Algen bollen


bezetting is groot maar foto geeft een vertekend beeld.
ze dachten dat ze nog maar eens eten zouden krijgen en troepten allen samen.
aquarium is 60 cm 150 cm breed, 60 cm hoog en op zijn diepste 60 cm.
 
Heb de bodem vooraan tot halfweg het aquarium over een lengte van 120 cm weggehaald.
Het water of hoe dat bruin sopke heet voor 80% afgeheveld.
Vers water in gedaan + easy life vloeibaar filtermedium.
Kh verhoogd tot 8 en de gh tot 14, waarden welke mijn vissen en garnalen gewend zijn.
ph is nu 7.38, maar zal met CO2 dalen tot 7.1
Morgen eens de PO4 meten en proberen op 0.4 te houden. Zien hoe planten en algen het doen, anders terug meer kaliumnitraat en fosfaat toevoegen en niet kijken naar de PO4 waarde.
Water word terug helder, volgende week 1 filter reingen, 14 dagen later de andere.
Nu hopen dat alles terug mooi loopt zoals het zoveel jaren gedaan heeft. Zo goed als zeker de vervuilde bodem als oorzaak, want hij was echt vuil.
Allen bedankt voor de hulp, nog tips, laat maar komen
 
Ik hoop dat het nu beter wordt en hoor het graag.
 
Amai, serieus jobje! :thumbs:
Je bacteriecultuur zal wel even een klap hebben gekregen maar als ik het zo lees had je inderdaad wel een sterk vervuilde bodem dus het lijkt me een goede zet!
Als de bodem er al tien jaar in ligt kan ik me voorstellen dat er wat was opgehoopt ;)
Hopelijk zie je snel positief resultaat!

Ik had vroeger ook ancistrussen waarvoor ik vooral zinkend voer gaf, toen deed ik het volgende: ik begroef een glazen petrischaaltje in de bodem tot net onder het bodemoppervlak zodat het onzichtbaar was, vervolgens voederde ik enkel op die plaats zinkend voer. Tijdens een waterverversing spoelde ik de kiezel in het schaaltje onder de kraan (of je zou dit ook lokaal met een helvelklok kunnen doen).
Bij mij werkte dat alvast om de (lokale) bodemvervuiling te beperken.
 
http://www.venividivissie.org/viewtopic.php?t=296

ook hier zie je die groene plukken zeg maar en worden ze ook roodwieren genoemd:). Volgens mij ordinaire penseelalg.


Klinkt ook echt logisch. 'Groene plukken die tot de roodwieren worden gerekend.' Die link die je had gestuurd John, daar had de TS ook een mosbal is zijn bak gehad. De aegagropila linnaei heeft meerdere groeivormen. Zeg niet dat dit het is maar klinkt wel plausibel.
 
Ook in de andere link van keukenprins zie je deze alg en deze noemt hij penseelalg;). Zover ik weet zijn daar meerdere vormen van.

Dit is de reactie van hem op die kleur waar men over begint:

Er zijn er verschillende, ligt er ook aan hoe veel licht enzo ze krijgen welke kleur ze hebben.
Van groen naar bruin tot "rood" aan toe.
 
Kan ik ergens de verontreiniging tijdig opmeten wat een verrotte bodem beterft.
Bij nitriet is er geen verhoging, NH4 meten, zal ik dan een indicatie krijgen? Kan NH4 meten penseelalgen voorspellen?
Hoe noemt het gas dat uit de bodem ontsnapt als hij verrot is en enorm stinkt?
Veel vragen hé
 
Ik weet wel dat je al bij een niet meetbare hoeveelheid stoffen algen kunt krijgen. Onze testen die we gebruiken zijn niet zo professioneel namelijk.
NH3/4 is zeer zeker een boost voor de algen. Ik denk dat goed en tijdig onderhoud van de bodem problemen kan voorkomen;).
 
Heb zopas de PO4 gemeten, en waar hij gisteren gewoon heel donker blauw was is hij nu 1.8
Zal zoals mij aangeraden toch de stockoplossing van kaliumnitraat en fosfaat blijven gebruiken en regelmatig de PO4 meten.
 
dat is een prima waarde hoor. Zoals ik al aangaf is de po4 bij de mensen met de EI veel hoger in de regel omdat die al 2.0 mg toevoegen. Wel moet je erom denken dat zowel nitraat als fosfaat voldoende voorhanden is alsmede de sporen en de co2.
Je kan ook met een dubbele hoeveelheid water de po4 meten dacht ik en dan de uitslag x2 doen dus.
 
Ik geef nu dagelijks de voorgeschreven dosis kaliumnitraat en kaliumfosfaat en profito. Wat mij opvalt, bij het testen zie ik dat het fosfaat op 2+ staat, maar dat het nitraat heel laag is (nitriet niet te meten, heel laag). Het fosfaat is misschien nogal hoog door de tamelijk hoge bezetting van het aquarium en zodoende meer eten wat gegeven word.
Als leek op dit scheikundig gebied stel ik mij de vraag of ik er niet goed zou aan doen voorlopig geen fosfaat meer toe te voegen maar wel wat extra kaliumnitraat.
Om de laatste penseel algen weg te krijgen raad men mij aan om het licht midden de cyclus 1.5 uur volledig uit te leggen. Daar zouden de algen niet tegen kunnen. Wat denken jullie hier van?
 
Ik heb ook een pauze tussen de middag om zo in de avond het licht wat langer aan te kunnen hebben bij 9 uur licht. Toch heb ik desondanks weleens last van algjes gehad dus het is zeker geen garantie.
Een po4 van 2 of net iets hoger is verder geen probleem hoor maar wel moet je de nitraat op peil houden. Hoe hoog is de nitraat nu dan??
Wat ik doe is beiden toevoegen tot waarden van 20 en 2 mg na de verversing. Dan meet ik de nitraat en fosfaat weer voor de volgende verversing na 1 week en zo weet ik wat de bak ongeveer verbruikt en daar kun je je toevoeging dan op afstemmen.
 
Nitraat is minder dan 10, zal morgen voormiddag kaliumnitraat toevoegen. Is toch niet schadelijk voor mijn vuurgarnalen hoop ik.
 
Die zijn vrij sterk maar bij de meeste bakken is 10-15mg voldoende hoor.
 
Bedankt zal het nitraat gehalte zo laten en stockoplossing geven als fosfaat te laag komt.
 

Terug
Bovenaan