Snoek/baars eieren in aquarium


T

Thomas11

Guest
Beste leden hier,
Ik vroeg mij af of hier al mensen in geslaagd zijn van snoek of baars eieren te laten uitkomen in het aquarium om dan vervolgens de visjes nog eens goed op te kweken ook ;)
Ervaring mee of allerhande tips, alles is welkom.

Mvg,
Thomas
 
Geen ervaring mee zou wel een interresant project zijn natuurlijk maar hoe kom je aan de eitjes en is het legaal ?
 
678 zei:
Hallo,

De OVB kweekte vroeger jonge snoeken op om uit the zetten.

https://m.youtube.com/watch?v=M_mTifC9qFQ

Jonge snoekbaarsjes die droogvoer / korrel / pellets kun je tegenwoordig ook al kopen.

Gr.

Als je ziet met welk materiaal die vissers aan het vissen waren en hoe die man met zijn sigaret in zijn mond boven die zakken met eieren en hom aan het werken was dan is het inderdaad goed te zien dat dit al een redelijk oud filmpje is ;) :D
 
Vooral door het levend aas is dit duidelijk.
Geen idee of je dit zou kunnen opkweken, vast wel. Hoe wil je btw aan snoekbaarseitjes komen? Deze zetten ze af in een nest en bewaken ze, mag je niet meenemen onder een bepaalde maat. Met baars weet ik het eigenlijk niet. Het opkweken lijkt me wel veel werk, ze eten erg veel.
 
Volgens mij is het bij snoek niet legaal en bij baars wel, ben echter niet zeker.

Heb van beide wel eieren gezien en van snoek ook larven gevangen (1 cm). Prachtig spul, jaagt al op watervlooien etc. Zijn ze een paar cm groter dan loeren ze ook naar elkaar, want het zijn tenslotte kannibalen. Bij de oude viskwekerijen van de OVB haalden ze de grootste exemplaren er continue uit, omdat dat de kannibalen waren die de 'productie' konden beinvloeden.

De natuur zit mooi in elkaar. De roofvis legt eerder eieren dan de witvis .Wanneer de jonge roofvisjes 1 tot 2 cm zijn, komt het witvisbroed uit en krijgen de roofvisjes een gedekte tafel...
 
Het probleem met het zelf opkweken is dat je onbewust pathogenen aan de dieren mee kan geven die je met uitzetten op latere leeftijd weer in het wild uitzet. De opgekweekte dieren hebben er misschien geen last van, maar de wilde populatie kan er wel last van krijgen en lokaal zelfs uitroeien.
 
Van snoekbaars weet ik dat de kwekers vroeger de nesten met eieren in Oost-Europa betrokken. Dat ging natuurlijk van overheidswege met de juiste vergunningen (zo goed als mogelijk ziektevrij verklaard). Bij de OVB was men daar op proefbedrijf Beesd erg behendig in. De toenmalige bedrijfsleider (een vakman) kreeg ze zelfs op droogvoer groeiend met intensieve zorg.
 
Er is ergens iemand op het aquaforum geweest die zelf een inheemse bak had, hij heeft hier onder andere baars en snoek ingehouden. Misschien een kijkje waard. Naam kan ik je zo niet geven, maar via google inheems aquarium en je komt er wel.
Edit: http://www.aquaforum.nl/ubb/ubbthreads. ... 124&page=2

Vind het wel knap dat ze roofvissen droogvoer kunnen laten eten.
 

Terug
Bovenaan