Aphyosemion australe goud eitjes


tomansky

Well-known member
Lid geworden
6 augustus 2011
Berichten
330
Locatie
Boxtel
Website
vissenpraat.wordpress.com
Ik heb wat tips/hulp nodig met de eitjes van mijn Aphyosemion australe. Mijn andere killi soort fundulopanchax gardneri gaan als een trein, maar met de Aphyosemion heb ik nog geen succes.

Ik heb nu wel om de paar dagen met eitjes van deze soort maar ik krijg geen jongen. Ik heb al van alles geprobeerd.

De eitjes op turf bewaard
De eitjes op kokos vezel bewaard
De eitjes in aquarium water bewaard

Ik heb ook al gevarieerd met de tijd dat ik de eitjes bewaar.

In het begin waren bijna alle eitjes onbevrucht dus daar kon ik geen succes mee hebben, maar de laatste tijd zie ik hele kleine stipjes (ik neem aan dat het de ooges zijn) in de eitjes.

Het probleem is dat bijna alle kweekverslagen op internet vertaalde verslagen uit het buitenland zijn waar andere temperaturen gemeten worden :)

Heeft er iemand ervaring met de kweek van deze soort of heeft iemand tips wat ik het beste kan doen?

alvast bedankt!
 
Hoi Tomansky,

Waarom niet de natuurlijke manier?
Een paartje een week in de kweekbak, ze er uithalen en kijken wat er van komt?

John.
 
Als je oogjes in de eieren ziet dan zijn ze bevrucht maar volgens mij ook klaar om opgegoten te worden.

In ons artikel (http://www.hobbykwekers.nl/zoetwater/item/aphyosemion-australe-kaap-lopez ) wordt de temperatuur na het leggen van de eieren wat verlaagd naar zo'n 18 graden en wordt de bak niet meer verlicht. Hoe warm houdt je het water in de kweekbak? Wat zijn de andere waterwaarden? Gewoon kraanwater of gebruik je regenwater? turf etc?
 
Bedankt voor de eerste tips. Ik heb vandaag 4 eitjes met oogjes gevonden van de 8 die ik verzameld had op 21 augustus. Even afwachten wat er gebeurd met deze eitjes. Voor de eitjes die ik nu vind heb ik een bakje met mos en catappablad.

Hierbij nog wat foto's van de eitjes die in zojuist heb opgegoten:
IMG_1408.JPG


IMG_1453.JPG
 
Die zien er goed uit hoor!
Zou gewoon leidingwater gebruiken.
De australe gold is een kweekvorm en zal dus niet zo'n hoge eisen aan het water stellen.

Groetjes John.
 
Yeah eindelijk succes! 3 van de 4 zijn nu uitgekomen en ze zwemmen :)

Ik heb er een heel klein beetje microwormen bij gedaan en ze begonnen er meteen van te eten.

IMG_1478.JPG
 
Nummer 4 is ook uit het ei (met 2 dagen vertraging).

Wat ik gedaan heb is in een apart bakje water een catappa blad gelegd en het eitje in een ander bakje water gezet (de 3 andere visjes zwemmen in een eigen bakje). Na een dag is het water waar het blad in ligt extreem geel geworden, dit water giet ik iedere keer een beetje bij het water van het eitje.... Ik heb ooit gelezen dat eitjes makkelijker uitkomen in zuurder water.

Als je de eitjes op turf bewaard is het ook wel eens nuttig om de turf bij het water van de eitjes te doen. Bij mijn fundulopanchax gardneri eitjes doe ik dit nooit omdat die eitjes altijd zo uitkomen, maar hier heeft het dus geholpen om het laatste eitje uit te laten komen.
 
Ze leven allemaal nog. Maar een klein probleempje, ik ga over enkele dagen op vakantie en degene die op het huis passen moeten ook mijn vissen verzorgen. Ik heb nu de keuze gemaakt om de kleintjes in mijn kweek aquarium bij de apistogramma borellii's te doen. Ik weet dat apisto's normaal echte jagers zijn, maar dit koppel laat ook de kleine gupjes die in het aquarium zwemmen met rust dus ik gok het erop. In dit aquarium liggen veel bladeren en daar zit veel voedsel in voor de kleintjes en bied beschutting.

Over een tijd hoop ik goed nieuws te hebben dat ze het overleefd hebben. Als dat niet het geval is ga ik een nieuwe poging starten.

IMG_1524.JPG

IMG_1526.JPG
 
Tomansky,

Ik had hetzelfde probleem met enteromius hulstaerti deze zomer.
Ze hebben het allemaal overleefd
Succes

Groetjes John.
 
Ik heb net nog een optie bedacht... ik kan de jonge ook in een garnalen aquarium zetten in de vakantie. Voordeel is dat er geen vijanden in het bakje zitten, het nadeel is wel dat er minder voedsel is (denk ik?!)

Nadeel van de kweekbak is wel vijanden, maar meer voedsel tussen de bladeren op de bodem.

Wat is de beste optie?

Alvast bedankt
 
Helaas mijn poging is mislukt. Bij terugkomst van mijn vakantie geen visjes meer zichtbaar in mijn garnalen aquarium. Ik ben meteen weer begonnen met eitjes te verzamelen, maar voorlopig pas 1 eitje gevonden.

Hopelijk wordt het snel vervolgd.
 
Jammer en ik hoop dat je straks meer succes hebt.
 

Terug
Bovenaan