgt.

Kleur verliezen en sneller ademen zijn vaak tekenen van een soort vergiftiging..
 
Het is moeilijk te oordelen zonder foto, maar ik zou gokken op een vergiftiging of een gebrek aan zuurstof.
In elk geval verversen.

Planten die niet willen groeien is ook niet goed. Je krijgt zo minder zuurstof en je NO3/PO4 waarden zijn hoog zonder dat de planten hiervan profiteren.
Voeg zeker micro's toe (via poeders of profito. Dat ijzer moet omhoog!
Huidige NO3/PO4 is trouwens niet zo slecht. Ik mik zelf altijd op 20/2 mg/liter.

Het wegnemen van het hout kan ook veel schuilplaatsen hebben tenietgedaan. Dit kan ook een oorzaak van stress zijn.
kH/gH waarden zijn ook altijd interessant. Ik meet deze wekelijks.
 

Terug
Bovenaan